Postad i: Dragträning

Ikväll har vi provat dra med vårt nya dragfordon, nämligen en rensad gammal fyrhjuling som världens snällaste morfar bidragit med! 🙏 Jag tänker så det knakar på vad jag ska ta bort och kapa på den för att göra den ännu lättare, ska ta bort limpan så jag lättare kan stå och sparka ifrån vid starter osv. Den rullar hur som helst oerhört lätt så är inte speciellt orolig över att det blir för tungt rullmotstånd.

Kvällen till ära satt jag min 8-åriga lillasyster på fyrhjulingen så att hundarna fick så lite extravikt som möjligt första gången, och jag kunde hjälpa till att skjuta på i starter 😃

Jätteduktiga taggade hundar som gärna vill komma igång med riktigt långa och snabba turer nu nu nu 😅 Men fortsätter med korta och lätta turer tills Lady blivit äldre, tycker det är viktigt att bygga en rejäl grund att stå på ☺️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Hundträning

Ibland känner jag bara sån himla hopplöshet över det mesta. Över mig som hundägare. Över Bamse som "problemhund". Över min oförmåga att få fullständig kontroll på hans oönskade beteende. Över varje steg vi backar oavsett hur många vi gått framåt.

Bamse är min ögonsten och min absolut bästa vän. Han är den mest lojala hund jag någonsin träffat. Han är lättlärd och arbetsvillig. Han är snäll och leker mjukt med andra hundar. Han är världens lugnaste och snällaste mot människor och han älskar att mysa. Bamse är min drömhund den största delen av hans vakna tid. Det är dock den resterande tiden som ger mig gråa hår och ångest.

Världens underbaraste Bamse är förutom allt jag nyss nämnt en utfallshund. En hund som skäller tvångsmässigt. En hund som i mina ögon helt oprovocerat agerar ut. En hund som ibland inte går att nå. En hund som jag ibland inte vet vad jag ska göra med.

Vi har under de senaste åren tränat som galningar på hundmöten och passivitet. Från att för två år sedan inte kunna vara i stan alls till att nu kunna gå promenader över gator och torg, bland massor av människor relativt bekymmersfritt. Vi kan nu vistas på brukshundklubbens planer och träna utan att behöva lägga mest energi på att hålla Bamse lugn och tyst. Vi har kommit oerhört långt. Det är jag medveten om och så himla tacksam över.

MEN - vi kommer aldrig riktigt i mål. Fortfarande kan Bamse göra ett plötsligt utfall mot en hund vi tränat jämsides med i över en timme utan minsta problem. Alltså ingen ny hund som han aldrig sett förut eller som vi plötsligt möter. Det kommer plötsligt och väldigt sporadiskt - nästan ticksmässigt. Det är nästan som om han inte kan förmå sig att låta bli, även fast han visar att han vet att han gör fel.

Det är samma sak hemma när det kommer någon och det plingar på dörren. Bamse får gärna signalera att HALLÅ DET ÄR NÅGON HÄR! Men sen räcker det. Det vet han. När jag gett honom signal om att det är bra, tystnar han några sekunder för att sedan fortsätta skälla ett skall i taget, varvat med att han ser på mig med skämsögon- och öron. Han visar oerhört tydligt med sitt kroppsspråk att han är VÄLMEDVETEN om att han gör fel. Han skäller, tystnar, skäms, skäller, tystnar, skäms.

Jag har försökt med allt när det kommer till just skällandet. Klicka, belöna med godis när han är tyst. Säga ifrån på skarpen när han skäller. Belönat då han tystnat. Avlett med uppgift eller aktivitet. Övat kontaktövningar i oändlighet. Avlett som en dåre. Belönat, uppmuntrat, boostat. Skällt, skrikit och dragit mitt hår. Tillslut hamnar man i en sådan frustration att man inte vet hur man ska göra längre. Man skäller desperat eller försöker belöna ihjäl hunden med köttbullar. Man skäms över sig själv som hundägare. Som hundälskare. Som Bamses bästa vän som önskar att man bara förstod vad som händer i hans huvud.

Det är oerhört påfrestande att behöva känna såhär, att man kört fast. Att man misslyckats som hundägare. Att man inte kan göra allt för den man älskar allra mest. ​Givetvis ger vi inte upp - jag är fast besluten om att vi ska ta oss igenom det här. Att vi ska få bukt på beteendet och att Bamse tillslut kommer vara min drömhund till 100%. Jag är beredd att göra allt. 

Ni som haft liknande problem med era hundar dela gärna med er av tips och råd! ❤

Världens bästa Bamse ❤❤❤

Likes

Comments

Postad i: Hundträning, Lydnad

Är lite pirrig, har nyss anmält mig och Bamse till ett ungdomsläger som SBK anordnar i September. 🎉🐾 Är ju egentligen inte alls blyg men just när det gäller hundträning och kurser osv. blir jag helt blyg och nervig. Men jag tror att det kommer bli såååå kul! Ser verkligen framemot det. 😃 Är det någon av er som också ska dit? 👋😃🌟

Likes

Comments

Postad i: Hundträning

Om två veckor ska jag och Lufsen börja en grundkurs i nose work på vår brukshundklubb. Det ska bli så spännande. Jag är helt grön inom träningsformen nose work men jag tror att det kommer passa Lufsen bra. Han älskar att använda näsan och tycker det är jätteroligt att spåra, leta och söka. :) Är det någon av er som provat på Nose work? Vad tycker era hundar om det? :)

Likes

Comments

Postad i: Allmänt

Såg ett inlägg i en hundgrupp på Facebook tidigare idag där det diskuterades huruvida vita herdehundar är reserverade och ängsliga och därmed kanske inte den första rasen man tänker på när man tänker brukshund. Jag vet att det är känsligt att diskutera raser, avel och rasstandarder, åsikterna är många och delade! Jag personligen tycker inte att ängsliga och nerviga herdar är rastypiska eller något man skulle vilja avla på.

Lufsen och Bamse är ointresserade, och med det menar jag att de inte har ett jättestort behov av att hälsa på främmande människor. De är dock väldigt, väldigt sociala med människor de känner. Vissa kallar dem för reserverade, andra menar att reserverad innebär skygg, nervig och osäker. Att vara reserverad är för mig inte en negativ egenskap, men jag förstår att ordet i sig har många innebörder och att människor, och hundfolk speciellt, använder ordet olika.

Enligt SKK ska en vit herdehund vara:

"Egenskaper / Mentalitet

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd och samarbetsvillig hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet."

I min mening är en vit herdehund en perfekt träningskompis och absolut en ras att räkna med i brukssammanhang. En otroligt mångsidig och lojal ras som man kan göra mycket med. Det vore jätteintressant att höra om någon är aktiv inom IPO med sin herde, och hur de isåfall är i skyddet? Skriv en kommentar här eller på instagram isåfall!


Jag tror och hoppas att rasen kommer få mer positiv uppmärksamhet i framtiden och att den kommer få acceptans i brukssammanhang. Jag hoppas innerligt att aveln utvecklas åt rätt håll och att de positiva egenskaper som utmärker herdarna blir kvar. ❤ Ni som också har en vit herde? Hur upplever ni rasen? Håller ni med om stämpeln den fått som reserverad och ängslig? Vad gör ni med era herdar? Vad har ni för mål?


Likes

Comments

Postad i: Vardag

Hoppsan, visst varit lite lugnt på bloggen senaste dagarna 🙈

Idag har vi mest bara tagit det väldigt lugnt, det är lite sjukstuga här hemma 🤒🤧 På kvällskvisten tog vi en promenad i kohagen som ligger bakom vårt hus. Det är sådan lyx att ha så fin natur precis runt knuten, hundarna fick gå lösa och det blev lite spontan inkallningsträning. 🌲🐕

Likes

Comments

Postad i: Vardag, Hundträning

Hej! 🐾

Träningen idag har bestått av miljöträning och massor av passivitetsträning. När man bor som oss, mitt ute på landet långt borta från all bebyggelse, är det lätt att hundarna (och jag själv😂) blir en aning stissiga i stan. 😬😂 Det märks givetvis mest på Lady, då hon bara bott på landet och inte alls är van med människor och stadsliv på samma sätt som Bamse och Lufsen.

Hundarna skötte sig iallafall väldigt bra, dock känns det alltid som vilda västern precis när jag tagit ur alla hundar ur bilen och innan de liksom hunnit landa. 😂 Till råga på allt så är Bamse och Lady mästare på att ljuda hysteriskt av iver och glädje under tiden man kopplar dem och öppnar bilburen så vi drar liksom uppmärksamhet till oss. Haha 🙈Likes

Comments

Postad i: Dragträning, Vardag

Kvällens träningspass blev kombinerad promenad och dragträning, perfekt när de dagar när man jobbar lite senare och har lite mindre tid. :) nu ikväll låg fokus på riktning och teknik i skritt. De var riktigt duktiga allihop 😃

Vad har ni tränat ikväll med era hundar? 🐾🐕💪

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Imorse vaknade jag strax efter 06 och kunde inte riktigt somna om, tog med mig hundarna ut strax efter halv sju och njöt av morgonsolen. Först mockade jag lite hundskit 💩 medan busarna fick springa av sig. Sedan kopplade jag på dem och gav mig ut på en mysig morgontur ☀️🌷 Det är något magiskt med att vara ute tidigt och eftersom vi bor i en liten byhåla var det ingen annan ute, så himla skönt! Hade hundarna i mitt Baggenbälte med expanderlina så de fick strosa omkring som de ville. Vissa promenader måste både dom och jag få gå bara för att gå 🐾🚶🏻‍♀️💕 Finns inget bättre sätt att ladda energi på!

Likes

Comments

Postad i: Vardag

Den här veckan har det snöat massor där vi bor, det har varit barmark länge och lite snö var faktiskt efterlängtat! Dock har det redan börjat töa bort överallt då det såklaaaart blev plusgrader direkt.. Hatar slask, tö och smutsiga hundar! :(

Önskar att det antingen fryser på snart igen eller fortsätter vara riktigt varmt så det blir vår på riktigt!


Likes

Comments