TRADITIONER & TANKAR

Hejsan bästa!

Hoppas ni haft en underbar helg & första advent. Solen skiner här idag och man känner sig verkligen som en ny människa. Tänk att man kan bli så glad av lite solljus.

Det känns som att det är vanligt att det varje år blir diskussioner inför luciafirandet. Ibland kan jag tycka att vissa saker förvärras i sociala medier. Att det blir en "höna av en fjäder". Det är inte alls min mening med detta, men jag tycker detta är så märkligt och väldigt synd. Jag tänkte skriva hur jag tänker och förhoppningsvis kan ni skriva era tankar kring det hela. Kanske kan jag ändra tankesätt & synpunkter?

Min systerdotter på 5 år ringde och berättade om sin lucia för några veckor sedan. Föräldrar fick inbjudan till "luciafirandet" och sedan dess har min systerdotter pratat i non stop om detta. Hon längtar så himla mycket! Sist jag träffade henne så visste hon inte om hon ville vara lucia, tärna eller tomte. Men oavsett vad så kunde man se hennes lycka inför denna dagen. Hon sa om och om igen "Moster, snart är min lucia & hela familjen ska titta när jag sjunger". Så himla taggad, minst sagt.

Nu innan helgen får föräldrarna en uppdaterad inbjudan "Nytt för i år är också hur vi vill visa luciafirandet för er föräldrar. Vi kommer filma "luciatåget" och sedan visa denna film i efterhand för er föräldrar". Meddelandet avslutades med "Glöm inte ta med luciakläder tills vi ska filma".

Jag började först skratta lite smått för jag trodde inte att det var sant. Jag trodde det var ett skämt. Nu ska alltså föräldrarna behöva förklara för barnen att lucian inte blir som vanligt. Att "mamma & pappa får inte vara där när du sjunger utan du ska bli inspelad så får vi se det på film i efterhand i en matsal.". Nej men alltså kom igen. Så där gör man inte mot förväntansfulla barn. Och jag skulle även vilja säga att man inte gör så mot föräldrarna heller. Det är ju något man verkligen älskar. När man blir inbjuden och får vara delaktig. Även om det "bara" är ett luciatåg så hör det ju ändå till. Det har det gjort i hur många år som helst.

Ska vi inte ens kunna behålla en sådan fin tradition som luciafirande på förskolan? Precis som om inte allt annat är digitalt idag? Nu ska barnen t o m bli filmade istället för att föräldrar kan finnas på plats och uppleva i nuet. Nej, men alltså jag finner faktiskt inga ord. Jag tycker det verkar så skevt & jag hade som förälder blivit så ledsen om det rört mitt barn. Något resonemang löd "För de barnen som inte gillar att stå i centrum". Jag förstår att många barn är olika. Vissa barn skolas in utan problem på förskolan, medan vissa är ledsna i flera veckor. Mina barn är själva enormt olika varann i sättet. Men ska det verkligen kännas mer bekvämt och ställa sig på rad och sjunga in i en kamera? Är det inte ett bra tillfälle att ge barnen en chans att vilja stå i centrum? Det kommer alltid komma tillfällen i livet där man behöver stå i centrum. Varför ta ifrån det redan nu i så ung ålder? Och barnen som älskar att stå i centrum då? Hur blir det i framtiden när man då verkligen behöver stå i centrum? Den dagen man går i 6an och ska hålla en redovisning inför klassen? Eller det går kanske bra att filma det hemma för att man inte gillar att stå i centrum?

Jag var tvungen att söka lite om detta och ja jisses, jag hittade många debatter kring detta. På flera ställen har det varit gällande det ekonomiska med inköp av kläder. Det är något jag kan förstå, då alla inte har samma förutsättningar. Men i detta fallet så var det tydligt "Glöm inte ta med luciakläder till inspelningen".

Luciafirande har alltid betytt enormt mycket för mina barn. Och även för mig och Andy som föräldrar. Det är ju så mysigt att se stoltheten hos sitt barn när dom sjunger alla de låtarna dom övat på i flera veckor. Harry och dom övar för fullt nu på förskolan och han går runt och sjunger här hemma hej vilt. Han är så taggad och har bjudit in både mormor, morfar, farmor & farfar. Dom har varje år ett så mysigt firande och efteråt så bjuds det på pepparkakor & glögg. Strikt mobilförbud vilket också alla respekterar. Något alla verkligen uppskattar då även mor & farföräldrar är välkomna. En så himla bra förskola på alla sätt och vis.

Vi har haft luciafirande i så många år tillbaka. Det digitala tar över allt mer och mer. Barn & föräldrar spenderar enormt mycket tid framför skärmar. Kan vi då inte få bibehålla dom få traditionerna som faktiskt finns kvar att uppleva i nuet?

Vad tycker ni kring detta? Dela gärna med er


Jag vill också än en gång hylla alla som arbetar med förskolan. Jag har nämt det flera gånger förut. Ni gör ett enastående jobb & jag är otroligt tacksam för allt ni gör för mina & alla andra barn. Ni är guld & vi hade aldrig klarat oss utan er.

Kram

Gillar

Kommentarer

My
My,
Wow jag hade önskat att vi fick filma och visa flräldrna istället. Arbetar i åk. 3 på lågstadiet för tillfället. Och det är vi som ska gå lucia för hela skolan (f-9) + ett tåg för Vårdnadshavare. FY FAN. säger jag bara. Så mycket tid och energi vi lägger på detta. Som borde lagts på undervisning. Hälften av eleverna vill inte vara med. Så de blir oroliga och börjar tramsa istället. Jag vet inte hur mycket av min planeringstid som gått åt att rodda med detta. Kläder som ska köpas in osv... jag kommer ALDRIG mer gå med på att hålla i ett luciatåg. Aldrig mer. barnen mår inte bra av det (när det inte är frivilligt) och vi lärare stressar ihjäl oss. Hade gärna sluppit att jobba över till 19.00 bara för att några föräldrar vill se luciatåg. Sätt ditt barn i en kör eller nåt om det är så viktigt.
A
A,
Vår 2 åring hade julfika med lite pyssel helt valfritt. 6 åringen ska ha lucia på kvöllen med sång, kakförsäljbing och de ska dansa till en låt. De övar sånger varje dag o hon tycker det är riktigt roligt
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229