15

Igår var det firande för min kompis Ellen som fyller år på torsdag och jag själv som fyllde år för några dagar sedan. Kvällen blev verkligen lyckad och jag fotade under dagen, satt här kommer några bilder.

Jag vaknade vid halv 11 tiden och gjorde mig en enkel frukost som jag åt framför ett avsnitt av syrror. Som vanligt drog jag mig i soffan i några timmar medan jag kollade på alla sociala medier även fast det inte fanns något att titta på, vem känner igen sig? Tillslut började jag inse att det var dags att börja göra i ordning både mig själv men också huset innan mina vänner skulle komma.

Lina kom lite tidigare än alla andra därför jag hade frågat om hon kunde hjälpa till med att laga mat. Medan vi väntade på att Ellen som även skulle komma för att hjälpa till, spelade jag och Lina wii. Alltså det är ju så kul! Jag minns att jag spelade det jättemycket när jag var mindre, men av någon anledning slutade jag och det har resulterat till att spelet bara har legat och dammat. Det blev lite nostalgiskt att spela det igen även fast det var lite jobbigt att se hur dålig man hade blivit.

Lägligt efter att vi hade spelat klart wii kom Ellen och vi började göra våra pizzor. Jag personligen avskyr att laga mat men när man gör det med vänner blir det verkligen hur kul som helst. Till en början stod vi mest bara och pratade medan vi förberedde pizzorna, men när vi var nästintill klara fick vi världens energianfall och började skriksjunga och dansa till One Directioner låtar. Kvällens andra nostalgitripp med tanke på att jag, Ellen och Lina var hur stora One Direction-fans som helst för några år sedan och att lyssna på deras låtar, där man kan texten på varenda låt är nostalgiskt.

Senare kom resten av de som skulle komma och vi åt pizza medan vi satt och pratade samt lyssnade på musik. Vi är ganska duktiga på att göra middagar tillsammans under helgerna vi har skola även fast det kan vara ganska svårt att alla ska kunna då vi har innebandy och många som reser bort över helgerna. Dock är det alltid lika trevligt och vi behöver aldrig göra det så komplicerat.

Efter en rolig och spontan musik-quiz blev det pannacotta till efterrätt. Jag gjorde pannacottan på fredagskvällen, jag trodde att jag aldrig skulle lyckas då jag förväntade mig att det skulle vara svårt, men det var verkligen inte det. Det gick både snabbt + att det var enkelt.

Både jag och Ellen blev överraskade med presenter, och åh vad dem var bra. Jag fick först ett "set" från The Body Shop, och det var väldigt passande, både min tvål och body butter hade tagit slut satt det kunde inte komma mer lägligt. Sedan till höger ser ni en affisch som är på Gareth Bale, detta är bland de roligaste jag någonsin har fått. Det är internt, men de som känner mig vet att jag följde Wales i somras slaviskt bara därför jag tyckte Gareth Bale var snygg. Då ska jag även tillägga att jag avskyr att titta på fotboll, jag tycker verkligen det är extremt tråkigt. Självklart satte jag affischen bredvid min säng och där får den nu vara.

Hela denna kväll blev verkligen lyckad, och jag är så underbart tacksam över att dessa människor är mina vänner. Vissa av dem har jag känt hela mitt liv medans andra har jag börjat lärt känna nu under de senaste åren, och det är jag verkligen så glad för.

Gillar

Sluta kalla det ett skämt

Det är allt för många gånger jag hör människor i min omgivning säga rasistiska- och sexistiska-skämt. Alldeles för många gånger. Dessa skämt är aldrig okej, och jag accepterar dem inte, och när jag ifrågasätter får jag alltid kommentarer som:

- Kan du inte ta ett skämt?

-Men det är ju bara ett skämt!

-Nu var det någon som blev arg.

Självklart blir jag irriterad när jag hör dessa skämt, därför man nedvärderar och normaliserar hemska saker som t.ex. våldtäkter och saker som människor som har en annan hudfärg, kommer från ett annat land eller  de som tillhör en annan folkgrupp mm. blir utsatta för. Rasism och sexism är något människor dagligen blir utsatt för och det är inget att skämta om. När man ifrågasätter dessa skämt får man till svar "Det är bara ett skämt.", visst det är tänkt som ett skämt men det är fegt att skylla på humorn. Om man tycker sexistiska och rasistiska skämt är roligt får man även räkna med att stå för de konsekvenserna de orsakar. Genom att använda sig av dessa typ av skämt normaliserar du skadan som rasismen ger oskyldiga människor, du väljer att skämta bort allvarliga saker som man ska ta seriöst. Det finns massor med saker som man skämta om men rasism och sexism är inget av dem. Om du väljer att skämta om sådana ämnen kommer det till slut resultera till att dessa ämnen inte kommer kunna tas seriöst och hur ska vi då kunna lösa problemen sexism och rasism orsakar?

Något jag brukar fråga när jag möter ett rasistiskt skämt är; "Skulle du säga ett rasistiskt-skämt om du satt med en person som hade en annan hudfärg, kom från ett annat land eller tillhörde en annan folkgrupp som exempel?", det brukar ofta få den/de  jag ifrågasätter att bli tysta för en stund. Jag vet att du inte vill såra någon, du skulle aldrig säga ett rasistiskt-skämt om någon som var där kunde bli sårad. Detta visar väl ännu mer hur skeva dessa skämt är. Om man inte kan berätta ett skämt för alla typer av människor är det inte heller värt att kalla ett skämt, därför ett skämt är tänkt att vara humoristiskt och inte förminskande och sårande. Någon gång kommer ditt skämt såra, det vet du mycket väl, det är därför du undviker att säga dessa skämt när du inte tror att det ska såra, men vet du, det gör det.

Helt ärligt nu, vad är det roliga med att berätta skämt som inte sårar dig men förminskar och sårar andra + att du bidrar till att normalisera och tycka att hemska saker som sexism och rasism inte är allvarligt? Istället för att säga till vi som ifrågasätter att vi saknar humor, varför inte säga ett enkelt "Förlåt, det där skämtet kanske inte var så roligt, det var inte meningen att göra någon sårad.". Jag vet, det är skitkul att provocera, det är ju det du vill, det vet jag också men jag tänker inte hålla tyst om att jag tycker det du säger är fel. Snälla du, om du inte håller med mig kom inte med argument som "Nu var det någon som blev arg" eller "Det är bara ett skämt!", därför det har jag visat tydligt att det inte är. Ifall du inte håller med mig, kom då med en diskussion och inte svaga argument.

Till er som hör dessa skämt och inte skrattar, agera, det är aldrig okej att personer blir nedvärderade och förminskade eller att dessa ämnen inte tas på allvar. Till er som säger dessa "skämt", försök att sätta er in i att det ni själva skämtar om skulle stämma in på er själva, därför det finns väl en anledning till varför skämten inte angår er själva?

Gillar

Gymnasiebesök och veckan

Äntligen torsdag och imorgon är det fredag, alltså den bästa dagen på hela veckan! Usch, vilken hemsk vecka det här har varit. Som jag har skrivit tidigare var jag fruktansvärt trött förra veckan och jag förväntade mig att denna vecka inte kunde bli värre, men det kunde det. Jag har varit ännu tröttare och därmed har min motivation till det mesta varit nere på botten och det har verkligen varit en kamp att ta sig upp ur sängen. Idag vände det dock och nu är jag tillbaka, och det är hur skönt som helst!

Dagen började med att vi fick sovmorgon till 09:30 (!!), jag vaknade utvilad och taggad därför idag skulle vi i min klass få besöka två gymnasieskolor. Jag har reden varit på en privatskola som jag tyckte om väldigt mycket. Studiemiljön verkade vara i min smak och lärarna verkade kompetenta och duktiga, men det som sänker skolan är att jag tror att det är extremt mycket plugg och höga krav på eleverna. Jag har tillräckligt höga krav på mig själv så att någon annan ska förstärka dem känns inte riktigt nödvändigt. Hur som helst var dessa två besök jag gjorde idag väldigt givande. Först och främst känner jag mig nästan helt säker på att det är samhällsprogrammet jag ska välja, därför jag söker ett brett högskoleförberedande program då jag inte vet vad jag vill bli och vill ha möjligheten till att plugga vidare till i princip allt. Jag skulle kunna vilja bli sjuksköterska men lika gärna journalist, ni fattar. Något som också känns skönt är att en av skolorna är helt utesluten,  det var en alldeles för stor skola för min smak, men jag fick också en känsla av oengagerade lärare och att stämningen på skolan inte verkade särskilt bra. Mindre bra för enkelhetens skull var att jag gillade den andra skolan jag besökte väldigt mycket då eleverna där var trevliga och välkomnande, arbetsmiljön verkade mysig och det verkar vara en skola där det händer mycket under vanliga skolveckor t.ex. föreläsningar, konserter mm. och det ser jag som något väldigt positivt med tanke på att det gör skolan mycket roligare om det inte bara är samma tragglande utan också sådant i vardagen. Detta betyder att jag måste välja mellan två skolor och jag vet inte hur jag ska tänka, särskilt när de är extremt olika varandra. 

Det här med gymnasievalet är svårt, det är stort val men på något sätt ändå inte. Hur ska man tänka? Hur vet man att programmet är rätt? Hur vet man är skolan är rätt? Jag har gått på samma skola i 10 år och om ett år ska jag börja på en ny. Det gör mig lite stressad. Men det kommer bli bra!

Gillar