Header

Fotografi


Så där ja! Det är så skönt för ögat att se resultatet efter att man redigerat en bild. Men efter en stund blir man blind för vad som ser bra ut och till slut tycker man mera om originalet haha. Som t.ex. sista bilden, om du kollar noga på himlen så ser du vågräta spår. Insåg då jag var klar att photoshop hade uppdaterats och återställts så att RAW-bilderna öppnades i 8 bitar/kanal istället för 16 bitar/kanal.

Insåg medan jag skrev inlägget hur de olika bilderna presenterar en egen beståndsdel av redigeringen. I bildernas ordning: Kontrast, detaljer, skuggor och vitbalans!

Känner att jag ofta pruttar ut spinoff-idéer i inlägg men det är väl självklart att jag ska göra ett inlägg om hur jag redigerar mina bilder! 🤓 Det skulle nog vara ett lite större inlägg så lämnar det till en annan gång.

Hej så länge!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Personligt, Företagande

Filmbilder från förra skolåret som jag råkade hitta på hårddisken,
Hittills är det en av mina favoritprojekt vi har gjort i skolan. Vi fick ta högst 5 bilder var och turades om att låna de analoga kamerorna för att sedan framkalla och skanna dem! Man tänker så mycket mer på komposition och objekt per bild än då man fotar med dagens kameror som har minneskort. Kvalitet före kvantitet!

Gå kurs!
Har anmält mig till en kurs om affärsplanering för småföretag i Arbis! Ser fram emot att lära mig om bokföring, beskattning och sånt. Det är på tiden att jag faktiskt fördjupar mig inom den krångliga sidan av min bransch så att jag kan köra igång affärerna ordentligt.
Det känns spännande! Alltid roligt att göra nya saker fast de är lite utanför ens comfort zone. När jag anmälde mig tänkte jag att man kan ju avboka senare, kanske jag inte vågar gå ändå ensam. Men med tiden har jag vant mig vid tanken och ska för tusan gå den!

Portfolio upgrade
Min portfolio! wilhelmlindgren.com, som kanske ligger lite uttorkad i skuggan för tillfället, har jag tänkt piffa upp rejält. Är nöjd med hur den ser ut just nu, men är inte hundra på hur jag egentligen vill vinna potentiella kunders uppmärksamhet. Skulle ju vilja fokusera mest på fotografi men det är andra saker som ingår i min utbildning och webbsidan är 100% min först efter att jag tagit examen.
Till de saker jag vill fixa hör en prislista och helt enkelt bildinnehållet. Det är ju ingen idé med ett företag om man försöker nå privatpersoner utan att berätta vad man säljer! Alltså t.ex. porträtt-, examens- och festfotografering etc. Jag kommer låta det här mogna och efter hand lägga till funktioner till hemsidan.

Eget redan på våren?
I samband med kursen har jag en magkänsla att jag inte har så mycket mer som hindrar mig från att skaffa det där FO-numret. Det känns iallafall som att det lutar mot det hållet. Har länge legat lågt med allt som angår mitt yrke i anknytning till otroligt bristfällig motivation. Det är förstås en fråga om privatangelägenheter bla bla blaa, så pass nytt att jag inte vill gå in på det. Jag kan säga att självkänsla högst antagligen är ett ämne jag vill skriva om i framtiden.
Nu är jag back on track, full av energi och ivrig inför vad våren har att erbjuda. Nu ska det jobbas hårt och tänker se till att det lönar sig.

Morjens.

Likes

Comments

Personligt, Fotografi

Appar jag använder på min 7a

⚡️ Facetune - För att bleka vita ytor som ser blåa/gula ut.

⚡️ Snapseed - Ger otrolig skärpa till bilderna och jag kan selektivt ändra kontrast, ljus, struktur på olika färgområden. Brukar göra de riktigt mörka punkterna helt svarta och typ tvärtom.

⚡️ VSCO - Filter! Lägger på A6 på aaaallla mina bilder, justerar vitbalans, kontrast och ljus ännu om jag tycker.

⚡️ Photoshop Fix - På husbilden och den sista bilden har jag tagit bort störande element med photoshop appen. Prenumererar på Adobes studerarpaket och därför är det grymt att kunna få mer valuta för pengarna om man till exempel inte har datorn med!

Att redigera bilder till Instagram är som terapi för mig. Ibland blir man ju orolig när man både tycker det är lättare och roligare att redigera mobilbilder på appar än kamerabilder i photoshop. Det var egentligen min mening att göra ett inlägg med proffsigare material, men var inte nöjd hur jag än gjorde med bilderna så bestämde mej för att göra det senare när jag har valt bättre bilder. Hälsningar från perfektionisten! 

Skrivkramp eller bara petighet?

Hade för en tid sedan otroligt mycket skrivkramp, visste inte hur jag skulle svara på ett mail eller hur jag ska skulle skriva, vad jag fick skriva och inte skriva. Frågade alltid någon familjemedlem eller vän om hjälp, var så rädd att skriva fel och att någon skulle missförstå mig. Ofta slutade det med att det bara blev oskrivet vilket ger upphov till så mycket onödig ångest.

Jag blev så trött på det efter en tid men så småningom kunde jag nästan höra vad min syster skulle svara om jag bad om hjälp före jag ens gjorde det. Så jag sket i alla småsaker och började skriva själv! Och surprise surprise världen gick inte under! Idag har jag så mycket lägre krav på mig själv när det gäller skrivande och det känns dessutom mer naturligt.

Tror nog att perfektionismen hade att göra ganska mycket med den skrivkrampen, men av någon orsak har jag nuförtiden svårt att vara nöjd med bilderna i ett inlägg. Har sååå många idéer som jag vill posta. Men jag kan aldrig börja skriva om inte alla bilder är begripliga och passar in, vilket gör att bloggen står tom en lång tid medan jag går och prokrastinerar istället för att t.ex. nya bilder (det är ju inte så jäkla svårt).

Och såklart ska jag göra ett liknande inlägg med lite proffsigare bilder, det är påväg!

Likes

Comments

Personligt

Efter två posts laddade med fotografi - tänker jag dela med mig av lite tankar som har slagit mig. Som sagt, är en rejäl grubblare. Ville göra ett mer personligt inlägg för omväxlingens skull så att jag inte dränker er i en massa fotografsnack. Märker att det inte är lika lätt att skriva om saker som angår mig själv än just sådant. Men det hör ju till! Så här kommer det.

Morgnar spelar stor roll
Tog tåget en måndagmorgon med min syster då jag inte orkade åka tillbaka till Helsingfors redan på söndagen. Vi hade båda tid över före varsin skola började för dagen och bestämde oss för att ta en kaffe och smoothie på vårat favoritcafé. Klockan var kanske lite över åtta då vi satte och såg ut över Alexandersgatan i gryningen, skitmysigt!
Visade sig vara Blue Monday, den "mest deprimerande dagen på året", men inte för mig! Sällskap, La Torrefaziones röda smoothie(skitgod, du måste smaka) och Helsingfors fridfulla morgonluft gjorde resten av den måndagen till en av de bästa dagarna på länge. Fick så mycket gjort och kreativiteten bara flödade. Tipsar att satsa på stillsamma morgnar!

Hur lever man i nuet egentligen?
Tips någon? Får ofta höra att jag ska leva i nuet när jag pratar om min ångest. Nyckeln till att lindra ångest eller depression är ju att leva i nuet. Man ältar varken om det förflutna eller om framtiden. Men alltså om jag ska vara saklig så har nog ingen det drömlivet.
Ibland tycker jag ändå att det kan vara till min fördel att känna nervositet inför något eller reflektera över något som hänt en eftersom jag personligen har presterat bättre just för att jag till exempel varit nervös inför flera fotograferingar. Inte så roligt att stressa en vecka innan sin första fotojobb som jag gjorde förstås.
Men det är såå viktigt att inte ställa för höga krav på sig, du måste ha empati för dig själv och inte vara rädd för att misslyckas - Sårbarhet kan flytta berg!

Frågan står dock kvar, blir personligen bättre på att carpa skiten ur diem hela tiden men kan inte sätta fingret på vad som väcker den sortens balans. Ska forska i det!
To be continued?

Dynamiska Duon
GRYM podd alltså! Överlever nog inte i en värld utan poddar. Dynamiska Duon är en finlandssvensk och jätte ärlig podcast om business och livet och sånt. Till och med jag relaterar galet mycket till många avsnitt. Lyssna på den vetja!

Världen blir aldrig en bättre plats om ingen gör någonting åt det
Några kloka ord av min psykolog när vi talade om missnöjen som tynger en. Som till exempel skolan, det finns små saker, som bara är onödiga och går in i ena örat och ut genom andra, och så finns det de saker som helt enkelt får blodet att koka. Ignorans, maktmissbruk, sexism, machokultur, gammalmodigt skitprat, särbehandling etc.
Världen blir aldrig en bättre plats om ingen gör någonting åt det, så är det. Nu tänker jag ju inte rädda världen men tänker på det sättet från och med nu då jag stöter på motgångar/besvär.
Konstruktiv feedback är två nyckelord. Om en person vågar yttra sitt missnöje med något kommer fler inspireras att göra samma sak.


Blev ett lite ograciöst inlägg igen. Nåja, ärligt iallafall! Mer fotoinriktat på kommande.
Morjens 👽

Likes

Comments

Hållbarhet, I kameraväskan

Det här med kamerautrustning är inget billigt ämne. Hundratals eller tusentals euron för en metallcylinder kan kännas lite otäckt. Oftast finns det ju förstås billigare versioner! En lins har inget utgångsdatum och håller så gott som livet ut, så varför inte återanvända tänker jag.

Objektivet på bilden har jag länge dreglat efter, har förut lånat linsen från skolan men de tillåter en bara låna det för ca vecka. Så skaffar mitt egna tänkte jag! Men även loppispriset kan vara skyhögt. Däremot gäller det att hålla ögat öppet för de guldklimpar som är mycket billigare än de andra, vilket jag lyckades med efter en lång tid av sökande.
Har tidigare fyndat begagnad utrustning men i det här fallet har linsen varit begagnad en gång tidigare. Ännu bättre! I fint skick är den för att vara nästan en fjärdedel av priset på en ny kommer ha massor av nytta av den i kommande keikkor. Hittade det till salu på Tori.fi!

Canons egna 16-35mm 2.8 L II USM är ett vidvinkelobjektiv och används kanske mest till landskapsfotografering men själv tänker jag gå mot strömmen och knäppa många coola porträtt! Grym kvalitét på bilderna alltså.


Översta bilderna är från London då jag lånade samma lins från skolan.
Nedre bilderna är från vår lilla lördagstur till Fiskars.

Såå tacksamma millimetrar då man kan knäppa riktigt vidsträckta bilder och ändå kunna zooma till 35mm som funkar till det mesta och porträtt! Den här linsen kommer nog sitta fast på kameran när jag går på stan eller åker nånstans.

Att investera i begagnad utrustning

😍 Återanvändning är bra för miljön.

😍 Det är billigare och bättre ifall man som jag inte har inkomster annat än fotojobb.

😍 Tänk så bra att någon annan kan ha nytta av något istället för att det står och dammar i något hörn.

🤔 Risken finns att den har rispor, inte fungerar som den ska eller att någon överlistar en på något sätt. Det är bara att fråga många frågor och tänka efter ordentligt så att man inte gör förhastade beslut, på det sättet blir det ännu billigare.

Likes

Comments