Tyvärr är sjukstugan igång igen men denna gång är de magsjuka så inte så mycket som händer här så detta får duga!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Fossing är fortfarande inte helt bra så nu ska han få lädersulor under skorna, dock är min hovslagare bortrest till och med måndag så vi fortsätter att ta de lugnt. Börjar bli riktigt jobbigt nu faktiskt, han blev öm 1 januari så det kommer förmodligen att gå bort hela 2 viktiga månader för oss...
Så unghästprogrammen kommer inte va aktuella för oss en tid framöver. Men vi är ute på lite promenader i alla fall, han är verkligen pappa sin upp i dagen!

Likes

Comments

Såå nu är dagen till ända och det har varit intensivt kan man lugnt säga då jag började redan 06.45. Det jag kan sammanfatta med är att jag tror jag kommer trivas bra och att jag kommer lära mig en hel del!
Men då allt ligger under sekretess så kan jag inte skriva några närmare detaljer. Men personalen va snälla så jag fick öva på blodtryck och lite så, de kan jag nämna i alla fall 😊
Sedan väl hemma blev det att fixa stallet och sedan kände jag mig redo för lite lugn träning!
Ivar och jag stod och myste ett bra tag innan vi gav oss ut och han kändes lite trött så vi övade bara på tempoväxlingar i traven ett varv i skogen. Han kändes samarbetsvillig men lite trött.
Och ja jag vet att jag sa att jag inte skulle rida ut på Ante men de va hoppträning i ridhuset (vilket är värre än skog) så jag tog med mig Joar som gick bredvid när jag red som lite moraliskt stöd och det gick bättre. Han kändes fräsch och pigg så jag känner mig mer övertygad nu om att han inte tog stryk av sin vurpa!
Lite bilder på arbetskläderna, dom va stora som tält dock 😅
Även en bild på alla som undrar vad en vegetarian äter till kvällsmat, här har ni ägg, vegetarisk bacon och bröd med brieost på 👌🏻❤️

Likes

Comments

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är en del ändrade program inför 2018 och jag tänkte lista en del av dem här nedanför. Jag skriver inte med fällttävlandsprogrammen och inte eller ändringarna i Grand Prix, vi är liksom inte där riktigt en 😉

De som utgår är:

MSV:C 1

MSV:C2

intermedIaire A och B

De nya programmen finns här:

MSV:C1 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/MsvC1_2018.html

Tyvärr har inte de andra programmen ritats upp en men förhoppningsvis kommer de inom kort. De programmen jag har tänkt att rida i år är bland annat Msv:c1 och några andra här nedanför:

LB:3 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LB3_2007.html

LB:2 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LB2_2016.html

LA:3 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LA3_2013.html

FEI: 5 inledande program http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/unghast/FEIinl5aringar_2004.html

FEI: 5 finalprogram http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/unghast/FEIfinal5aringar_2004.html

FEI:6 inledande program http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/unghast/FEIinl6aringar_2004.html

FEI: 6 final program http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/unghast/FEIfinal6aringar_2004.html

MSV:B http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/MsvB-svar/MsvB3_2008.html


Likes

Comments

Min dag är lite annorlunda mot den brukar vara, vanligtvis brukar jag ju alltid nästan bara gå i stallkläder och ägnar ofta upp till 10timmar om dagen i stallet men idag kommer skolan att få ligga i focus. Jag fixade stallet på morgonen och sedan var de dags att byta om till vanliga kläder och ge sig iväg till Forshaga.

🌟 Jag har nu varit i Forshaga för att få mer info om min VFU som börjar imorgon. Vi fick veta lite mer om vad vi ska jobba med, vad vi ska tänka på och vad som förväntas av oss. Jag har dock inte fått mitt schema en så jag väntar lite med att skriva ut hästarnas planering fören jag får det imorgon. Men i morgon börjar jag 06.45 så de blir helt annorlunda från min vanliga rutin!

🌟 Just nu sitter jag och skriver upp mina mål inför praktiken, vad jag vill göra/lära mig och vad jag behöver utvecklas inom då jag imorgon ska ha mitt målsamtal med min handledare.

🌟 Jag ska nu på eftermiddagen ha möte med ansvarig person för sjuksköterskaprogrammet då jag behöver lite mer handledning känner jag och hur jag kan utvecklas på bästa sätt. Även om man inte har några svårigheter så tycker jag att det är väldigt bra att göra de för att stämma av att man har uppfattat alla uppgifter rätt. Jag AVSKYR att göra fel och vill inte göra om så det är lika bra att se till att göra rätt från början.

🌟 Jag är lite bättre men fortfarande inte så bra att jag kan rida än och genom att jag har ganska mycket skrivjobb framför mig idag så kommer hästarna att få massage idag.

🌟 Jag ska även förbereda med all packning jag behöver imorgon, kläder, mat, min pärm med uppgifter m.m.


Så då vet ni hur min dag ser ut! Jag tog en lite paus nu för att blogga och svara på en del mail. Har ju en annons ute om att jag söker lite hjälp i stallet och det är en hel del som har svarat på det så nu börjar de svåra jobbet, att välja rätt person!

Jag har inte så mycket att göra så att jag behöver mer än en och jag har väldigt svårt för att säga nej men samtidigt är jag väldigt noggrann med hästarna och vill då ha någon som är likasinnad så de känns bra att lämna över ansvar och det tar ett tag att hitta rätt men förhoppningsvis så gör jag det snart!

Det är som sagt lite mycket att göra med plugg, jobb, hästar och alla andra djur även om det naturligtvis är väldigt roligt 😉

Två bilder från stallet...

Likes

Comments

Ivar- För hanns del blev det träning på fältet och jag är faktiskt riktigt nöjd med vår prestation. Idag fick jag riktigt koll på honom och kunde rakrikta honom helt vilket gör att känslan blir helt annan. Han blir då mycket mer ärlig i formen och kontakten och jämnare i tempot. Men det mest positiva är att vi har så mycket utrymme så vi fick möjlighet att jobba bra med galoppen och kunde flytta på och bygga styrka. Vi jobbade mycket med tempoväxlingar och började även nosa på de enkla byterna och jag tycker att han tar det bra. Jag är verkligen så tacksam för att han har utvecklats så bra i galoppen!

Det är en av fördelarna med hingst, efter att man har tränat så syns de typ att musklerna växer, önskar att de va så för mig 😉

Ante:

Denna häst kan man ju verkligen bli trött på…

Då Joar vill lära sig lite mer och jag tycker att de är roligt och bra att han kan hjälpa till mer så ska han få börja lära sig att tömköra. Så eftersom han hade tränat rätt hårt dagen innan så bestämde jag mig för att de passade att ge sig ut och tömköra. Allt gick bra och Ante verkade nöjd, Joar tyckte att de va lite svårt att byta sida men jag gick ju bredvid hela tiden och hjälpte till så han kom snabbt in i det. Så efter att vi hade promenerat omkring i ca 30 min började vi vända hemåt och när vi har bara 10min kvar så bestämmer sig Ante för att genomföra en av hanns specialare..

Som jag har skrivit tidigare har Ante nästan fobi för att vara utomhus och trivs bäst i ridhus och det va de som hände nu igen. Vi skrittade på i lugn takt och de blåser till i en av granarna som stod på sidan av vägen och det rasar ned lite snö. Antes omedelbara reaktion är då att lägga sig pladask på marken!

Jag blir så frustrerad över detta, sliter nästan mitt hår…

Det va nämligen så han fick sin senskada. Men peppar peppar ta i trä så ramlade han i snön och hade både benlindor och tjockt täcke på sig så han kom undan med skrapsår på ena framknät och en fläskläpp. Förstår inte hanns överlevnadsinstinkts alls, vilken häst som blir rädd får den första reaktionen att kasta sig på marken med huvudet först?!?!?

Jag va verkligen jätterädd för att senan skulle bli påverkade igen och att ett år med rehabilitering skulle ligga framför oss men det verkar som att de inte ens har blivit en skråma. Han är inte varm, svullen, öm eller visar någon form av hälta så de kan jag verkligen tacka den gud jag inte tror på för 🙌

Men givetvis har han fått ta de lugnt nu i ett par dagar för säkerhetskull och när han börjar träna att vi tar det väldigt lugnt. Jag kan ju säga också att de inte är först gången detta sker heller utan 5 gången!!

Så nu har jag bestämt mig för att de får vara nog, det är verkligen inte värt de att riskera hela hanns framtid för att rida i skogen. Jag tycker ju alltid att alla hästar ska gå i skogen och jag trivs dessutom bäst med att rida där också, men Ante tycker inte de är kul han avskyr de!

Jag har försökt och försökt för att få honom att förstå att de inte är farligt men han är nästan bara skräckslagen hela tiden så nu är det slut med uteritter själva för vår del. Han tycker de är ganska okej om han har med sig någon ut men själv så är han bara rädd så det känns inte som någon ide att utsätta honom för det längre, vi har faktiskt övat minst 3 dagar i veckan i 3 år och de blir inte bättre…

Så nu kommer vi bara rida med sällskap utomhus, i ridhus eller paddock, och galoppbanan som han tycker är okej. Men när vi kommer in i skogen så får han alltid en smärre hjärtattack och jag är inte beredd att offra hanns hälsa för de.

Bild på Joar och Ante innan vi gjorde en störtdykning ☹️😅​

Likes

Comments

Även om man är krasslig så måste de fixas, blir så nöjd i själen när de är snyggt och prydligt. Mindre nöjd blir man ju dock när jag fick ställa in träningen för Jenny idag ☹️
Längre inlägg kommer upp lite senare om träningen föra veckan och framtiden!
Så roligt också att bloggen växer och strävar på framåt 😁
Plats 3 i Värmland och 65 i Sverige!

Likes

Comments

Är man sjuk så är man, det är bara att göra de bästa av det. Det vill säga ät mycket glass, mys med djuren och vara i sängen nästan hela dagen. Min AS gör att jag inte kan ligga/sitta still länge utan jag måste upp och gå så jag har gått omkring lite idag och pussat på hästarna och delat ut godis mest hela dagen 😉

Men även om jag är sjuk så måste tentan lämnas in på måndag senast kl 8.00! Jag tycker att jag har fått ihop en bra text och jag har en uppgift kvar men jag har den nästan klar i huvudet så det är bara att hinna skriva ner, göra referenslista, läsa igenom en sista gång och lämna in! Men nu ska jag försöka få mig själv att bli frisk fortare får verkligen inte vara sjuk till praktiken!


Likes

Comments

Tyvärr har jag åkt på influensan så de blir inte mycket träningsinlägg här tyvärr, hoppas jag frisknar till fort!

Likes

Comments

Jag har tänkt att det kan var lite roligt att veta vad jag använder för utrustning och de är alltid roligt att få lite input om det också, dock finns det endel så jag kommer dela upp det lite och det ser ut som det kommer bli i 3 delar, hoppas ni hittar något intressant och om ni undrar något mer är det bara att fråga!


Sprenger KK Correction - Detta har jag haft och varierat med på Ante då han under en period blev väldigt hängig och stark i handen och försökte mer eller mindre stoppa huvudet i sanden kändes de som 😉

Detta bett tyckte jag gjorde honom mycket mer uppmärksam och vaken och hade lättare för att komma upp i formen utan något slit från mig, hehe.

Beskrivning - Rakt bett med antomiskt formad tungfrihet. Förbättrar direkt starka och egensinniga hästar. När man drar i tyglarna trycker bettet direkt och exakt på tungan och på grund av den speciella formen blir tygelhjälperna mer precisa.


Sprenger KK Schooling bett - Jag köpte detta i samma veva som jag köpte de bettet ovan då jag var väldigt kluven i vilka bettringar jag skulle välja och vad som passade honom bäst och med facit i hand så är jag fortfarande inte helt säker på vilket jag skulle ha valt, förmodligen båda igen 😉

Han fungerar bra på båda men de verkar på olika sätt och vilket som fungerar bäst vilken dag beror helt på vilket humör han är på. Detta va väldigt bra i början när vi skulle börja mer skolor och mindre volter då han var svår att få tag på yttersidan på ibland. Han kunde bli ganska vinglig och behövde därför mer stöd. Men var han väldigt pigg så fungerade de andra bettet bättre då han "la si på" för mycket på detta bettet och drog ner huvudet.

Beskrivning - Detta bett hjälper till att introducera raka bett till hästen på ett milt sätt. Den unika designen på munstycket ger rum åt tungan och passar perfekt i hästens mun. De böjda ändarna på munstycket omfmnar mungiporna och tillsammans med eggbettringarna sitter bettet stadigt. Bettet agerar direkt och förbereder hästen för bruk av kandar.
Bombers Loose Ring Colin Miles - Detta bett har jag på Fossing och han älskar de! Fossing är en herre med lite koncentrationssvårigheter kan man väl säga och detta bett är verkligen perfekt för honom. Han har något att pyssla lite med vilket gör att han håller kvar focus på mig och lyssnar på en gång på mina hjälper. Han kunde tidigare även bli väldigt stark och nästan "låsa" käkarna runt bettet och det gick inte att få de åt något håll och det gör han inte med detta. De kan verkligen rekomenderas för er med starka hästar som har svårt att hitta focus!

Beskrivning: Lösa ringar ger en direkt kontakt med omedelbar eftergift där trycket mot tunga och laner upphör direkt ryttaren släpper på tygeln och bettet får en neutral position i hästens mun.

Colin Miles är ett utmärkt utbildningsbett med en 55 mm mittdel som skapar mer tungtryck och minskar trycket på lanerna. Ringarna ger hästen något att leka med och hjälper till att hålla hästen fokuserad på bettet. Den här mittdelen skapar mer tryck än Control plate och Elliptical.

Bombers bett tillverkas i Sydafrika och är helt handgjorda, vilket ger en unik möjlighet att själv välja hur varje liten detalj på bettet ska utformas. Man kan välja vilken typ av mundel man vill ha, vilken typ av ringar/skänklar, hur tjockt bettet ska vara och tom om man vill ha olika längd på höger och vänster sida på mundelarna. Mundelarna är i sötjärn och mässing och formade för att fördela trycket över en större yta, ringar/skänklar är i rostfritt stål.


Baucher bett- Är också ett bett som jag har använt på alla mina hästar och jag tycker att de trivs på de bra. Dock fungerar de inte alls att rida på i skogen eller om de är väldigt heta, då är det för snällt. Jag har haft de som ett "joggingbett" när jag vill att de ska sänka sig i nacken och slappna av genom hela kroppen. Jag brukar bara jogga runt en dag i veckan och låta dem slappna av och då är de perfekt! de tar väldigt bra stöd på de och det inbjuder till att ta stöd och sänka sig.

Beskrivning: Är 3-delat och har en standardledad metallmundel och hängande skänkel, och eftersom det är gjort av rostfritt stål kommer den hållbara designen aldrig att rosta, böja sig eller brytas av. Den övre ringen används till tränsets sidostycke och de större ringarna till tyglarna. Det här bettet är tillåtet för dressyr när det används med ett träns eller ett kandar, med bridongtyglar. Bettet ger precis lagom hisseffekt och är idealiskt för hästar med känslig mun.


Sprenger kopparbett med rullar - Detta är ett ganska gammalt bett som jag har haft liggandes i en låda för när jag provade det på Ante första gången var han inte alls förtjust i det, förmodligen tyckte han att det var lite för skarpt. Men nu har jag plockat fram det igen då jag kände att jag red på samma bett hela tiden och jag ville hitta något jag kunde variera lite med. Nu när han har musklat på sig igen så har han även blivit väldigt pigg och kan gasa på riktigt rigält och då är de svårt att få stop på 800kg häst 😉

Så denna gången fungerar de mycket bättre och han verkar trivas med de också! Han la sig inte i handen lika mycket och kom bättre upp på bakbenen så detta bett kommer jag att hålla fast vid ett tag och variera med i dressyren. Mer utverderng om bettet kommer när jag har ridit mer. Jag har alltid varit lite skeptisk till 2-delade bett pågrund av risken att de kan vika sig upp i gommen men med Ante har jag lärt mig att han säger till om det inte är något han trivs med och nu verkar de som att han gillar detta så då får han behålla de.

Beskrivning - D-ringarna förhindrar bettet från att dras genom hästens mun så att det ligger mer stadigt på tungan och ger en mer bekväm känsla. Ett milt tryck ges direkt på tungan och garanterar lätta och exakta tygelhjälper. De fasta ringarna ger ryttaren en god kontakt med bettet.

Sprenger Dynamic RS lose rings- Jag har varit mycket nöjd med detta bett till mina hästar och har ridit alla mina på detta. Ante har jag det på i dressyren och tycker att jag får ett väldigt bra stöd i handen men han kan bli lite noshalant dock och bita fast i sidorna på det när han bli för het. Han blir då för start och det är då för milt men annars trivs han väldigt bra med utformningen av det och speciellt smaken älskar han!

Fossing red jag en period på detta när han var runt 4-5 år när jag provade mig fram till vilka bett han trivs bäst på. Han trivdes bra på det när han väl slappnad av och koncentrerade sig men tyvärr var det för milt på honom och han stack gärna iväg och gjorde egna hyss 😉 Ivar är den det fungerar bäst på då han är väldigt försiktig och han uppskattar också smaken. Han vågar ta tag lite mer i handen på det och ta lite mer stöd, på andra bett kan han annars bli lite av och på. Dock har jag det bara en så länge i skogen för när jag rider i ridhuset behöver jag fasta ringar som ramar in honom lite fortfarande. Men i skogen när det mest går rakt fram fungerar de jättebra. Jag ska köpa ett eggbett från sprenger men jag ville först vara säker på vilken modell på bett han skulle ha då dessa bett inte direkt är grattis och det är ju givetvis ett stort minus. Speciellt när man har unghästar som växer och ändrar sig hela tiden.

Beskrivning - bett karaktäriseras av det ergonomiskt formade munstycket som ligger perfekt i hästens mun och ger ett mjukt och jämnt tryck över hela tungan, vilket uppmuntrar hästen till att tugga. Dynamic RS-bett stimulerar hästen till att acceptera bett lättare.Dessutom har det ergonomiskt formade munstycket en snabb och balanserad effekt på tungan. Detta bett stöder kontakten med mungiporna på ett mycket effektivt sätt och håller på så sätt hästen på bettet.Samtidigt gör den patenterade mittplattan med 45° det är ett mycket milt bett. Dynamic RS-bett är tillverkade av SENSOGAN, det nya materialet som ger en fin kontakt med din häst.Tack vare det böjda munstycket håller sig bettet i korrekt position mitt på tungan. Den fina mittplattan kan rikta ett milt tryck genom vridning på tungan.Bettet förbättrar hästens självkänsla i ryttarens hand och ökar tryggheten.


Likes

Comments