Novellen spöket Milton är skriven av Jonas Hassen Khemiri utspelar sig på en fest.

En kille går på en efterfest, där han möter en ifrån sin gamla gymnasieskola. De båda har flyttat ifrån en stad till en annan och de jobbar till och med i samma bransch. Ena personen är berättarjaget. Det framgår att dennes då före detta klasskamrat, inte varit som en kamrat ska vara.

Klockan är så mycket att till och med efterfesten börjar lida mot sitt slut. De få som är kvar sitter i tvrummet, i en soffa eller så har de "deckat av" i soffan. Men hur som haver är de resterande personerna samlade, och det har blivit dags för de som känner sig manade att berätta något, skrock som verklig händelse.

Berättarjagets gamla klasskamrat börjar. Han eller hon kallar sin berättelse för "Spöket Milton". Om hur han, Milton tog självmord för att sedan dyka upp i aulan när de precis påbörjat hans minnesstund. För att senare 2 veckor för att vara exakt ta självmord på riktigt.

Berättarjaget han känner sig olustig tillmods och vill gå därifrån snabbt innan någon undrar vad hans initialer står för, vad hans "M" står för.

Jag kände att det var en brutal novell. Denne Miltons f.d. klasskamrat hade skrattat sig igenom hela sin berättelse, skrattat när hen sagt att han till slut tog självmord på riktigt.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Inger Edelfeldt har skrivit en kort novell hon valt att kalla "Utflykt".

Utflykten handlar om en vuxen kvinna som går tillbaka till hennes gamla skolgård där hon stämt träff med sig själv när hon var liten. Hon var blyg och ensam men nu är hon framgångsrik med familj. Hon hade metaforen att en hund var hennes gamla jag, en hund för underlägsenhet.

Hon beskriver flickan som någon med ”en skatt nedsjunken på havsbotten” att hon var någon med mycket sorg inom sig.

Hemma sa hon att hon skulle träffa en vännina, när hon varje vecka gav sig ut, med fika för att sätta sig på en bänk på skolgården. Även om hon idag hade lyckats, hitta en man som ville henne inget annat än väl, och de hade tillsammans skaffat familj så verkade hennes förflutna hänga som ett mörkt täcke över henne.

Jag tycker att novellen till en början var svår att tolka. De berättades om en kvinna som skulle träffa en vännina som visade sig vara en liten tjej på en skolgård och så hade en hund fel mössa på sig. Men hunden var hennes gamla jag, hon hade haft "fel" mössa på sig i skolan, att en liten mössa kunde ge folk anledning till att känna sig olustig till mods. Men novellen var fin, det var den.

Likes

Comments

Stand by me är en amerikanskdrama film regisserad av Rob Reiner.

En kille i 12årsåldern har försvunnit.

Fyra killar, Chris som var som en ledare för gänget, han var tuff men väldigt förstående, hände det något sina vänner tog han på sig ansvaret att finnas där. Teddy som blivit misshandlad sen liten av sin pappa men som numera satt inne. Vern vars bror visste var kroppen fanns, Vern var den mesigaste av dem allihop. Eller i alla fall den som mest visade det utåt.

Sist men inte minst har vi Gordie. Han som alltid hamnade i skymundan i skuggan av sin bror, Denny. De båda tillhörde en av de bättre familjerna om man jämförde med Gordies vänner som hans pappa inte gillade att han umgicks med, de var mesar och tjuvar. Denny var den bästa, han kunde spela fotboll, hade populära vänner men en dag så tar Dennys liv slut. Även när inte Denny längre fanns hos dem var han den som alltid fick mest uppmärksamhet.

Tillsammans gav sig de här fyra olika killarna ut för att hitta liket. Det kommer att bli en lång resa, på fot. De var ju alldeles för små för att ha bil. De stötte på en del problem, även trots resan gick ut på att hitta något dött så blev det en resa med mycket liv. De lättade på sina hjärtan för varann och vågade visa sig sårbara. Med mycket skratt men även en del gråt gav de sig av för att hitta liket och sedan kunna ringa polisen och ta på sig äran.

Filmen är fin. Det är inte svårt att förstå när man tittar på filmen att just det jag beskrivit inte är den verkliga handlingen. Visst redan från början i filmen ger det sig ut för att hitta den döde pojkens kropp och filmen tar slut när de kommit till platsen där de hört att han ska finnas. Men det händer så mycket däremellan. Många tillbakablickar på hur deras uppväxt varit, hur de varit och känt sig utsatta och hur stark deras vänskap har varit och är.

Från höger Gordie, Chris, Vern & Teddy

Likes

Comments

Spirited away är en japansk anime. I alla fall så handlar filmen om Chihiro, en liten flicka runt 10 års åldern som tillsammans med sin familj flyttar ut på landet.

När de nästan kommit fram och står och väntar på flyttbilen tar de sig en titt omkring, de upptäcker en tunnel, och går igenom den. Chihiro känner sig illa tillmods redan innan de gått igenom. Hennes föräldrar blir nyfikna och vill se vad som gömmer sig bakom tunneln, hon vill inte gärna hänga med men att stå kvar där var inte heller lockande. De promenerar rätt in i andarnas och spökenas värld. Efter att föräldrarna hittat en tillsynes övergiven restaurang och glupskt vräkt i sig mer mat än de borde ha gjort förvandlas de till grisar.

Staden verkade helt övergiven men senare får Chihiro reda på att det ligger ett anslutande badhotell där för japans alla andas och gudar där de renar sig i bland annat olika spakurer och massiva badkar.

Chihiro blir kvar här, tvungen att söka hjälp på badhotellet, och för att få de måste hon börja jobba, jobba för att förvandla sina föräldrar tillbaka för att kunna ta sig hem igen.

Filmen hade sina udda stunder, den blev bättre sista 30-40 minuterna på filmen, den var inget speciellt. Stack inte ut från alla dessa japanska anime:s

Likes

Comments

Denna bok skriven av Marie Hermanson tycks ha gett många förvirringar, för vem är mannen under trappan? En inbillning? En uteliggare? En mördare? Fredrik med sin familj bestående av hans fru Paula och två små barn Fabian och Olivia har hittat drömhuset, ute på landet, ett stort hus perfekt för en ”konstnär” som Paula nu hade lyckats bli.

I boken beskrivs det som att Fredrik drabbas av s.k. sömnparalyser där han vaknar tidiga morgnar halvt till medvetandet och halvt svävande i drömmarnas värld, där han tror att han är vaken men han kan inte röra sig och ofta inbillar man sig både ljud och syner. En av dessa nätter när han går ner efter att ha vaknat och tagit sig en kopp kaffe, inser han till sin förvåning att han inte är ensam, det står en kortvuxen och hårig man och försöker förtvivlat förklara att han faktiskt hyr deras trappskrubb, ett litet utrymme under deras trappa de knappt har rört, sen de flyttade in, de står bara massa bråte där.

Fredrik ringer polisen, men när han för en sekund vänder sig om för att snegla på mannen som han lyckats locka ut något otydligt som ”Kwådd” när han frågade efter hans namn så är han borta. Fredrik ursäktar sig till polisen och säger att mannen måste ha gått hem, eller åtminstone ut ur deras hus.

Mannen fortsätter komma hem till dem, men till en början är det bara Fredrik som sina tidiga morgnar som ser till honom då och då. Fast efter ett tag börjar deras son Fabian leka knacklekar i trappan med den s.k. mannen under trappan och Fredrik är säker på att han inte har nämnt honom inför sin son.

Fredrik tar kontakt med ägaren som ägde huset innan de som sålt huset till Fredrik och Paula bodde där, hon nämner denna mannen också. Han bodde där redan då, och så länge man inte kom på kant med mannen så skulle han bara vara till nytta, han var en lite av en allfixare, fixade trasiga lampor, rör m.m. men hon hade även fått inbärning av sin mat efter hon handlat av denne lille mannen. Fabian började prata med sina vänner på dagis om denna mannen och han var bara så verklig.

Desto mer Fredrik desperat försöker bli av med mannen, tycks han bara bosätta sig mer, och som för att jävlas umgås han nu utomhus med lille Fabian, lär honom använda slangbella emot ekorrar och låter honom handskas med knivar. Fredriks fru Paula har sedan länge tröttnat på hans tjat om mannen, eller Kwådd som han tycks heta, hon undviker samtalet och tillslut undviker hon Fredrik också.

En dag hittas Fredrik av sin granne liggande i trappskrubben, Paula och barnen hade flyttat hem till hennes föräldrar, Fredrik lades in på psyket. Paula kom och hälsade på efter ett tag och sa att hon skulle flytta iväg med barnen.

Vem mannen nu var, är lite mer tydligt. Fredrik drabbades troligast av utbrändhet på jobbet och hans sömnlösa nätter gjorde inte saken bättre. De nämns även lite lätt att Fredriks pappa som varit okänd i stora delar av Fredriks barndom, haft någon sjukdom eller liknande eftersom Fredriks mamma senare erkände att han bodde på ett mentalsjukhus, ärftligt? Fredrik letade febrilt efter mannen, när han egentligen var gömd inom honom, Kwådd var en Metafor skapad av Fredriks värsta rädslor, han höll kanske på att förlora sitt jobb, de flyttade ut ur staden till ett stort hus och även om han och Paula hade en finrelation var han ständigt rädd över att hon skulle lämna honom. Fabian deras son måste ha hört om mannen någon gång när Fredrik inte trodde att han hade hört dem, eller som fröknarna på dagis sagt, att hans fantasi hade blivit lite mer livlig efter att de läst om ”Karlsson på taket” och damen som påstod sig ha pratat med Kwådd var virrig men det var hon och inte Fredrik som nämnde detaljer så hur vida han levde är fortfarande en stor försvunnen pusselbit. Vilket tycks vara Marie Hermansons mening
Jag vet inte om min erfarenhet av att ha sett filmen/serien på fyra avsnitt som gjorde allting så förutsägbart eller om man bara ganska tidigt insåg att denna mannen faktiskt aldrig skulle komma ha existerat, boken blev därför lite tråkig. Men helt klart läsbar.

Likes

Comments

Jag har läst den första boken ur Twilight tetralogin (en bokserie med fyra sammanhängande böcker), som heter "Om jag kunde drömma" skriven av Stephenie Meyer. De flesta har redan antingen bara sett filmen eller också läst boken eller åtminstone hört om den första Twilightfilmen vilken är utspelad efter boken.

I alla fall så är protagonisten Bella, Isabella Swan, en storstadstjej som flyttar ifrån sin mamma i soliga Phoenix, Arizona ut till sin pappa i den lilla regniga småstaden Forks, Washington. Detta mot hennes inre vilja men hennes vilja att låta hennes mamma få utforska världen och slippa stanna hemma med Bella när hennes nya man Phil reser i och med sitt nyblivne jobb som professionell basebollspelare väger tyngre och hon ser till att inte klaga för mycket så hennes mamma slipper få dåligt samvete.

Vardagarna långsamt på i den gråa staden, men de finns något som är lite intressant ändå, i matsalen sitter det vid ett enskilt bord fyra bleka gestalter, så bleka men ack så vackra. Däribland den vackra Edward, Edward Cullen. Dessa typer har hon fått beskrivna för sig som enstöringar, de är fyra fostersyskon varav två är tillsammans, juridiskt rätt är frågan? Edward beskrivs av många tjejer som hopplöst försökt fånga honom som en kille som ”ingen tjej tycks duga åt”. Och vad vore inte mer typiskt än att Bella skulle komma och försöka fånga denne mystiske Edwards intresse? Kommer hennes försök att bli värt det, och vad är det som gör att han lyckas rädda henne gång på gång, och vilken är den hemlighet som tycks tynga honom mest?

Likes

Comments