Sluta kalla det ett skämt

Det är allt för många gånger jag hör människor i min omgivning säga rasistiska- och sexistiska-skämt. Alldeles för många gånger. Dessa skämt är aldrig okej, och jag accepterar dem inte, och när jag ifrågasätter får jag alltid kommentarer som:

- Kan du inte ta ett skämt?

-Men det är ju bara ett skämt!

-Nu var det någon som blev arg.

Självklart blir jag irriterad när jag hör dessa skämt, därför man nedvärderar och normaliserar hemska saker som t.ex. våldtäkter och saker som människor som har en annan hudfärg, kommer från ett annat land eller  de som tillhör en annan folkgrupp mm. blir utsatta för. Rasism och sexism är något människor dagligen blir utsatt för och det är inget att skämta om. När man ifrågasätter dessa skämt får man till svar "Det är bara ett skämt.", visst det är tänkt som ett skämt men det är fegt att skylla på humorn. Om man tycker sexistiska och rasistiska skämt är roligt får man även räkna med att stå för de konsekvenserna de orsakar. Genom att använda sig av dessa typ av skämt normaliserar du skadan som rasismen ger oskyldiga människor, du väljer att skämta bort allvarliga saker som man ska ta seriöst. Det finns massor med saker som man skämta om men rasism och sexism är inget av dem. Om du väljer att skämta om sådana ämnen kommer det till slut resultera till att dessa ämnen inte kommer kunna tas seriöst och hur ska vi då kunna lösa problemen sexism och rasism orsakar?

Något jag brukar fråga när jag möter ett rasistiskt skämt är; "Skulle du säga ett rasistiskt-skämt om du satt med en person som hade en annan hudfärg, kom från ett annat land eller tillhörde en annan folkgrupp som exempel?", det brukar ofta få den/de  jag ifrågasätter att bli tysta för en stund. Jag vet att du inte vill såra någon, du skulle aldrig säga ett rasistiskt-skämt om någon som var där kunde bli sårad. Detta visar väl ännu mer hur skeva dessa skämt är. Om man inte kan berätta ett skämt för alla typer av människor är det inte heller värt att kalla ett skämt, därför ett skämt är tänkt att vara humoristiskt och inte förminskande och sårande. Någon gång kommer ditt skämt såra, det vet du mycket väl, det är därför du undviker att säga dessa skämt när du inte tror att det ska såra, men vet du, det gör det.

Helt ärligt nu, vad är det roliga med att berätta skämt som inte sårar dig men förminskar och sårar andra + att du bidrar till att normalisera och tycka att hemska saker som sexism och rasism inte är allvarligt? Istället för att säga till vi som ifrågasätter att vi saknar humor, varför inte säga ett enkelt "Förlåt, det där skämtet kanske inte var så roligt, det var inte meningen att göra någon sårad.". Jag vet, det är skitkul att provocera, det är ju det du vill, det vet jag också men jag tänker inte hålla tyst om att jag tycker det du säger är fel. Snälla du, om du inte håller med mig kom inte med argument som "Nu var det någon som blev arg" eller "Det är bara ett skämt!", därför det har jag visat tydligt att det inte är. Ifall du inte håller med mig, kom då med en diskussion och inte svaga argument.

Till er som hör dessa skämt och inte skrattar, agera, det är aldrig okej att personer blir nedvärderade och förminskade eller att dessa ämnen inte tas på allvar. Till er som säger dessa "skämt", försök att sätta er in i att det ni själva skämtar om skulle stämma in på er själva, därför det finns väl en anledning till varför skämten inte angår er själva?

Gillar

Kommentarer