om kärleken till trä, hållbarhet och min morfar.

[i stolt samarbete med justwood.se]

Ni kan aldrig gissa hur spännande det är att få presentera det här samarbetet för er! Trä är ju nämligen ett material som ligger mig rätt nära hjärtat, det är så hållbart och vackert - men framför allt handlar det om nostalgi och fina minnen som blossar upp så fort jag känner doften av obehandlat trä till exempel.

När jag började jobba med Stina på Just Wood för ett gäng olika fotograferingar så kände jag direkt hur himla rätt det kändes, och eftersom jag gärna jobbar med människor vars tänk är hållbart och reko (och går i linje med mina åsikter) så tvekade jag inte en sekund när ett bloggsamarbete senare kom på tal. Men varför just trä?

Min relation och bakgrundshistorik till trä kommer dels från min uppväxt. Jag kommer från Jämtland från början, bodde under några år som barn i en liten by många mil från närmsta stad där skogen var min oändliga lekplats och bästa vän. Jag minns springande barnsben längs barriga stigar, träkojor och magiska gläntor där det inte fanns några gränser för vad fantasin skapade.

Sedan handlar det mycket om min morfar. fina, kära morfar som alltid stack mig med sina stubbiga kinder när vi kramades och som kallade mig jossi - vilket jag älskade. Morfar hade ett rum intill köket där han alltid pysslade, täljde och byggde ihop olika saker i trä. Hemma har jag faktiskt ett träset med gaffel, sked och kniv som jag fick av honom när jag var liten, och det hänger alltid framme som en lyckoamulett i köket. (Just nu är den dock nerpackad inför flytten, annars hade ni såklart fått en bild. 💗)

Morfar gick bort i cancer när jag var tolv år, så den här relationen till trä är det enda jag har kvar av honom på många olika sätt. På grund av mitt trauma har jag dessutom haft svårigheter med att minnas positiva minnen från min barndom, så därför hjälper trädoften mig alltid att minnas allt det fina och underbara också. Så då kanske ni förstår hur himla stark min relation till trä faktiskt är?

Men nog om mig - vem är entreprenören bakom Just Wood?
Jag tycker verkligen att det är så himla intressant hur trä kan föra samman människor - trots att ens bakgrund och relation till just trä är så olika så har de flesta människor ändå någon slags positiv relation till det kraftfulla materialet.

Stinas intresse för trä började till exempel i lågstadiet på träslöjden - där hade hon nämligen en lärare som lät henne göra mer eller mindre vad hon ville, så med höga ambitioner och ett stort driv (redan då minsann!) blev det förutom de obligatoriska slevarna och skärbrädorna både stolar och bokhyllor med unik design. Visst låter det fantastiskt? Efter det här har hennes intresse för trä hållit i sig, och nu med många års arbetserfarenhet inom träindustrin så hittade hon till slut sin egen väg och ett nytt koncept med företaget Just Wood.

Med ett företag som Just Wood dyker det plötsligt upp en mängd olika möjligheter till att sprida kunskap om varför trä är så bra som det faktiskt är, men även det fina tillfället att få sprida olika träprodukter in i alla andras liv, hem och hjärtan. Jag föll iallafall pladask för produkterna!
Dels jobbar Stina med sina egna kollektioner och produkter, men hon har även flera olika samarbeten med andra hantverkare och producenter som jobbar med träråvara på olika sätt - det är allt från träkläder av tencel/lyocell, laserskurna träsmycken av olika träsorter, träskor och hudvårdsprodukter. Även fast varje produkt är av sitt egna unika slag så har de alla en sak gemensamt: trä är grunden. Det kan vara massivt trä eller nanocellulosa, allt från hantverk till high-tech. Det finns helt enkelt inga gränser för vad man kan göra med trä och det är precis vad Stina vill visa upp med sin verksamhet! Hur fantastiskt är inte det?

Men varför är det så bra att använda trä?
För mig är träet något starkt, kraftfullt och harmoniskt. Det har alltid funnits och är det material som använts världen över i alla kulturer från första början - på så sätt är träet en stark gemensam nämnare hos oss alla och det tycker jag är förhimla fint faktiskt. Men är trä ett vinnarmaterial enbart för att det är så lättillgängligt, eller finns det andra faktorer som gör det så bra?

Det finns oändligt många anledningar till att välja trä enligt mig. Det är vackert, lätt och starkt att göra produkter av. Vi använder oss av trä både för att skapa med och för att värma oss - så trä är helt enkelt väldigt skönt att leva med.
Här i Sverige har vi verkligen en fantastisk möjlighet till att använda trä på ett hållbart och miljömedvetet sätt. När du väljer trä som material (istället för exempelvis plast) så väljer du verkligen ett material med en hel rad olika miljöfördelar - ett bra val på många sätt, med andra ord. Några exempel på bra grejer:

• Träet är förnybart!
• Klimatsmart som sjutton.
• Lättillgängligt.
• Enkelt att underhålla, det krävs väldigt lite för att träprodukter ändå ska hålla i flera, flera år och sånt gillar ju vi, eller hur?
• Det är starkt i förhållande till sin vikt.

Hemma hos mig hittar ni allt från köksredskap till tandborstar, hårborstar och inredning i olika trämaterial. Det känns så logiskt och självklart för mig att välja trä framför plast när jag köper nytt till hemmet, och jag hoppas med det här samarbetet att ni kommer få upp samma synsätt för trä som jag har - om ni inte redan är lika förälskade i det materialet såklart. så håll utkik efter en rad olika inlägg de kommande veckorna nu, där jag kommer presentera mina favoritprodukter och en himla trevlig rabattkod speciellt framtagen till er godingar. fint va? puss!

detta är ett sponsrat inlägg, men mina åsikter och värderingar är fortfarande mina som jag står bakom till hundra procent, och så kommer det såklart alltid att förbli. Alla bilder är fotograferade av mig ifall inget annat anges. Läs mer om samarbeten här!

We rise by lifting others, so spread love everywhere you go.

Gillar

Kommentarer

Aijo
Aijo,
Men gud vad bra grej! OCh så fina saker! 😃<3
nouw.com/aijo
wildfulness
wildfulness,
eller huur! 😻🙌🏽
nouw.com/wildfulness