Sommartårta med röda vinbär

Här kommer en ny och somrig variant av den här populära tårtan som jag bakat ett en hel del senaste halvåret. Istället för mangomousse toppad med frukt som vindruvor och passionsfrukt, har jag nu gjort en vinbärsmousse toppad med röda bär.

Brownie botten

150 g smör

175 g mörk choklad

3 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2,25 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och häll i kastrullen. Rör runt tills chokladen smält och blandats med smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Sedan ägg och vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet. Klä in en springform i bakplåtspapper. Jag använde en springform på 24 cm, vilket blir ungefär en 15 bitars tårta. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter. Låt svalna. Ta ut botten ur springformen och lägg på ett platt fat som får plats i frysen.

Vitchokladmousse

200 g vitchoklad

0,5 msk smör

2 äggulor

4 dl vispgrädde

2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden löst. Jag brukar vispa tills jag börjar se märken från vispen som försvinner när jag slutar vispa. Smält smör och hackad vitchoklad över ett vattenbad. Vispa äggulorna lätt under tiden chokladen smälter. När chokladen smält lägger du i gelatinbladen och rör runt tills även dom smält. Tillsätt äggulorna. Bli inte orolig om det ser lite grynigt ut, då kan du sätta tillbaka bunken över vattenbadet tills gelatinet smält och det blivit en jämn smet. Ta 1/3 av grädden och blanda med chokladsmeten. Häll sedan över resten av grädden och rör med en slickepott ihop en fin mousse. Tejpa fast en bit plastfilm runt tårtbotten. Häll moussen försiktigt över browniekakan. Ställ i frysen i några timmar för att stelna.

Röda vinbärsmousse

300 g röda vinbär

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g färskost

3,5 st gelatinblad

3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Ta fram grädden. Koka upp vinbär och socker tills de mjuknar, ungefär 5-10 minuter. Sila vinbären så att kärnorna fastnar i silen. Rör ner gelatinet i den varma purén och rör runt. Låt svalna. Vispa färskosten. Häll sedan i purén och vispa ihop med färskosten. Vispa grädden löst och vänd ner. Häll moussen över den vita chokladmoussen. Låt stelna i frysen. Ta fram tårtan ur frysen 4 timmar innan servering. Toppa med bär och några gröna vinbärsblad. Klart!

Gillar

Kommentarer