Efter att ha bott i USA i ca. 200 någonting dagar så märker man många skillnader från Sverige så om du är intresserad här är några(detta är ju självklart baserat på vart jag bor så det gäller förmodligen inte hela landets befolkning):

- INGEN lokaltrafik. Så det är väldigt svår/omöjligt att ta sig runt här själv utan att ha bil.

- Ett kvarter är inte som jag har hemma där man känner alla sina grannar för man bor så nära, utan här så kallar dem ett kvarter för ett område där det kan bo typ några 1000 personer om inte mer.

- Salad äter man inte med maten utan oftast innan bara för att få i sig något grönt fast det måste alltid toppas med sås för annars är det inte gott.

- Man sorterar inte sitt skräp för de gör dem som jobbar på sopstationen åt en(tror jag?). Så glas,kartong, plast,metall o.s.v. det är bara att kasta i samma. Detta märker man inte bara hemma men också på snabbmats restauranger.

- Smörgås är inte frukost utan lunch (man kombinerar det gärna med chips för att få den perfekta skollunchen). Till frukost så går det bra med t.ex. en munk.

-istället för ett täcke som man sätter i ett påslakan så har de här ett lakan och sen ett täcke ovan på, men det räknas inte som täcke för det används mer som överkast .(om det låter rimligt)

- Tacos har man inte grönsaker som gurka och majs på m.m utan det ska vara ost, sallad, taco sås, sour cream och ibland lite tomat.

- Skolan handlar mer om att få arbetet/läxorna gjort än om hur bra/dåligt man gör dem. Prov är 9/10 ggr 1,X,2 frågor. Så ganska många har A i betyg för det är inte särskilt höga krav för att nå dit.

- Sport är en stor del av skolan här. Men det kostar pengar för att delta, till skillnad från i Sverige då vi är vana att saker kommer gratis med skolan. Jag spelar lacrosse denna termin och det kostade mig ca. 4000 sek + utrustningen som jag måste ha själv (priset beror också på hur mycket pengar skolan har och vad sporten kräver). Sen har jag gympa i skolan vilket betyder att jag MÅSTE köpa ett gympa skåp för 5 dollar, skolans gympa outfit för 20 dollar och sen har jag ett vanligt skåp som kostade 5 dollar. I början av skolåret får man en lista på allt man måste måste för att gå i varje klass man har valt.

-Många använder inte kniv när de äter? Och INGEN äter tårta med sked som vi gör i Europa utan man använder gaffel (vilket tbh är lättare haha)

- Man har mer respekt för lärare och man måste fråga om man vill gå på toa under lektionen för att få ett "hall pass". Man svarar antingen "Yes/no Ma´m/sir" och om man inte hör vad de sa "pardon me?".

-Om man träffar någon frågar man alltid hur de mår. Det är viktigt även fast svaret inte har så stor betydelse.

- Skor inomhus är OK

- Heltäckningsmattor är poppis

- Många familjer går ut och äter ofta.

- Kvarsittning är en sak som lärare inte skämtar om. FÖLJ SKOLANS REGLER :)

- Nationalsången och den amerikanska flaggan är VÄLDIGT respekterad och det märks verkligen.

- Helt ärligt, många är inte särskild utbildade om omvärlden

Nu kommer min dator snart dö så jag avslutar här. Bye 💜

Ni får lite bilder att kolla på också⬇

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Eftersom det var ett tag sen som jag bloggade(host), vilket jag ber om ursäkt för så blir detta ett lite längre inlägg än vanligt med många bilder. 

Idag var en vanlig dag, vaknade och insåg att det sprang myror över hela golvet i mitt rum...inte så kul, sen åt jag frukost och packade lunch för skolan och gick till bussen. Skolan börjar 9.15 och då har jag engelska sen har jag kör vilket jag tycker är jätte kul, har även anmält mig till en New York resa med kören som jag ser framemot. Third period har jag ALS(American Sign Language) som är en av mina favorit klasser och man lär sig jätte fort! Sen är det "power hour" vilket är lunch som är en timme då alla elever äter samtidigt och man har tillfälle att plugga m.m. Bla bla kom försent till matten (igen) med 1 sekund vilket innebär en till kvarsittning.........dagen rullar på och sen slutar jag 15.55 och står oftast och steker i solen i väntan på buss 145 till Palencia. 

Igår lämnande jag in alla papper som jag behöver för att börja girls soccer (conditioning=träning inför tryouts) vilket jag hade idag efter skolan💪De i laget är jätte snälla, och frågade om jag kände till Zlatan haha. Själva träningen var as jobbig, höll typ på att dö eftersom det är så fuktigt och varmt men kände att jag verkligen behövde det! 

Så detta inlägg inte blir så långt tänker jag bara rabbla upp lite andra saker huller om buller som jag har gjort hittills.+ eftersom jag inte minns när jag gjorde allt

-Jag har pratat med Jullan❤ (skönt att prata svenska ibland)

-Varit i Orlando med min värdfamilj och varit till Universal studios vilket var en jätte rolig upplevelse(älskar Rip ride rockat, transformers och the hulk)

- Har sovit över hos min kompis Kitty i Atlantic beach och badat i havet och hennes grannes pool.

- Har även sovit över hos Milda, en utbytesstudent från Litauen tillsammans med några andra utbytesstudenter eftersom hon fyllde år den helgen.

- Var till starbucks för någon dag sen och beställde såklart "Pumpkin spice frappuccino" nu när det är "höst"

- Åt snow cone, såååå gott när det är varmt

- Var på familje träff med min värdpappas sida av familjen 

Det får vara allt! Uppdaterar snart igen med ett litet bättre inlåg-lovar😁💜Men nu ska jag sova så goodnight

  • Tips: Tålamod och Mod! Folk vet inte att man är en utbytesstudent eller ny och alla har redan sina "squads" så man måste vara den som går fram och pratar med folk och alla kommer inte vara trevliga och bli kompisar med dig direkt så ha tålamod och var alltid positiv det tar ett tag att hitta riktiga bra vänner. 


Likes

Comments

Snart fjärde veckan här i Florida. Allting känns fortfarande bra hittills, jag trivs med min värdfamilj och det går bra i skolan. Det svåraste för mig hittills har nog varit att bara ta det lugnt, jag känner mig så stressad över att snabbt skaffa vänner göra/testa allting. Fast jag har ju 1 år på mig och det har bara gått någon vecka. Det jag har gjort fram till nu är att vara på min första och andra fotbolls match (Amerikans fotboll dvs). Jag älskar the "team spirit" här, alla kommer verkligen för att stötta laget! Igår spelade min skola match mot våra rivaler "Sharks" vilket är en av de större matcherna under skolåret. Det sändes till och med på tv?! Eftersom jag går i kör sjöng vi den amerikanska national sången där vilket var en upplevelse. Jag har även ätit krabba på en restaurang i Jacksonville med min värdfamilj och jag fick även se stranden här(Min värdsyster trodde dock det var första gången i mitt liv jag såg en strand haha). Förra veckan var jag på "Inbound orientation" alltså som ett möte för alla utbytesstudenter(Rotary) i Florida. Det var jätte kul att träffa alla andra utbytesstudenter från hela världen och prata om hur de hade det var de kom ifrån och byta pins såklart till att sätta på Rotary kavajen. 

Nu vet jag inte riktigt vad jag mer ska skriva. Tänkte att om det blir för långt orkar folk inte läsa så.... Men jag ska iallafall börja skriva ett tips om utbytesår i varje blogg inlägg(tänkte att det är kul). Btw såg en alligator och eldflugor! Mkt intressant 😂😱🌴Med det så avslutar jag dagens inlägg! See ya😘


TiPS: Va vem du vill! Hemma är du kanske bly och tyst och alla vet att du är en sådan person. Men ingen känner dig här de vet ingenting om dig så ta chansen och börja om, skapa en ny version av dig som kanske är mer framåt t.ex.💁

Likes

Comments

St. Augustine, FL

Känner typ redan nu att den här bloggen kommer gå åt skogen...Men man har så mycket annat för sig hela tiden och har inte riktigt tid eller ork att blogga och ta bilder! Men måste iallafall berätta att jag är framme nu🌴 Flygresan gick bra även fast sista flygningen mellan Newark och Jacksonville var hemsk och jag mådde inte bra. Jag kom fram där vid 2 tiden på natten i fredags. Min familj och några från Rotary mötte mig på flygplatsen med skyltar och kramar. Det tog fredagen innan jag kom in i tidzonen, vädret m.m

Min värdfamilj är jätte roliga och jag känner mig väldigt tursam som hamnade här. De äter väldigt onyttigt tho men det kom ju inte direkt oväntat så de senaste dagarna har jag ätit bl.a "grilled cheese", "peanut butter yelly", pommes och burgare, munkar m.m Men Men man får väll försöka träna lite extra då😂

Det är även sant som de säger, Amerikaner är mycket mer öppna och trevliga! Var till skolan idag för att välja ämnen och jag tog team sports, marine biology, math, asl, corse, american history, english... säkert nått mer men kommer inte ihåg (btw mobba inte min hemska stavning). Skolan börjar på onsdag så vi får se hur det går, kommer säkert göra bort mig och vara helt lost!

Bye for now/Maja

Likes

Comments

Hola! Sitter just nu och samlar ihop alla papper för att göra min visumansökan. Väldigt jobbigt att få saker gjort nu, speciellt när man måste vakna 04.00 varje morgon i 6 veckor till sommarjobbet. Såg i förgår att min värdmamma hade mejlat mig😄. Hon skrev typ bara två meningar och sa att jag skulle meddela om det är något speciellt jag behöver eller vill ha till ankomsten...Men det verkligen lyste upp min dag, blev så taggad och glad av bara det lilla. Svarade med ett ganska långt mejl att jag är jätte glad och tacksam över att de ska ta emot mig m.m och presenterade mig själv. Har jobbat på det mejlet ganska länge och insåg när jag skickade det att det inte var så viktigt och stort som jag tänkte utan att bara ta kontakt med värdfamiljen, skriva lite kort om sig själv och självklart tacka dem för att de tar emot dig är det viktiga. Dagen efter vaknade jag upp av att hon skickat ett långt mejl. Så detta är en liten update av vad jag mer fått veta om min värdfamilj och hur jag kommer bo om någon månad.

Min värdfamilj består av min värdmamma som jobbar som fastighetsmäklare, min värdpappa som är polis, två hundar(Fiona och Bella) sen tre flickor i åldrarna 12, 14 och en som ska börja collage. I samma kvarter som jag kommer bo bor även mina "värdfarmor och farfar" och "värdmormor och morfar" även en familj från Norge med två barn i min ålder😃 Min värdmamma sa även att deras förra utbytesstudent från Polen skulle komma och hälsa på i någon vecka när jag kommer! Som avslut sa hon att vi gärna kan ha FaceTime någonting...verkar lite läskigt känner att min engelska inte kommer vara så bra haha😂 Jag känner iallafall att jag verkar fått en bra familj och jag är taggad att möta dem i Jacksonville!

(Ska lägga in min mejl på bloggen så ni får gärna skriva frågor eller ta kontakt🐵)

Likes

Comments

Första inlägget 😄! Nu är det sommarlov och tänkte att det är dags att skriva något nu när resan äntligen börjar närma sig. Jag åker till Stockholm den 3/8 och vidare till Jacksonville airport den 4/8. Jag åker med organisationen Rotary som utbytesstudent till USA och kommer bo där i ett år hos ca. 3 olika värdfamiljer, gå på high school och uppleva den Amerikanska vardagen. Som ni säkert sett på min info på sidan om bloggen så ska jag till "The sunshine state" vilket staten Florida kallas för. Staden som jag fått angivet är Ponte Vedra, som ligger utanför storstaden Jacksonville men min första värdfamilj bor i USA:s äldsta stad, Saint Augustine (liten stad bredvid Ponte Vedra). Jag är extremt taggad och längtar jätte mycket även fast det känns lite hemskt att lämna familj och vänner här i Sverige. Ska försöka hålla bloggen så uppdaterad som möjligt angående mitt utbytesår och man får gärna ställa frågor eller lämna kommentarer. Ta även och följ min Kompis Julia som ska som utbytesstudent till Australien nouw.com/juliawulf 😉


Den första bilden är ett starter pack till USA som Julia gjorde till mig😂Bilderna ska då reflektera mig i USA fast skulle nog säga att det är "Jag in general" haha. Andra bilden är på mig i min Rotary kavaj som man får av Rotary som utbytesstudentvilket jag självklart var tvungen att ta en bild i. Sista bilden är från förr förra veckan och är en nedräkning vi gjorde i NA- och TE:s "chill rummet" på skolan.🎉

Likes

Comments