I dagens inlägg så kommer det en intervju med min bästa vän Jenny. Vi har känt varandra i 6 år och något vi har gemensamt är kärleken för historieberättande.

Vilken är din favoritbok? Varför?

Svar: Min favorit bok är torka inga tårar utan handskar, skriven av Jonas Gardell. Det är en roman i tre olika delar som har kärlek i fokus. Det är min favorit triologi då Gardell är fantastiskt duktig på att skildra känslor och beskriva miljöer. Man slukas in i historien och kan inte lägga ifrån sig boken då man ständigt är nyfiken på vad som händer och sker.

Vilka typer av böcker läser du helst?

Svar: Jag älskar självbiografier, drama samt sorgliga böcker. Jag vill bli tagen av storyn, alternativt lära mig mer om personer/saker i självbiografier.

När började du läsa böcker?

Svar: Jag började läsa väldigt tidigt då mina föräldrar alltid läst för mig sen ja var bebis. Men mitt första minne av en bok är "Sigge" serien om hästen, den läste jag när jag var ca. 6-7 år gammal.

Bästa platsen för läsning?

Svar: Bästa platsen för läsning är i kollektivtrafiken. Finns inget som är så skönt som att låta tiden springa iväg när man är ute och åker med en bra bok. Sedan är det aldrig fel att läsa när man solar på sommaren heller.

Vart köper du helst böcker?

Svar: Jag föredrar fysiska bokhandeln, då jag vill strosa runt och se titlar/omslag/innehållsförteckning m.m. Varje tillfälle jag befinner mig i närheten av en bokhandel brukar det bli att jag får med något nytt tillskott hem. Om jag däremot vill ha en specifik bok som jag tittat ut eller sett reklam om och vill ha hem den snarast - så beställer jag från ex. Adlibris eller Bokus.

En bok som du tycker jag ska läsa?

Svar: En personlig favorit hos mig som jag tror att även du hade uppskattat är Martina Haags bok " Det är något som inte stämmer ". Den sätter ord på känslor som man inte kan beskriva, samt skildrar en trasig kärlekshistoria på ett nytänkande och vackert sätt. Dessutom tror jag du skulle gilla diktsviterna i boken " Milk And Honey " av Rupi Kaur, den har även vackra illustrationer, vilket jag vet att du gillar.

Bästa boken som blivit film?

Svar: Jag blir aldrig nöjd när böcker blir till film, snarare ledsen då man mördar större delen av storyn. Men en dom lyckats någorlunda med får jag nog säga är Hunger Games. Synd dock att man valt att utesluta många detaljer som hade gjort filmerna mer sammanhängande och djupare.


Tusen tack för att du ville ta del av denna bloggen Jenny, älskar dig bästa vän! <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

För tillfället har jag två böcker i sikte som jag vill läsa. Jag har inte tagit mig i kragen och beställt dem, men jag kommer försöka ta tag i mitt liv och göra det i veckan. Annars kommer jag aldrig komma till skott och läsa dem. Livet kommer emellan och man glömmer så lätt bort sådana saker.

Den första boken heter Girl Online Going Solo och är skapad av Zoe Sugg (Zoella). Det är tredje boken i av Girl Online böckerna och den kom ut hösten 2016. Och nej, jag har inte läst den än. Det tog tid för mig komma till skott, men när jag väl började läsa den första boken var den utläst på två dagar, och den andra boken, Girl Online On Tour lästes ut på en dag. Just därför ska jag försöka ge mig på den sista boken på engelska istället för på svenska då jag troligen kommer att läsa ut den lika fort som de andra böckerna om jag läser dem på svenska. Det är inte direkt ekonomiskt i längden att läsa så fort och köpa på sig fler och fler böcker. Då är det bättre att byta språk och låta det ta lite länge tid. Jag minns att min musiklärare från högstadiet gjorde samma sak. Hon läste så fort att det inte var hållbart och hon gick över till engelska böcker för att sakta ned processen. Jag vill också uppleva en del av berättelsen på sitt original språk. Halva charmen försvinner alltid när man översätter böcker och filmer, och det är verkligen en historia som jag älskar, och då känns det givet att den sista delen läses på engelska istället.

För att kort beskriva den så kommer den att handla om Penny och Noah som de två första böckerna fokuserat sig på. Jag har också hört att det kommer introduceras en ny karaktär som kommer att "röra om i grytan" så att säga. Och lite drama har ju aldrig skadat läsupplevelsen så jag är spänd på hur karaktärernas öden slutar.

Det som gjorde att jag älskade denna serien så mycket är för att jag ser så mycket av mig själv i Penny. När jag började läsa den första boken kändes det som att jag läste om mig själv, med skillnaden att jag var placerad i en annan miljö. Hennes sätt att tänka och hennes intressen var som tagna ur min hjärna, och det var så kul och intressant att följa henne. Och när en bok får en att känna så är det självklart att det blir en favoritbok.

Bildkälla: https://www.amazon.co.uk/Girl-Online-Zoe-Zoella-Sugg/dp/0141372176

Den andra boken jag tänker ge mig på heter The Start of Me and You och är skriven av Emery Lord. Jag har inte så mycket bakgrundsfakta gällande boken mer än vad som står i beskrivningen på online-sidorna. Den är också på engelska och jag tror att den visar sina bästa sidor på sitt originalspråk.

För att enkelt beskriva vad boken handlar om så får man följa Paige Hancock. Hennes pojkvän avlider i en olycka och hon isolerar sig i sorgen efter sin älskade. Efter två år bestämmer hon sig till sist för att ta sig tillbaka till High-School och gå vidare i livet. För att göra det har hon gjort upp en plan som kommer att få en rejäl omskakning när en annan person träder in i historien.

Jag tycker den låter väldigt spännande, och jag tycker om att läsa om ungdomar nära min egen ålder. Man kan relatera till vissa aspekter som tas upp och jag tror att detta kan vara en väldigt spännande bok. Jag är otroligt nyfiken på vad som kommer hända med Paige och hur hon handskas med problemen hon kommer att möta.

Bildkälla: https://www.amazon.com/Start-Me-You-Emery-Lord/dp/1619639386

Det var två böcker som jag ser fram emot att läsa och ta del av, och förhoppningsvis ska jag kunna skriva vad jag tycker om dem när de är utlästa.

Tack för denna gången!

Ida xxx

Likes

Comments

Vi alla har väl någon gång varit i kontakt med Disney under vår barndom. Personligen var det endast en berättelse som fångade mitt intresse under flera år, nämligen sagan om Askungen. Jag tog del av den genom filmen, men vi hade den inte hemma. Farmor hade en mängd olika Disney filmer på VHS kassetter, och varje gång familjen var där på besök så frågade jag om jag kunde få se på film. Alla visste vilken film det handlade om, och jag kunde säkert hela filmen utantill. Jag har ingen aning om hur många gånger jag satt bänkad framför teven i farmor och farfars stora tv-rum och stirrade på när prinsessan vann prinsens hjärta. Anledningen till varför jag älskade filmen så mycket har jag ingen direkt aning om, men jag vet att jag fattade tycke för låtarna. Mössens arbetssång går gärna på karaoke när jag är ensam hemma och utför sysslor eller bakar. Men på senare dagar så tror jag att min kärlek till filmen kommer ifrån att Askungen vågade drömma om något fantastiskt, trots att hon levde ett så bedrövligt liv, och det var någon form av bevis för mig att drömmar faktiskt går i uppfyllelse. För mig var det inte en film om kärlek, utan en film om drömmar. Sången A Dream Is A Wish Your Heart Makes är fortfarande så otroligt relevant i mitt liv. Vi hade Askungen 2 hemma på VHS, och när jag kände för ta del av Askungens historia men inte hade möjlighet att åka till farmor så fick det duga. Filmen består av tre kortare berättelser om Askungen när hon blivit prinsessa och vilka plikter det handlar om.

Bildkälla: http://prinsessor.disney.se/

Men det var inte bara Askungen som var viktig för mig. Enstaka gånger kände jag inte för att se på den blonda prinsessan hos farmor, och då blev det Dumbo så fick min uppmärksamhet. Det kan ju vara en av de sorgligaste filmerna som Disney skapat. En stakars elefant som måste se sin mor plågas, samtidigt som han blir utskrattad för sitt utseende. Att detta var en film jag frivilligt kollade på som barn förvånar mig enormt. Det är ju inte underhållning precis, men det var något med den som jag gillade.

Bildkälla: http://disney.se/

När jag inte tittade på Disney filmer så lyssnade jag istället på mamma som läste andra berättelser från Disney. Jag hade en stor rosa bok med flera av de olika prinsessorna och deras historier, men i kortare versioner. Många gånger ville jag att mamma skulle läsa Askungen, men jag antar att jag kunde bli lite trött på den storyn så då och då ville jag att hon skulle läsa Den Lilla Sjöjungfrun. Det är lite konstigt att jag tyckte om när hon läste den för mig, då jag aldrig riktigt varit intresserad att se på filmen. Jag har försökt, men stängde av efter 10 minuter. Den fångade inte mitt tycke. Men musiken i den filmen är väldigt bra, Havet Är Djupt är ju en låt som alltid får en på bra humör. Jag kan däremot säga att Den Lilla Sjöjungfrun 2 är en väldigt bra film, och man behöver inte ha sett den första för att förstå handlingen. I regel så vet man ändå vad som händer i första vilken då man hört det nån gång under sin uppväxt. Barnet i mig rekommenderar den filmer starkt.

Bildkälla: https://www.moviezine.se/movies/den-lilla-sjojungfrun-sagan-om-ariel

Nu till en konfession som folk reagerar ganska så starkt på när jag berättar det för dem. Mina kompisar tror knappt sina öron när jag sagt det.

Jag har aldrig sett Lejonkungen.

Chockerande, eller hur?! HUR har jag inte kunnat se filmen under mitt snart 19 åriga liv? Hur vågar jag kalla mig ett stort fan av Disney om jag aldrig sett den klassikern? Min förklaring är enkel: Jag tycker inte den verkar så värst bra, känner inget sug efter att se den. Jag vet handlingen, att den är sorglig och känner inget behov av att se den. Musiken är underbar och jag nöjer mig med den. Elton John är ju ett musikaliskt geni. Men skulle jag nån gång känna att jag vill se en film som kommer få mig att ful-gråta har jag den på lager. Jag gråter i princip till alla filmer jag ser, så det är ju garanterat att tårarna kommer flöda när jag väl tar mig tiden att se Lejonkungen. Just nu känner jag inte att jag behöver se något så sorgligt, och tänker inte sätta mig i den sitsen.


Det var allt för denna gången. Hoppas du tyckte om detta anekdotiska inlägget om Disney i min barndom. Kanske du känner igen dig i någon del, eller delar samma kärlek som jag till dessa filmerna jag diskuterat.

Ha det gott!
Ida xxx

Likes

Comments

Vi alla läser av olika anledningar. En del vill bli bättre på läsförståelse, en del läser för att få mer kunskap eller så kanske man gör det av samma anledning som jag. Fly till en annan värld.

Det låter dramatiskt och lite edgy men hear me out. Sedan jag var liten har uppskattat konsten av historieberättande. Varje kväll vid läggdags låg mamma vid min sida i sängen och läste om Guldlock eller om en flicka som skulle åka flygplan för första gången. När jag blev lite äldre och fick ett stort intresse för den tecknade tv serien W.I.T.C.H började hon läsa serietidningar baserade på serien. Genast fick historierna ett djup tillsammans med bilder. Enstaka gånger var det pappa som tog hand om läsandet, och då var det Bey-Blade tidningar som stod på agendan. Ju äldre jag blev, ju tjockare böcker med färre bilder blev det, och de sista året kämpade vi oss igenom diverse olika kapitelböcker. När jag själv hade blivit någorlunda duktig på att läsa skötte jag det själv och jag minns två bokserier som jag höll varmt om hjärtat. Den enda var uppdelad i flera olika kategorier, men den som jag minns allra bäst är Regnbågsälvorna. Varje bok handlade om en ny älva och en färg från regnbågen, alltså fanns det sju böcker totalt. Sedan läste jag också en serie om fotboll, ett intresse jag haft sedan jag var 6 år gammal. Bollkänsla var en bokserie för ungdomar där man möter en tjej som kämpar med att balansera skolan, fotbollen och resten av livet.

Detta är mina första minnen av läsning från barndomen, och jag har verkligen inte lämnat den kärleken. 2015 läste jag ca 10 böcker, vilket var ett rekord för mig. Det började med Divergent och sedan var jag fast i bokläsandet. Så fort en bok tog slut behövde jag hitta en ny som var minst lika bra. Jag tog mig igenom Divergent trilogin på 6 dagar sammanlagt. Två böcker av från Legend trilogin, Girl Online, första och andra Maze Runner boken och två till som jag inte riktigt minns. Efter det året avtog läsningen lite och antalet böcker blev mindre, mycket på grund av att gymnasiet drog igång och tiden fanns inte riktigt där. Men när jag väl får tid sitter jag gärna med en bok i handen, och jag har några som ligger och väntar på mig.

svartvit1

Anledningen till att jag tycker om att läsa som jag nämnde tidigare: historieberättande. Att kunna förflytta sig från sin vardag in i en helt ny värld är en känsla som inte riktigt går att beskriva. Man blir en del av något nytt och okänt. Man dras in i en spänning. Du får chansen att ta del av olika öden och livshistorier från olika karaktärer, och lära känna nya personligheter. För mig har det emellanåt varit behövligt att fly bort från vardagen och befinna mig någon annanstans. Ibland kan livet bli lite för överväldigande och man behöver en paus. Då plockade jag alltid upp en bok och blev en del av en dystopisk historia där jag följde en kvinnlig karaktär på hennes resa att göra revolt mot makten. Livet blir inte så enformigt och man får bli en del av något annat.

Jag uppskattar också en bra berättelse som får en att känna saker, och finns det en möjlighet att relatera till huvudkaraktären blir upplevelsen något extra. Det blir enklare att faktiskt engagera sig i handlingen och man kan få en bättre förståelse för sig själv. När jag läste Divergent böckerna och Girl Online böckerna kändes det som att jag läste om mig själv, och det blev omöjligt att lägga ifrån mig boken. Jag fick väldigt lite sömn under den läsningen. Riktiga bladvändare.

Böcker har varit mitt sätt att fly undan när jag inte orkat eller livet känts otroligt tråkigt. Läsning är ett otroligt effektivs sätt att fördriva tiden.

Det var lite om min relation till läsning.

Tack för att du läste!

Ida xx

Likes

Comments