Plommonpaj med mandelfyllning

Just nu börjar frukten på träden i alla trädgårdar att mogna. Tyvärr har jag ingen egen trädgård att plocka frukt ifrån, men som tur är finns det ju att köpa i affärerna. Plommon, som är en stor favorit hos mig fick därför äran att ta plats i en goda och söta paj tillsammans med en mandelfyllning.

Deg

Ingredienser:

100 g vetemjöl

10 g florsocker

50 g kallt smör

1 äggula

1 msk vatten

Blanda ihop vetemjöl, florsocker och smör i en bunke. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta ihop till en smulig massa. Låt vila i kylen i 20 minuter. Under tiden degen vilar i kylen kan du göra fyllningen och skära plommonen. Fördela degen i 3 små pajformar, storlek 10 cm i diametern. Tryck ut degen med händerna. Låt vila i kylen 20 minuter igen. Förgrädda sedan skalet i ugnen ca 10 minuter på 175 grader.

Fyllning

Ingredienser:

60 g mandelmjöl

2 st stora plommon

60 g rumsvarmt smör

60 g strösocker

0,5 ägg

Vispa smör och ägg. Tillsätt äggulan. Vänd försiktigt ner mandelmjölet. Fördela smeten i skalet i pajformen. Dela plommonen på mitten och skär sedan halvmånar. Lägg i ett fint mönster ovanpå mandelfyllningen. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-30 minuter tills pajen blivit ljusbrun. Låt svalna. Vänd pajen upp och ner för att få ut den ur formen. Servera med vaniljsås, glass eller grädde!

Gillar

Kommentarer