m e

hej allesammans!
vad är egentligen hypotyreos? och hur vet du om du har det?

skölskörteln sitter på halsens framsida & den producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. om sköldkörteln producerar för lite hormoner kan man få hypotyreos.
med hypotyreos har man låg ämnesomsättning & kroppen går på lågvarv.
sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen.
och för att få bukt på hormonet och ämnesomsättningen krävs det medicin - levaxin, som jag då äter dagligen och kommer få göra livet ut.


tidiga symptom på hypotyreos är bland annat:
- trötthet, mindre ork
- depression, ingen lust för något alls
- koncentrationssvårigheter
- frusenhet

{när jag fick reda på att jag hade det var först och främst för att ett gammalt ex reagerade på att min hals var svullen.. hade inte ont eller något sånt, utan var svullen över halsen. på kvällen åkte jag & min pappa till sjukhuset och där blev det blodprov som visade att jag hade hypotyreos. denna sjukdom kan ibland medföra att man får en förstorad sköldkörtel, vilket kallas struma}

senare kan man också få de här symtomen:
- torr hud & torrt hår !!torr hud!!
- försoppning
- viktökning
- minnessvårigheter
- långsam hjärtrytm
- ont i leder & muskler
- svårare att få barn

de ord med fet text är de symtom jag upplever mer eller mindre varje vecka/månad.
den här sjukdomen medför också lågt immunförsvar.
man är inte en sämre människa för att man har hypotyreos. det kan vara perioder som är lite tuffa för att man i flera dagar inte mår bra men man vet inte varför, det bara är där. i vissa perioder är jag sjuk ofta och ibland är jag inte sjuk på jättelänge. som tur är har jag en sambo som alltid finns där för mig.

detta kan säkert låta så himla töntigt i mångas öron och svida i deras ögon. jag har många gånger fått höra: äh, bara att gå upp! , börja gymma, då går du ner i vikt om du nu vill det! , bara ta dig i kragen! , hur svårt kan det vara? , mår du verkligen så dåligt?
detta är ofta från människor som inte vet om att jag har denna sjukdomen. och jag har aldrig någonsin skylt ifrån mig på min sjukdom utan den bara är där, så är det, men försöker alltid göra det bästa av situationen. ibland går det bra och ibland går det mindre bra.

misstänker du att du har struma eller om du är svullen om halsen (man kan ofta känna att sköldkörteln är lite större om man klämmer lite försiktigt på halsen & känner efter) så ska du söka efter vård. direkt.

att ha hypotyreos behöver nödvändigtvis absolut inte påverka ditt liv mer än att du ska svälja en tablett varje dag. vissa känner mer och vissa känner ingenting.

har du hypotyreos eller vet någon som har det? skriv gärna isåfall. hade varit intressant att se vad andra har för symtom än vad jag har. & att få dela lite information och upplevelser med varandra.

puss & kram

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

innan bordet blev proppat med smink ville jag få till en snygg bild på mitt sminkbord. här sitter jag varje dag för att sminka mig eller göra vid mitt hår.

puss & kram

Likes

Comments

två gånger om året får jag en extra varm känsla i kroppen och det är på min födelsedag men framförallt under julen! maten, kärleken, lekarna, glöggen, alla julfilmer och pyntet... herregud vad kär jag blir, hehe. förra året var första julen i denna lägenheten och jag hade verkligen inget pynt alls. jag hade inte råd att köpa det men det gjorde inget. detta året har jag däremot lagt nästan 2000:- på julpynt och det kliade något OTROLIGT i mina fingrar redan i slutet på november så runt sista helgen i november började jag pynta här hemma till oss. är det för tidigt? yes, men jag kunde bara inte hålla mig!

puss & kram

Likes

Comments

d a i l y

när jag var uppe i Göteborg köpte jag de här två böckerna som therese lindgren har skrivit.
- ibland mår jag inte så bra
- vem bryr sig?
har precis börjat läsa "ibland mår jag inte så bra" och har läst halva boken. den är så bra! therese är en stor inspiration för mig. följer henne på sociala medier så som instagram och missar INTE en enda video hon lägger upp på youtube.

puss & kram

Likes

Comments

f a m i l y & f r i e n d s

torsdagen 14 - fredagen 15 spenderade jag uppe i Göteborg med min bästa vän. hon överraskade mig med hotel och jul på liseberg! ingen var gladare än jag när hon berättade det för några månader sedan!
är supernöjd med de två dagarna förutom att vädret var kasst på torsdagen när vi kom upp. men det var mysigt och superkul ändå!

hotellet vi bodde på heter Bellora och är inspirerat från Italien & ligger på Avenyn.
Himla fint och mysigt hotell. kan verkligen bo där igen nästa gång jag åker upp till Göteborg. plus att deras hotellfrukost var AMAZING!

när vi packat upp lite från våra väskor så gick vi till Liseberg. det var mysigt men det var snöblandat regn från och till så vi blev dyngsura men så himla mysigt det var ändå!

efter ca 1 timme inne på Liseberg var vi så himla blöta och frysna så vi gick tillbaka till hotellet.
där vi gjorde vid oss och drack lite gott innan vi skulle leta upp en bra restaurang att äta på vilket inte var det lättaste för det var nästan fullt överallt. fick tipset av en bekant att gå till Toso, som också ligger på Avenyn så det var lätt att ta sig dit. väldigt mysig miljö och kommer såklart att gå dit igen! god mat och goda drinkar.

bästa jag druckit på länge!

på fredagen gick vi upp i tid & åt av den underbara frukosten!

när vi ätit färdigt och checkat ut från hotellet gick vi till Nordstan för lite shopping innan vi tog tåget hem till Helsingborg igen.

puss & kram

Likes

Comments

m e

... så känns det i alla fall som. jag har genom åren säkert haft 4-5 bloggar på olika bloggportaler.
- seriöst? japp! det är så det är tyvärr och jag tror att man kan hitta 1-2 bloggar sedan flera år tillbaka. och jag är säkert inte ensam, haha.
men igår kände jag för en nystart. kommer uppdatera här i bloggen när jag känner att jag har något vettigt att skriva. detta gör jag för mig själv, ingen annan men jag kommer att dela med mig av privata saker och vardagliga saker i mitt liv.

du får gärna följa med i min blogg & samtidigt följa med på min resa genom livet.

puss & kram

Likes

Comments