Hallo alle der hjemme! Nå sitter jeg på flyplassen i Osaka og er straks klar for å reise hjem til Norge. Jeg lander i Norge den 20. mai klokka 18:00, etter en 12 timer lang flyreise. Den siste uka har jeg som sagt vært i Japan, noe som har vært helt fantastisk gøy. Vi har hatt lange dager som har bestått av mange nye opplevelser. Jeg har ledd til jeg har grått og jeg har spist mat for de neste tre ukene. Vi har holdt tre konserter her borte for fulle saler, vært på flere museer og templer, feiret 17. mai i Tokyo, besøkt en japansk videregående skole i Tokyo, vært på shopping, og mye mer. Jeg har verken tid eller krefter til å skrive et veldig detaljert innlegg (jeg har bare sovet i en og en halv time i natt), men slenger med noen av mine favorittbilder som ble tatt på turen:

Vi snakkes i Norge!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Hei alle der hjemme! Først og fremst må jeg beklage for at jeg ikke har oppdatert denne bloggen siden mars.. Jeg har hatt veldig mye skolearbeid de siste månedene og 5 eksamener i tillegg, så jeg har i grunn ikke gjort noe som har vært verdt å blogge om. Jeg har vært litt på stranda med venner og vært på noen fester, osv., men ikke noe mer spennende enn det. Noe som har vært veldig gøy er at Mathilde har nettopp vært her i 9 dager, men hun reiste hjem i går. Vi reiste stort sett overalt på denne øya sammen med noen venner, vi var på fest hos noen i koret, vi var en del på stranda, og hun ble også med på øvelsene jeg hadde med koret den siste uka.

Jepp, det stemmer, vi hadde en del øvelser med orkesteret og et lokalt band som vi skal dra på tour med. I dag reiser vi nemlig til Japan for å holde konserter og være typiske turister. Ryen kjører meg til flyplassen om under en time, så jeg har ikke så veldig god tid til å skrive dette blogginnlegget. Jeg tenkte derfor å heller sette inn noen bilder her av hva jeg jeg har gjort den siste tiden. Etter det kommer jeg mest sannsynlig også til å skrive litt i Japan, og så kommer jeg helt klart til å skrive et oppsummeringsinnlegg om hele mitt utenlandsopphold med masse bilder når jeg kommer hjem til Norge om en uke.

Solnedgang ved China Walls

Dette er fra vårkonserten koret mitt holdt i slutten av april

Meg og mine kjære roomies

Dette er da altså alle mine korvenner

Her er alle mine venner fra Japansk-klassen. Dette var siste skoledag før eksamen.

Meg og noen venner fra Japansk-klassen som dro til et Japansk tempel her i Honolulu

Meg og Mathilde

Nå er det ca. bare 30 minutter igjen til jeg drar fra denne leiligheten for aller siste gang, og sier farvel til Waikiki og Honolulu for denne gang. Om akkurat to dager er det 9 måneder siden jeg kom hit, noe som både føles lenge siden og ikke så lenge siden på en gang. Jeg syns det har gått veldig fort samtidig som veldig mye har endra seg de siste 9 månedene. Selv om jeg kommer til å savne Hawaii veldig mye, så er jeg også veldig klar for å komme hjem igjen, og jeg vet at jeg kan komme tilbake til Hawaii senere. De fleste av vennene mine skal fortsatt gå på skole her i 2-3 år til, så da har jeg noen å besøke. Nå gleder jeg meg kjempemasse til å reise på kor-tur til Japan sammen med alle mine nærmeste venner her borte, og være der en hel uke og snakke så mye Japansk som mulig. Den verste delen med å reise hjem til Norge blir nok å si farvel til alle mine venner når jeg reiser fra dem i Japan om uke. Heldigvis skal jeg kose meg masse før den tid!


Vi snakkes i Japan!

Likes

Comments

Heisann!

Da var vår såkalte vårferie over, og jeg begynte på skolen igjen i dag etter ti dager fri. Man skulle kanskje tro at man ikke har tid til å gjøre så altfor mye på så kort tid, men jeg føler jeg har fått mer ut av disse ti siste dagene enn hva jeg har fått ut av de åtte siste ukene. Jeg har derfor en god del bilder å dele med dere, og tenkte at det kanskje var mer interessant enn masse tekst.

Det hele begynte med at jeg fikk besøk av Nora som kom allerede før ferien startet, og dro dagen før ferien var over. På denne korte tiden har vi rukket å gå igjennom alle Waikikis viktigste butikker minst 3 ganger, dra til Ala Moana center to ganger, ligge på stranda nesten hver dag, dra til Maui (en annen øy) og bo der hos min lokale venn, oppleve store deler av Maui sammen med fantastiske venner, dra på akvarium, gå en hike, spise på de beste restaurantene, vaske biler, dra på pool party, surfe, feire Noras amerikanske bursdag (sånn går det når amerikanerne leser datoer i motsatt rekkefølge), bake brownies med hvit sjokolade og se ti episoder av bloggerne på tv 2 sumo.

Her er litt diverse bilder fra ferien:

Likes

Comments

Hei alle kjente og ukjente!

Jeg vet hva dere tenker. "Hva skal a egentlig med blogg hvis a ikke skal blogge?".
For å være helt ærlig så har jeg ikke oppdatert dere, fordi det ikke har skjedd noe spennende siden sist. Jeg er ca. en måned inn i semesteret og er halvveis om bare to uker. Foreløpig har det gått veldig fort (mye fortere enn forrige semester), noe som både er bra og dårlig. Jeg fikk penger fra lånekassen i starten av desember, noe som begynner å nærme seg to og en halv måned siden? Det sier seg jo selv da at jeg er blakk. Det gikk en del penger da Øyvind var her, så nå lever jeg på strengt budsjett hvor jeg nesten ikke tillater meg å kjøpe mat engang. Da sier det seg selv at jeg ikke har råd til å gjøre så veldig mye spennende, i hvert fall ikke akkurat nå.

Heldigvis har jeg noe å se fram til om to uker. Da er det endelig spring break (den eneste ferien vi har før sommerferien), og jeg får atter en gang besøk fra Norge. Da kommer nemlig Nora og vi skal reise til Maui sammen med noen i koret. En av vennene mine kommer fra Maui, så vi har fått lov til å bo hos han. Da skal jeg selvfølgelig ta masse bilder og blogge, så det er bare å glede seg.

Så, over til noe helt annet! Jeg har fått noen henvendelser i løpet av de siste ukene av studenter som vurderer å studere på Hawaii. Jeg tenkte derfor at jeg skulle skrive litt om hvordan det faktisk er å bo her, og hvordan jeg trives her.

Hvor mye må man regne med å betale i leie?
Dette varierer veldig med tanke på hvor man ønsker å bo, hvor mange man ønsker å bo med, og om man er villig til å dele rom eller ikke. Hvis du tenker å ha ditt eget rom, så burde du regne med å betale rundt $1000 i måneden, spesielt hvis du tenker å bo sentralt. De aller fleste jeg kjenner (som jeg har spurt), betaler ca. så mye i måneden. For meg var det derimot helt uaktuelt å betale så mye, spesielt med tanke på at jeg skulle være her i ett år og ikke bare 4-6 måneder. Jeg fant derfor en fin leilighet i Waikiki som jeg deler med tre andre jenter. Vi sover to på hvert rom, og jeg betaler $537 i måneden, noe som er overkommelig. Tipset er altså å dele rom hvis man ønsker å bo så billig som mulig.

Hvor er det best å bo, og hvordan finner man leilighet?
Vi har to campuser som tilhører HPU, Downtown og Loa. Det finnes dorms (studenthybler) på begge disse campusene, men det er et begrenset antall av dem. Alle som søker får med andre ord ikke sånne hybler, og det er som regel freshman-studentene (de som går første året) som blir prioritert. Disse hyblene er også veldig dyre. Jeg tror hyblene i Downtown, de som er de nyeste, ligger på ca $1000 i måneden. Studenthyblene på Loa campus er litt billigere, men der må man betale for en matplan som koster skjorta. Det er nemlig ikke utstyrt ordentlig kjøkken i studenthyblene. Det positive med å bo på disse hyblene er jo at man til en hver tid er nærme skolen og ikke trenger å stå opp grytidlig for å ta buss i 30 minutter. En annen ting er jo at man vil få mange venner som også bor i disse hyblene.

Jeg fant ut at jeg verken ville betale $1000 i leie i måneden eller bruke opp alle pengene mine på en matplan som består av mat jeg ikke liker. Jeg valgte derfor å finne meg noe privat, og endte opp i en stor og flott leilighet i Waikiki. Denne leiligheten fant jeg gjennom HPU's egen kjøp og salg-side på facebook.
Jeg er veldig fornøyd med å bo her ettersom det er et litt billigere alternativ når det kommer til både husleie og mat, men også fordi det er så sentralt og nærme stranda. Det er ca. 10 minutter å gå til både stranda, butikker, nærmeste matbutikk, osv. Det eneste som er litt kjipt er at det ligger ca. 30 min med buss fra skolen. Heldigvis går disse 30 minuttene veldig fort. Man får av en eller annen grunn et helt annet perspektiv når det gjelder tid etter å ha bodd her en stund. 30 minutter føles mer ut som 15 minutter. Det er også mulig å bo nærmere østsiden og vestsiden av øya, eller oppe i fjellene, men da vil jeg nesten anbefale å kjøpe bil eller moped (alt ettersom hvor langt unna skolen man bor).

Hvor mye burde man spare opp før man drar?
Dette er veldig individuelt, og kommer helt an på hva slags person du er. Er du like shoppegal som meg, som liker å bruke penger på ting man egentlig ikke trenger, så vil jeg anbefale å spare opp ganske mye. Jeg hadde nesten 100 000 kr i sparepenger da jeg kom hit, og nå har jeg ca. 70 000 igjen. 20 000 av disse vil også forsvinne ganske snart ettersom jeg reiser til Japan i mai, osv. Hvis du er en person som ikke spiser ute hver dag, som ikke shopper for mye, og som generelt ikke bruker overveldende masse penger, så vil jeg si at du fint kan klare deg med halvparten av det jeg sparte opp. Men igjen, det er bedre å spare opp litt ekstra enn å risikere å måtte leve på havregrøt de siste tre månedene av oppholdet. Jeg vet også at mange velger å bruke penger på å reise til de andre øyene, snorkle med haier, hoppe i fallskjerm, osv. Dette er jo opplevelser som koster en del penger, så om dette er noe man vil gjøre, så kan det være lurt å spare litt ekstra.

Når det kommer til mat og leie, så dekker lånekassen det meste av dette (hvis du velger ett litt billigere sted å bo og er flink med penger). Noe må man regne med å betale fra egen lomme, men det er ikke sånn at alle sparepengene går til dette.

Hvordan er prisene på Hawaii, er det dyrere enn i Norge?
Ja og nei. Noen ting er dyrere, mens andre ting er billigere. Jeg merker at ting, spesielt klær og kosmetikk er billigere her enn i Norge, noe som i grunn passer meg ganske bra. Mat er derimot ikke like billig. Brød, melk og grønnsaker er relativt mye dyrere her. Yoghurt er også ganske dyrt. Melkeprodukter er generelt dyrt her borte siden det ikke finnes kuer her, så alt er importert fra fastlandet. Et unntak er ost, som fortsatt er dyrere i Norge. Alt av godteri og potetgull er ganske så billig her, så det er jo noe. Bare synd man ikke kan leve på det.

Hvor mye skole er det i uka?
Dette velger man helt selv! Man finner de fagene man vil ha noen måneder før semesteret starter, så hvis du kun velger emner med forelesninger på tirsdager og torsdager, så har du jo mandag, onsdag og fredag fri. Jeg er ganske kresen når det kommer til å velge fag, fordi jeg ikke har noe lyst til å lære om ting jeg egentlig ikke interesserer meg for. Akkurat nå har jeg ett fag på mandager, onsdager og fredager, og tre fag på tirsdager og torsdager. I tillegg til dette så har jeg også korøvelse tre dager i uka (tirsdag, onsdag og torsdag). Min timeplan er med andre ord ganske hektisk, men jeg kjenner flere som har flere fridager i uka, så det er fullt mulig.

En annen ting som er viktig å vurdere, er at det er veldig mye skolearbeid utenom forelesningene. Man har ofte flere eksamener i ett fag (jeg har for eksempel fire eksamener i to av fagene mine dette semesteret), og man blir testa i de fleste fagene ukentlig (noe som gjør lesing obligatorisk). I Norge har man som regel en eksamen på slutten av semesteret som bestemmer karakteren din i faget, men her bygger man altså opp karakteren i løpet av hele semesteret og eksamen teller ikke like mye som den gjør i Norge.

Men trenger man egentlig å gjøre det så bra på skolen her borte da? Egentlig ikke. Så lenge man står i alle fag så får man "godkjent" på det norske vitnemålet. Men igjen, hvorfor skal man i det hele tatt gidde å gå på skole hvis man ikke har tenkt til å prøve å prestere engang? Man betaler ganske mye i skolepenger for å gå her, så da kan man vel prøve sitt beste, lære noe fornuftig og faktisk få noe ut av semesteret/året. Det er viktig å vite forskjellen mellom utveksling og ferie. Jeg vet det er veldig mange som kommer hit for å ligge på stranda hver dag, bare ha det gøy og nedprioritere skole. Da jeg bestemte meg for å dra hit på utveksling, var jeg fast bestemt på at jeg ikke bare ville være med nordmenn og ligge på stranda. Jeg ville oppleve kulturen, amerikanere, og mennesker fra hele verden. Dette føler jeg at jeg har fått til også!

Følte det ble veldig mye tekst, så slang med et bilde fra november da jeg var på båttur med noen venner.
Nå lover jeg at det ikke skal bli så lenge til neste blogginnlegg!

Likes

Comments

Aloha!

Tenk at nå har jeg ikke blogget siden november, og jeg må innrømme at jeg skammer meg litt. Jeg hadde planer om å oppdatere litt i midten av desember, men så fant jeg ut at juleferien var for kort til å sitte inne og skrive blogg. Når sant skal sies har jeg hatt 6 uker med ferie og burde egentlig ikke klage, men samtidig så har det vært så deilig å slappe av. Jeg fant derfor ut at det passet meg bedre å skrive et innlegg når ferien var over.

I dag er det tirsdag 17. januar, og jeg startet mitt andre semester på HPU i dag tidlig. I år har jeg valgt å studere mer japansk, psykologi, sosiolingvistikk, religion og litt mer kommunikasjon. Timeplanen min fungerer mye bedre i år, og jeg er så langt veldig fornøyd. Det blir mye å gjøre i år også, men heldigvis skal jeg være litt mindre på skolen, noe jeg tror kommer til å gjøre det litt lettere å disponere tid til skolearbeid og andre ting.

MEN! Jeg har jo akkurat hatt 6 uker med juleferie her på Hawaii, og i den anledning er det sikkert noen som lurer på hva jeg har drevet med disse ukene. Jeg kan innrømme at jeg ikke gjorde noe som helst den første uka. Jeg lå egentlig bare inne hele uka, sov og så på julefilmer. Heldigvis kom mamma og pappa den 16. desember og reddet meg ut fra den lille hulen jeg bor i. Vi leide bil, reiste rundt hele øya, dro på x antall forskjellige strender, spiste ute hver dag, besøkte et buddhistisk tempel, pakket opp pakker på stranda på julaften og kjørte ubåt (ikke mamma da, hun var som vanlig for pinglete).

Mamma og pappa dro hjem igjen til Norge den 31. desember, noe som selvfølgelig var ganske kjipt med tanke på at jeg nå måtte betale for alt mulig selv igjen. Heldigvis kom Øyvind og lommeboka hans den 30. desember, og han har snart vært her i 3 uker. Vi har kost oss med strandliv, jubileumsfeiring (som egentlig ikke er før om en måned, men vi tenkte det var like greit å feire nå siden han først var her), hikes, utallige runder med boms og president (et kortspill), "På tur med Dag Otto", ukulelespilling og en liten tur i dyreparken.

Her er altså et bilde av meg og årets juletre på Hawaii's fineste strand. Her er flere bilder av den samme stranda:

Her fikk jeg lov til å ringe i gongen ved et av Hawaii's mest kjente templer

Pappa syns det var meget fascinerende med skyhøye bølger, og var nødt til å stoppe ved et hvert utsiktspunkt for å ta bilder.

Et av mine favorittbilder! Her ser dere Hilton Waikiki Village (hotellet som mamma og pappa bodde på) til høyre, noen høye bygninger og tidenes regnbue

Dette er altså Waikiki, stedet hvor jeg bor.

Dette er ubåten jeg og pappa var passasjerer i. Det er faktisk verdens største passasjer-ubåt, og vi gikk ca. 100 ft under vann.

Her er noen bilder av Waikiki Beach (kan forresten informere om at det regner på disse bildene, men så ser det fortsatt så utrolig idyllisk ut):

MANOA FALLS TRAIL! Dette er helt klart den fineste hiken jeg har gått her på Hawaii.

Vi stoppet i grunn ganske mye for å klatre rundt og krype ned i bekker.

Fossefall!

Til vår store glede har Pernille nylig kjøpt seg bil, en pickup. Passer ganske bra når man har mange venner. Dette er et blinkskudd av Karen, Anne S, Malene, Jonas, Sanne og Mathias. Jeg får visstnok ikke lov av pappa til å sitte bakpå, så jeg spente meg fast inne i bilen.

Første bildet fra dyreparken! Dette er den største skilpadda jeg noen gang har sett!

Vi fant etterhvert ut at vi måtte dokumetere at vi faktisk hadde vært i dyreparken, så da ble det bilder med sjiraff i bakgrunn.

Nå ser jeg jo at Øyvind fikk sebraen i bakgrunn også.

Forhåpentligvis like dere bildene like godt som meg, selv om jeg ikke viste dere alle jeg har tatt den siste tiden. Noen må man jo spare til senere også. Nå er klokka alt for mye her borte, over midnatt, og jeg skal på skolen i morgen også. I morgen er også siste dagen til Øyvind, noe som er veldig trist, men om bare 4 mnd. kommer jeg tilbake igjen til Norge. Jeg er veldig usikker på når neste blogginnlegg kommer, men jeg skal prøve å skrive et nytt om kanskje to uker. Håper i hvert fall dere overlever minusgradene hjemme i Norge, og at dere ikke fryser til is alle sammen!

XOXO

Likes

Comments

Heisann!

Tenk at nå har jeg vært 20 år i en uke allerede, og jeg beklager på det sterkeste at jeg ikke har skrevet noe nytt blogginnlegg før nå. Til gjengjeld har jeg laget en liten video til dere, slik at dere kan få se hvordan jeg feiret bursdagen min.

Jeg valgte å feire bursdagen min over hele helga (altså 18., 19. og 20.), tok meg leksefri og hadde det helt supert. Siden tidsforskjellen mellom Norge og Hawaii foreløpig ligger på 11 timer, så hadde jeg altså bursdag i til sammen 35 timer, noe som virkelig måtte nytes. Den 18. var jeg og 18 venner på en 8 timers lang båttur, og det var så sinnsykt koselig, selv om vi verken fikk sett noen haier, delfiner eller hvaler. Vi koste oss uansett masse, og badet en del også.

Den 19. startet jeg dagen med å slappe av og snakke med vennene mine som er hjemme i Norge, etterfulgt av litt shopping sammen med Pernille (romkameraten min). Etter shoppingrunden dro vi rett på grilling hos to dansker som bor like ved oss, og feiret bursdagen min sammen med mine nærmeste europeiske venner.
Etter to digge burgere og litt cupcakes, var det tid for konsert. Koret jeg er med i på skolen hadde nemlig julekonsert den 19., noe som var utrolig gøy. Vi hadde det kjempegøy, og publikum likte konserten vår godt (selv om vi selv følte vi kunne gjort litt bedre, men men..). Jeg har to videoer fra konserten hvor vi synger, vet ikke helt om dere er interessert i å høre?
Da konserten var ferdig, dro fler av oss til California Pizza Kitchen på Ala Moana Center og spiste middag sammen. Maten var fantastisk god, og jeg kan innrømme at det er lenge siden jeg har ledd så mye. Det var med andre ord en meget vellykket bursdag. Prikken over i'en var selvfølgelig at mamma og pappa hadde sendt meg en svær eske med julegodt, sjokolade, risengrynsgrøt, julekalender, gløgg, etc!

Den 20. sov jeg lenge på morningen (ikke så ofte jeg får gjort det her borte), før jeg dro til Ala Moana for å møte Anne Sigrid (hun ene som jeg dro hit med). Hun var så søt og snill at hun kjøpte en smoothie til meg, også satte vi oss på stranda og slappet av. På kvelden dro jeg og romkameratene mine Pernille, Ryen og Nicole ut og spiste, noe som var utrolig koselig!

Alt i alt var det en helt super helg, og det var så utrolig deilig å ta en leksefri helg. Nå er det knappe 2 uker igjen av mitt første semester her på Hawaii, og desember er rett rundt hjørnet. Jeg føler fortsatt at det er august, ettersom temperaturene har endret seg minimalt. Det er snart bare to uker igjen til mamma og pappa kommer hit, noe som passer meg meget bra med tanke på at jeg brukte opp alle pengene mine på Black Friday. Heldigvis kommer lånekassen meg snart til unnsetning!

Jeg går nå straks inn i min siste uke med undervisning, før det er eksamensuke om en uke. Etter det er jeg fri som fuglen, og kan nyte late dager på stranda igjen. Ettersom jeg har veldig mye å gjøre de neste to ukene, så tror jeg ikke det blir noe nytt blogginnlegg før jeg faktisk har juleferie. Så da vil jeg anbefale at dere stikker innom bloggen min igjen om to ukers tid.

Her er videoen jeg snakket om. Dessverre så var det vanskeligere å holde kameraet stille mens jeg gikk, så den ble veldig skurrete. Men da får dere i hvert fall se hvordan jeg feiret bursdagen min, og også litt hvordan det er å bo her.

Meg og Karen

Burgerbilde fra grillingen. Får lyst på hamburger hver gang jeg ser dette bildet.

Gruppebilde fra grillingen

Likes

Comments

God morgen til alle mine venner i Norge!

Jeg kan meddele at det faktisk har skjedd en del siden sist jeg blogget. Jeg har hatt tre eksamener, gått verdens fineste hike, feiret ekte amerikansk halloween og opplevd presidentvalget på amerikask jord. Til min store fornøyelse, så er november godt i gang, og det er bare noen får dager igjen til jeg er 20 år. Jeg er snart gammel nok til å kjøpe alkohol over 22 % i Norge (ikke at jeg drikker noe annet enn øl og vin uansett..). Bare synd man må være 21 for å i det hele tatt kjøpe noe som helst alkohol her borte. Uansett..

På søndag for tre uker siden gikk jeg, Julie, Tom, Anthony og Nicole verdens fineste hike, som verken var for lang eller for krevende. Utsikten var helt ekstrem, og vi hadde det så utrolig gøy.

Etter hiken dro vi videre på stranden man ser på bildene over, og det var helt seriøst den hviteste og fineste stranda jeg har sett her på Hawaii:

Det beste med slike strender er at de for de meste kun blir brukt av lokalbefolkningen, og er derfor ikke stappfulle av turister.

For to uker siden var det som sagt halloween, og vi kjørte det fullt ut. Jeg inviterte alle mine korvenner til halloweenfest i leiligheten, og kjøpte masse halloweenpynt og godteri på Walmart. Heldigvis så er halloweendekorasjoner veldig mye billigere her enn i Norge.

Her er mitt Pochahontas-kostyme!

Dette var definitivt et av de morsomste kostymene. DJ hadde kledd seg ut som ei jente, og ingen av oss kjente han igjen med det første!

The Joker & Harley Quinn

Anthony og Nicole møtte opp uten bukser #lastminutecostyme

Jocelyn og hennes venn (som jeg aldri husker navnet på, obs).

På selve halloween dro vi alle ut for å spise på The Cheesecake Factory, og jeg kan love dere at det var en av de sykeste opplevelsene. Gatene var stappfulle av utkledde mennesker, og det gikk nesten ikke an å komme seg forbi folkemengdene. Det var så utrolig mange kreative og morsomme kostymer, og det er tydelig at halloween er langt større her enn i Norge. Jeg visste i grunn at det var mer seriøst her borte, men jeg hadde ingen anelse om at det var så stort!

Til slutt tenkte jeg at jeg kanskje burde snakke litt om presidentvalget her i USA? Jeg hadde i grunn ikke så høye forhåpninger ettersom jeg ikke likte noen av hovedkandidatene, og ble derfor ikke like skuffet over resultatet som alle andre ble. Jeg skal innrømme at jeg ble nokså sjokkert over at så sinnsykt mange amerikanere valgte å stemme på Trump, spesielt med tanke på at hele resten av verden heiet på Clinton. Her på Hawaii har jeg enda ikke møtt én eneste person som stemte på Trump. Vennene mine, de jeg bor med og lærerne mine er alle ekstremt skuffa. Ingen trodde det skulle være mulig for han å vinne. Flere har kommet bort til meg og spurt om jeg ikke kunne informere alle mine norske venner om at de er like skuffa som resten av verden, og at de beklager så mye. Men så igjen, hva skal vi gjøre med det? Amerikanerne har talt, og de har fått den presidenten de ønsket (eller i hvert fall halvparten av dem). Vi får bare krysse fingrene og håpe det beste. Kanskje han overrasker oss?

XOXO!

Likes

Comments

God kveld/morgen alle sammen! Nå er det atter en gang lørdag kveld her borte, og en ny uke er snart i gang. Jeg merker at tiden går utrolig fort her borte, noe som er både bra og dårlig. Jeg gleder meg veldig mye juleferie og besøk fra Norge, men samtidig så betyr jo også juleferie at første semester er over, og at to tredjedeler av vennene jeg har her borte drar hjem. 

​Det har ikke skjedd så veldig mye siden sist jeg blogget, annet enn at jeg vært med venner og prøvd å gjøre andre ting enn skole i helgene. For to uker siden var jeg sammen med mine europeiske venner. Vi bestemte oss for å feire 22-års dagen til Anna på en litt spesiell, men morsom måte. Vi dro nemlig en hel gjeng til North Shore (den andre siden av øya) til en beach park kalt Kokololio. Vi fant oss en litt bortgjemt, fin plass rett ved siden av stranda, hvor vi satte opp telt. Resten av dagen og kvelden koste vi oss på stranda, og hadde det så utrolig gøy. Her er noen bilder av stranda vi befant oss på:

Jeg er dessverre ikke en veldig flink fotograf, haha.

Dessverre så er jeg ikke så flink med bilderedigering heller. Her har jeg i hvert fall smelt sammen en liten kollasj av iphonebilder.

​​Dagen etter gikk vi til en annen strand som lå like i nærheten.

Forrige helg var ikke like produktiv. Jeg vet ikke om jeg fortalt dere dette enda, men koret mitt prøver å dra til Japan i mai. Vi er fortsatt usikre på om det faktisk kommer til å skje siden det er så dyrt, men vi prøver å tjene penger. Vi selger donuts én gang i måneden, også vasker vi biler annen hver helg. Forrige søndag var det nok en gang "car wash" som sto på agendaen, og jeg tror vi vasket mellom 30 og 40 biler. Jeg kom litt ut av tellinga. Slitsomt er det i hvert fall, men vi tjener en god del penger på det. Etter å ha vasket x antall dusin biler dro vi til Katrina i koret og hadde tidenes house party. Uten å gå for mye i detalj, så kan jeg røpe at det gikk over stokk og stein, og søndagen var et reint helvete å våkne opp til. Men gud for en vellykket fest det var!

Denne helga har jeg gjort noe jeg aldri har gjort før. Jeg har vært på museum alene.
I det ene faget jeg har på skolen, communication and culture, har vi i oppgave å gjøre fire spesielle kulturelle ting i løpet av semesteret og skrive rapporter om det. Jeg har allerede prøvd surfing og jobbet som frivillig på et vegansk arrangement, så nå var oppgaven å delta på en tour på et museum. Jeg valgte derfor å dra på Bernice Pauahi Bishop Museum, ca. 40 min med buss fra der jeg bor. Overraskende nok, så var jeg der faktisk i fire hele timer.

Her lærte jeg masse om vulkaner, stjernebilder, historien til den Hawaiiske kongefamilien, hawaiiske legender og litt til.

Resten av kvelden har egentlig bare gått til å spise lasagne, se på youtubevideoer og gjøre lekser. Det er litt småkjipt å gjøre lekser på en lørdagskveld, men så viser det seg at det faktisk gir gode resultater og karakterer.
I dag fikk jeg faktisk tilbake et essay jeg skrev i antropologi for en uke siden. Til min store glede fikk jeg en A, noe som i grunn overrasket meg litt. Jeg visste at innholdet mitt var ganske greit, men lærerne legger også stor vekt på grammatikk, ordvalg, varierte setninger, osv. Det å kunne skrive et essay om antropologi på et annet språk uten å bruke ordbok, og fortsatt få en A er jo i grunn ikke så ille. Jeg merker at jeg har blitt veldig mye flinkere i engelsk det siste året. Jeg tror UiA forberedte meg godt på dette utvekslingsåret uten at jeg helt tenkte så mye over det, noe jeg er veldig takknemlig for nå. Jeg husker jeg syns det var helt så utrolig unaturlig å skulle skrive på engelsk da jeg først begynte å studere, men nå er det nesten motsatt. Nå merker jeg hvor rart og uvant det er å skulle formulere meg på norsk. Jeg håper ikke jeg mister norskferdighetene mine her nå? Det er godt jeg skriver denne bloggen, slik at jeg i det minste kan få opprettholdt norsken min bittelitt. 

Nå tenker jeg egentlig å runde av, slik at jeg kan gjøre litt mer lekser før jeg legger meg til å sove. I morgen skal jeg først gå en hike, og senere ligge litt på stranda og slappe av med noen venner fra koret. Forhåpentligvis blir det et nytt blogginnlegg om ikke så alt for lenge. Uansett så håper jeg dere får en super søndag!

Likes

Comments

Hei alle sammen. Håper dere har det supert hjemme i Norge. Hvordan er temperaturene nå som det endelig er oktober? Her er det i hvert fall fortsatt supervarmt og deilig. Lekser og skole tar fortsatt veldig mye av tiden min, og jeg har allerede hatt to eksamener siden sist dere hørte fra meg, så blogging er ikke akkurat min høyeste prioritet for tiden. Beklager for det!

Nå har jeg bodd her i Honolulu i snart to måneder, og jeg begynner å føle meg som hjemme. Det har gått opp for meg at dette ikke er en ferie, og at jeg faktisk bor her nå. Jeg har fått mange nye venner fra hele verden, og jeg har begynt å danne meg forskjellige hverdagslige vaner. Jeg har derfor også begynt å legge merke til en del forskjeller mellom Hawaii og Norge. Da snakker jeg flere forskjeller enn bare klima og natur altså. Ettersom jeg ikke kan alt om hele Norge og heller ikke alt om hele Hawaii, så har jeg valgt å legge fokus på forskjeller mellom Honolulu og Hønefoss, to byer jeg faktisk er kjent i. Disse forskjellene er basert på mine egne observasjoner og tanker, så jeg beklager hvis noe er "feil" eller ikke stemmer. Jeg har også delt det litt opp i kategorier. Enjoy!

Bussen
Jeg er generelt ikke veldig vant til å ta buss, annet enn på vinteren når jeg tar buss fra Kvadraturen i Kristiansand til UiA. Ettersom jeg nå bor i Waikiki, ca. 30 min unna skolen, er jeg avhengig av å ta buss hver eneste dag. Selv om jeg aldri tar buss hjemme i Hønefoss, så har jeg tatt Oslo-bussen mange nok ganger til å vite visse forskjeller. For det første så trenger man ikke å stå på et busstopp for å gå på bussen. Her i Honolulu er det stort sett lyskryss overalt, og det er fullt mulig å gå av og på bussen mens det er rødt lys. Gjør man dette i Norge også? Jeg har i hvert fall aldri sett det før. En annen ting er at det ikke finnes stopp-knapper på bussene her. Eller.. Jeg tror det finnes to stopp-knapper rett ved dørene, men det er det. Her må man nemlig dra i snora hvis man skal av. Er ikke det ganske gammeldags med tanke på at jeg befinner meg i USA?

Her tvang jeg Malene til å posere med stopp-snora på bussen


​Rødt lys betyr rødt lys

Som jeg nettopp nevnte, så er det veldig mange lyskryss her, spesielt i Waikiki. Du finner dem som regel etter hvert kvartal, noe som er veldig slitsomt. De har ikke rød og grønn mann her. Her er det enten rød hånd eller hvit mann. Det å krysse veien når det er rød hånd er strengt forbudt, selv hvis det ikke er noen biler i sikte. Det kryr av politibiler her borte, og jeg føler at jeg ser minst 4-5 politibiler hver eneste dag. Blir du tatt for å krysse veien på rødt lys, så får du en heftig bot på mellom 2000 og 5000 kr. Og nå snakker jeg om fotgjengere! Jeg vet at man ikke skal krysse veien på rødt lys i Hønefoss heller, men så vidt jeg vet så er det vel mindre strengt? Det er jo for det første ikke så mange politibiler rundt omkring hele tiden i Hønefoss, og det er i grunn ikke så mange lyskryss heller. Jeg vet i hvert fall at det er MANGE turister som går på en smell når de er her..

Høflighet

Okei, så de aller feste vet at amerikanerne er veldig høflige av seg, spesielt i forhold til oss "kalde" nordmenn. Alle spør deg om hvordan du har det (uten at de egentlig bryr seg, vel å merke) og de er svært opptatt av å være hyggelige her. Det er veldig flott og fint det, men utrolig uvant for meg. Når jeg sitter på bussen hjemme i Norge, så bryr ikke jeg meg om noen dulter borti meg eller kommer så vidt borti armen min. Det er sånt man må regne med når mange mennesker er samlet på et lite sted. Det er det samme når man står i en heis. Jeg blir ikke sur hvis noen skumper borti meg. Her blir de det, med mindre man sier "I'm sorry" med én eneste gang. Jeg har opplevd at folk har så vidt kommet nær armen min på bussen, også begynt å unnskylde seg. Dette merker jeg tar litt tid for meg å venne meg til. Jeg tenker jo ikke på å unnskylde meg hvis jeg så vidt kommer nær en annen? Jeg har nok fornærma mange amerikanere allerede.. En annen ting er hvordan de alltid sier "bless you" hver gang noen nyser. Jeg vet at vi også pleier å si prosit, men som regel bare hvis det er en person vi snakker med som nyser? Sånn er det ikke her. Hvis du sitter foran i bussen og noen sitter bakerst og nyser, så er det vanlig å skrike "bless you" fra den ene enden til den andre selv om de ikke har noen ting med hverandre å gjøre. Dette skjedde i hvert fall på bussen mellom campusene en gang.


Bygninger
Det sier seg selv at arkitekturen er litt annerledes her enn den er i lille Hønefoss. Waikiki består for det meste av skyskrapere. Jeg vet ikke helt om jeg bor i en skyskraper eller om det bare er en veldig høy blokk.. Det er i hvert fall 20 etasjer i bygningen jeg bor i, og det sier vel sitt? Reiser man litt utenfor Waikiki finner man fattigere strøk med stygge, små hus. Det er her lokalbefolkningen bor. Er det ikke fælt? Vi turister, studenter og utlendinger får bo i de fine, dyre strøkene, mens de som faktisk er lokale og som har bygget denne flotte byen må bo i de verste strøkene? I Norge er det jo stikk motsatt.

Dette er altså bygningen jeg bor i.


Dyr
Hunder og katter er veldig vanlige husdyr her borte. Forskjellen mellom husdyrene i Hønefoss og husdyrene her i Honolulu er at de er mer integrerte i det menneskelige samfunnet her. Folk tar med seg dyrene sine ut på surfebrettet, soler seg på stranda med dem og kler dem opp i moderne og trendy klær. Jeg så for noen uker siden en hund med solbriller på bussen, for eksempel.. Jeg lo høyt for meg selv i 20 minutter i strekk! De andre på bussen må ha trodd jeg var gæren.

En annen ting er at "alle" har service dogs her. Hva er det på norsk? Servicehund? Jeg merket det i hvert fall allerede første skoledag. Ei jente hadde med seg en svær, diger hund på skolen, og jeg trodde med en gang at hun var blind. Men hun kunne jo lese og se, så hun var jo tydeligvis ikke det (hey, det rimte). Jeg kunne ikke skjønne hvorfor hun hadde en type førerhund når hun ikke var blind? Tydeligvis så kan du få servicehund for alle mulige sykdommer/diagnoser her. Om du så er deprimert, så kan du få en servicehund. Han ene læreren min har en servicehund som han alltid har med seg i timene. Jeg tror det var fordi han har diabetes eller noe? Er dette vanlig i Norge også?

Mat
Det er ingen stor overraskelse at det er lite med Farris og brunost her borte, men det er visse andre ting også som jeg sliter veldig med å finne. Jeg har blitt veldig flink til å lage mat her borte, ettersom det er veldig dyrt å kjøpe mat ute. Her om dagen hadde jeg store planer om å lage grønnsakssuppe, ettersom det er ganske enkelt og sånn. Men jeg finner ikke kålrot noen steder!!! Er det en norsk grønnsak eller noe? De har alt annet her, men ikke kålrot? Det passer meg veldig dårlig ettersom det er en av hovedingrediensene i grønnsakssuppe! Jeg var ikke sjokkert over å ikke finne det på Walmart, der har de ikke rødløk engang, men jeg fant det ikke i Chinatown heller..
De selger heller ikke lakris her borte. Har dere hørt noe så teit? Hadde jeg visst dette på forhånd, så hadde jeg hamstra med meg lakris på flyplassen. Men neida! De selger det ikke på noen matbutikker. INGEN form for lakris. Jeg dro på en spesiell godteributikk her i Waikiki, og betalte helt sinnsykt mye for en kopp med lakrissnurrer. Men vet dere hva? Det var verdt det!

Apropos mat... Her satt jeg og spiste lunsjen min i forrige uke. Hvor koselig er ikke det stedet her?


Fugleangrep

Fuglene er helt banans her borte, spesielt de fuglene nærme skolen. Nå snakker jeg om duer, sånne som det kryr av på torvet i Hønefoss. For det første, så er de hvite nesten alle sammen! Du finner kanskje noen få grå/svarte. Det kryr av dem, og de går helt klikk. Jeg tror kanskje det er fordi de er så mange kaféer langs Fort Street, som er gata hvor skolen ligger. De flyr akkurat hvor det passer dem, og de har null kontroll. De gir blanke faen i om det er mennesker som går rundt. Står du i veien, så flyr de på deg. Man må faktisk dukke for fuglene her borte. Jeg er evig takknemlig for at fuglene på torvet i Hønefoss er litt "hyggeligere", for jeg er rimelig lei av å bli angrepet av duer her borte.

Djevelfugl


​Skole

Dette er kanskje det aller viktigste og største punktet på min liste over forskjeller. Jeg går på en veldig stor skole med mange forskjellige bygninger, veldig mange lærere og enda fler elever. Maskotten til skolen er en hai, og alle elevene blir kalt for "sharks". Folk er generelt veldig stolte av å gå på HPU. På skolens bokhandel selger de mange forskjellige klesplagg med skolens logo på, og folk er helt gærne etter disse klærne. Når man går nedover Fort Street, så ser man som regel veldig veldig mange studenter med skolegensere og t-skjorter med forskjellig HPU-print. Å gå med skolegenser har for meg ikke vært populært siden barneskolen, da alle barna gikk rundt med "Veien Skole" på brystet. Her er det igjen veldig veldig vanlig å være en synlig student på HPU.


Det er også sånn at skolen her er relativt mye hardere enn den norske skolen. Som jeg har nevnt flere ganger, så flyter det over med lekser, og man blir testet i absolutt alle kapitlene i alle fag. Her nytter det ikke å hoppe over noen kapitler og heller lese det rett før eksamen. Det positive med så mye lekser og skolearbeid, er selvfølgelig at eksamen er mye lettere her. Ikke fordi stoffet er lettere, men fordi vi har lest alt og forstått alt i god tid før eksamen. Timene her er også mye mer interessante enn i Norge. Man gruer seg aldri til å dra på skolen, og ingen timer er tørre eller kjedelige. Det skjer noe interessant i hver eneste time, og tiden går utrolig fort. En stor grunn til dette er lærerne. Gjennom mine 14 år på norsk skole har jeg alltid hatt dårligere lærere. Jeg har til sammen kanskje hatt maks fem lærere som faktisk har vært flinke. Her har jeg ikke én eneste dårlig lærer. Alle lærerne mine er fantastisk flinke, motiverende og hyggelige. Lærerne mine på UiA vet ikke engang hva jeg heter, selv om de har hatt meg i ett år allerede. Jeg har nå gått på HPU i 5 uker, og alle lærerne vet hva jeg heter, hvor jeg kommer fra og generelt hvem jeg er. Jeg er imponert!

Likes

Comments

Heisann alle sammen! Jeg vet at jeg burde oppdatert dere tidligere, men jeg har dessverre blitt hindret av alt det umenneskelige skolearbeidet. Det er så mye lekser som må gjøres her (vi blir testa hver uke, så det nytter ikke å late som om man har lest, sånn som man kan gjøre i Norge), at jeg får det nesten ikke til å gå rundt. De siste dagene har jeg vært så stressa at jeg ikke har visst helt hvor jeg skal gjøre av meg, men heldigvis begynner det å løsne seg litt opp nå. Jeg tror jeg endelig har klart å lage meg en plan over hva som må gjøres når, uten at det blir for mye å gjøre hver dag.

Til tross for alt dette stresset, så tok jeg meg faktisk leksefri denne helga som var. Da var det nemlig tid for hyttetur sammen med koret. Korreksjon fra forrige gang: Jeg er en av 16 (!!!) heldige studenter som får være med i koret. Av en eller annen grunn så trodde jeg det var 30 av oss? Uansett så har jeg fått 15 nye venner på veldig kort tid, noe jeg er veldig takknemlig for. Vi dro til North Shore, den andre siden av øya, og tilbrakte to flotte dager på Camp Mokule'ia. Vi koste oss masse, ble kjent med hverandre, øvde en del, spilte spill, lekte typiske bli kjent-leker og spiste masse snacks. Etter to intense uker med så og si bare skole, var det veldig deilig å kunne ta seg fri for å bare slappe av og ha det gøy. Her er noen bilder fra campen:

Vi så skilpadder! Jeg prøvde å ta bilde av en, men den kan være vanskelig å se.

Her er et bilde av koret og dirigenten vår, Dr. Schue. Ikke det peneste bildet da alle fikk sola i øynene, men men..

Lørdag kveld tente vi bål og spiste "smores". Smores er superamerikansk, bestående av kjeks, grilla marshmellow, melkesjokolade og en kjeks på toppen.

Da jeg kom hjem på søndagen, satte jeg meg ute i parken for å gjøre lekser. Hvor koselig er ikke det?

Jeg fikk til og med besøk mens jeg satt og leste!

Til helga igjen skal jeg også gjøre noe ganske interessant, så da blir det mest sannsynlig et nytt blogginnlegg på lørdag eller søndag. Stay tuned!

Likes

Comments