Jag har valt att skriva om konstnären Edvard Munch eftersom jag blev väldigt fascinerad av hans konstverk "Skriet". Edvard Munch föddes den 12 december 1863 på gården Engalaug Østre i Ådalsbruk vilket ligger i Norge. Edvard dog den 23 januari 1944 nära Oslo. Edvard Munch är Norges främste konstnär. Edvard kom att utgöra en väldigt viktig inspirationskälla för den tyska expressionismen. Expressionism var en stilriktning inom bildkonst, arkitektur, litteratur, teater, film och musik under 1900-talet. Edvard växte upp i Kristiania. När Edvard var 5 år gammal dog hans mamma i tuberkulos. Efter mammans död uppfostrades barnen av pappan, som sägs ha varit sinnessjuk. Pappan dog när Edvard var 26 år. När Edvard var 18 år gammal började han i "Tegneskolen" men slutade snart och deltog istället till en grupp naturalistiska konstnärer. Han sluttade snart från den gruppen och engagerade sig i en frigjord avantgardekrets. När Edvard var 35 åt gammal mötte han Tulla Larsen. De levde ihop några år men tillslut tog deras förhållande slut under dramatiska omständigheter då han i sin upprördhet sköt sig själv i fingret. Det tog flera år för Edvard att komma över Tulla. Edvard drack och målade tavlor där han själv och Tulla var motiv, när han var klar sågade han sönder konstverken. Edvard fick sammanbrott och vårdades en tid på en klinik i Köpenhamn. Edvard flyttade hem till Norge år 1916 och köpte en gård utanför Oslo. Från år 1916 levde Edvard isolerad men målade fortfarande konstverk till hans död. En annan intressant fakta är att Edvard målade 4 original exemplar av "Skriet", 3 av dem ägs av museer och gallerier medan den sista ägs av en privatperson.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det första projektet jag gjorde hade temat drömmar. Jag valde att jobba med akvarellfärger eftersom jag gillar att utmana mig genom att prova på något nytt eller det vill säga något jag inte brukar göra. Jag har såklart använt akvarellfärger ett par gånger tidigare och jag blir nästan alltid nöjd med resultaten. Jag fick min inspiration från några av Claude Monets konstverk och från en film från min barndom vid namnet "upp" där dem knyter fast hundratals ballonger på ett hus så att huset flög iväg. Jag gillade iden med huset som flög medhjälp av ballonger så jag ville göra något liknande. Därför började jag att göra en tankekarta så att jag skulle veta lite om vad jag skulle behöva göra när jag väl börjat måla. Senare kom jag framtill att jag ville att det skulle vara en liten flicka som höll i ett par ballonger och flög över skogen. Det första jag började att göra var att skissa lite hur jag ville ha bilden på ett kladdpapper och när jag tillslut var nöjd med resultatet började jag skissa lite noggrannare på bland annat ballongerna och flickan. När jag var nöjd med skisserna så började att rita ballongerna med tunn blyerts och sedan gjorde jag samma sak med flickan. Tillslut ritade jag trädtopparna med tunn blyerts. Nu började jag testa olika akvarell tekniker på ett nytt kladdpapper där jag också testade att blanda färger. När jag hade kommit fram med dem perfekta nyanserna för ballongerna började jag att fylla i ungefär varannan ballong så att färgerna inte skulle flyta ihop för mycket. Nät jag väl var klar med ballongerna började jag blanda färger igen för att få andra nyanser som jag tyckte passa till flickan. Jag kom fram till en fin röd nyans för att jag tyckte att det skulle stå ut från trädtopparna sen. Jag började att måla flickans ben, armar och hår och sen väntade jag lite tills det hade torkat så jag sen kunde rita hennes kjol utan att färgerna åkte ihop för mycket. Sen när det va dags att måla träden använde jag mig av flera olika akvarell tekniker som t.ex att droppa lite vatten på vissa ställen och sedan dutta i lite färg. Anledningen till varför jag använde mig av olika akvarelltekniker var för att jag ville få bilden extra levande. Jag vågade att blanda väldigt olika färger till träden för att göra det extra verkligt eftersom träden på riktigt kan skilja säg ganska mycket från varandra. Sist men inte minst började jag men himlen där jag också använde mig av olika tekniker för att som sagt göra bilden mer levande. När jag väl var klar började jag fylla i mer färg på bland annat ballongerna och träden för att göra dem snyggare.
Budskapet med denna bild var att följa sina drömmar vilket jag tycker att bilden verkligen visar på ett bra sätt eftersom flickan flyger med ett par ballonger vilket i riktiga livet verkar vara omöjligt men i drömmarnas värld är ju allt möjligt. Jag stötte inte till några direkt problem utan det ända var nog att det tog lite längre än väntat att komma igång men när jag väl hade börjat kom jag in i ett bra flow. Ifall jag hade börjat om från början hade jag nog försökt lägga ner mer tid på detaljerna för att försöka göra bilden ännu mer levande och försöka komma igång lite snabbare. Jag blev jätte nöjd med resultatet av bilden och ifall jag lärde mig något från det här projektet var det att våga blanda färger och att våga låta färgerna flyta ihop lite.


Det andra projektet jag gjorde hade temat motsatser. Jag valde att arbeta med photoshop. Jag började såklart med att göra en tankekarta så jag skulle veta exakt vad jag skulle göra för att få mitt andra projekt att bli så bra som möjligt. Motsatserna jag valde är rikedom och fattigdom.
Jag vet inte riktigt vartifrån jag fick min inspiration från bilden. Men det första jag började med var att leta upp en bild på en storstad från internet och när jag väl hittade en jag var nöjd med minskade jag den lite och klippte ut lite onödiga grejer från bilden med hjälp av photoshop. När jag väl hade min storstad började jag leta efter en mindre fattig by. Jag klippte bort hela omgivningen runt om by. Så att jag skulle kunna lägga byn i ett lager över storstaden. Jag duplicerade den fattiga byn och ändrade riktning på den. För att verkligen visa att den byn var fattig så gjorde jag hela byn svartvit medan storstaden i bakgrunden fortfarande var i färg. Sen ville jag fylla upp lite tomrum i bilden så jag letade efter en bild på en hyfsat rik människa och klippte ut honom. Jag ställde honom i mitten av den svartvita fattiga byn och lär honom vara i färg för att visa att han var från den stora staden. Sedan försökte jag skapa ett budskap med bilden genom att skriva: "What have i done" med stora röda bokstäver och klistra fast texten bredvid den rika mannen. Detta ska symbolisera att mannen skulle riva byn men insåg att det finns människor i världen som har det lägre ställt en honom och även ifall deras ägodelar verkar små och värdelösa är det allt dem har och betyder väldigt mycket för dem. När jag var klar med bilden så skrev jag ut den klistrade fast den på ett snyggt rött papper. Jag blev väldigt nöjd med bilden eftersom jag verkligen känner att den visar vad jag vill få fram. Ifall jag hade börjat om från början hade jag försökt göra budskapet ännu tydligare genom att kanske lägga in en grävskopa i byn för att verkligen visa att mannen skulle riva byn.

Min bildmapp fick jag inspiration från Wifi loggan. Tekniken jag använde mig av är tusch.
Eftersom mitt namn börjar på Wi och Wifi börjar på Wi lät jag den ena halvan av Wifi loggan förbli Wi och den andra halvan blev lli eftersom det var allt av mitt namn som fick plats i den. Sen hittade jag en snygg design online som jag fick inspirationen att sätta ihop resten av mitt namn, alltså am.
Sem började jag färglägga loggorna men valde att inte färglägga cirkeln runt "Wifi" loggan utan jag klippte ut två fjärdedelar av en cirkel och klistrade fast dem. Jag blev väldigt nöjd med denna "simpla" mappen och det är inget enligt mig som jag skulle vilja göra annorlunda tills nästa gång.

Likes

Comments

Den 24 November fortsatte jag med mitt första projekt. Jag blandade flera akvarellfärger och använde mig av flera tekniker inom akvarellmålning, som t.ex att droppa vatten på pappret och sen droppa i lite färg så att den sprider sig och gör bilden mer levande.

Jag blev jätteglad med resultatet eftersom jag tyckte att bilden såg så himla snygg ut. Till nästa gång borde jag nog ta lite större intiativ i början av projektet och jobba mer självständigt.

Likes

Comments

Den 17 November så tog jag en paus från mitt första projekt och började på ett nytt projekt med temat motsatser. Jag valde att arbeta med photoshop. Jag började med att göra en tankekarta så jag skulle veta exakt vad jag skulle göra för att få mitt andra projekt att bli så bra som möjligt.

Motsatserna i bilden är rikedom och fattigdom. I den bakre delen av bilden ser man en stor och rik stad och i främre raden ser man en fattig by. För att göra det tydligare att den främre byn var fattig så gjorde jag den svartvit.

I byn står en rik man som tänkt riva byn för att göra sin stad större men han insåg att det faktiskt bor människor i byn och att deras by är allt dem har. För att göra detta ännu tydligare så är mannen i svartvitt och säger: "What have I done?!".

Budskapet med bilden är att det finns människor i världen som har det lägre ställt en oss andra och även ifall deras ägodelar verkar små och värdelösa är det allt dem har och betyder väldigt mycket för dem.

När jag var klar med bilden så skrev jag ut den klistrade fast den på ett snyggt rött papper.

Jag blev väldigt nöjd med bilden eftersom jag verkligen känner att den visar vad jag vill få fram.

Likes

Comments

Jag har valt att göra en bild analys om målningen Skriet. Jag valde att göra en bildanalys om Skriet eftersom jag alltid fastnat lite för målningen eftersom jag tycket att bilden är väldigt mystisk, bra gjord och väldigt fin helt generellt.

Konstverket föreställer en person klädd i svart som ser ut att skaka och skrika av skräck. Bakom personen som skriker finns det två andra människor klädda i svart som ser ut att jaga den här personen.

När jag ser på bilden får jag en mystisk känsla av att jag inte riktigt vet vad som pågår. Jag får också lite av en kuslig känsla när jag ser bilden. Anledningen till att jag får just dessa känslor är nog eftersom bilden säger så mycket men fortfarande inte såpas mycket som man skulle vilja få sagt och att den är lite läskig helt generellt, eftersom att det ser ut som personen som skriker blir jagad.

Bilden är uppbyggd av en person klädd i svarta kläder som skriker, två stycken mystiska män som är klädda i svarta rockar och jagar den skrikande personen. Den skrikande personen står på en bro som verkar vara rätt fuktig och gammal eftersom den är målade i lite grön-bruna färger varvat av lite svart och vitt. Jag tycker att skriet verkar tränga igenom naturen och luften eftersom horisonten och vattnet är rätt vågigt. Vattnet är rätt mörkt och består av lite ljusblått, mörkblått och svart. Vattnet försvinner iväg in i horisonten som består av orange och rött i olika nyanser. Ljustet verkar komma från himlen och bildens riktning verkar börja i det översta vänstra hörnet och sluta nere i det högra hörnet längst ner. Skuggorna i detta konstverk verkar inte vara så viktiga, man ser tydligt att formerna på landskapet och färgerna var mer viktigt.

När jag ser på den här bilden kommer jag att tänka på tomhet, ensamhet och rädsla eftersom bilden verkar vara rätt tom och läskig.

Budskapet med denna målning är verkar vara ångest.

Likes

Comments

Hej bloggen! Idag har jag målat klart alla ballonger och börjat med skisserna för tjejen som flyger med ballongerna. Hittills är jag ganska nöjd eftersom jag fått med alla dem färger jag ville ha med på ballongerna och det blev rätt snyggt och jag har börjat komma fram med en bra skiss till tjejen.

Nästa lektion ska jag fortsätta skissa på tjejen tills jag är nöjd och börja färglägga himlen/träden.

Likes

Comments

Idag (29/9/2016) började jag på två skisser till mitt projekt "drömmar".

Likes

Comments

Förra veckan började jag även på en tankekarta till mitt första projekt "drömmar" som jag gjorde klart idag (29/9/2016).

Likes

Comments

Förra veckan gjorde jag klart min mapp. Jag tycker den blev jättebra eftersom resultatet blev bättre än förväntat.
Jag tog wifi loggan och bytte ut "fi" delen till "lli" och gjorde en cool kombo genom att ryta ett a och ett m i en och samma bokstav.

Likes

Comments

Jag vill tacka alla mina 0 följare för att ni har följt mig och min resa alla dessa år.

Likes

Comments