My story del 1

Allmänt, Diagnoser

Jag föddes på Södersjukhuset i Stockholm. Under mitt första år bodde jag i Kista, sedan flyttade vi (mamma, jag, låtsaspappa, storebror) till Sollentuna. När jag var 2,5 år började jag på dagis. Dagispersonalen kallade mig "vesslan" - det hände alltid något. Jag försvann, klättrade upp i träd, gjorde saker utan att tänka först. I skolan hade jag svårt med många ämnen, främst matte. På utvecklingssamtalen fick jag även höra att jag måste bli bättre på att sitta still, räcka upp handen och vänta på min tur. I 7:an fick jag en ätstörning, och även tvångstankar. Hade ännu svårare i skolan då och slutade med aktiviteter jag tidigare gillat, dans bl.a.

I 8:an larmade skolan. De tog kontakt med skolpsykologen som gjorde en kartläggning av mig. Hon misstänkte ADHD och remitterade till BUP. Inom en månad blev jag kallad till BUP. På första mötet fick jag träffa en psykolog som förklarade hur utredningen går till. Hon ställde också frågor om min barndom m.m. Andra mötet tog lite längre tid eftersom jag fick fylla i formulär och träffa en läkare. Läkaren lyssnade på hjärtat, tog blodtrycket, testade mina reflexer. Hon frågade om jag har/har haft några sjukdomar och hur jag mår psykiskt. När utredningen var klar så kallades jag till ett återkopplingssamtal. Där fick jag veta vilka diagnoser jag har, vad de innebär, och vilken hjälp jag kan få från BUP/kommunen/habilitering. Veckan efter samtalet fick jag hem ett skriftligt utlåtande. I utlåtandet stod det om utredningen, vad man kommit fram till m.m. Detta tog jag med till skolan, jag visade det för lärarna och vi diskuterade vilka anpassningar som ska göras för att underlätta skolarbetet, t.ex låta mig sitta själv vid prov, ordna en "särskild" plats i klassrummet etc.

På nationella proven i 9:an fick jag sitta enskilt. Det hjälpte otroligt mycket, kunde koncentrera mig bättre bl.a. Jag klarade inte alla delar i matteprovet men fick ändå E i slutbetyg. I början kunde jag knappt fatta det men sen kom lättnaden - jag skulle också få gå på gymnasiet som alla andra i klassen!

Ni får veta mer om gymnasiet och tiden efter gymnasiet i del 2. Ha det bra så länge, kram!

Gillar

Kommentarer

Jeanette Larsson
Jeanette Larsson ,
Vad bra beskrivet.
whatangiesaid
whatangiesaid,
Miia Rautiainen
Miia Rautiainen ,
Tack för att du berättar.
whatangiesaid
whatangiesaid,
Och tack för att du tog dig tiden att läsa inlägget 😊nouw.com/whatangiesaid
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229