Pergolan - drömmen som blev sann!


She had a dream - and the dream came true.

Pergolan. Ett rum i trädgården. En liten oas för grönsakslandet. Lagom med sol. Lagom med vind. Lite mer omboningskänsla i trådgården. Så var drömmen. Och så blev det.

Bygget började förra året och som alla minns så var den sommaren djävulskt varm, inte en eller två veckor utan hela sommaren lång. Så att bygga den där pergolan tog sin tid, o fick pausas i hettan. Till sist; i september kunde vi börja kapa och sen sätta upp spjälorna som jag målat i garaget hela sommaren!

Alltså, den euforin man kände där och då när man såg hur hela "rummet" tog form - svårslagen! 🎉

Sedan lades bygget på is, då hösten kom med jobb och massa vabb, och givetvis kallt utomhus. Inte förrän på våren började vi att förarbeta grunden med att ta bort allt gräs i rummet samt en "stenrad" utanför (för att göra det lättare när man ska klippa gräset utanför). Det tog sin lilla stund, mycket jobbigare och tyngre än vad man kan tro.


I slutet av april 2019 kunde jag äntligen rulla ut en markduk där de mindre pallkragarna skulle stå intill den nya långväggen och kunde även placera dit pallkragarna och börja klä in även dom med markduk.


Sedan lät jag markduken ligger över mittgångens gräs så det sakta kunde förmultna inunder, lagom tills att jag skulle ta mig an den mittgången! Sedan var ju även en av de stora plallkragarna felvänd (tyckte det var en bra placering när jag först satte dit den, men den placeringen blev helt fel vid detta pergolabygget), så fick tömma jorden ur denna pallkrage och "återanvände" den jorden i de små nya och jordförbättrade sedan dessa, för att sen kunna vända den stora pallkragen rätt. Väldigt "steg-för-steg"-jobb och krävde sin tid, men skam den som ger sig!

Tillslut kunde jag plantera lite smått och gott!
(fortsättning följer...!)

Gillar

Kommentarer