VAD ÄR TRÄNING FÖR MIG?

När ordet träning tar plats i ljudets centrum är det många som antagligen känner en tung ångest trycka sig över bröstet. Även för mig själv ibland. Tankarna sprider sig till träningspassen man sa att man skulle göra men aldrig gjorde för att istället ligga i soffan, samtidigt som man ser tränings hetsen flöda från bloggar, instagram och olika nyhetsflöden.

Fokuset ligger mycket på resultat; Hur ska man göra för att växa sin kropp starkare, bygga muskler som visar sig, och lyfta vikter som överskrider sin egna kroppsvikt. Jag tror att det är lätt att börja tänka på träningen som den framställs i olika medier, det vill säga en strävan att nå idealen.

Ångesten jag känner ibland när jag inte tränar grundar sig på hetsen att man måste träna för att "må bra". I detta fall betyder "må bra" se ut som idealen, vi alla är hjärntvättade. När jag har den ångesten för träningen brukar jag se det som att det är lika bra att jag inte tränar därför jag vill inte träna för det syftet.

Träning för mig har en större betydelse än så. När jag tränar får min hjärna vila från alla tankar medan kroppen får jobba när pulsen ökar. När jag sträcker mig mot skyn i en yoga position, står i en planka som förvandlas allt mer till en bandsåg med tiden, eller när jag har innebandyklubban i min hand så är det gemensamma att jag alltid är i nuet. Jag tänker endast på vad som händer där och då, inte vad som hände för en timme sen eller vad som kommer att ske dagen därefter.

Det är en avlastningsplats där jag får släppa allt för ett tag och endast fokusera på det jag gör i stunden, utan att röra mina tanker till något annat. För mig är det så enormt värdefullt att finna något som får en att släppa krav, stress och påfrestning för en stund. Det får mig att må bra. På riktigt.

Träning ska inte få dig att känna något av det som det egentligen ska befria dig från. Reflektera. Vad är träning för dig? Vad den är för andra är inte relevant. Svaret som är baserat på dig är vad du ska jobba på. Finner du det genom yoga, promenader eller svettig styrketräning? Det är något du bestämmer helt själv.

Gillar

Kommentarer

claudiasaksa
claudiasaksa,
Så bra skrivet! Jag håller med träning ska vara kul inte ett måste för att nå ett "ideal" eller speciell vikt!!!!nouw.com/claudiasaksa
wilsoon
wilsoon,
Tack!! Tycker det så viktigt att lyfta syftet då det är lätt att falla in det träning inte ska stå för. Kram!nouw.com/wilsoon
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229