En fantastisk glampinghelg pĂ„ Moreton Island🏕🏝

Åh vad det Ă€r svĂ„rt att fĂ„nga den dĂ€r riktigt storslagna kĂ€nslan som man har pĂ„ plats i bilderna. SĂ„ mĂ„nga vyer som nĂ€stan tog andan ur en. Jag försöker Ă€ndĂ„ förmedla det med massor av bilder. 

Vi har sett sÄ mÄnga valar sÄ att vi har tappat rÀkningen, delfiner som lekte i havet utanför stranden (svÄra att fÄnga pÄ bild), fantastiska solnedgÄngar, makalösa vyer och bad i Blue Lagoon, en sötvattenssjö pÄ ön med underbart vatten. Dessutom har vi lyssnat pÄ mÀngder av olika fÄglars spÀnnande lÀten. Det var aldrig helt tyst kring tÀltet.

IgÄr hade vi bestÀllt en Scenic tour runt ön och hade turen att fÄ en alldeles egen guide, Grant, som tog oss runt ön. Det blev en vÀldigt personlig och trevlig tur i alldeles lagom takt.

Vi bodde pÄ Castaways Glamping. VÀldigt trevlig plats i Bulwer pÄ nordvÀstra delen av ön. 11 uppsatta stora tÀlt, vÄrt med dubbelsÀng och vÄningssÀng, egen dusch och toalett och med en liten veranda att sitta pÄ. Den verandan visade sig dock vara lite farlig dÄ den saknade rÀcke. Alfred flyttade pÄ stolen han satt pÄ lÀngst ut och rasade ner pÄ marken med stolen och slog sig pÄ ena axeln och benet. Det kunde ha gÄtt mycket vÀrre dÄ Àven tÀltets ena betongfundament var precis dÀr. Han blev nog mest chockad och grÀt ganska mycket en stund.

Vi hade inte med oss mat för helgen utan enbart lite olika drycker, frukt och snacks. Fick begrÀnsa packningen till det vi gemensamt kunde bÀra.

Vi hade ingen egen bil med oss dÄ man behöver en rejÀl 4WD för att ta sig runt pÄ ön som enbart bestÄr av sand (undantaget ett granitberg pÄ norra delen av ön som Àr öns ursprung). Vi hade bestÀllt transport sÄ managern pÄ Castaways, Nathan, hÀmtade och körde oss till fÀrjan.

Det var en ganska dyr tur, ca 700 kr/vĂ€g men hyra bil och ta med den över hade varit betydligt dyrare. Det Ă€r lĂ€tt att köra fast i sanden och Ă€r ett stort ansvar med en hyrd bil. SĂ€rskilt första gĂ„ngen pĂ„ ön. Nog bra att vara ett större sĂ€llskap i sĂ„ fall. Patrik tror att vi skulle kunna ta vĂ„r XC60 om vi Ă„ker igen. Även Nathan sa att det funkar vid bra förhĂ„llanden (hur man nu vet det i god tid?)

Grant, vÄr guide, sa att kostnaden för att köra 1 km pÄ Moreton motsvarar 6 km pÄ fastlandet. Diesel & bensin mÄste dessutom fraktas till ön pÄ fÀrjan och slitaget pÄ bilarna Àr enormt.

Vi bestÀllde frukostpaket, som levererades till vÄr hylla i kylskÄpet pÄ kvÀllen och som Patrik lagade till pÄ morgonen. Riktigt gott och enormt stora portioner. Lunch Ät vi pÄ Castaways café/restaurang första dagen och pÄ turen i gÄr och middagar bÄda kvÀllarna pÄ restaurangen. Enorma portioner, jÀttegod mat och prisvÀrt.

Det var mÄnga fullastade bilar pÄ fÀrjan. MÄnga med slÀp. De hade med sig allt! Vi sÄg flera camp som var uppsatta pÄ ön. NÀstan som smÄ byar. Det finns angivna platser pÄ som man fÄr tÀlta pÄ pÄ ön. Vi Ät lunch igÄr pÄ en sÄdan tÀltplats. Tappade nÀstan hakan nÀr jag sÄg nÄgons camp pÄ nÀra hÄll. Den hade ALLT. Flera sovtÀlt, gemensamhetstÀlt med stort bord och massa stolar, matlagningdel med hopfÀllbara bÀnkar, diskho, grillar, solceller, hundratals olika pots & pans, enorma Eskys (kylboxar) med is för matförvaring (alla Àger enorm Esky i det hÀr landet!) mm mm mm.

Det mÄste ju ta en halv evighet att packa ihop hemma, packa upp, packa ihop, packa upp. Jag gissar att de mÄste ha enorma listor! Men det Àr en livsstil hÀr som man Àlskar.

PÄ eftermiddagen igÄr nÀr vi var hemma pÄ glampingen igen efter turen gick vi ner pÄ stranden. NÀstan vindstilla och lugnt och fint vatten. NÀstan direkt sÄg vi en stor val ganska nÀra stranden. Patrik och Erik snorklade lite och Alfred lekte i vattenbrynet. Helt ljuvlig eftermiddag.

Vi har haft enorm tur med vÀdret. Fredagen var jÀttefin. Soligt och hÀrligt. RejÀlt med regn natten till lördag och sedan fick vi nÄgra droppar pÄ morgonen innan vi kom ivÀg pÄ vÄr tur, men det var allt. Solen sken pÄ oss hela dagen, men vi sÄg hur svart det var pÄ himlen söderut över ön vilket vi effektivt höll oss undan. Vissa delar av ön hade haft vÀldigt kraftigt regn igÄr under dagen. Det regnade rejÀlt Àven i natt men det hade dragit över pÄ morgonen. Man sover gott nÀr det smattrar mot tygtaket.

Guiden Grant, Patrik och Erik fick hoppa ur och hjÀlpa en bil som kört fast i sanden pÄ en smal vÀg.

Blue Lagoon. Sötvattenssjö. SÄ hÀrligt vatten att bada i.

Dessa bÄda bilder pÄ himlen ur tvÄ olika vinklar Àr tagna med nÄgon sekunds mellanrum vid Blue Lagoon. Vi unkom regnet men nÄgra minuter skulle jag tro.

En ensam backpacker pÄ stranden pÄ öns östra sida (nedan). VÄr guide sa att det inte Àr sÄ ofta man ser nÄgon vandra helt sjÀlv.

Honeymoon Beach

Vi Äkte igenom Bonsai garden, ett enormt omrÄde med dessa speciella vÀxter, som jag inte kommer ihÄg namnet pÄ, men som tydligen blommade mer Àn de nÄgonsin gjort tidigare. Det var som ett stort böljande hav av blommande pinnar.

  • NĂ€ra Agnes St, Auchenflower QLD , Australien

Gillar