kära menskopp.

på förfrågan tänkte jag faktiskt prata lite om en helt fantastisk grej idag: nämligen min menskopp. <3
och ja, för sisådär fyra-fem år sedan köpte jag min första menskopp! jag hade länge funderat på ett mer hållbart och snällare alternativ för både kroppen och miljön, och efter en kort stunds googlande hittade jag fenomenet menskopp. mitt tjugoåriga jag hade aldrig hört talas om något liknande och var ganska splittrad inför tanken att en skulle ha en silikonkopp i underlivet. liksom, what?

men jag läste på som sjutton, och insåg mer och mer vilken rackarns investering den där lilla koppen faktiskt kunde vara. det var på den tiden då jag hade i princip noll kronor på kontot varje månad, så att lägga trehundra på en menskopp var inte så himla självklart - men till slut klickade jag hem en, och det är faktiskt det klokaste beslut jag någonsin tagit! den där lilla koppen har hängt med varje månad sedan dess, med undantag för förra året när jag åt hormoner i tio månader för att skippa mensen helt.

nu, fem år senare, har jag införskaffat en ny från Organicup (superbillig på apotea just nu, tips tips!) då min trogna gamla menskopp sorgligt nog sprack häromdagen. eftersom jag inte använde den på nästan ett år så tror jag att den torkade till slut, vilket är lite tragiskt eftersom de ändå brukar kunna ha en hållbarhet på närmare tio år - om man tar hand om de rätt. vilket jag nog inte alltid varit så duktig på 😳

men varför menskopp?
i genomsnitt använder en livmodersbärare 12.000 tamponger och bindor under en livstid. tolvtusen! det är så läskigt mycket skräp som slängs i soporna (eller ännu värre, hamnar i haven) för en så naturlig grej som mens. men, under en livstid skulle man däremot hinna använda cirka sju menskoppar! visst är det en rätt fantastisk liten grej ändå? hejdå skräpberget!

det finns oftast tre olika storlekar (beroende på vart man köper sin kopp, de storlekar jag utgår från i det här inlägget kommer från menskopp.se) - mini, normal och plus. mini är för de första åren med mens, eller om man av olika anledningar inte kan ha den normala storleken. den är lite mjukare lite mindre. normal passar de allra flesta som har måttlig till "normal" mens, jag som blöder ganska mycket tycker att den räcker alldeles utmärkt - behöver oftast bara tömma den två gånger om dagen! plus finns dock för dig som har riktigt riklig mens, alternativt om du fött barn och inte upplever att normal-koppen håller tätt. det finns helt enkelt en kopp för de allra flesta!

hur man använder sin menskopp väljer man helt själv. i början kan det vara rätt så trixigt att få den på plats och jag rekommenderar inga långa naglar innan man hittat tekniken - risken att man river sig själv eller skadar silikonet är då ganska stor och det är rätt svårt med långa naglar överlag. det finns en massa olika tekniker och jag testade ett flertal innan jag hittade vilken som passade just mig bäst (kolla bilderna ovan), men här finns en rackarns bra video på hur man kan gå till väga:

bilder lånade från lunette.

jag rekommenderar verkligen menskoppen till exakt alla jag träffar på som jag råkar prata mens med. (Det händer faktiskt väldigt ofta haha, livet med endometrios antar jag) sedan förstår jag såklart att koppen inte är för alla, men jag tycker ändå det är så jääkla viktigt att vi ska kunna prata om sånt här utan någon skämskudde eller äcklade miner. majoriteten av alla livmodersbärare har mens i större delen av sitt liv, så varför är det så tabubelagt? jag minns när jag köpte bindor på ica när jag var yngre, och jag skämdes så orimligt mycket att jag bara ville sjunka genom marken. hur blir vi av med de här känslorna hörni? vi måste prata om det. lyfta fram vettiga alternativ. visa att det inte är något äckligt eller skamligt. jag har haft mens i snart två veckor så jag börjar kanske tröttna lite på det, meen det betyder ju inte att jag inte brinner för ämnet ändå.

har du en menskopp, eller har du några andra hållbara alternativ till mensskydd som du tycker borde lyftas fram lite extra? tygbindor är till exempel en himla bra grej också!

We rise by lifting others, so spread love everywhere you go.

Gillar

Kommentarer

ClarisDahlis
ClarisDahlis,
Jag ÄLSKAR min menskopp!!! Den känns inte, man kan ha den hela dagen/natten och man behöver inte vara orolig för att det ska läcka. Bästa köpet nånsin!!! 💕
nouw.com/clarisdahlis
artibus
artibus,
Alltså JAAA!! Jag är så stolt över menskopp. Stolt sponsor är jag också för menskopp. Dina ord är helt fantastiska angående denna fantastiska produkt! Du och jag är så lika på många plan Josefine!!
Nu finns ju även koppen i rosa!😍♥️
nouw.com/artibus
marietheresel
marietheresel,
Jag köpte ju en för några månader sen och fick den fasiken inte att fungera. Blev så ledsen och stoppade undan den i skåpet. Plockade fram den förra mensen, testade igen och den funkade prima hela veckan 😍. Verkar ha hittat rätt insättningsteknik helt enkelt. Så jäkla underbar grej!
nouw.com/marietheresel
MartaKristin
MartaKristin,
Jag har velat byta till menskopp hur länge som helst, och nu äntligen kunde jag klicka hem en! Tack för den lilla knuffen i rätt riktning, du skriver om så bra saker! 😊 <3
nouw.com/martakristin
Livetbymarina
Livetbymarina,
Älskar menskoppen, mitt bästa köp!
nouw.com/livetbymarina
Julia / Grön i Åbo,
Menskoppen är faktiskt bäst och det är så skönt att inte behöva stressa till butiken efter bindor när man är oförberedd. Jag brukar ibland koka min redan på förhand och ha i den någon dag extra så jag säkert har den när mensen börjar. Funkar så bra, kram!
www.groniabo.fi