Malta: Har du også blitt hektet på bildedeling på sosiale medier? Instagram er i vinden, og folk deler bilder som aldri før. Kribler du etter å ta bilder fra fotoskjønne steder, bør du reise til solskinnsøya Malta.

Malta er den lille øya som ligger rett under den italienske øya Sicilia. Både Malta med sine naboøyer Gozo og Comino har vært med i både film- og tv-produksjoner opp gjennom hele 50 år! Og det skjønner vi godt – for Malta florerer over av perfekte steder for den fotointeresserte. Du kan ta mange, interessante bilder på kort tid, for Malta er også et av Europas minste land.

Her har du noen forslag til spennende steder i Malta som både skjerper sansene, og har det lille ekstra som tar seg godt ut på bilder enten du legger de ut på Instagram eller bygger opp bildebasen din:

Popeye’s Village

Den piperøykende sjømannen Skipper’n (Popeye the Sailor) som får enorme krefter når han spiser spinat, holder til her i denne fargerike landsbyen. Helt siden Popeye-filmen ble spilt inn her på 1980-tallet, har dette stedet blitt en av Maltas populære attraksjoner. Stedet byr på vanntrampoliner og båtturer, og med den fargerike landsbyen gir dette mange kreative bilder!

Den blå lagunen på Comino

Den Blå Lagunen på den bilfrie søsterøya Comino som ligger mellom Malta og øya Gozo er også et populært sted for både dykkere og fotoentusiaster. Båtturer fra Gozo og Malta gjør at man lett kan ta et lagunebad i krystallklart vann. Liker du også å ta bilder under vann ligger det flere skip fra 2.verdenskrig på havbunnen utenfor Malta. Undervannssikten er opp til 30 meter, noe som gjør Malta til en av Europas fremste snorkle- og dykkedestinasjoner. Her er kart over skipene som ligger utenfor kysten av Malta og søsterøyene for deg som vil utforske mer:divernet.com

Bakgatene i elegante Mdina

Byen Mdina var Maltas gamle hovedstad på 1500-tallet. Når du går i gatene kan du nesten tro du befinner deg i middelalderen, med barokkarkitektur, statuer og panoramautsikt over Malta. Mdina er omringet av en høy bymur, og kalles for «The Silent City». Bare det å gå rundt i Mdina føles som en annerledes måte å meditere på som gir en indre ro for stressete bymennesker. Mdina gir mange flotte arkitekturbilder av elegante statuer og bygningsdetaljer.

Fiskerlandsbyen Marsaxlokk

Bare det å se alle de malte båtene her er en visuell fest for øynene! Marsaxlokk har en bukt som er fylt opp med fargerike og tradisjonelle fiskebåter som duver i vannet. Her er det mange pittoreske fotomuligheter!

Valletta

Litt kulturelt påfyll i ferien er et velkomment avbrekk fra det avslappende strandlivet. Hovedstaden Valletta ble bygd under renessansen og barokken på 1500- og 1600-tallet. Her er det hele bymiljøer med en helhetlig arkitektur i disse stilartene, noe som er ganske uvanlig. Siden Malta tidligere ble styrt av britene, finnes fortsatt de røde telefonkioskene samt de gule gammeldagse, engelske bussene som også er fine fotoobjekter. Malta er også med i Unescos liste over Verdensarven.

Få også med deg fotomulighetene på Upper Barakka Gardens, med flott utsikt over Grand Harbour.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

  • 1910 Lesere

Likes

Comments

Nederland: Nysgjerrige turister som banket på dørene ble etter hvert en sann plage for beboerne av de snodige kubehusene i Rotterdam sentrum. En av eierne, Ed de Graaf, løste problemet med å åpne ett av sine to kubehus som han eier – slik at de skuelystne turistene fikk se hvordan innsiden av disse hjemmene så ut i virkeligheten.

Er du interessert i moderne arkitektur som setter fantasien i sving, så bør du reise til arkitektbyen Rotterdam i Nederland, som ligger en kjapp time med tog fra Amsterdam. Rotterdam kalles også for «The City of Architecture», der byen har flest arkitektfirmaer i hele Nederland. Rotterdam er fylt opp med innovativ arkitektur, siden mesteparten av byen ble bombet under 2.verdenskrig, så de fleste av bygningene måtte bygges opp på nytt.

Fantasien settes i sving

Kubehusene i Rotterdam er en populær turistattraksjon som setter fantasien i sving. Det hele startet i 1982 da den nederlandske arkitekten Piet Blom ville tegne hus som utfordret kreativiteten. Tanken bak det hele er at hvert av disse kubehusene symboliserer et tre, og til sammen skal de forestille en skog. Alle de 38 kubehusene som ble bygget i 45 graders vinkel ble utsolgt før de stod ferdig i 1984.

Bryter med normal tenkning  

Kubehusene i Rotterdam ligger rett ved metrostasjonen Blaak Metro station, tvers over gaten til Rotterdams nyeste ikon Markthal som du kan lese mer om her. Hvert av disse merksnodige husene inneholder 100 kvadratmeter som er fordelt på tre etasjer. De skjeve veggene der kun gulvene er vannrette, skaper et helt annerledes bomiljø enn det man er vant med. Mange trapper, rare vinkler, interessant design, hvordan henger man opp bilder på skjeve vegger – alt utfordrer vår tankegang om hvordan en gjennomsnittsbolig skal se ut. Denne visuelle opplevelsen er både morsom og et sjokk for sansene. For hvordan er det å bo i et kreativt hus som viker ifra alt som er normalt? Hvordan er det å starte en ny dag i en slik bolig, spesielt når man våkner opp i den øverste etasjen der hovedsoverommet ligger – som er formet som en pyramide? Formen og høyden på taket kan føre til litt av en utfordring, spesielt siden innbyggerne i Nederland regnes som verdens høyeste mennesker. Nederlanske mennesker er de høyeste i verden med en gjennomsnitthøyde på 184 for menn og 170 for kvinner. Mytene tilsier at det har noe med DNA-et å gjøre.

Lillian leier ut sitt kubehus

En av kubehus-eierne, Lillian, leier ut huset sitt til nysgjerrige turister som vil oppleve hvordan det er å bo i disse boligene. Da er det bare å bestille og nyte opplevelsen – trykk her for link til hennes kubehushjem.

  • 1907 Lesere

Likes

Comments

Kroatia: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Tre magiske ord som eiendomsmeglere gjentar når de skal beskrive hva som gjør en eiendom attraktiv. Slik er det også for det nyeste hotellet i Valamar-hotellkjeden, Valamar President Hotel i Dubrovnik.

For det visuelle inntrykket du møter når du ser panoramaveggen der Adriaterhavet formelig flommer inn i resepsjonsområdet gjør førsteinntrykket både spennende, eksklusivt og unikt påValamar President Hotel i Dubrovnik.

Voksenferie der livet går litt saktere

Valamar har tre hoteller i Babin Kuk-området som ligger en halvtime med taxi fra flyplassen. Disse tre hotellene ligger som i en triangel med gåavstand til hverandre. Mens de to første er livlige og passer best til familier, passer Valamar President Hotel med sin private rullesteinstrand mest for de som vil ha en voksenferie med lavt støynivå.  Et sted der livet går litt saktere. Dette er en rolig og idyllisk område som gir det perfekte avbrekket fra et stressende og støyende hverdagsliv. Leter du etter skjønnhet og et rolig miljø til din neste ferie i Kroatia, er Valamar President Hotel et ypperlig utgangspunkt for å oppdage de spennende 1000 år gamle bymurene i Dubrovnik – der gamlebyen er fri for biltrafikk, så ta med kameraet og knips i vei!

Populær blant kunstnere og forfattere

Kun en kokosnøtt-kast unna, tvers over gaten for hotellet, står bussen klar som frakter deg hvert tiende minutt til gamlebyen i Dubrovnik der selve turen tar kjappe ti minutter.

Flere og flere har fått opp øynene for Dubrovnik som ligger helt sør i Kroatia – et sted man kan besøke igjen og igjen. Beste perioden å reise til Dubrovnik er mellom april og oktober. Byen er populær blant kunstnere og forfattere som reiser nettopp hit for å hente inspirasjon.

Spennende havstrafikk

Den spennende havstrafikken med cruiseskip som glir sakte forbi, seilbåtskurs der båtene følger fredfylt etter hverandre som i en andefamilie gjør noe med din kreativitet, din sjelero som gjør at hverdagsstresset slipper taket. Du stopper opp, beundrer den vakre panoramautsikten av Adriaterhavet, og føler at dette er et godt sted hvor natur, hav og sol virker nesten som meditasjon for et stresset sinn.

Mor Hubro-mentalitet

Det hersker en Mor Hubro-mentalitet hvor de ansatte ved frokosten har konstant påfyll av ferske croissanter, fruktsalater og masse annet tilbehør – en kulinarisk opplevelse der du har orkesterplass til Adriaterhavet!

Solnedgangen – prikken over i-en

Solnedgangen utenfor hotellets private strand er populær. Vær rask når du ser at solen er på vei ned. Solen går fort ned på bare noen minutter, og med denne bakgrunnen gir dette deg flotte bilder!

  • 1909 Lesere

Likes

Comments

Dubai: Menn og småbarn på shoppingsentre er som oftest ingen god kombinasjon. Men både mann og barn blir positivt overrasket når de besøker verdens største shoppingsenter Dubai Mall.

Det er ingen hemmelighet at kvinner flest liker å saumfare shoppingsentre i timevis. For menn blir dette raskt en tålmodighetsprøve. Menn flest bruker militær presisjon i butikkene – raskt inn og raskt ut, mens kvinner gjerne bruker timevis før de kommer i mål.

Slik er det ikke i verdens største shoppingsenter Dubai Mall som har seks millioner besøkende hver måned. Her rekker mannen knapt å kjede seg, og barn blir fort oppslukt av alle opplevelsene. Dubai Mall ligger rett utenfor verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa som du kan lese mer omher.

Dubai Aqarium & Underwater World  – se svømmende fisk under dine føtter

Skoleklassene i Dubai bruker dette akvariet som et spennende innslag for naturfag-pensumet de har på skolen. Klassene kommer som oftest tidlig på dagen, så det er lurt å vente til litt utpå dagen med å besøke akvariumet.

Inne på akvariet kan man ta båttur som har glassbunn. På denne måten kan du faktisk se fisk som svømmer under dine føtter – barn elsker denne opplevelsen! I tillegg er guidene både underholdende og kunnskapsrike så du får med mye nyttig kunnskap med på kjøpet.

Har du dykkerlappen fra før, kan du til og med dykke blant fiskene! Mangler du dykkerlappen, kan du bli heist ned i et jernbur med boblehjelm på, koblet til en luftslange fra overflaten (uten de tunge dykkerflaskene som man fester på ryggen), og få en face-to-face opplevelse med en hai eller ti. Ja, hvorfor ikke gå for et ekte haidykk midt i kjøpesenteret der du kan ta nærbilder av ekte haitenner rett foran ansiktet ditt? Med mange fisker, skilpadder og blekksprut i bakgrunnen får du også tatt unike selfies-bilder som du kan legge ut på Instagram og Facebook!

DubaiDino – ekte dinosaurbein er montert sammen

Har du sett Jurassic Park-filmene og ble fascinert av alle dinosaurene får du nå en ypperlig sjanse til å studere en ekte dinosaur på nært hold. For midt i Dubai Mall står det et ekte 155 millioner år gammelt dinosaur-skjelett som er satt sammen til sin naturlige størrelse! Denne 24 meter lange dinosauren ble funnet i Wyoming som ligger i USA, i 2008. I fjor sommer ble denne dinosauren fraktet med fly fra USA til Dubai, og har siden da vakt stor oppmerksomhet. Dinosauren har veid like mye som fem elefanter i sin tid, og forskere har gitt den det latinske navnet Amphicoelias brontodiplodocus. Ingen museum i verden har slike store besøkstall som seks millioner hver måned som Dubai Mall, så her får denne tidligere planteetende dinosauren mye oppmerksomhet.

Charlie og sjokoladefabrikken

Verdens største godtebutikk Candylicious som ligger i Dubai Mall, selger godteri fra WiIly Wonka som er eieren av sjokoladefabrikken som er kjent for å lage «verdens beste sjokolade» og det meste av drops, karameller og andre godterier. Charlie og sjokoladefabrikken er som kjent basert på barnebøkene skrevet av den norsk-britisk forfatteren Roald Dahl.

Overnatting og transport

Reiseliv dro med flyselskapet Emirates som anses for å ha de beste pilotene i verden, ifølge National Geographic Channel. Vi overnattet på to forskjellige hoteller under vårt 5-dagers opphold i Dubai, One & Only The Palm og One & Only Royale Mirage.

  • 1911 Lesere

Likes

Comments

Dubai: 60 raske sekunder tar det før du når toppen. Opplevelsene starter allerede i heisen – på vei opp til verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa.

Det er ingen pinlig stillhet i heisen mens den jobber seg elegant oppover i 124 etasjer til verdens høyeste skyskraper i Dubai. Komponisten Paul Baraka med sin musikalske kreativitet sørger for å gi folket både musikk, lydeffekter og grafisk design på heisveggene som skaper den perfekte spenningsfølelsen på vei opp mot toppen. Man opplever arabisk magi smeltet sammen med spenningsmusikk i thrillersk stil. Heisveggene lyser i takt med musikken som gradvis blir visuelt sterkere jo nærmere du kommer på toppen!

Se den populære heismusikken nederst i artikkelen!

Dubai panorama

Las Vegas, Los Angeles, New York og Hong Kong. Man får lett denne storbyfølelsen når en ser utover Dubai i fugleperspektiv med sine utallige skyskrapere. Dubai imponerer, inspirerer og strutter av produktivitet. Utsikten forandrer seg for hvert år, for stadig nye skyskrapere popper opp. Dubai har 25 prosent av verdens heisekraner i aktivitet. For det er mye som skal bygges, også fordi Dubai er vertsby for verdensutstillingen Dubai Expo 2020 som for første gang blir lansert i Midtøsten som er forventet å tiltrekke seg hele 25 millioner besøkende.

Facebook, Twitter og Instagram med Dubai

Ørkenbyen Dubai blir fotografert av millioner av mennesker hvert år. Kikkerter, panoramakameraer og selfiestaver følger med på vei oppover til toppen av verdens høyeste skyskraper i Dubai. Her skal det knipses – her skal det bevises at man har vært på planetens høyeste bygning som peker nesten en kilometer oppover mot himmelen. Turister fra hele verden viser gjennom sosiale medier at de har vært på «At The Top» som toppen av verdens høyeste skyskraper heter. Bilder knipses i alle vinkler, og legges ut på sosiale medier som Instagram, Twitter og Facebook.

Burj Khalifa som er hele 828 meter høy, er 3 ganger så stor som Eiffeltårnet i Paris. Det tok 12000 mann og fem år å bygge Burj Khalifa. I tillegg tar det hele 4 måneder å pusse alle vinduene rene fra topp til tå!

Selve Burj Khalifa har 160 etasjer. I de øverste etasjene bor det mennesker som enten eier eller leier leiligheter. Nedover i etasjene er det kontorer, verdens høyeste svømmebasseng i 76.etasje samt et Armani-hotell i de nederste fem etasjene. Selveste designeren Giorgio Armani overnatter her flere ganger i året når han er på sine utallige forretningsreiser i Dubai. Når Dubai en sjelden gang er overskyet, kan beboerne i de øverste etasjene lukke opp sine vinduer, og bokstavelig talt ta på skyene. Selve toppen av Burj Khalifa kan sees nesten på 10 mils avstand.

Helt innerst til venstre på observasjonsdekket i 124.etasje ser man utover på det verdenskjente seilerhotellet Burj Al Arab som er bygget 280 meter ut i havet fra fastlandet. Den amerikanske proffspilleren Tiger Woods spilte golf på taket av hotellet i 300 meters høyde.

Litt bortenfor ser man The Palm Jumeira som er verdens største menneskeskapte øy, et øysamfunn som reiste seg opp som Atlantis i havet. Ytterst til venstre på av palmen ligger hotellet One&Only The Palm med utsikt mot Dubai Marina. Søsterhotellet One&Only Royal Mirage ligger tvers over på fastlandet. Disse regnes som noen av de beste hotellene i Dubai. Tar du heisen opp til Burj Khalifa på kveldstid når det har blitt mørkt, kommer kontrastene til sin fulle rett. Skyskraperne lyser i alle farger, og er et mektig syn.

Svenskene i Dubai

Øygruppen som ligger til høyre er The World, en øygruppe som skal forestille et verdenskartet sett fra oven. For tiden bygger de på den øya som skal forestille Sverige hvor ti villaer i skandinavisk stil som nettopp er satt i gang. Her bygges det også en bryggerestaurant som kun skal servere svensk mat. I tillegg skal midtsommeraften samt den svenske nasjonaldagen feires her.

Sover med haiene

Det ruvende hotellet Atlantis like ved har store vanntanker som er fylt med haier. På dette hotellet ligger man på sengen og bokstavelig talt ser på haiene når de svømmer inn i det store akvariet. Det var også her det Mumbai-baserte filmindustrien i India, Bollywood, spilte inn mesteparten av komedie-dramafilmen Happy New Year som ble utgitt i høst.

Tusen og en natt i ørkenen

Man ser også utover ørkenen som er en herlig kontrast til det ultramoderne Dubai. TuroperatørenKnight Tours samt flere kjører turistene ut til ørkenen som byr på tusen og en natt-opplevelser i ørkenen. På en slik tur er det kamelriding, ATV-kjøring, offroadkøring i sandynene samt middag og med sceneshow på en ferdigrigget scene midt ute i ørkenen. Når mørket senker seg i ørkenen, ser du grupper av lys dandert bortover i ørkenen med jevne mellomrom. En pussig opplevelse der de forskjellige turoperatørene byr på arabisk aften – som er en sanseopplevelse utenom det vanlige.

Fontenen som danser

Whitney Houston “I will always love you” og Michael Jackson “Billie Jean” er noe av musikken som spilles når de dansende fontene setter i gang hver halvtime fra kl.13 utenfor Burj Khalifa. Vannet som pumpes opp i Dubai Fountain er synkronisert med musikken som spilles der lysshowet stammer i fra Las Vegas. Fontene danser i takt med musikken som spilles.

Tom Cruise slenger seg utenfor Burj Khalifa

Tom Cruise slengte seg bokstavelig talt ut av Burj Khalifa og klatret nedover skyskraperen under filminnspillingen til Mission Impossible med sikkerhetskabler festet på seg. Dubai ble etter filminnspillingen av Mission Impossible populær blant filmprodusenter som vil ha det lille ekstra i sine filminnspillinger. Hvert år kommer nesten 880 filmprodusenter og fotografer til Dubai for å lage produksjoner innen modellverdenen og film fra det indiske Bollywood.

Som til alle andre land med ulike kulturer, les deg opp på lokale skikker før du reiser. God reise til denne magiske byen som imponerer og inspirerer!

  • 1910 Lesere

Likes

Comments

Spania: Når mediene skal ut og promotere Benidorm, tar man på seg dykkerdrakten, og reiser ut med båt til Benidormøya, kalt Journalistøya.

Siden så mange journalister opp gjennom årene har vært nettopp her utenfor denne trekantøya i Benidorm, tatt frem sine speilreflekskameraer og knipset i vei, blir øya nettopp kalt for Journalistøya. For det er herfra medier tar de vakre bildene av skyskraperne i Benidorm med havet foran disse imponerende bygningene som ruver opp mot himmelen. Bildene havner på forsider, midtsider og rundt om i magasiner verden rundt.

Båtturen vi tok gjennom www.divingstones.com til Journalistøya tar 20 minutter, og gir virkelig uante fotomuligheter av Benidorm. Se bare på dette bildet fra båtturen som vi la ut på Instagram.

Når lysten tar fullstendig overhånd, er det mange journalister som hopper ut i havet. Ikke fordi de er gått lei, men utenfor «Journalistøya» vrimler det av hundrevis med spennende fiskesorter. Undervannskameraet følger selvsagt med i hoppet. Deretter knipses det i alle vinkler, for det vrimler av nysgjerrige fisker som velvillig stiller opp til gruppefotografering i dette krystallklare vannet.

La isla de Benidorm som øya heter på spansk, er et naturreservat som er kjent for sitt ville fuglelivet som hekker i alle berghyller oppover den 70 meter høye øya. Tidligere ble øya også kalt for påfulgøya. For fargerike påfugler ble fraktet til denne øya på 1900-tallet for å bringe fiskerne lykke til sine fangster, siden Benidorm tidligere var en fiskerlandsby.

Øya er populær året rundt blant dykkere og snorklere i Benidorm.  Journalistene tar imponerende bilder fra både snorklingen samt dykkingen med et hodekamera festet på seg. En snerten ide å ta med seg når du planlegger å reise til Spania for å oppdage livet både over og under vann på Journalistøya i Benidorm!

 

  • 1914 Lesere

Likes

Comments

Hansabyens Bremens julemarked: Bremen hadde allerede tjuvstartet sin julefeiring da Reiseliv besøkte denne byen under Freimarktsdagene i oktober. Nå inviterer Hansabyen Bremen til julemarked som starter 27.november, og varer helt til lille julaften 23.desember. Start allerede hos Bremen Bonbon Manufaktur der du opplever hele prosessen fra deig til ferdig sukkertøy!

Se hvordan de lager sukkertøy hos Bremen Bonbon Manufaktur fra de lager deigen til sukkertøyet er klar til å spises! Foto: Yvette-Marie Solem

Se hvordan de lager sukkertøy hos Bremen Bonbon Manufaktur fra de lager deigen til sukkertøyet er klar til å spises! Foto: Yvette-Marie Solem

Maritim vinteratmosfære

Det hersker en festlig stemning ved elven Weser der båtene ved kaia i Bremen glitrer i et blålig lys.  Over det hele ligger duften av røkt fisk og nybakt brød.  Fra 27. november til 23. desember presenterer «Schlachtezauber» seg på promenaden ved elvebredden i en historisk, maritim vinteratmosfære. Den som går forbi vakttårnene, og videre inn bak de mektige trepalisadene, finner seg selv igjen i middelalderen med arbeidende håndverkere, messende handelsreisende, gjøglere og musikanter. Kanskje det var slik det en gang så ut, da koggene kom inn til markedsplassen i hansabyen med sin kostbare frakt fra fjerne land.

Lystige karer i middelalderklær på Marktsplassen i Bremen. Foto: Yvette-Marie Solem

Lystige karer i middelalderklær på Marktsplassen i Bremen. Foto: Yvette-Marie Solem

På samme tid inviterer det stemningsfylte julemarkedet til en omfattende rusletur blant de 200 julepyntede bodene som befinner seg ved rådhuset og Roland-statuen (UNESCOs verdensarvliste). Markedet regnes som et av de vakreste i landet. Den historiske kulissen, de nydelig dekorerte bodene, den romantiske belysningen – alt sammen skaper en helt spesiell stemning som hvert år begeistrer stadig flere besøkende i Bremen.

Bremen: Hører du fuglekvitter, men ser ingen fugler? Det er denne blide, julemannen som plystrer etter deg! Foto: Yvette-Marie Solem

Bremen: Hører du fuglekvitter, men ser ingen fugler? Det er denne blide, julemannen som plystrer etter deg! Foto: Yvette-Marie Solem

 

  • 1907 Lesere

Likes

Comments

Litauen: Folk spaserer frem og tilbake med sine kopper i spabyen Druskininkai.

Årsak: Byens «mirakelvann».

Det hele startet med en nysgjerrig polsk professor med krøllete hår for 200 år siden. Mannen hadde lenge fått tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen som hadde følt seg kvikkere etter å ha drukket vann fra byens drikkefontener. Vannet som ble drukket kom fra byens grunnvann der rør går hele 300 meter ned i bakken. Professoren tok med seg en kopp av dette grunnvannet til sitt laboratorium, og satte i gang med å analysere de kjemiske forbindelsene. Etter mye om og men kom han frem til at den spesielle blandingen av salter som grunnvannet drar med seg opp til overflaten var “mirakelvannet” som folk skrøt av. Ryktene nådde helt til kongen, som ble ellevill av begeistring at han sporenstreks utnevnte Druskininkai til en medisinsk spa-by.

Folk fra hovedstaden Vilnius samt Moskva bygde seg til og med sommerhus i denne byen i Litauen for å kunne være i nærheten av dette mirakelvannet. Med en by omringet av furuskog, ren luft og i tillegg med et grunnvann som gjorde folk friskere, ble byen fort populær. I tillegg viste det seg at byen har et spesielt mikroklima med ionisert luft, en spesiell luft som også finnes ved isbreer, og ved strender med bølgevirksomhet. På denne tiden, var det bare de velstående som hadde penger nok til å reise til dette stedet. I dag er det mange flere som reiser hit til Litauen, for med bare 400 kroner dagen får man overnatting, mat og flere helsebehandlinger med dette “mirakelvannet” på spa-resorten Egle+ i Druskininkai.

På dette stedet blander de inn det salte grunnvannet, og bruker det i sine behandlinger – som mikses i oljen når stive nakker og rygg skal masseres, i kroppsskrubb for å fornye huden, samt i gjørmebad og gytjebad. Når du går inn i svømmehallen der også det enorme boblebadet ligger, er det ingen klorlukt som river en i nesa. Begge bassengene er nemlig fylt opp med dette spesielle grunnvannet for å rense kroppen.

For hvor ofte kan man både sove, spise seg mett og få fem helsebehandlinger som gjør en kvikkere i kroppen for 400 kroner dagen?

  • 1908 Lesere

Likes

Comments

Rotterdams nye ikon Markthal er en visuell fest for øynene. Bringebær, sitroner, drueklaser og blomster flommer nedover en fargerik himmel fra glasstaket som er formet som en tunnel – og videre nedover veggene der det er bygget inn leiligheter. 40 meter lenger ned ligger Rotterdams nye attraksjon: Markthal!

Markthal er Nederlands første innendørsmarked som ble åpent for publikum av den nederlandske dronningen Maxima i forrige uke (1.oktober) etter fem år med høy byggeaktivitet. Markthal er like stor som en fotballbane, og har 100 energiske grundere som satser på kortreist kvalitetsmat. Alt fra bakere, slaktere, vinprodusenter, ost og til og med en egen soppbutikk holder til her.

Unik i verden

I mange storbyer som London, Paris og Barcelona er slike overbygde markedshaller et vanlig syn. Men kombinasjonen av boliger oppover langs veggene mot taket, der et soveromsvindu åpnes midt i en sitron, et bringebær, i en drueklase eller i en advokado er unik i verden. På toppen av buen ligger det 24 penthouseleiligheter, der flere av disse boligene har vinduer montert i gulvet slik at man kan stå på selve vinduet og se ut, og nedover mot den fargerike og livlige markedshallen. Markthal har leiligheter langs begge sidene av buen, der halvparten av leilighetene har utsikt over markedet.

Dette nye arkitektoniske ikonet for Rotterdam samler både leiligheter, et ferskt matmarked, restauranter, matbutikker samt et supermarked – og på bunnen av det hele – en underjordisk parkering – alt under ett tak.  Den unike designen av markedshallen i Rotterdam er gjort av arkitektfirmaet MVRDV.

Markthal i Rotterdam åpner hver dag kl.09.00 om morgenen til 20.00 på kvelden. Mat, mat og enda mer mat serveres under en hesteskoformet bue hele uken igjennom.

Stedet forventes å få inn opptil 7 millioner besøkende hvert år. Velkommen til Rotterdams nye attraksjon: Markthal!

  • 1907 Lesere

Likes

Comments

Portugal: Lyden av kork som spretter ut av en vinflaske forbindes ofte med feiring og glede. Det hele starter i korkskogene ved Middelhavet.

Portugal er verdens største produsent av kork som brukes i vinflasker. Verdens største korkskog finnes bare i Portugal, mens Spania, Frankrike, den italienske øya Sardinia samt Nord-Afrika har noen få av disse.

Fascinerende landskap med tall

Korkskogene i Portugal er et fascinerende skue der de står strippet for sin bark. Turistene som reiser til denne delen av Portugal, leier seg ofte sykler for å utforske disse imponerende korkskogene i Alenjento.

Mens man utforsker disse korkskogene, ser man at alle korktrærne har forskjellige tall som er malt på trestammen. Hele ni år tar det for korkbarken å vokse ut til den er moden for innhøstning. For å holde styr på disse områdene, får alle trær tildelt et tall. For eksempel betyr ett 6-tall at treet ble sist strippet i 2006. Da må man vente hele 9 år før korken er vokst tilbake, og er først klar for neste runde i 2015.

Høydepunktet for mange turister

For mens korkskogene ligger i sør mellom Lisboa og Algarve, ligger selve korkfabrikkene i nord. Høydepunktene for mange som besøker disse områdene i Portugal er nettopp disse imponerende korkskogene.

Så mens du sitter der i skyggen under et korktre og hviler ut etter en lang, utforskende sykkeltur i korkskogene i Portugal- kan bare tanken på hva barken som står rett bak deg brukes til – gjøre en riktig så imponert.

  • 63 Lesere

Likes

Comments