När ingen märker - Emma Holmgren & Joel Jonsson

Tack för recensionsexemplaret Parus förlag!

🌟🌟🌟🌟🌟av 5

Om boken:

Titel: När ingen märker
Författare: Emma Holmgren & Joel Jonsson
Förlag: Parus förlag
Genre: Självbiografiskt faktabok om ungas psykiska ohälsa
Antal sidor: 122
Utgiven: Juni 2020

Handling:

Joel är bara åtta år gammal när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sig likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva?

I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv?

Recension:

Jag tyckte mycket om hur upplägget på boken är. Att den först börjar med Joels berättelse och sedan fakta och sen på slutet får man en kort sammanfattning om hur livet är för Joel nu. Fakta delen var väldigt bra beskrivet, med korta men tydliga och personliga stycken om varje del och med återkopplingar till Joels berättelse. Den var otroligt mycket mer lättläst än vad de flesta faktaböckerna om psykisk ohälsa är och det var riktigt bra att den var skriven till läsaren.

Denna boken hade jag viljat ha när jag gjorde min vårdutbildning!

Jag hoppas verkligen att den här boken når ut till fler skolor för det är så extremt viktigt att dagens ungdomar får ta del av det som sägs i den och får läsa en bok och historia som de kan relatera starkt till.

Det enda som jag känner saknas i den här boken är lite mer utveckling om hur Joel gjorde för att tillfriskna och få hjälp. Tex hade det nog varit bra om han berättade lite om sin upplevelse med KBT-träningen. Jag tror att många ungdomar har svårt att söka hjälp för dem är oroliga för hur den hjälpen kommer gå till. Men att det kan underlätta för dem att veta att det inte är så läskigt som de tror!

Wilma Sjökvist

Gillar

Kommentarer