Moussaka med auberginer, krämig tomatsås & bechamelsås

Moussaka med auberginer, krämig köttfärssås & bechamelsås. Vill du hellre göra vegetarisk hoppa över köttfärs använd samma ingredienser till tomatsås.

Moussakan tar lite tid att laga. Men det är den värd. För det är så otroligt god! Tips: laga i en stor form så det räcker till några måltider.
Jag för-steker potatisar innan jag lägger resten av lager. Anledning till att jag  för-steker potatisar är att  moussaka behöver inte gratineras länge och så för du en krämig  Moussaka .

6-8 portioner

Du behöver:
• Ca 500 g potatis ( gärna fast )
• 1-2 auberginer ( det beror på hur stora de är )
• 1 tsk salt
• 2-3 msk olivolja

Köttfärssås
• 500 g nötfärs
• 2 st gula lökar, finhackade
• 2 st vitlöksklyftor, finhackade
• 400 g krossade tomater
• 2 tsk paprikapulver
• 2 tsk torkad oregano
• Salt och peppar efter smak
• 1 mak kalvfond eller 1 st köttbuljong
• Olivolja till stakning

beshmelsåså
• 2 msk smör
• 1/2 dl vetemjöl
• 6 dl mjölk
• 4-5 dl riven ost ( spara lite att toppa vid slutet )
• krm salt
• krm svartpeppar
• krm vitpeppar
• 1 vitlöksklyfta, pressad
• 1 msk färskt eller torr timjan

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala, tvätta potatisarna och skär dem i jämna tjock skivor. Lägg potatisskivorna i en djup ugnsform 29x23 cm smord med olivolja. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. ( potatisarna ska inte blir klara dem ska bara mjukna lite). Laga köttfärssås under tiden.

3. Köttfärssås: Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka utan att få färg. Lägg i färsen och stek tills den är färdig. Tillsätt tomatkross och kryddorna. Låt sedan puttra i ca 10 min. på låg värme.

4. Skär auberginen i avlånga skivor. Ställ dem på en skörbrända och strö på lite salt. Låt stå 5-10 min. så att vätskan dras ut

5. Stek aubergineskivorna i en stekpannan 1-2 min per sida i olivolja. Ställ sedan på hushållspapper.

6. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite åt gången under konstans omrörning, krydda och låt koka på låg värme tills såsen tjocknar, rör under tiden. Ställ åt sidan och låt svalna. tillsätt osten rör om.

7. Ta fram formen med potatisarna i Lägg en lag med bechamelsås, aubergine och köttfärssås. Avsluta med bechamelsås, riven ost och timjan. Gratinera i nedre del av ugnen i ca 30 minuter på 200 graden. Moussaka är klar när den har fått en fin färg på yta.

8. Servera med en härlig grekisk sallad.

  • 7 424 visningar

Gillar

Kommentarer

MissKate
MissKate,
det ser såå gott ut 😊nouw.com/misskate
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229