VAD ÄR TRÄNING FÖR MIG?

När ordet träning tar plats i ljudets centrum är det många som antagligen känner en tung ångest trycka sig över bröstet. Även för mig själv ibland. Tankarna sprider sig till träningspassen man sa att man skulle göra men aldrig gjorde för att istället ligga i soffan, samtidigt som man ser tränings hetsen flöda från bloggar, instagram och olika nyhetsflöden.

Fokuset ligger mycket på resultat; Hur ska man göra för att växa sin kropp starkare, bygga muskler som visar sig, och lyfta vikter som överskrider sin egna kroppsvikt. Jag tror att det är lätt att börja tänka på träningen som den framställs i olika medier, det vill säga en strävan att nå idealen.

Ångesten jag känner ibland när jag inte tränar grundar sig på hetsen att man måste träna för att "må bra". I detta fall betyder "må bra" se ut som idealen, vi alla är hjärntvättade. När jag har den ångesten för träningen brukar jag se det som att det är lika bra att jag inte tränar därför jag vill inte träna för det syftet.

Träning för mig har en större betydelse än så. När jag tränar får min hjärna vila från alla tankar medan kroppen får jobba när pulsen ökar. När jag sträcker mig mot skyn i en yoga position, står i en planka som förvandlas allt mer till en bandsåg med tiden, eller när jag har innebandyklubban i min hand så är det gemensamma att jag alltid är i nuet. Jag tänker endast på vad som händer där och då, inte vad som hände för en timme sen eller vad som kommer att ske dagen därefter.

Det är en avlastningsplats där jag får släppa allt för ett tag och endast fokusera på det jag gör i stunden, utan att röra mina tanker till något annat. För mig är det så enormt värdefullt att finna något som får en att släppa krav, stress och påfrestning för en stund. Det får mig att må bra. På riktigt.

Träning ska inte få dig att känna något av det som det egentligen ska befria dig från. Reflektera. Vad är träning för dig? Vad den är för andra är inte relevant. Svaret som är baserat på dig är vad du ska jobba på. Finner du det genom yoga, promenader eller svettig styrketräning? Det är något du bestämmer helt själv.

Gillar

Kommentarer

#GRATISMENSSKYDD

DET KUNDE HA VARIT JAG.

Jag vaknar redan vid klockan fyra under trappan i parkeringshuset där jag och mina tre barn har försökt sova under natten. Som tur var lät allmänheten och polisen oss vara den här natten, och vi fick sova oberörda. Jag börjar med att väcka min äldsta son medan jag packar ihop de få ägodelar vi har. Han tar snabbt över, säger att jag måste gå nu så jag inte blir sen till jobbet och lovar att ta hand om hans två yngre systrar, precis som han alltid gör.

Lönen för att göra torgets gator rena räcker nätt och jämnt till att försörja mina barn. Jag är tacksam. Så länge de inte behöver somna hungriga så kan jag jobba i oändlighetens tid. Jag är just på väg att huka mig ner för att börja plocka upp glassplitter på marken när ett hugg bestående av en stor ilande kraft träffar magen.

40 veckor av 52 har jag privilegiet att kunna mätta min egen mage utöver barnens, tillräckligt för att orka stiga upp dagen efter. De resterande 12 veckorna försvinner det privilegierat och det är bara mina barns magar jag orkar mätta. Orsaken är att blodet flödar och de pengar som finns måste investeras rätt. Det vill säga att mina barn får mat i magen och jag kan fortsätta jobba utan att blodet flödar längs mina ben medan magen är tom. Det kallas att överleva.

Detta är inte min historia, men det är troligtvis flera andra livmoderbärares. Det är inte vårt val att vi har blod som måste stoppas en gång om månaden för att inte hindra oss från vår vardag. Du och jag kanske har privilegierat att inte behöva stoppas för att vi har råd att betala för något vi inte kan rå för. Vi vet att det finns livmoderbärare som kvinnan i texten, och även andra människor som har råd med mensskydd men inte värktabletterna som lindrar smärtan och därmed blir sängliggandes. Gemensamt hindras allt för många på olika sätt av att mensskydd inte är gratis.

Vi behöver betala för att våra kroppar fungerar som de ska, medan de som har fullt fungerande kroppar och inte är livmoderbärare slipper stå för någon kostnad alls. Förstår ni vart jag vill komma med det hela? Livmoderbärare eller inte, vi ska inte behöva betala för att våra kroppar fungerar. Särskilt inte när många straffas av kostnaderna man som livmoderbärare behöver utstå. Gratis mensskydd är en självklarhet helt enkelt!

Gillar

Kommentarer

3 HÄNDELSER PÅ 3 DAGAR:

1. Himlen hade präglats av hängande moln som vräkte sin nederbörd och lämnade människor inomhus. Mot eftermiddagen hade de hängande molnen lättat och spritt ut sig över himmelen. Pappa dammade av golfklubborna som hade stått längst in i ett hörn medan jag slängde på mig träningskläderna.

De få gångerna jag befinner mig på golfbanan känner jag mig alltid lika obekväm. Jag bland alla rutinerade. Förutom att de ser ut som proffs med sina klädesplagg som matchar med deras påkostade och utrustade golfbags så får de alltid till det där ljudet som gör att golfbollen flyger så långt att ögat tappar fästet vart den landar.

Själv har jag en tendens att missa bollen, få felträffar och allmänt utstråla att jag verkligen inte vet hur man utövar denna sport. Jag blir obekväm, jag tänker mycket på vad de andra kanske tänker när de se mig försöka men misslyckas. Men vet ni? Det är en så otroligt bra träning för mig själv att ställa mig på den här konstgräsplattan och utmana mig själv att inte bry sig och bara köra. Det är då jag vågar satsa och det är då jag får iväg det där slaget som får självförtroendet att lyfta, precis som golfbollen.

2. Lina, Wilma och jag tog en cykeltur i den ljumna sommarkvällen. Det var tänkt som ett energiintag innan vi skulle ta fram chipsen och se skräckfilm, men det hela slutade som en upptäcktsfärd. Vi hamnade på en stig i skogen som varken var bygd för våra cyklar eller för oss då vi inte hade någon aning vart vi skulle hamna. Det blev otroligt lyckat med mycket skratt och allt avslutades med varsin tekopp och rostad macka i vardera hand medan vi pratade enda in till midnatt.

3. Solen var framme samt åskmolnen men det hindrade inte mig för att låna mosters våtdräkt för att sedan åka vattenskidor på ett inte alltför spegelblankt vattnen. Svårt var det vilket resulterade till ett ansiktsplask som gör att jag idag besitter den värsta nackspärren jag någonsin har haft.

Jag längtar trots det redan till dagen vädret tillåter vattenskidåkning och jag får åka på vattenytan igen. Rimlig träningsform om ni frågar mig.

Gillar

Kommentarer