ORS

Allmänt, Diagnoser

ORS är en förkortning av Olfactory Reference Syndrome. Personer med ORS tror att de luktar illa men i verkligheten är det inte så. Denna övertygelse orsakar mycket lidande och kan leda till depression. Ofta försöker man "dölja" eller kontrollera lukten, t.ex genom att lukta på sig själv, duscha mycket och använda starka parfymer/lotions. 

Jag har själv ORS och fick diagnosen 2019 (mars). Detta, efter att ha deltagit i en forskningsstudie på Huddinge sjukhus. Innan studien tänkte jag ofta på min kroppslukt. Jag frågade andra om jag luktar, de sa nej men det kändes som de ljög. Jag duschade och skrubbade mig men kände mig ändå smutsig...Min parfym verkade inte heller "dölja" lukten. Så småningom lämnade jag bara huset när jag skulle handla eller åka till skolan. 

Idag mår jag mycket bättre. Jag kan fortfarande oroa mig för hur jag luktar och få panik om någon hostar/kliar sig på näsan, men det tar inte över på samma sätt. Om ni känner igen er i det jag skriver, tveka inte att söka hjälp. Jag svarar gärna på frågor om ni har några - både här på bloggen och mejl. Ta hand om er <3

Gillar

Kommentarer

Jeanette Larsson
Jeanette Larsson ,
Starkt och modigt skrivet, berör, för det måste varit jobbigt många gånger att vara i officiella miljöer. Kan bara ana vilken panikångest det måste orsakat. Glad att du mår bättre nu och att du vågar berätta om hur det varit. Det kan hjälpa många andra.
whatangiesaid
whatangiesaid,
Tack, ja det var jobbigt många gånger nouw.com/whatangiesaid
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229