Izak hos farbror doktorn

I dag åkte jag och Izak till farbror doktorn- igen. Vi har redan varit där en gång tidigare för att Izak har utslag på kroppen. Det började bara som en prick på ena benet som sedan blev större, sen fick han en till på benet och sedan en uppe vid bröstkorgen. Efter det upptäckte vi att han blivit helt prickig på den ena fotsulan och snart började även prickar att dyka upp på den andra foten. Sedan fick han flera stycken på magen runt naveln, sidorna och även en del på ryggen. 

Vi rådfrågade BVC som först trodde att det bara var någon hudinfektion orsakat av bakterier och vi fick en antibakteriell salva. Men då det inte verkade hjälpa började vi efter ett par veckor att smörja in men hydrokortison i stället. Det verkade även som att det kliade på Izak, speciellt på fötterna som han kan ligga och gnida mot varandra på ett besynnerligt sätt. Han kan vakna mitt i natten, gnälla lite och gnida fötterna mot varandra, stackaren.  Men när vi smörjer med hydrokortison verkar det hjälpa lite mot klådan men det löser inte problemet. 

När vi var hos läkaren förra gången så kunde han inte svara på vad det var och ville att vi skulle avvakta. Eftersom vi redan gjort det i 1 månad vid det laget och jag tyckte synd om Izak så blev jag väldigt frustrerad och ledsen över det svaret. Jag lär ju få en räkning på besöket sen också som inte hjälpte ett jävla skit. Jag hade velat kräva att de skulle göra något men så modig är jag inte... 
Vi blev i alla fall bokade till ett återbesök som vi var på i dag. Mamma har en teori om att det kan vara skabb. Hon har läst på nätet om det och händer, fötter och området runt naveln är där man brukar drabbas som mest utav utslagen och klådan när det är skabb. Så det stämmer ganska bra in. Sen har hela min familj, förutom min lillebror Jonathan, fått dessa utslag som kliar nu också. Skabb smittar via nära kroppskontakt för det mesta och Jonathan är den som haft minst kroppskontakt med Izak- som antagligen är den som sprider runt detta. 
Jag är dock en aning skeptisk då jag haft skabb förut och då kliade det brutalt mycket mer. Jag kunde inte sova till slut. 
Jag frågade läkaren om han trodde att det kunde vara det och han sa att det var möjligt. I vilket fall är salvan mot skabb- Tenutex-  helt ofarligt även för lilla Izak. Så vi ska göra en sanering här hemma nu och smörja in oss allihopa. 
Jag hoppas verkligen att det hjälper! 

Så här kan skabb på små barn se ut: 

 

Fakta skabb 

Skabb är en numera vanlig diagnos som bör övervägas vid klåda, speciellt nattlig långvarig klåda. Det finns flera olika arter av skabb, varav bara en som har människa som värd. Andra djurspecifika arter kan orsaka bettreaktioner och ge klåda, men fortplantar sig inte på människa.

Skabbdjuret är ett 0,3-0,4 mm stort kvalster (spindeldjur). Efter befruktningen på hudytan gräver honan gångar i hudens hornlager (vårt yttersta hudlager) och lägger där sina ägg. Handjuret dör efter parningen. Äggen kläcks efter 3-4 dagar och genomgår larv- och nymfstadium innan de blir könsmogna efter 2-3 veckor. 

Symtom

Det vanligaste symtomet är svår klåda, som debuterar 4-6 veckor efter smitta, och beror på en överkänslighetsreaktion på ämnen som skabbdjuret utsöndrar. Den som har haft skabb med klåda tidigare får vid återsmitta klåda redan efter 48 timmar. Klådan uppstår var som helst på kroppen, utom huvudet. I huden ses framför allt rivmärken, eksem och ibland ytliga hudinfektioner.

Smitta

Skabb smittar genom nära lite längre kroppskontakt, sannolikt mer än 5 minuter. Sängvärmen gynnar. Fråga alltid om partner och/eller familjemedlem har klåda. En ny grupp som på senare år smittats är tonårspojkar, troligen beroende på närkontakt framför datorn och TV-spel. Att sova tätt tillsammans i sovsalar och resa många i trånga bussar och tåg kan också innebära risk. Smitta kan ske även innan klådan debuterar, det vill säga innan överkänsligheten utvecklats.

Äckligt eller hur? 😣

Gillar

Kommentarer

magnus_linderholm
,
Hej hej, jag satt och sökte lite information om min dotters utslag på hela kroppen. Jag har en dotter på 10 månader och som fick hög feber och jättemycket utslag på armarna,benen och i ansiktet. Vi har varit på BVC två gånger men andra gången har vi blivit skickade till hudkliniken. Jag tyckte bilderna du har lagt upp stämde så väl in på min dotter och blev så väldigt nyfiken hur det har gått för er och om det fungerade med kuren osv? Tacksam för svar och jättekul att hamna på din blogg, trevlig läsning. //Magnus
Woopsiebaby
Woopsiebaby,
Hej! Utslagen försvann inte direkt efter kuren som vi gav Izak, jag kände inte riktigt att den hjälpte faktiskt. Men nu har utslagen försvunnit helt och vi vet fortfarande inte säkert vad det kan ha varit. Izak hade dock aldrig någon feber eller mådde dåligt utan verkade bata vara irriterad av att de kliade på fötterna. Vad jag vet brukar inte skabb ge feber eller hålla till i ansiktet men man vet ju aldrig :s Men det är ju liksom ingen sjukdom utan ett kvalster. Jag kände mig jätte frustrerad för vi fick knappt någon hjälp ifrån läkaren, han verkade knappt intresserad. Men som sagt försvann det av sig själv efter några månader. Läkaren sa i alla fall att tenutex inte är skadligt så man kan ju alltid testa men det ska inte smörjas in i ansiktet och skabb brukar man heller inte inte ha i ansiktet så :/ Tack så mycket! Hoppas det går bra för er i alla fall! Är så frustrerande att inte veta vad det är ju :(
nouw.com/woopsiebaby