RECEPT - MAMMAS GRÄDDIGA SNURRKOLA MED FLINGSALT

Hej bästa! Hoppas att ni alla mår strålande.

Här hemma är det regnigt och grått utanför fönstret och någon vit jul känns väldigt långt borta även i år. Har ni snö hos er?

Idag tänkte jag tipsa om nästa lilla pärla till gottebordet under julen. Kanske också en av dom viktigaste för mig. Nämligen den klassiska gräddkolan. Ett recept direkt från min mammas gigantiska pärm med en massa handskrivna recept.

Dessa är så himla goda och de är verkligen ett måste på gottebordet! Detta recept får mig alltid att tänka på barndomen. Jag minns det så väl att man ivrigt skulle vänta tills kolan svalnat så man äntligen fick börja snurra den av mamma. Det var ju det roligaste av allt.

Mamma hade alltid klippt upp små bitar av bakplåtspapper som man sedan använde som godispapper för att slå in kolorna med. Detta recept ger mig verkligen flashbacks till fina stunder med min älskade mamma i köket som barn.

Man behöver såklart inte snurra kolan. Man kan även skära den i bitar. Men det är ju så fint att ställa fram snurrkola & det ger en känslan av lyxigt julgodis.

RECEPT - MAMMAS gräddiga SNURRKOLA MED FLINGSALT


INGREDIENSER
Cirka 40 stycken

50 gram Smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus Sirap
1 tsk vaniljsocker
flingsalt

GÖR SÅHÄR

Blanda ihop smör, socker, vispgrädde, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Rör om lite då och då.
Låt den koka upp till 125 grader. Ta hjälp av en termometer eller gör ett klassiskt kultest för att se konsistens.
Klä en form på cirka 15X20 cm och häll över kolan. Har man ingen passande form så går det toppen att använda en större och forma till kolan på egen hand med en osthyvel/smörkniv.
Låt svalna. Skär sedan kolan i stavar.
Snurra kolan några varv.
Doppa sedan snurrkolan i flingsalt. Detta är ej nödvändigt, men det ger en god brytning till den söta kolan.

Lägg kolan på en bit bakplåtspapper och rulla ihop. Snurra varje ände tills du fått en "karamell".

Nu är din lyxiga snurrkola färdig. Förvara i kylskåp (håller upp till ca 3 v).

Gillar

Kommentarer