PACKLISTAN INFÖR SKIDRESAN OCH MITT TIPS FÖR ATT LÄRA BARN ATT ÅKA SKIDOR

Innehåller affiliate-länkar

Hej fina ni! Hoppas att ni mår toppen idag?

Ni är väldigt många som efterfrågat lite tips inför skidsemestern vad gäller packning. Antagligen är det kanske många familjer som ska iväg på sin första skidresa och är lite osäkra på vad som egentligen behövs. Och visst, det kan kännas som att man behöver en himla massa saker, framförallt när man åker med barn. För vår del så var det våran fjärde gång som familj, så nu börjar vi få bra koll på vad som faktiskt används. De första gångerna hade vi tillexempel med oss 3-4 uppsättningar med "vardagskläder" ifall vi gick ut på kvällarna. På våra resor samanlagt så har det hänt en gång. Så packa inte med en massa ombyten, man lever i princip i underställ & myskläder/pyjamas hela veckan.

Jag tänkte sätta ihop en liten lista på vad barnen har med för att klara sig i backarna en vecka. Så är ni lite osäkra får ni gärna använda er utav den!

Barnens packning inför skidresan

Det barnen har på sig i backen är:

-Underställ, gärna i ull så man är säker på att det håller värmen.
-Skidstrumpor
-Fleeceställ, Harry har använt en hel overall medans Naomi hellre vill ha 2-delat. Det är väldigt smart att ha 2-delat om det någon dag skulle vara väldigt varmt. Då är det enkelt att ta av sig eller bara köra med en del.
-Ryggskydd, Många tänker inte på detta men det är en väldigt billig försäkring om olyckan skulle vara framme. För barnen trillar när dom åker och speciellt när dom ska lära sig! Jag & Andy ska också införskaffa oss detta.
-Överdragsbyxor och jacka. Ni är väldigt många som frågat efter Naomis leopardjacka. Den hittar ni HÄR
-Halskrage, Våra barn gillar inte "rånarluvor" då de kan bli väldigt fuktiga runt munnen när barnen andas, så de använder hellre krage. Denna är perfekt när man t e x ska åka sittlift och det blåser lite tuffare. Då drar dom upp den samtidigt som dom sätter på sig skidglasögonen. Jag använder likadan halskrage och den värmer så gott. Jag beställde våra hos Ridestore.
-En tunn mössa, så det inte blir "knöligt under hjälmen"
-Hjälm. Detta finns alltid att låna på skidorterna för både stora & små.
-Skidglasögon
-Tumvantar, det är den enda saken vi har 2 par med oss utav. Det är alltid skönt att ha ett par torra vantar om de andra skulle bli blöta. Jag tycker tumvantar värmer betydligt bättre än fingervantar.

tips för att lära barnen åka skidor

Ja, många har även frågat hur vi gjorde de första gångerna för att barnen skulle lära sig. Jag själv har åkt varje år sedan jag var liten, så jag har tagit efter pappas knep som han använde när vi var små. Det kan ni läsa lite mer om längre ner. Först och främst vill jag tipsa om skidskola. Lärarna är så himla duktiga och det blir en rolig timme för barnen. De har så bra knep för att göra allting roligt, samtidigt som dom lär ut. Barnen kan även titta hur andra barn gör, vilket också gör att dom lär sig fortare. Det är alltid lättare att bli sur & vresig på sina egna föräldrar. Så tålamodet blir betydligt bättre när någon annan lär ut. Våra barn har verkligen älskat sin skidskola under alla år. Sist vi var iväg var första gången som dom inte gick i skidskola.

Ett annat tips är ett redskap som är så bra som jag minns att även min lillebror använde när han skulle lära sig! Nämligen små "fästen" som du sätter längst fram på barnens skidor (dom finns på bild nedan). Dessa gör att barnens "spetsar" på skidorna alltid sitter ihop men det går inte att korsa skidorna. De gör att barnen enkelt kan välja att sätta fart (ha skidorna ihop) eller att bromsa genom att streta med benen. Det viktigaste i början är att barnen lär sig att kunna bromsa och därefter svänga. Harry testade dessa som nybörjare och det tog han 3 åk innan han hade förstått hur han gjorde. Sedan plockade vi av dom och då gick det väldigt enkelt! Efter det har vänner vi åkt med testat och det har verkligen fungerat! Vi köpte dom i skidshopen på anläggningen och de fanns att köpa sist vi var iväg också. Lite osäker på vad dom heter dock och har även försökt att googla fram det utan resultat.

Jag hade försökt undvika sele om man själv kan åka och därmed kan hjälpa barnet. Vi frågade väldigt många när Harry var 3 år. Och inte en enda skidlärare rekommenderade sele till oss. Utan tvärtom. Av den anledningen att barnet då inte själv lär sig tekniken att hålla balansen och framförallt att styra farten på egen hand. Vilket för mig verkligen har varit a & o. Man möter ofta många barn i backen som kör rena rama störtloppen. Rent ut sagt livsfarligt om man inte kan hantera farten. Jag såg själv en kille i ögonvrån sist vi var iväg, som kom i en himla fart snett bakom min axel. Jag hann stanna men killen kapade ändå mina ben när han skulle snedda genom till backen intill. Det är så lätt att olyckor är framme om man inte kan svänga. Speciellt om man vill kunna åka alla backar tillsammans. Åker man från toppen så blir hastigheten på tok för hög. Så vi har varit väldigt noga med att barnen SKA lära sig att svänga ordentligt så att dom därmed kan sänka farten när det behövs. Både för sin egen skull & andras.

Det är kämpigt dom första åren med små barn. Men jag kan säga att det är så värt det i slutändan. Det finns inte mycket som klår känslan när hela familjen susar ner från backen tillsammans.

Gillar

Kommentarer

simoneeriksson
simoneeriksson,
Så härligt det ser ut, längtar verkligen efter skidbacken nu! <3
nouw.com/simoneeriksson
Jozzie
Jozzie,
Så fina bilder! ❤️
nouw.com/jozzie
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229