Börja året med en förändring...

I går var det ju nyårsdagen och maken och jag "lovade bort" oss på eftermiddagen. Vi har i nästan 1 års tid sagt att vi ska åka till Gill och fika så i går blev det äntligen av :-)

Himla mysigt att träffa Gill igen och uppdatera sig om saker och ting. Hon har ju börjat med lite träningar igen men bara varannan vecka. Hon känner att hon inte har tid eftersom hon har sina egna 4 hästar och ridskolan då också såklart. Men det finns nog utrymme för att kunna komma med där varannan vecka framöver.

Sen pratade vi lite om Biggi och hans outtömliga energi......jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska göra för idag red jag 1,15 i raskt tempo hela vägen.....och ÄNDÅ har han precis hur mkt energi kvar som helst ?!? Han får knappt (200gr) kraftfoder och jag ser också på honom i hagen att han är "på" Aggish och Elliot vill vill leka/busa med dem....

Om jag jämför med samma tid förra året så är han en helt annan häst denna vinter. Men å andra sidan mår han så jäkla bra i kroppen nu vilket han inte gjorde förra året. Och det är ju himla kul och skönt men det funkar inte riktigt att jag ska behöva rida 1½ tim innan det ens går att få honom att slappna av så man kan komma till arbete. Han vill bara leka och busa så fort jag sätter honom i ordentligt arbete. Trava på och galoppa gör han fint så i skogen men när jag börjar kräva arbete och korrigera honom flamsar han och busar och sen kör han grymma bockserier och då blir det svårt att komma till allvarsamt arbete så att säga.....han har alldeles "för mkt" energi helt enkelt.

Hur som helst sa sa Gill att hon tyckte jag skulle släppa honom helt på lösdrift för att det gör enorm skillnad på dem. Jo det vet jag att det gör iofs....men sen har jag ju velat ha Aggish inne på natten och det går ju 3 i hagen så ja......i så fall måste jag ha alla 3 ute eller alla 3 inne. Lena vill nog inte ha sin Elliot ute helt på lösdrift heller tror jag....

Men jag tror jag får testa det faktiskt och se om det gör skillnad på honom. Elliot klarar nog iofs att stå inne själv också i så fall.

Sen pratade Anso och jag om det idag också, hon hade samma tanke och tyckte absoolut att jag skulle ha honom på lösdrift. sen ska jag nog tömköra honom 2 ggr/v varav den ena gången ska jag trimma honom efteråt. Han MÅSTE tömma sig helt för att det ens ska gå att trimma. Så alternativet nu är att rida ett dräparpass i skogen och sen trimma efteråt eller så tömköra honom tills han landat och SEN trimma honom.

Mmmm....det finns lite att grunna på där ;-) Jag har inga problem med att han gör glädjeskutt då och då men det är liksom inte det han gör ;-) Som jag sagt tidigare, han går totalt bananas när han kör sina race. Jag hade varit glad om han bockat i galoppen 4-5 gånger sådär "vanligt" eller bara gjort ett par bakutare....;-) Ja vi får se, det finns ju absolut förutsättningar för att ha dem ute. De har ligghall och även om hagen inte är optimal eftersom det inte finns träd så funkar den. Sen finns ju stallet kvar om det blir riktigt grisväder ;-)

Lizza var ju sån att hon blev så galet pigg på vintern. Hon bara bubblade ju under skinnet men hon var å andra sidan så jäkla väluppfostrad att hon busade aldrig på samma sätt. Henne kunde man säga till på skarpen att "nu räcker det" och då bet hon ihop och trummade på med ett större tryck bara. Men Biggi ökar inte bara trycket....hahaha...han tryck går precis rakt upp bara ;-)

Är det någon av er som haft samma problem, för jäkla mkt energi som ni kunnat reglera genom att släppa dem på lösdrift?

Jag har ju haft mina både stallade och på lösdrift men aldrig varit med om att det blivit så galet stor skillnad men det kanske blir det på vissa individer....vad tror ni?

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Lima blir betydligt bättre att ha å göra med när hon går på lösdrift, hon är ju också en sån som har alldeles för mycket energi och som det går "uppåt" för. Hon äter i dagsläget bara en liten handfull med lusern för att få i sig mineraler så jag kan inte skylla på kraftfodret heller. När jag ställde henne på lösdrift för 4 år sen så blev hon en helt annan häst att ha å göra med , i år är ju första gången på fyra år som jag stallat upp henne och nu beter hon sig som en dåre 🙈 så lösdrift är att föredra för dom helt klart
nouw.com/fia_jungdalen