SMÅ ELDAR ÖVERALLT 

KORT OM BOKEN: Boken Små eldar överallt börjar med att familjen Richardsons hus står i lågor. Familjen Richardsons bor i Shaker Heights där det finns lagar för vilken färg husknuten ska vara och en stark tilltro till att skolan uppfostrar barnen i frågor som rör sexualitet. Mrs Richardsons anser att hon lever i idyllen och bjuder in ensamstående Mia Warren och tonårsdottern Pearl till deras andra hus några kvarter bort. Förutom frågan om varför familjen Richardsons hus står i lågor tar boken även upp frågor om revolution, hemligheter, blodsband och att navigera sig i samhället.

BOKEN HITTADES: Varje år i början av sommar tar jag mig en utflykt till biblioteket. Där går jag i, hmm, kanske en timme och rycker ut böcker på måfå från hyllorna, läser dess baksidor och samlar på mig en bunt som jag sedan tar med mig hem. I år möttes jag av en osedvanligt pratsam bibliotekarie som sa så fort jag kom in genom dörren "Du är den första besökaren på flera timmar." Vi samtalade om hur läsande och skrivande går hand i hand, att hon känner Annika Norlin och skriver själv. Jag bad henne att ta fram en bok som passar någon i startgropen av sitt liv. En tjugoårig kvinna. Mig själv. Hon gav mig Små eldar överallt och någonstans förstår jag nog varför.

SPRÅK: Stundtals tyckte jag att boken var svårläst. Jag får alltid problem när det är många namn att hålla reda på och speciellt när namnen är snarlika som de är inom familjen Richardson. Däremot när jag hade fått kläm på vilket barn som var vilket var det inte några problem. Jag tycker dialogerna är det mest imponerande. Hur Celeste Ng lyckas ge varje karaktär ett eget sätt att prata på.

LÄSUPPLEVELSE: Jag kunde relatera så mycket till Izzy och hennes revolt. Övertygelsen om att man kan förändra världen. Men jag kunde även relatera till hennes mamma, Mrs. Richardson, som förlorat den där känslan av att kunna göra skillnad.

Små eldar överallt belyser också adoption och dess komplexitet. Ett ämne jag sällan diskuterar men gärna vill bli mer insatt inom.

CITAT: Eftersom jag redan har lämnat tillbaka boken får jag ta det på engelska (tur att jag hittade det jag sökte):

"Sometimes, just when you think everything's gone, you find a way. Like after a prairie fire. It seems like the end of the world. The earth is all scorched and black and everything green is gone. But after the burning the soil is richer, and new things can grow. People are like that too, you know. They start over. They find a way."

PASSAR DEN SOM: Små eldar överallt passar dig som vill läsa och ifrågasätta dig själv i frågor, identitet och känslor. För dig som vill relatera och inspireras i känslan av att göra revolt. Förstå hur familjeband kan vara olika för alla. En bok för dig som vill ha något att bära med dig för en tid framöver.

Gillar

Kommentarer