Ja, jag är ingen direkt talang inom målning, det här ansiktet målade jag ihop i datorn på fem minuter. Ibland får man faktiskt roa sig med lite kreativitet och samtidigt få lite återhämtning.

© Milla 20190922

Gillar

Kommentarer

  Jag svarade på dessa frågor på länken nedan. Mycket intressant.

  https://vedalila.se/testa-din-kroppstyp/

  Jag är Vata.

  Så här står det om Vata: https://vedalila.se/om-ayurveda/vata/

  Vata

  Vata dosha (kroppstyp) är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata kan sägas bestå av de två elementen rymd och luft, vilket gör Vata mycket rörlig och lättpåverkad.

  Exempel på karaktäristiska egenskaper för Vata kroppstyp

  • Smal, slank kroppsbyggnad – går ej lätt upp i vikt
  • Oregelbunden hunger och matsmältning
  • Ytlig sömn med tendens till sömnbrist
  • Entusiastisk och energisk till sin läggning
  • Lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt
  • Tendens till att oroa sig. Tendens till bristande självförtroende

  Vata-personer är ofta föränderliga och oförutsägbara. Det gör att de lätt får oregelbundna vanor. De har en benägenhet att bli hyperaktiva och överentusiastiska. Vid obalans agerar de ofta impulsivt och planlöst. De kan känna sig spända, splittrade och nervösa och kan ha svårt att slappna av. De har ibland svårt att fatta beslut, eller att veta vad de vill.

  Deras stora anpassningsförmåga ger dem flexibilitet och obundenhet, men det tenderar också att göra dem och deras liv lite kaotiskt utan gränser och rutiner. Vata-personer har lätt för att påbörja nya projekt etc, med stor entusiasm, men har i allmänhet svårt att avsluta dem.

  Vata kontrollerar centrala nervsystemet; psykiska och psykosomatiska åkommor kan ofta härledas till Vata-obalans.

  En person med balanserad Vata-konstitution är smittsamt entusiastisk, energisk, spontan, flexibel och snabb i tanke och handling.

  Vata i obalans innebär ett överskott på Vata-egenskaperna i sinne och kropp. Detta kan uttrycka sig som rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.

  Vanliga orsaker till Vata-obalans

  • Överansträngning, pressande förhållanden, överstimulans
  • Missbruk av alkohol, tobak och droger
  • Plötsliga förändringar i livet
  • Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn
  • För mycket sinnesintryck t ex från TV, video, dataspel etc

  Gillar

  Kommentarer

  Ayurveda betyder kunskap om livet och härstammar från Indien. Det handlar lika mycket om att behålla och förbättra hälsan som att bota sjukdom. Man fokuserar på hela människan. När man tar hand om sin kropp tar man hand om sin själ. Då kropp, sinne och själ hänger ihop. Genom ayurveda förklaras det som att ens sinne är som ett hav där det händer mycket på ytan men där det finns ett stort lugn på djupet. Precis som havet får styrka att göra vågor från djupet får sinnet kreativitet, intelligens och energi från ett rent medvetande djupt inom en. Den ayurvediska medicinen är ett godkänt medicinskt system och den används tillsammans med västerländsk medicin på sjukhusen i Indien.

  I de hinduiska Vedaskrifterna, från cirka 1 000-talet f. Kr., kan man läsa att ayurveda hjälper människan att leva i balans med sig själv och med naturen. Enligt dessa skrifter ska människan försöka få en god hälsa så att varje individ ska kunna förverkliga fyra mål i livet:

  Livsuppgift (dharma). Rikedom (artha). Sinnlig njutning (kama). Frigörelse (moksha).

  Man ska nå sin livsuppgift, att göra vad som är menat att man ska göra. Det handlar om att leva i balans mellan själslig rikedom och materiell rikedom och inte fokusera för mycket på materiell rikedom. Först när man uppfyller sin längtan kan man frigöra sig från sinnlig njutning eller längtan. Frigörelse innebär att inte vara beroende av materiella saker eller av andra människor. Detta är det slutliga målet för alla människor. Ayurvedan bygger också på att skapa rutiner för bland annat när man äter, sover och arbetar.

  Inom ayurveda tror man att det finns en livsenergi överallt. På sanskrit heter denna livsenergi prana. Prana länkar samman kroppen och själen och strömmar genom kroppen i kanaler längs ryggraden som kallas nadis. Flödet av prana påverkar fysisk aktivitet, kost och sexuella relationer. Känslor och tankar påverkar det ännu mer. En obalanserad livsstil med inaktivitet, mycket stress och dålig kost kan hindra prana att strömma fritt. Detta gör enligt Ayurveda människan sjuk.

  Det talas om fem grundelement som utgör hela universum i den ayurvediska medicinen. Luft, eter, eld, vatten och jord. Dessa element förenar sig i olika kombinationer som bildar tre doshor: vata (eter och luft), pitta (eld och vatten) och kapha (vatten och jord). Doshorna är energier av olika slag och för att ha hälsa behöver de vara i balans. Varenda individ har alla tre doshorna i sig men det är en eller två som dominerar, och dessa avgör personens egenskaper och temperament.

  Vata-dominerade personer: Varierande hunger och törst. Lätt, spenslig kroppsbyggnad. Tänker och rör sig alert och är pratsam. Kalla händer och fötter.

  Överskott i vata kan ge: Spänningsvärk. Frusenhet. Magproblem. Sömnsvårigheter. Lågt självförtroende. Oro och rädsla.

  Pitta-dominerade personer: Bra aptit. Medelstor kroppsbyggnad. Målmedveten och dynamisk. Förnöjsam. Svettas lätt och är varm.

  Överskott i pitta kan ge: Inflammationer. Allergier. Hudbesvär. Magkatarr. Envishet.

  Kapha-dominerade personer: Långsam matsmältning. Kraftig kroppsbyggnad. Tålmodig. Trygg och harmonisk. Har lätt att försova sig och är morgontrött.

  Överskott i kapha kan ge: Övervikt. Stelhet. Slembildning. Håglöshet.

  Test: Vilken dosha är du?

  Om du svarar ja på majoriteten av följande frågor har du mycket vata.

  * Jag tar initiativ och arbetar snabbt.

  * Jag blir lätt stressad.

  * Jag är smal och har svårt att gå upp i vikt.

  * Jag har tunt hår.

  Om du svarar ja på majoriteten av följande frågor har du mycket pitta.

  * Jag har ett bra minne.

  * Jag har lätt för att bli irriterad och arg.

  * Jag blir lätt svettig.

  * Jag har stor aptit och kan äta mycket mat.

  Om du svarar ja på majoriteten av följande frågor har du mycket kapha.

  * Jag blir inte lätt arg eller rädd.

  * Jag pratar långsamt och eftertänksamt.

  * Jag har tjockt hår.

  * Jag har en mjuk och smidig hud.

  ***

  Ordet chakra betyder hjul på sanskrit. Man tror inom ayuryedan att vi har sju huvudchakran i kroppen längs med ryggraden. Dessa chakran är knutpunkter där nadis och prana korsar varandra. För optimal hälsa behöver dessa hjul snurra i en viss hastighet. Varje chakra fördelar energin i kroppen och är knutet till vissa organ. Varje chakra kan påverkas på olika sätt. Exempelvis genom yoga, meditation eller vardagliga saker som sömn och andning.

  En yaydia, som är en ayurvedaterapeut, ägnar mycket tid till att fråga en person om olika saker när denne är sjuk och doshorna är i obalans. Terapeuten studerar bland annat hur personen rör sig och hur denne pratar. Tungan utvärderas och studeras av terapeuten. Pulsen tas på olika delar av handleden. Terapeuten kommer att fråga om dagliga rutiner, fysisk aktivitet, ens omgivning, kost med mera.

  Istället för läkemedel använder ayurveda en strategi i fyra steg för att skapa balans:

  1. Fastställa och sätta stopp för det som gör att doshorna är i obalans, till exempel ändra din kost eller din fysiska aktivitet.

  2. Vända sjukdomsförloppet genom att stärka den motsatta doshan. Till exempel svalkande kost om du har en överhettad pitta.

  3. Örter som balanserar doshorna.

  4. Som sista steg används avgiftning. Då använder man avgiftande metaller i örtmedicinerna.

  Ayurveda är ett sätt att leva och att förhålla sig till allt som händer. Att äta rätt är både en metod för att uppnå och bevara hälsa och för att bota ohälsa. Regelbundna måltider är en viktig faktor för hälsan. Viktigt är också att man anpassar sin kost utifrån den kroppstyp man är. Vata-personer behöver varm och fet mat som är näringsrik, samt söta, salta och sura smaker för att må bra. Man bör välja kokt mat hellre än råkost. Grönsaker och frukter som har sträv smak bör undvikas, däremot går det bra med söta rotfrukter som t.ex. morötter. Pitta-personer mår bäst av sval mat som är söt, kärv, besk och lättkryddad. Kapha-personer ska undvika kall mat och dryck och inte äta så mycket söt, sur och salt mat. Istället bör kapha-personer äta mat som är lätt och kryddstark.

  Vata

  Ät gärna mycket: Kokt mat. Frukt och grönsaker som är söta t.ex. morötter. Fet mat t.ex. olja.

  Undvik : Råkost. Frukt och grönsaker med sträv smak som t.ex. äpple och potatis.

  Pitta

  Ät gärna mycket: Svalkande frukter t.ex. melon, spenat. Råa grönsaker. Salt. Sura livsmedel t.ex. filmjölk.

  Undvik: Pasta. Starkt kryddad mat.

  Kapha

  Ät gärna mycket: Bittra bladgrönsaker t.ex. kål. Heta kryddor. Ångkokt och ungsbakad mat.

  Undvik: Äta för mycket. Söt, sur och salt mat. Kall mat.

  ***

  Ayurveda använder både örter och kryddor i hälsofrämjande syfte. Bladen, blomman eller hela plantan används. Vanligast är att örterna kokas för att drickas eller används i olja för massage. Vissa örter kan dra i alkohol så att de vattenlösliga och fettlösliga ämnena dras ut eller kokas i vinäger för att ge extra effekt. Örterna delas upp i verkningssätt.

  Stimulerande örter är heta örter som är värmande. De ökar den inre hettan och ökar cirkulationen. Örterna ger en värmande känsla i kroppen och stimulerar aptiten. De höjer pitta och sänker kapha. Exempel: Sellerifrö. Torkad ingefära. Svartpeppar. Senap.

  Aromämnen stimulerar flödet av prahna i kroppen. De öppnar sinnet, rensar kroppen och lindrar smärta. Örterna stimulerar även matsmältningen. Exempel: Torkad ingefära. Basilika. Spiskummin. Gurkmeja.

  Dessa örter har en föryngrande och stärkande verkan. De stimulerar kreativiteten och medvetenheten. Olika örter har olika verkan beroende på vilken dosha personen har.

  Exempel för vata: Vitlök. Ginseng.

  Exempel för pitta: Aloe vera. Saffran.

  Exempel för kapha: Långpeppar. Ålandsrot.

  ***

  På sanskrit betyder yoga förening av kropp och själ och finns beskriven i de gamla indiska Vedaskrifterna. Yoga används som en metod för att förbereda för meditation inom ayureda. Dess syfte är att få prana att cirkulera fritt och stilla kroppen. Rörelse och andning strävar efter att hitta en inre ro. Man menar att ohälsa handlar om obalanser mellan vårt hjärta och vår hjärna, och när man kan kontrollera sitt sinne har man hälsa. Detta gör man genom att följa dharma, den åttafaldiga vägen.

  Yama – återhållsamhet.

  Du ska vara ärlig, inte döma eller värdera, och inte ha några begär.

  Niyama – disciplin, levnadssätt och attityder gentemot en själv.

  Du ska ha en ren kropp, hälsosamma vanor, släppa taget om att ha rätt med mera.

  Asana – träning.

  Du ska utöva olika kroppspositioner.

  Pranayama – andning.

  Du ska kontrollera livskraften genom att utöva olika andningsövningar.

  Pratahara – medvetenhet och inre närvaro.

  Du ska fokusera på att stilla sinnet och vara uppmärksam på din inre värld.

  Dharana – sinnets koncentration.

  Du ska fokusera på ett föremål i taget.

  Dhyana – meditation.

  Du ska uppnå ett tillstånd av lugn så att du kan se förbi den fysiska kraften.

  Samadhi – upplysning.

  Du ska bli ett med det gudomliga.

  ***

  Den yogaform som det finns äldst beskrivningar av är hathayoga. Det innebär att man gör olika fysiska positioner som kallas asanas. Till det kommer andningen, pranayama. Ashtangyoga är en annan fysisk och en mycket ansträngande yogaform med fysiskt utmanande positioner. Bikramyoga utförs i 40 graders värme. Poweryoga är en västerländsk form av hatha- och ashtangyoga.

  Gillar

  Kommentarer