SAKER JAG LÄNGTAR EFTER HÖSTEN 2021

Hösten börjar anlända och det vrider sig i kroppen när jag tänker på det. Jag är inte redo för mörkret och piskande regn. Verkligen inte. Samtidigt ska jag inte hälla tändvätska på elden. Det finns faktiskt saker jag ser framemot med hösten och jag tänker att jag ska försöka fokusera på det för hålla mig flytande.

1. Folk går i ide. Livet utanför jobbet lugnar ned sig på hösten vilket för mig är bitterljuvt. Jag kommer sakna spontana utekvällar efter jobbet, men kommer också tycka det är skönt att det lugnar ned sig. Att kroppen får vila lite och att rutinerna blir lättare att hålla.

2. Kvällar med mina vänner. Ser framemot att ta vidare det jag har skapat med mina kompisar den här sommaren. Att ibland räcker det att dricka en kaffe för att sedan åka hem efter en timme, medan man andra gånger umgås man i timmar. Det kan vara en blandning och inget behöver vara sämre eller bättre.

3. Träna. Jag har inte kunnat träna ordentligt sedan november och jag har tilltro att det kanske kommer vända i höst när min jobbsituation ska lösa sig.

4. Utflykter. Jag vill klä mig i underställ, vantar och mössa. Gå längs skogsstigar, göra upp eld och känna friskheten i luften. Lukta rök i håret trots att jag har duschat. Vara jättemycket ute. Mest hela tiden. Omringad av folk jag tycker om och ibland alldeles själv.

5. Tända ljus. Tända ljus är mitt sätt att trösta mig med att mörkret kan vara ganska mysigt. Att dunklet som blir i ett rum av levande ljus är ganska fint. Lugnande. Kanske lite tröstande. Helst vill jag göra slut på ett värmeljus-paket per vecka. Kanske ska ha det som mål?

6. Läsa. Jag läser å andra sidan alltid, men aldrig som på hösten. Kan se mig själv bestämma en gemensam bok att läsa med en kompis som vi sen diskuterar medan vi dricker te. Vad hade du gjort ifall du hade varit han? Hur kunde författaren bara lämna slutet på det viset? Visst var den ganska bra ändå?

7. Ge plats åt livet. Leva för livet och inte jobbet. Om det betyder att jag får arbeta sliten och inte kan prestera i den mån jag vill gör det inget. Då får det vara. Jag vill ägna mig åt sådant som gör mig glad. Gör mig välmående. Det är det viktigaste att ta med mig från sommaren in till hösten.

8. Bada isvak. Sa jag det förra hösten också? Ja. Hände det för två år sedan när jag sa det också? Nej. Händer det i år? Ja. Lovar inget, men ja.

9. Testa något nytt. Jag vill bara ägna mig åt sådant jag inte är van med. Vara så nyfiken jag orkar vara på livet, men också tillåta livet känns som en trött måndag vissa perioder. Jag tror trötta måndagar till viss del är bra för oss. Att bara lunka på och låta saker passera. Ge lite andrum. Acceptera och släppa kraven på att livet måste vara så himla händelserikt och fantastiskt hela tiden.

Jag ser mig själv sitta bredvid någon i en bil mot bergen för att vandra, skriva texter för någon tidning, åka på avkoppling med en vän och testa åka till en yogastudio. Se vad som passar och inte.

Vad längtar du efter i höst?<3 Låt oss tipsa varandra!

Gillar

Kommentarer

SKADJEDJUR I MITT BLOD

Jag vrider om nyckellåset och kliver över tröskeln. Det är tyst bortsett från värmepumpen som surrar lågmält. Jag slänger väskan på stolen och tar av mig skorna med hjälp av fötterna även fast jag vet att det kommer komma lera på hälkappan. Tänker att mamma ändå inte är hemma. Säkert ute och springer. Att det inte är någon fara att jag inte stängde dörren efter mig ljudlöst. När jag går mot mitt rum ser jag att dörren in till mamma och pappa är stängd, inser att där inne ligger hon och sover, men att hon nog har vaknat på grund av mig. Det är något särskilt med ett hus som är knäpptyst när en annan människa befinner sig där i.

Inne på mitt rum tänder jag ljus, öppnar datorn och sätter mig i skräddarställning. Andas in mjukhet. Jag andas in. Andas ut och släpp taget. Jag andas ut. Idag är en ny dag. Jag känner stinget man får av ett nött slagord. Du väljer att kontrollerar det du kan. Dina tankar, dina känslor, dina val. Accepterar att du inte kan förändra för någon annan än dig själv. Jag slappnar av.

Ute ligger fallna äpplen på marken. Jag plockar och slänger. De har skadedjur ända in i kärnhuset. Ibland känns det som om jag har det också. Att det är ohyra i mitt blod som får mina axlar att spännas, armar att domna och huvud att hamra. Men inte idag. Inte igår heller faktiskt. Ibland korta stunder, men sen försvinner det. Avlägsnar sig från min kropp. Etsar sig inte fast som det gjorde en gång i tiden.

Gillar

Kommentarer

5 SAKER SOM HAR HÄNT PÅ SENASTE:

1. Jobbat. Jag har jobbat, och jobbar, extremt mycket den här sommaren. Någorlunda bra har det gått eftersom jag har varit noggrann med att ta hand om mig själv, men det är inget jag vill göra igen. Kommer inte acceptera att jag ska göra det igen. Det är inget prestigefullt i att jobba jobba jobba så man inte kan leva leva leva.

2. Bokat tid för yoga. Jag har yogat till och från sedan högstadiet. En gammal lagkompis annonserade ut på sin Instagram att hennes mamma ska hålla prova-på-pass till veckan. Jag gick in och bokade. Kände innerst inne att jag inte borde. Blev överrumplad. Känslan som alltid infinner sig när jag bokar in för mycket. Men sedan kom jag på att man kan anpassa sig. Stuva om. Skala bort för att lägga till. Att tacka ja är också att tacka nej till något annat. Man måste påminna sig om det.

3. Driv för kreativiteten. Egentligen borde jag sova en stund innan jobbet idag, men har sådan kreativ att jag inte kan hålla mig från att skriva skriva skriva. Faktiskt också klippa klippa klippa film. Japp ni läste rätt. Jag gjorde det mycket förr. Det är mycket jag gjorde förr som jag vill ta tillbaka nu.

4. Jag har insett att jag är introvert, högkänslig och behöver rutiner. Tre saker jag varken visste eller accepterade innan den här sommaren. Jag tror i alla fall att jag är detta. Sedan är allting temporärt. Eller ja inte högkänsligheten, men typ om man föredrar rutiner eller spontanitet. Sånt kan ju faktiskt ändras. Är fortfarande ganska ny i dem här egenskaperna, men har sett att om jag behandlar mig själv som att jag är detta så mår jag bättre. Och det är bra.

5. Köpt almanacka. Vill helst skriva kalender därför behöver slå upp stavningen på almanacka VARENDA gång. Jag har insett att jag mår bra av att skriva ned mitt liv i punktform. Allt från att jag ska duscha till att åka till fjällen. Stort som litet. Jag behöver verkligen inte göra det jag skriver ned. Allt är kravlöst. Det är bara väldigt skönt att inte behöva hålla saker i huvudet och få en överblick över allt.

Gillar

Kommentarer