LÄSARFRÅGA- HUR REDIGERAR DU?

Kommentar: Så så fint!!! Jag antar du fått denna fråga många gånger men vart redigerar du dina bilder? De känns alltid så himla äkta. -Bea

Svar: Först och främst- tack! Sedan om sanningen ska fram är du den första som har ställt den här frågan men jag tänkte att det kan bli intressant om jag utvecklar det lite.

I och med att den här bloggen är skapad för att mitt skrivande lägger jag inte särskilt mycket fokus på mina bilder (undantag många av bilderna jag visar i det här inlägget). Huvudsaken är att det ska kännas äkta och jag blir oerhört glad när du säger att det är vad mina bilder framkallar hos dig.

Jag minns speciellt det HÄR inlägget och vilken respons jag fick för det. Utan att ha gjort en djupare analys såhär i efterhand förstår jag att det är på grund av bilderna. Väldigt instagram-vänligt om ni förstår vad jag menar. Och tro mig jag har inget emot sådana här bilder. Jag följer massor med konton som producerar ut sådant innehåll och är också ibland en givare av att medföra dessa typer av bilder till flödet. Jag tycker om dem ifall de kommer i en begränsad mängd.

Egentligen tror jag inte att efterbehandlingen i sig är det som gör att man kan känna den där äktheten. Jag tror att mycket handlar om att jag oftast tar saker på sådant som bara "är". Till exempel den uppdruckna kaffekoppen. Jag ville blogga men hade pluggat i flera timmar och saknade bilder. Lösningen blev att jag tog fram min kamera och fotade objekt i mitt rum som kanske i sig inte var något speciellt men blev ändå ett uttryck för något. Jag försöker hitta det vackra i det enklaste.

Som sagt är inte det här en blogg med fokus på bilder, men samtidigt lägger jag värdering i det. För mig har det alltid varit viktigt att det jag visar här är jag och mitt liv. Självklart kan jag beskära ut saker jag inte tycker hör hemma i bilden. Självklart kan jag kan jag flytta ihop böckerna lite för att det ser bättre ut på bild. Självklart självklart självklart. Det är ju att uttrycka sig. Däremot håller jag nästan lika hårt i värderingen om att man ska skildra verkligheten och sanningen som journalister. Det är viktigt för mig. Åtminstone försöker jag på mitt sätt.

Okej och nu har jag lyckats skriva ett helt inlägg utan att svara på frågan. Förlåt. Jag använder mig av appen VSCO. Har tidigare testat adobe och snapseed, men det funkade inte alls. Jag har alldeles för lite kunskap för att förstå mig på kurvor och olika färgverktyg (???).

Tack för din fråga. Nästa gång ska jag vara lite snabbare på att komma fram till sak;)

Gillar

Kommentarer