Mörkt Paradis - Maria Hernius

Tack för recensionsexemplaret Visto förlag!

🌟🌟🌟🌟🌟 av 5

Om boken:

Titel: Mörkt Paradis - Bara den starkaste överlever
Författare: Maria Hernius
Förlag: Visto förlag
Del i serie: Del 1
Antal sidor: 381
Utgiven: 14e september 2020
Genre: Dystopi
Debut: Ja
Triggerwarning: Misshandel, våld, övergrepp, död.

Handling:

"Inlåst. Dehumaniserad. Dödsdömd.

I en mörk version av en nära framtid har människans värld gått under. En ny okänd art har tagit över Europa och återstoden av mänskligheten hålls fångad på olika gårdar.

På gården som kallas för Uppfödningen växer M24 upp under brutala och hemska förhållanden. Hon vet inte vem hon är eller var hon kommer ifrån men flyktiga minnen påminner henne om att hon en gång levt i frihet. Tillsammans med sina vänner gör hon allt i sin makt för att överleva. Blir man bortförd från gården är det mot en säker död.

När tiden börjar rinna ut måste hon välja: att acceptera sitt öde eller försöka ta sig ut. Hur långt är hon beredd att gå för sin och andras frihet? Och vad finns egentligen kvar av mänskligheten utanför fiendens gårdar?

Läsaren möter en vacker men brutal värld, full av äventyr och skrämmande mörker. Men där uppstår även kärlek och vänskap. Endast en sak är säker, i detta mörka paradis överlever bara en starkaste."

Recension:

Detta var en bok som lämnade mig väldigt kluven. När jag läste den första delen av boken var jag helt såld. Jag läste dag och natt och var säker på att detta skulle bli en ny favorit. Men sen när del två kom hände det något. Även del två av boken var riktigt bra skrivet och spännande, men jag tyckte det kändes som att läsa en helt annan bok.

Personligen är jag en sån som föredrar när det inte är längre tidshopp i en bok, då det känns som det stör i själva handlingen. Och även fast del två i Mörkt Paradis var väldigt bra, så hade jag uppskattat det mer om man fick följa med på samma bana som del ett avslutas vid.


Jag älskar miljöbeskrivningarna och plottwisten som följer med genom hela boken. Det är precis i min smak! Som sagt så älskade jag början, beskrivningen och händelserna på Uppfödningsgården är genialiska. Jag tycker att författarens baktanke är häftig, där hon har omvandlat dagens samhällsproblem, alltså istället för djur på uppfödningar och slakterier så har hon byt plats på dem och människor. Det ger en väldigt intressant (och hemskt realistiskt) synvinkel på det hela.

En sak är iallafall säker, Mörkt Paradis är en utav dem bästa dystopierna jag har läst hittills!

Wilma Sjökvist

Gillar

Kommentarer