YAYAS JUL - JULBAK

Hej bästa! Hoppas att ni alla mår toppen.

Äntligen har det blivit dags att börja med årets julbak i Yayas jul. Gottebordet är något av det viktigaste för mig och även om inget är sig likt i år så ska bennemej gottebordet bli fyllt!

Jag kan med handen på hjärtat säga att detta är ett utav mina absolut godaste recept på julgodis. Och ni är alltid enormt många som bakar efter detta receptet, så det är nog ömsesidigt.

Låt mig presentera soft mjölkchokladkola med flingsalt!
Olika sorters kolor på gottebordet brukar jag alltid ha, men detta är en mjuk kola som bryter av bland alla sega kolor, som fastnar i tänderna. Haha!
Tänk er smaken utav klassisk kola med en len smak av mjölkchoklad och den dära krispiga sältan utav flingsaltet.
Jo men tjena så gott!

Något jag brukar göra inför varje jul är små godisstrutar utav tårtpapper. Det känns så där extra lyxigt & gammeldags på något vis. Så mysigt att kunna ge bort en strut med nybakad kola till någon man tycker om.

SOFT MJÖLKCHOKLADKOLA MED FLINGSALT

INREDIENSER (ca 45 st)

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 1/2 msk kakao
50 g smör
150 g marabou mjölkchoklad
Flingsalt

GÖR SÅHÄR

Koka upp smör, vispgrädde, strösocker, sirap & kakao på medelhögvärme till smeten når 125 grader. Jag använder mig utav en termometer. Men om man inte har det hemma så funkar det minst lika bra att göra det klassiska "kultestet" innan du tillsätter chokladen. Ta ett glas med iskallt vatten, droppa i lite utav kolan och se om det formar sig till en kula. Gör det det så är kolan klar.
När kolan nått 125 grader så plocka bort den från plattan. Lägg i chokladen och rör om till den smält helt.
Lägg bakplåtspapper i en form. Häll i smeten så att den blir cirka 15 x 15 cm och toppa med flingsalt. Jag har tyvärr bara lite större formar, så jag använde mig utav hälften av en vanlig bakform. När jag hällt i smeten så formar jag till med en smörkniv för att få en någorlunda rak kant. Tänk på att ej använda plastknivar (osthyvel funkar också toppen)
Låt den svalna. Ställ den sedan i kylen i ca 1 tim.
Skär kolan i fyrkantiga bitar.

Nu är kolan klar, nu är det bara dags att njuta!

Gillar

Kommentarer

emelivet
emelivet,

Alltså kände lukten genom skärmen 😅❤️

nouw.com/emelivet
matildakz
matildakz,

Mums! Så fint i strutarna!

nouw.com/matildakz
KateOgembo
KateOgembo,

Mums, det här måste man ju testa!

nouw.com/kateogembo
Ylva
,

Hur förvarar man det bäst?😊