Mumier & bröllop

Idag har vi varit på mumieutställning på Queensland Museum med Svenska skolan. Imponerande utställning skapad i ett samarbete med British museum. Med modern teknik visade de väldigt visuellt på skärmar hur varje mumie såg ut lager på lager. Man kunde se att de behöll hjärtat i kroppen men att övriga inälvor tagits ut innan balsameringen. I några mumier tror man att inälvorna packats ihop och lagts inne i buken i ett paket. En del inälvor förvarades i kärl utanför kistorna. Det fanns flera mumier, unga kvinnor och män och ett barn. De blev inte gamla. Tror den äldsta var uppskattad till drygt 40 år. Barnet var bara 2 år och Alfred tyckte det var lite sorgligt. Han ville mäta och se hur hög kistan på bilden var i jämförelse med honom. Dålig tandhälsa o hjärt kärlsjukdom var möjliga dödsorsaker bland de vuxna. De begravdes ofta med beskyddande amuletter av olika slag. Det fanns även flera vackra träkistor. De begravdes inte sällan i flera kistor i varandra. Lite som en rysk docka. Spännande utställning. Gillar verkligen det museet!

Inälvskrukor
Efter museet var det raka spåret hem för uppladdningen inför det kungliga bröllopet🤴🏼👸🏻. Tycker nästan det roligaste är innan när man ser alla gäster och vilka klänningar och hattar de har, så jag bänkade mig ganska tidigt i soffan med lite bubbel.

Blev lite förvånad när jag spanade in en H&M klänning i vimlet bland alla dyrbarheter för 499kr.......🧐 Färgerna 🇬🇧 stämde ju dock pefekt för dagen. (Skulle ju möjligen annars kunna vara ett betydligt dyrare original som har kopierats hejdlöst??)

Vackert brudpar och en superelegant brudklänning. Tycker de är ett fantastiskt härligt par❤️. Bryter flera konventionella traditioner och skapar sitt eget drömbröllop. Dock måste jag nog ändå hålla med BBC:s kungliga bröllopsexpert om att den amerikanska pastorn nog skulle fått en tidsram att hålla sig till....blev nästan lite besvärande långrandig i sin iver över LOVE & fire🔥.

Klänningen ja....tycker ni inte ändå att de är ganska lika min & Meghans? 😉 Min (eller egentligen Brits) från 60-talet och använd av mig 1996. Tidlös o klassisk design som verkar hålla väl💗


Ps. Filmen häromkvällen om Harry o Meghan var sådär. Kändes lite konstig att se, som att man tjuvtittade på något, som troligen inte ens är till hälften sant, så jag vet att det låter knäppt! Å andra sidan är det ju detsamma med serien the Crown och den är ju helt amazing, fast man inte har en aning om vad som stämmer exakt där heller! 

  • Nära Bardon QLD , Australien

Gillar