Den läskigaste tårta någonsin

Vad passar bättre än en hjärntårta nu i halloween tider? Jag hittade ett recept på en sådan tårta på en engelsk youtubesida som heter How to cake it. Jag har översatt och ändrat en del i recepten som ni hittar längre ner. För er som vill ha original receptet finns en länk här: https://howtocakeit.com/products/brain-cake-recipe

Jag började med att baka en tårtbotten i en rund skål. Eftersom botten är tjock, tog väldigt lång tid att grädda den. Låt den svalna ordentligt när den är klar, annars går den sönder.

Börja med att skära till den. Häll sockersanera över hela tårtan.

Klä in den i smörkräm. Först ett lager som får stela till i kylen en stund, och sedan ett lager till.

Sedan började jag rulla små korvar av rosa marsipan som jag satte på tårtan. Jag följde inte något speciellt mönster utan körde på fri hand. Jag försökt också att göra en tydlig delning mellan hjärnhalvorna, med hjälp av en linjal.

För att efterlikna en riktig hjärna ännu mer, gjorde jag två avlånga grejer som jag satte där bak under hjärnan.

Som pricken över i:t penslade jag på hallonsylt utan kärnor, som ska likna blod.

Tårtbotten

Ingredienser:

2 dl rum tempererat osaltat smör

¾dl vegetabilisk olja

1 ½tsk vanilj

5 ½dl socker

3 ägg

7 ½dl mjöl

2 msk kakao

1/2 tsk salt

3 ¾ röd mjölk

1 ½tsk vinäger

1 ½tsk bakpulver

2 msk röd karamellfärg

1 km svart karamellfärg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 g. Lägg bakplåtspapper i botten av skålen som tårtan ska gräddas i. Blanda smör, olja, socker och vanilj i skål med visp, med medelhastighet tills den är välblandad. Blanda de torra ingredienserna mjöl, kakao och salt i en skål och lägg åt sidan. Knäck i äggen, en åt gången. Med visparna på lågt varv, häll i röd och svart karamellfärg. Tillsätt mjöl blandningen med kärnmjölk. Det är viktigt att dom rörs ihop. Rör ner bakpulvret och ättikan under rörning. Häll smeten i beredda kokkärl, lägg i ugnen och grädda tills provstickan kommer ut ren, ca 2 timmar. Låt svalna.

Sockersaft

Ingredienser:

2 dl socker

2 dl vatten


Gör så här:

Kocka upp tillsammans och låt sedan svalna.

Marängsmörkräm

Ingredienser:

2 1/4 dl socker

1/2 dl vatten

4 stora äggvitor

500 g osaltat smör

1/2 tsk rent vaniljextrakt


Gör så här:

Koka socker och vatten i en liten kastrull över medelvärme. Medans det värms upp vispa äggvitorna på medelhastighet tills det blivit ett vitt skum. När sockret och vattnet når 110 grader tar du bort det från plattan och håller över det i skålen med äggvitorna. Vispa på högsta hastighet tills det inte finns någon värme kvar. Känns på skålen med händerna för att känna om den fortfarande är varm. Fortsätt att vispa och lägg i smöret bit för bit. Slå sedan i vaniljextrakten.

Jag blev riktigt nöjd över tårtan, både utseendemässigt men även smakmässigt.

Wilma

Gillar

Kommentarer