att välja namn till sina barn

Har många vänner och bekanta som fått eller ännu väntar tillökning detta år och något jag alltid tycker är extra kul att läsa om är alla namnförslag de funderar på till sina små, eller sen då de frågar efter förslag och man får läsa allas svar. Det som jag tycker är extra roligt nu för tiden är att man sällan på förhand kan tippa vad någon ska ge just sitt barn. Det är inte som när man själv gick i skolan och alla flickor verkade heta ex Johanna och pojkarna Jonas. Vet inte heller hur många gånger jag tjatade sönder mina föräldrar hur de kunnat ge mig just mitt namn och inte just Johanna eller Alexandra, som jag sen fick veta varit deras andra förstahandsval men som de skippade då de fick veta att min BB kompis som vi sen aldrig umgicks med  skulle heta just det. Inte gillar jag väl mitt namn så mycket idag heller (har svårt för skarpa namn vilket varit avgörande med namnen till våra egna tjejer) men det är ju ändå jag. :)

Hur som helst så tycker jag alltid det här med namn är spännande och tänkte därför dela med mig hur jag/vi tänkte då vi valde som vi valde åt våra tjejer.

Novalie Agnes.

För det första visste vi inte om det var en pojke eller flicka vi väntade just då. Min magkänsla sa hela tiden flicka, men vi hade ändå namnförslag åt båda sidorna. Först var jag helt säker på att jag ville ha Izabella eller Izabelle som tilltalsnamn om det var en tjej. Tittade mycket på såpan Vita Lögner som ung och en av skådisarna hette Isabelle, och jag tyckte det var så mjukt och fint namn. För som sagt, vet inte varför men jag gillar bara inte "skarpa" namn. Men just då på 2008 verkade det vara boom på just det namnet då man läste på Vasabladets födda annonser. Skulle jag lägga ett namn som verkade bli lika vanligt som Johanna när jag var liten. Vad var det för kul med att heta som "alla andra". Bättre fantasi kunde man väl ha. Sen fastande jag för namnet Nova, lite modernare men också något som var på uppgående och på väg att bli populärt. Jag lusläste familjelivs trådar om namnförslag och just där fann jag namnet Novalie. Hade aldrig hört det förr men tyckte det verkade som en bra kombination mellan de andra två som först varit mina favoriter. Natalia/Natalie var också ett namn vi funderade på men eftersom jag har en kusin som heter Natalie var det inte alls aktuellt. Så Novalie. Perfekt! Jag sade förslaget åt T att vi bara måste lägga det om det var en tjej, och han tyckte också det lät fint och inte alls för konstigt så han var med. Agnes som vi sedan valde som andranamn tog vi från hans mammas sida. Och där var vi mycket oense först. Jag ville inte, eller var inte alls intresserad av att föra något släktnamn vidare som tradition om jag inte gillade det. Och många namn som vi har i närmaste släkten föll mig inte alls i smaken. Men Agnes kunde jag förlika mig med så då blev det så då T här ville vara mer traditionell än mig. Vi valde även att inte lägga fler än två namn eftersom jag själv har tre namn och det tredje namnet ändå ofta trillar bort till hälften då mina namn är rätt långa tillsammans och dagens datateknik ofta inte får med hela det sista mellannamnet. Hade Novalie varit pojke hade hon hett Kevin. (änds pojknamnet vi kunde enas om då, men dagar innan Novalie föddes ångrade sig T helt med det då han som vann Idol hette just Kevin och T inte ville folk skulle tro vi döpt någon efter en idolvinnare, speciellt då denne inte föll honom i smaken ;)). Så långt som till andranamn om Novalie varit kille hade vi aldrig funderat på. Andranamnen har vi alltid valt senare.

Milea Angelina

Jag var mycket kluven med namnvalen denna graviditet. Gillade fortfarande Isabelle, men också Alicia. T gillade inte alls det andra. Men åter igen, namnen var ännu rätt vanliga och hur skulle Novalie ta det sen när hon blir äldre. Skulle hon tycka som min en bekant med ett ovanligt namn gentemot sina syskon tycka hur vi kunde välja ett sånt "ovanligt" namn till henne men mera vanligt "normalt" till hennes syster. Och sen varför skulle vi denna gång välja ett mer vanligt namn då det finns så många andra som är minst lika fina och ovanliga att välja mellan. Så jag sa åt T att något jätte vanligt namn tar vi inte denna gång som tilltalsnamn heller. Denna gång tog vi dessutom reda på kön så vi hade gott om tid att fundera. Mitt första förslag blev då Mila, efter skådisen Mila Kunis (That 70+s show) Men jag tyckte ändå att Novalie och Mila inte riktigt klickade. T var inte heller så förtjust, då mindes jag en av finlandssvenskarnas största bloggare (iaf då jag var gravid med N) Linn Jung som har namnet Milea på sin tjej (och namnet låg ju nära mitt första val Mila). Det gillade T ännu mera och vi tyckte det lät fint ihop med Novalie. Då andranamnet skulle bestämmas sa jag åt T några dagar efter hemkomsten från BB att nu får han vara seriös en gång och komma på vad hon ska heta mera. Och skärp dej nu! För han hittar ofta på motsatsen bara för att "retas". (Och hittills hade ju jag rabblat upp massa fina och sen sa han om han gillade eller inte gillade.) Först var han som att va?! - menar jag faktiskt att han ska bestämma det på riktigt! Han som inte är så brydd att söka eller tänka i sådana banor. (är väl mer vi tjejer som gör sånt redan från vi är små ;)). Så han frågade mig lite sådär finurligt men ändå som han menade det vad skådespelaren Brad Pitts fru hette nu igen, hon som också var skådis. Angelina Jolie sa jag? Ja, precis Angelina sa han. Milea Angelina sa jag och tänkte det låter väl inte helt fel. Även om jag inte gillar Angelina Jolie som skådis. Visst vi kör på det sa jag och där stod T som ett frågetecken med utropstecken. Hade jag verkligen godtagit hans första förslag. Hade han faktiskt menat det till 100% skulle vi inte behöva fundera mera än så, var det så lätt. Ja, han hade ju ändå valt. Slut på funderingarna. :) Men vad hade då Milea hetat om hon varit pojke. Eftersom vi visste redan från v 20 vi skulle få en tjej hann vi inte diskutera det så mycket. Mitt förstahandsval var Mio eller Mille. Men T gillade inget. Ända vi kunde samsas om var Milton (och då hade vi jag ju kunnat kalla honom Mille ;))

Idag är vi fortfarande lika nöjd med våra barns namn. Men pojknamnen vi haft som förslag om våra tjejer hade varit killar har nog ändrat flera gånger sen dess. Speciellt Kevin, så vilken tur Novalie var just en Novalie. :)

Idag är det dessutom extra roligt att läsa och veta att våra barns namn trots deras ovanlighet tycks vara på uppgående och att fler verkar tänka som vi när vi valde namn. Med namnet Novalie är vi faktiskt en av de första i Finland som lagt det som tilltalsnamn åt vår tjej. Fanns kanske 5 Novalie i hela Finland 2009. Vår Novalie är den andra eller tredje om jag minns rätt. I Sverige fanns det ca 30 st med tilltalsnamnet Novalie 2008, idag är det närmare 400 ;) Så ibland känner man sig extra glad då man hör andra som lagt eller lägger just det namnet. Det är ju egentligen ett "gammalt" namn redan som en vän sade och som varit med rätt länge nu. :)

Hur har ni tänkt då ni gett era barn just deras namn? Eller kanske väntar ni barn just nu och funderar på namn. Och vad tycker ni om "trender" kring namn? Berätta gärna! :)

Gillar

Kommentarer

Nicoline Björklund
,
Älskar att prata barnnamn! Väntar en liten tjej nu (bf 23 Juli) så detta ämne känns också väldigt aktuellt! 😊 jag har ett ovanligt tilltalsnamn som jag ofta upplevt som "krångligt" så vill absolut inte ha något krångligt tilltalsnamn åt mina barn. Jag gillar trenden med gammaldagsnamn och vi har haft Ester, Ines, Magda, Kajsa, Märta m.fl. som förslag. Pappan föreslog Ester redan innan vi började vänta henne och det namnet har följt med nu helatiden så det blir nog en liten Ester! 😊 sen tycker jag också om korta namn såsom Moa, Ted, Linn, My, Gry.. 😊 just för att de är enkla och korta! Som mellannamn lägger jag gärna släktnamn! 😊
xtinas
xtinas,
Ja, gamla namn och nyare har länge varit poppis. Undrar då det namn man själv har och andra har i ens ålder blir poppis igen. 😊 Bästa är ju då det finns så mycket att välja på idag. Inte en ända i vår äldsta tjejs klass heter samma sak och då är de 30 pers som börjar ettan i höst. 😊
nouw.com/xtinas
Nicoline
,
Ja jag undrar när våra namn blir riktigt poppis. 😃 nu tycker jag nästan alla slags namn är poppis, precis som du säger har nästan alla olika namn! Det är ju jättekul! 😃
Linn
,
Har just kommit ur denhär namnrumban iom att vi nyligen fått fastspikat namn till vår dotter. Visste inte barnets kön under graviditeten så vi hade fullt sjå att hitta både pojk- o flicknamn som båda tyckte om. Blev många varv genom almanackan för att hitta inspiration! Till en början var vi inne på Angelina (Samma här! Pappan föreslog utifrån A. Jolie, haha!) som mellannamn, men vi valde till slut ett avlägset släktnamn. Själv har vi båda rätt "enkla" tilltalsnamn, så det var ett krav på dotterns namn. Och även ett andranamn, juat för att det ska rymmas med i alla register. Amanda Olivia blev det efter alla sållningar i almanackan och utifrån våra "krav" 😊
Malin
,
Så roligt med namn! För det första måste våra barns namn funka på svenska och finska.

Vi hade svårt med pojknamn när vi väntade Anton. Jag hade egentligen noll förslag, men när T föreslog Anton så kändes det bara så självklart från första stund. Vi visste ju könet, men OM det skulle blivit en tjej så skulle han varit en Vilma. Med enkelt V.

Sen med Ella så var vi inte 100% säker på att det var en tjej innan v. 36 ultrat, men "det ser ut som en flicka" gjorde att vi automatiskt mest var inne på flicknamn. Jag skulle ha en Julia - T skulle ha en Emilia 😉 Eftersom att ingen av oss gav sig så var hon namnlös tills hon var ute 😉 Ella var faktiskt tänkt som ett mellannamn, min gammelmormor hette Ella. Om Ella varit en pojke så skulle det troligen blivit en Oliver 😊

Om jag skulle ge mig in på mellannamnen så skulle detta bli en längre roman, så jag skippar det nu 😉
Yvonne,
Det är verkligen intressant det här med namn! Alla våra barn har tre förnamn, för att jag ville ge dem så många namn som möjligt 😊
Att den äldsta sonen heter Matias, var faktiskt makens förslag. Han är fadder till sin brorson (jag fanns inte med i bilden då ännu), som heter Roger Matias, och då tyckte maken att Matias är väl ett trevligt namn, kanske vi kunde ha det som förslag? Det blev så att vi fyllde i Matias som förslag på pojknamn, och Elisabeth som förslag på flicknamn. Elisabeth bara för att jag alltid gillat det namnet. Matias är jättetacksam över att han blev en pojke, för han skulle inte vilja heta Elisabeth *LOL*. Oj, det här var det så skoj att skriva om, så jag måste fortsätta i ett eget blogginlägg... 😊
ynasman.wordpress.com
xtinas
xtinas,
det inlägget ska jag läsa sen 😊
nouw.com/xtinas