Hej på er! Nu var det ett tag sedan igen vilket inte alls var tänkt. Sedan jag kom hem till Sverige i mitten av juli så har jag jobbat hela tiden i en månad tills för två veckor sedan. Var upp till vårt fjällhus i Björnriket också i slutet av juli under en lång helg jag fick, träffa lite släkt och morföräldrarna som bor i Sveg. Den sista veckan jag jobbade åkte jag och mamma akut till veterinären med Theo en dag. Det började droppa när han kissade några dagar innan och kvällen innav vi åkte in så var det helt stopp när han kissade. Det var njursten. Det finns olika typer av kristaller men det som Theo hade var Ammoniumuaratstenar. De är mycket ovanligare, men förekommer oftast i samband med leversjukdom. Dalmatiner är särskilt benägna att utveckla den här typen av stenar. Men han är ingen dalmatin och hans levervärde vad de kunde se var bra på proverna men inte njurvärdena tyvärr.

Var till veterinären igen en vecka efter för att kolla upp hans njurvärden och så. Dessvärre så såg det sämre ut när vi var dit igen än ni vi var där akut. Vad den veterinären läste och trodde var att den medicinen som han får mot Leishmaniasis orsakar dessa ammoniumuaratstenarna, det en en bieffekt och de bildas för det är något fel med levern eller njurarna. Han måste ju ta den medicinen mot hans sjukdom. Sjukdomen kan ju också Har köpt mat som ska vara snäll mot levern och njurarna. Men hans sjukdom kan ju också ha en påverkan det vet man ju inte. Han verkar inte plågas på något sätt i alla fall. Får ta nya prov sedan när jag är i Spanien.

Som att det inte var nog för min Theo.
Theo typ ramla eller något i trappan förra fredagen såg det ej men hörde. Så han haltar, speciellt efter han liggit ned. Efter han gått en stund haltar han mindre. Det är som han blivit typ stel, som man kan bli efter man slagit eller stukat sig och är stilla. När vi var ute på en lång promenad (2h) häromdagen så haltade han mycket på kvällen men nu är han som vanligt igen att han bara haltar lite. När man är ute i skogen med honom så är han pigg, går i rask takt för och små springer.

Någon som har tips vad man kan göra mot hans höger framben så han blir bättre?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hello everyone! Now it was long time ago since I updated but vet school have been so intense! Can you please leave a coment if you think I should write in swedish or english. I don't know how many of my international friends are that reads my blog. 

For now I will write in swedish. Som sagt har skolan varit väldigt intensiv, har haft minst 2 examens/tentor varje vecka sedan början i maj. Hade min sista examen i fredags och jag kom hem hit till Sverige igår. Om ni vill så kan ni följa mig på snapchat (wiikiiz95) för där blir det att jag uppdaterar oftare men ska försöka nu under sommaren uppdatera mera. Börja med några gånger in veckan så får vi ser hur det artar sig. 

Lite bilder som tagits sedan jag senaste uppdaterade. Min läpp har läkt ganska bra, bara lite svälld fortfarande. 

Likes

Comments

God'kväll! Inte många som är vakna nu i och med att det är väl vanlig vardag. Jag är i alla fall vaken så tänkte att jag kunde skriva. Har inget att skriva så publicerar lite av en inlämning till anthropology (filosofi) som jag tolkade utifrån en film, Good Will Hunting. Har förstås tagit ut lite material annars skulle ni kanske bli lite förvirrade om ni inte sett filmen. Kanske inte orkar läsa allt heller då det är på engelska och det kanske inte intresserar er. Skulle ni vilja att jag skriver lite sådant här om olika ämnen ibland och vad föredrar ni engelska/svenska? Låt mig veta!

Good evening, many of your are maybe not awake now bc its weekday or you are if you live in NY or something. I'm awake anyway and though I should use the time and write something. Nothing special to write so publishing a work that I wrote before in anthropology (philosophy) when I interpreted a movie, Good Will Hunting. I have ofc cut out some parts so you would be confused if you haven't seen the movie or so. Some of you may not gonna read this because you can't stand and its not interesting you. Would you like me to write this types of texts sometimes about different subjects and in english? Let me know!


Memorise facts is knowledge. Wisdom is understanding the knowledge and put it in perspective. You can distinguish if you care or don´t care about the knowledge. The things we have knowledge for is things that we care about, its a love in a way.

The things we already know is the stuff we care about, so we have a smaller distance to it compared to the wisdom, there it is a longer distance. In wisdom we ”know” the things, how it works because of the situation we have been put through. If we have wisdom we have another understanding than if we only have knowledge. If you have wisdom aswell you will probably benefit the knowledge and more and get some different advantages.

Wisdom is something you can´t learn by just reading a book or listen to someone that is talking. How to get wisdom is more complexed. The wisdom will allow you to understand the events which surrounds you. Cause of that your mind will be open and in turn will lead you to take the right way, make the right choice.

The knowledge problem of humans is the problem of freedom. It´s not problem of understanding the problem is of chosing. You need to chose what to do with your ideas. Then is more safe just to stay because I haven´t made any path in some direction.

Can we say that wisdom can be related to the age. Wisdom compared to the knowledge where you can have a lot of knowledge but you are childish. Which mean that you talk with any confrontation. First thing thats come to your mind, is children thinking.

With wisdom you can help others which is in need. Help to confront his/her reality in the end and make the person clear that person need to chose a path.Likes

Comments

De tre dokumentärerna som hon nämner i första videon är mycket väl rekommenderade att se. Har ej sett de själv än men hört mycket om de samt sett några småbitar. Men ska och vill se de någon gång framöver.

- Forks over knives

- Cowspiracy

- Earthlings

Den tredje videon tycker jag är bra och förklarar lite kort om hur det går till i bland annat djurindustrin.-

​Att jag lägger ut sånt här är inte för att provocera utan för att upplysa allt fler hur saker egentligen ligger till. Som veterinärstudent kan jag styrka saker som sägs då jag haft föreläsningar om det i skolan.

Likes

Comments

Hej på er! Kan inte fatta att det är redan maj, två månader sedan nästan sedan jag uppdaterade. Blev bara så då jag haft så mycket och ingen motivation eller orka att skriva. Dessutom har jag också skaffat snapchat så in o följ där: wiikiiz95 Finns på instagram också: wiikiiz

Efter jag bloggade sist så var jag en vecka uppe i vår fjällhus i Björnriket med familjen och bara njöt. Theo verkade ockdå trivas. Flög tillbaka hit till Spanien i början av april. Haft lite examens sedan dess, Theo hade någon oförklarlig smärta så röntgade honom men det såg bra ut. Efter några dagar med medicin blev han bra. Jag har hunnit fylla 21år (!) och var sjuk på min födelsedag detta år också... Gick till sjukhuset i helgen som var så äter antibiotika eller något. Nu har examens hettsen börjat. Har examens i 6 veckor i sträck minst en examen per vecka. Därefter har jag två veckor inga examen och därefter är det re-exams så under de där två veckorna blir det intenstivt plugg också.

Inte mänskligt som Herta sa vilket stämmer. Aja vi får se hur det går. Ja förresten Herta var nyss här i en vecka också <3 Vi hann inte göra så mkt dock för jag gick i skolan till sent flera dagar o vädret var ej bra då dessvärre men nu har solen kommit tillbaka.

Borde väl kanske sova, godnatt!

Likes

Comments

I lördag så var mamma och jag till Mall of Scandinavia. Vi har en mor och dotter tid dock kunde eller vi hann inte vara där sä länge som vi ville. Vi måste dit igen när jag kommer hem nästa gång vilket är till sommaren.

Vi hann i alla fall kolla några affärer och äta på en indisk restaurang. Asso det brödet var så gott, det var linsbröd. Kan ju vara knepigt ibland om jag ska ut o äta pga mina allergier och jag äter ju inte kött längre pga många orsaker. Jag har fått upp ögonen hur allt ligger till irl. Vill inte stödja köttindustrin, vara en del av djurens lidande, påverka miljön samt att det är bättre för hälsan etc. Men nu ska vi inte snacka om det!

Först affären som vi var till har jag aldrig sett förut, den heter Diabléss. Jag behövde ju nya byxor för mina andra har blivit för små som jag har här hemma.. Dessa var så sjukt sköna, det är inte jeanstyg så de var stretchiga. Gillar att inte känna några gränser eller att något tar emot om jag nu skulle vilja göra någon kick eller hehe. Blev tre par av dessa brallor samt en lite festligare tröja. Invigde tröjan redan i lördagskväll vilket jag fick komplimanger över.


Behövde även lite nya bh:ar och såg dessa brillor. Diggade att glaset var färgat och har inga pilotbrillor sedan de andra gick sönder och försvann.

Är nöjd över mina köp. BHarna var så sköna och snygga. Vill ni att jag ska pröva plaggen och visa hur de ser ut? 

Likes

Comments

Hej på er!

Resan och allt gick bra även bilresan till Alicante gick bra. Alla tre hundar, Marielle, jag och våra väskor fick plats i taxin. Det verkade också som Theo var lugn över flygresan vilket är skönt. Var lite orolig över hur han skulle ta den och må. Däremot har han varit lite orolig här i början över att jag skulle lämna honom tror jag. Han följer mig överallt typ vilket han inte riktigt gör i Spanien. Kan inte klandra honom, han har inte haft ett lätt liv. Han verkar i alla fall inte riktigt lika orolig nu som i början i alla fall.

Jag har haft det bra dessa dagar. Har besökt Mall of Scandinavia, varit ute o klubbat på Sturecompagniet i Stockholm, varit med mamma och pappa på salsa och hittat en sektion med vegoprodukter. Köpte några som jag ska pröva. Härligt att det är på uppsving med mer vegetariskt, veganskt och grönare alternativ i butikerna. Folk har börjat få upp ögonen hur det står till i köttindustrin.

​Dessa produkter är veganska(inge djur) och glutenfria. 

Likes

Comments

Idag har denna skönhet sin födelsedag! 21 bast asso, det kanske inte är något speciellt i Sverige men i USA eller i alla fall i New York så får man gå ut lagligt på nattklubbarna. Det är heller inget vanligt för oss två för i år har vi känt varandra/varit bästa bästa vänner i 20 år! Hoppas att det blir minst 20 år eller livet ut som vi har sådan bra kontakt och att vi inte ses allt för sällan eller bor för långt ifrån varandra som nu.

Stort grattis Herta och hoppas du får en fin födelsedag med kärlek och firande! <3

Likes

Comments

Goddag på er!

Är på så bra humör nu och har skön feeling. Känner mig lite duktig också. Var till gymmet på förmiddagen. Först så crossade och sedan gick jag på ett grupp pass som var kul och najs. Det var förstås dans så blev typ euforisk (stavning?). Har dessvärre inte varit så bra med träningsbiten i mitt liv det senaste så var skönt med att kicka igång dagen på bästa sätt. Var på detta pass förra vecka men då var det en annan struktör o det var intr lika bra som idag.

Fint väder idag också dock så blåser det endel såhär sista dagen innan jag flyger hem till Sverige över lovet. Är ute i solen äter lite lurre och tar vara på solen innan jag måste gå in o packa och fixa saker. När det har varit sol tidigare så har jag inte kunna utnyttjat den för haft för mycket plugg för att bara kunna dega så jag är dessvärre inte brun. 

Likes

Comments

​Hej på er! Nu har bloggen ekat tomt lite för länge vah?! Det har varit lite mycket bara och inte haft något speciellt att skriva om men det har jag väl aldrig egentligen. Men dagarna har bara bestått av att jag varit i skolan, haft olika practicals ibland och sedan bara plugg hemma, nada más.

Imorse hade vi i alla fall Biokemi examen. Det kändes helt okej, kunde gått sämre men också bättre. Blev lite irriterad i slutet av tiden då lärarna stressar en o typ knackar på bänken... Alltid tidspress här och jag är ju ganska sen av mig på prov typ. Så vet att på sista sidan där jag gjorde uträkningar att det blev fel för värdena var ej rimliga men var ju sånt att fokusera och komma på hur jag skulle göra istället, fick hjärnsläpp där dock.. Borde ju kunna det där så därför stör, störde det mig.

Kan inte fatta att på torsdag så ÅKER JAG TILL SVERIGE?!

Ska sova nu för blev några få timmars sömn inatt typ 3-4h men är ändå inte trött direkt. Men måste som så jag kan gå upp tidigt på torsdag morgon. <3

Likes

Comments