Header

När termometern står på -20°c spelar det knappt någon roll hur man klär sig. Luften känns inte krispig och bitande som den oftast gör när termometern drar sig ifrån nollan, utan den känns istället sylvass och livsfarlig när den möter huden. Idag gjorde inte det här något. När solen steg upp från horisonten så möttes den av en molnfri och klarblå himmel, vilket gjorde att mitt bleka porslinsansikte fick möte en värmande sol för första gången på väldigt, väldigt lång tid.

För några år sedan var ordet "konst" ett sömnpiller för mig. Idag vet jag att konst är så mycket mer än tråkiga, obegripliga och uråldriga målningar. Konst kan vara vad som helst, och det kan även betyda vad som helst. Man kan välja att se konst som poesi- att det inte finns några bestämda regler och att allt man ser går att forma efter sig själv.

Att i värme vandra runt i stadsmuseets ljusa och minimalistiska lokal omringad av konst och stora fönster var en väldigt mysig start på förmiddagen. Ännu en gång tackar jag gymnasiet för att de förstår att man inte behöver lära sig på det traditionella sättet för att nå kunskap.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vilken är din favorit doft?

Den doft som skapas en varm sommardag när regnet träffar asfalten och man går längs strandpromenaden där blommorna har blomstrat och gräset har grönskat.

Är du lik dig nu jämfört med den du var som barn?

LÄS: Tänk vilken resa jag har framför mig.

Vad är det mest nervösa du någonsin har gjort?

Det måste ha varit för några år sedan då jag pratade i radio för första gången. Jag gick antingen i sjuan eller åttan. Juletiden var kommen och jag skrev in en insändare till lokaltidningen som handlade om varför kommunen inte borde ta bort julmusten från julbordet som serverades på skolorna runt om i länet. Någon dag efter att min insändare hade publicerats i tidningen ringde en journalist från radion mig, och frågade om jag ville ställe upp på en intervju dagen därpå. Det blev inte många timmar sömn den natten.

Vad stod det i ditt senaste sms?

"KÖR KÖR KÖR" skrev Emelie igår haha.

Vilken musik triggar din nostalgiska sida mest och varför?

Det finns inga låtar som fyller mig med sådan lycka och minnen som One Directions låtar gör. Jag var en directioner av rang när jag gick i mellanstadiet. När jag satt i mitt flickrum och sjöng med i deras låter med min knackiga engelska drömde jag mig alltid bort hur det skulle vara att se dem live. Det var min största dröm under den tiden. De var en stor del av mitt liv under mellanstadiet hur galet det än låter, och därför triggar deras låtar igång den nostalgiska sidan inom mig.

Vilken är den bästa boken du har läst?

Våra kemiska hjärtan, skriven av Krystal Sutherland. Bara läs den.

När är Sverige som bäst?

Under våren och sommaren. Människorna kliver ut ur sina iden, blomstrar ut och omgivningen vi tillsammans skapar blir mycket mer gemytlig.

Vilken är din favoritstad?

Visby. Gränderna, det turkosa vattnet vid kalkbrotten, de smala vägarna och antika känslan gör att det känns som att man kommer till ett helt annat land.

Vem var din favoritlärare på högstadiet?

Det är nu när jag har gått ut högstadiet som jag har förstått vilken betydelse mina lärare har haft för mig. Varenda en av dem har fått mig att tro att just jag kan. Det är något jag alltid kommer bära med mig. Tack.

Mina två svenskalärarna har öppnat upp den värld jag nu är helt fängslad i; skriftens. Deras ord de gav mig om dem texterna jag skapade under deras lektioner, har fått mig att tro på mitt skrivande. Med hjälp av den tron vågar jag utvecklas. Med den tron kommer jag komma långt.

Min idrott- och musiklärare är också en av de personerna jag kommer komma ihåg när tiden börjar förtvina bort minnen som jag egentligen vill bevara. Hans lektioner var kravlösa och ett misslyckande var aldrig ett misslyckande i hans ögon. Det var på hans lektioner jag fick lära mig att inte vara så hård mot mig själv.

Vad vill du göra kommande veckan?

1. Spendera massor tid med mina släktingar som har åkt upp för att hälsa på i vårt vinterlandskap.

2. Besöka sjukgymnasten och få svar på vad som är problemet med mitt knä.

3. Ta hål i örat.

Vad ska du göra nu?

Jag ska skruva upp musiken jag har i bakgrunden, ta fram skurhinken och städa mitt rum.

Likes

Comments

(En gammal, bortglömd och nerkluddad text. Nyss upphittad i en pappershög som kom till för länge, länge sen.)

Har du en tändsticksask,

För mig att dela,

För oss att leva,

Du likt jag vet att värme blir till ett krav,

Ett krav för överlevnad,

En överlevnad som hålls längre i liv,

Med två i tid som brinner för vi,

Vill du dela, så vi tillsammans kan leva?

Leva i dur,

Likt lyckliga med tur,

Lyckliga som fann varann,

I en evigt stor brand.

Likes

Comments

Idag har varit en sån där dag där jag knappt har lagt märke till vilket väder det har varit ute eller vilken maträtt jag åt till lunch. Ganska mediokert, men inte dåligt på något sätt. Vissa dagar är så, man bara är. Det är ganska skönt.

Sportlovet börjar krypa sig närmre och i takt med det hälsar även den inre stressen på. Stressen som man känner så tydligt men inte riktigt kan sätta fingret på tills den är över. Jag börjar redan förbereda mig inför den tid där den här känslan är som starkast, och därmed även som mest i skolan.

Just nu försöker jag prioritera allt jag vill som jag inte kommer ha tid med om några veckor. Jag behöver göra det för att senare kunna hitta motivationen och orken, när jag sitter där med en trave utav plugg att ta itu med. Det jag gör kan vara att ha en helkväll bara för mig själv, se på serier, meditera, umgås med vänner eller unna mig något som gör mig glad för stunden. Idag fick det bli att unna mig själv en tid i frisörstolen och klippa av mitt slitna och utnötta hår.

Likes

Comments

Det gälla ljudet som kommer från min mobil får mig att vakna. Ögonen är fortfarande slutna men mina fingrar rör sig över den lysande skärmen i en ingjuten rörelse. Det ljus jag möter när jag öppnar mina ögon för första gången efter nattens sömn är inte det som tränger sig fram mellan rullgardinerna, utan det som kommer från det jag håller i min hand.

Jag trodde att det ögonen såg vid skrollandet av medier inte påverkade mig. Mina sociala medier ger mig hopp om ett bättre samhälle, en väldans massa boost och nya perspektiv. I alla fall några bilder. Mellan dessa bilder finns sådant som tar min energi och ibland leder till att en uns av ångest börjar gro inom mig.

Fast i ett mönster, och rädd för att missa saker som får en att hänga med i popkulturen. Känner följarhetsen trots att jag inte vill. Lägger mängder av timmar i flödet, timmar som jag vill lägga på annat. Jag är inte redo att klippa bandet, men däremot redo att finna en balans. Ljuset som tränger sig fram mellan rullgardinerna ska återgå till att bli min största famn. 

Likes

Comments

INGREDIENSER: 

Kardemumma Mjölk Farinsocker Chai te

HUR GÖR MAN?

Börja med att sätta på tekokaren och ta fram ditt chai te. Det chai te du väljer att plocka fram kan du antingen finna i närmsta mataffär eller i någon av dem små tebutikerna som eventuellt finns i din stad.

Medan det varma tevattnet löser upp smakerna från chai teet är det dags att skumma mjölken. Det finns flera sätt man kan skumma mjölk på. Kanske har du en kaffemaskin du kan använda dig av, eller en egen skummaskin som på bilden? Om inte, finns det en mjölkskummare från IKEA för endast 10 kronor som du kan använda dig av.

Det tredje steget som också blir det sista, är att strö farinsocker och kardemumma över den skummande mjölken. Värt att nämna är att man kan snåla med kardemumman då det är en krydda som är lätt att ta för mycket av, något som leder att kryddans smaker tar över och att läpparna börjar svida.

3 steg senare och du har skapat den perfekta drycken att bjuda dina vänner på när det vankas myskväll, när du bara vill unna dig en helt vanlig dag efter jobb/skola eller när du behöver en värmande dryck efter en promenad i vinterkylan.

Likes

Comments

Torsdagen var sista dagen innan jag behövde stänga in mig från omvärlden och linda filten runt om mig i några dagar. Det var länge sedan jag hade feber men jag blev väl påmind hur det kändes när en frossa spred sig i kroppen tillsammans med en ilande värk som angrep mina leder.

Imorgon blir det att stanna hemma men efter det borde jag vara redo att kasta mig ut i vardagen igen. I veckan kommer jag förmodligen behöva kämpa med massor av skolarbete som jag har hakat efter med nu när jag inte har varit i skolan. Samtidigt vet jag att de kommande dagarna kommer vara fyllda med massor av skratt tack vare mina vänner. Det gör allt lite lättare.

Om man ser till nuet ska jag snart lämna min plats vid grammofonen och sätta mig vid min pappa i soffan och se BRON. Jag har alltid haft väldigt svårt för att fastna för deckarserier men BRON är helt klart ett undantag.

Likes

Comments

Morgonen började med att se på en innebandymatch som jag egentligen skulle spela om det inte vore för att min förkylning. Jag har stannat i den fasen där jag är för frisk för att stanna hemma men för sjuk för att anstränga mig på en nivå som räknas som träning.

Innebandymatchen slutade i förlust och jag åkte in till stan för att möta upp Isabel. Tillsammans vandrade vi runt i stadens alla affärer och avslutade det hela med en mysig lunch. Morgon hade gått över till eftermiddag och det var dags att röra sig hemåt.

När kvällen var kommen promenerade jag över till Emelie för att umgås med henne. I hennes prinsessliknande rum satt vi och lyssnande på musik, medan vi drack chai te och pratade om det som kom oss för. På promenaden hem var inte himlen becksvart utan det var spritt ett orange sken över den. Det var som att solen aldrig riktigt hade gått ner. Ljusare tider, är det ni?

Likes

Comments

I tisdags präglades min dag med ångest inför skolstarten. Det spelade ingen roll att jag skulle träffa mina vänner igen, få tillbaka rutiner och produktiviteten. Stressen och pressen visste jag skulle komma tillbaka, något som jag har fått vara ifrån i 2,5 vecka.

Samtidigt visste jag att efter första dagen så skulle denna ångest vara bortblåst. Inte för att jag känner mig mindre stressad och pressad, utan för att jag känner att jag har kontroll. Jag har ännu en gång blivit påmind hur glad jag är över den vardag jag har fått. Människorna jag har runt omkring mig får mina tårar att rinna av skratt och miljöerna jag möter dagligen trivs jag i.

I tisdags präglades min dag med ångest och idag präglades den av ren och skär glädje. Nu sitter jag här i soffan, nyduschad och med min nya spellista spelandes i bakgrunden och ska försöka plocka fram någon bok jag har glömt bort att jag har. Godnatt.

Likes

Comments