Header

Bilder, Övrigt

Skal! Ni vet såna där tävlingar på instagram som man förbryllat taggar alla sina vänner i men aldrig vinner något? ;) JAG VANN! Thihi ett eget designat skal ifrån Caseapp, det var alltså på @abdressyr instagram som tävlingen ägde rum! Som btw är sjukt duktig!!

Kommande bilder ser ni mitt nya skal, passade perfekt och snabb leverans;);)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardag

Is, is och ännu mera is, överallt. Kan inte rida på banan pga halka och is, varken rida elr köra till ridhuset pga av is plus mörker. Så idag blev det lätt lätt longering och sen så gick vi på transporten några vändor. Men men vi får väll ta det lätt och lagom nu ett tag, planerar att rid på ängen här intill och sen blir det ridhuset till helgen:)

Så lite trim får vi förhoppningsvis in i kommande veckorna!

Likes

Comments

Vardag

Tog en sväng till ridhuset igår förmiddag, red igenom Prince och fick honom riktigt fint till slutet av passet. Med mycket övergångar lönar sig allt;) Idag så rider jag ut men innan det ska P klippas!

Likes

Comments

Vardag

Legat på lat sidan på både blogg och stall fronten sen i tisdags, första skoldagen igår och det känns redan som om man har gått i flera månader.. kom hem och det var storm, blåste sjuukt mycket ute och på köpet så hade jag igen nyckel hem så var utelåst heh. Tillbringade några timmar i stallet, hästarna var redan intagna och stod inne och sov, så jag behövde bara fixa klart stallet och sen kunde jag chilla i sadelkammaren;);)

Eftersom jag inte red pga av "storm" såå stod han då, så han hade då stått i två dagar i rad, inte vad föredrar men den är väll bra att ta korta pauser då och då. Jag kan inte vara den enda som tycker det är lite jobbigt och tröttsamt att gå ut till stallet i kylan och mörkret nu under vintern, jag har inte största motivationen att gå till ridhuset efter skolan i mörkret elr liknande. Men idag så ryckte jag upp mig och red ett joggingpass på banan, lite hård och isigt så bara skritt och trav arbete, men det gör inget alltid bra att bygga muskler av skrittarbete. Babe har fått sig en medryttare, så hon fick också ett joggpass idag.

Imorgon så ska vi försöka ta Prince till ridhuset, lasta och köra, wish us good luck! ;)

Nu längtar vi till denna årstid!

Likes

Comments

Ridning och träning, Filmer

Hejsan! Igår var jag väldigt produktiv skulle jag säga, gick upp tidigt och red till ridhuset med B, var där strax innan 11. Ett trimpass blev det och hon gick sjukt fint. Skrittade helvägen dit vilket då tog ca 30 min, hade hela ridhuset för oss själva så nyttjade det. Galopperade på kvartslinjerna vilket hon gick sjukt fint på, hon gick också sjuuukt fina skänkelvikningar sådär som man inte vill sluta;) Och avslutade med att galoppera på stora volten, först nedsutten och sen lättsits. Sen skrittade vi hem och jag fixade stallet, både hästarna och jag fick lunch innan det var Princen´s tur, hade först tänkt att rida på ängen här intill och få lite bilder på det också men eftersom vädret inte var med oss så fick han gå ett joggpass på banan istället. Jag har på senaste tiden fått feeling för att rida barbacka så det fick det bli. Vi tog det lite lugnt och red i kanske 40 minuter. Lite lätt och lagom pass blev det, mjuk och fin. På kvällen sen så drog jag till en kompis och hade mys kväll;)

Idag är det sista lovdagen för mig, sad but true. Rider ut senare ikväll och imorgon får jag sällskap av Lovisa som äntligen kommer och rider B igen!

Litet klipp ifrån Prince´s joggpass.

Likes

Comments

Övrigt, Utrustning

En hjälm måste införskaffas för min del under 2017! Jag har kollat fram och tillbaka och har landat på en- Onek Defender Matt, jag testade den på SIHS och tycker att den sitter bra. Den är både skön och snygg men samtidigt inte en hjälm som alla har, så troligtvis kommer denna landa i mina ägor om någon månad! Det ska bli spännande att se vad jag tycker om den när jag har använt den ett tag! Bilden länkar.

Likes

Comments

Övrigt, Inspiration

Jag fick en fråga om att kunna tipsa om enklare dressyr övningar och självklart kan jag göra det. Jag skulle säga att allt med hästar och vad man lär hästen är en färskvara så det är alltid bra att komma tillbaka till dessa enklare övningar som man kanske i vanliga fall glömmer bort lite.

Hörnpasseringar var något jag kämpade med för något år sedan kommer jag ihåg men nu tar vi det som vardag, men ibland kan jag känna att man bara springer igenom de och glömmer bort vilken nytta man kan ta ifrån att rida en ordentlig hörnpassering. Efter att ha varit ute på en del enklare dressyr tävlingar och kollat på ekipage efter ekipage ridit sin ritt och genomfört sina hörnpasserigar så ser man tydligt att man samlar poäng genom att rida ett ordentligt hörn.

Tänk varje hörn som om det vore den del av en volt och se varje hörn passering som ett eget moment, rid noga och samla poäng.

Syfte:

Att få bättre hörnpasseringar - och en mjukare och starkare häst.

Svårighetsgrad: Bas. Kan ridas av alla, öka bara svårigheten genom att minska storleken på volten.

Tänk på det här: Du ska alltid bestämma - du får inte bara passera hörnet.

Volter är också en bra uppvärmnings övning för att få hästen lösgjord, var noga med att hästen spårar och går exakt där du vill ha den.

Syfte:

Att lösgöra hästen och ge ryttaren bättre känsla för spårning. Hästen ska ta drivning och våga kliva på lika bra med båda bakbenen. Då känns det för hästen som att den går mer rakt fram än vad den vänder åt sidan, vilket ger bättre aktion och bjudning.

Svårighetsgrad:

Bas.

Tänk på det här:
Sitt mitt över hästen. Titta inte inåt, då tappar du känslan för hästens spårning.

Som ni vet så i min uppvärmning så börjar jag alltid med övergångar men en sak jag ska börja göra är att börja räkna stegen. För att läsa mer om övningen klicka på bilden nedan.

Syfte:

Att öva mjukhet och följsamhet hos häst och ryttare, som leder till bättre tajming.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
I ett högre tempo är det svårare att hålla takten. Fokusera alltid på hästens takt, så försvinner många problem vid övergångar. Till exempel sådant som att ryttaren tappar kontakten, blir stum i handen, att hästen slår med huvudet eller att den springer i väg.

Klicka på bilderna för att läsa mer om övningarna, alla övningar kommer ifrån hippson men är såna övningar verkligen gillar att göra.

Likes

Comments

Ridning och träning, Vardag

Kanske inte riktigt så brutalt som rubriken lyder men hade det inte varit skönt med en lätt lastad häst;) Planen idag var att åka till ridhuset och rida där, men efter att ha försökt i ca 1h så gav jag upp. Problemet är troligtvis egentligen inte själva lastningen utan att han inte lyssnar på mig, han är inte rädd för transporten och går alltid in under lastning (läs- han går in någon/några gång under mina tappra försök att få in honom) i transporten utan problem men problemet kommer när dörren ska stängas ( vi har dörr och inte bom i bak) han håller antingen kvar en bakhov så det inte går att stänga eller så slänger han sig tillbaka ut.

Jag satt och kollade på YT för någon dag sen och hittade lite olika sätt man kan lasta svårlastade hästar och hittade ett jätte bra sätt som jag idag provade vilket gjorde så han inte kunde "låsa" fast sig vid kanten. Men lastningen jobbar vi på och fortsätter redan imorgon.

Summan av kardemumman så ledde allt detta till att P fick stå idag eftersom det blev både kallt och brist på ställen att rida på. Morgon dagen ska läggas upp och P ska iaf till ridhuset. Får väl kanske gå dit i värsta fall, om jag hinner och hittar någon som kan köra så rids B också i ridhuset!

Jag har inte riktigt hunnit göra en presentation av Babe efter pausen, utan hon har bara fått glidit in men här har ni en snabb text om henne!

Honey Babe är ett sto på 163 cm och tillhör egentligen min syster, men av lite olika anledningar så ska hon nu säljas för hon bland annat inte hinns med. Hon är en typisk allround häst som passar till allt och alla. Hon kom till oss ca en vecka innan Prince flyttade hit alltså ca 2,5 år sedan och har kommit ut på några PaJ tillsammans med Sara och en kompis till mig, som startade i höstas. Hon är värdens mysigaste tjej och älskar att bli kliad på öronen haha<33 Klicka här för att komma till hennes annons.

B till vänster och P till höger - PaJ.

Likes

Comments

Bilder, Övrigt

Muggar, blomma, krokar och stång ifrån IKEA.

Jag skriver alltid ner efter varje dag vad och hur hästarna har gjort under träning, plus lite julfika är ett måste i stallet;)

Sjukt mysiga "fällar" på stolen!

Likes

Comments

Ridning och träning

Det finns olika sätt på hur man värmer upp sin häst och alla gör olika. Själv så skrittar jag alltid på långa tyglar i minst tio minuter, gärna med fötterna hängande eftersom det underlättar i min ridning senare. Jag skulle vilja vara så duktig att jag går tio minuter istället för att rida eftersom det inte sliter på hästen men så duktig är jag inte;) Förutom att det sliter på hästen så värmer även ryttaren upp ordentligt, jag kan ibland känna att jag inte är ordentligt uppvärmd och blir stel i min ridning vilket smittar av sig på P.

Jag går sedan alltid över på enkla övergångar, skritt/halt-övergång, detta gör jag för att se vart jag har hästen. Under detta moment så kortar jag även upp tyglarna successivt, för att inte "dra" till mig hästen utan "förvarning". Uppvärmningen skulle jag säga är grunden till passet, om uppvärmningen går dåligt så går passet dåligt och tvärtom. Så jag brukar alltid tänka på och vara noga med att var mjuk i rörelser och hjälper t.ex. inte dra hästen i munnen för att göra halt, (vilket jag inte gör i en vanlig halt heller.)

När jag känner att jag har fått med mig hästen i skritten så går jag över på trav och gör likadant där, enkla övergångar och lägger även till ryggningar. Här har jag fortfarande inte kortat upp tygel helt utan har hästen i en uppvärmnings form.

Till sist så blir det galopp på stor volt, fortfarande i uppvärmnings form.

Förut så har jag alltid glidit över på "huvudmomentet" efter uppvärmningen men jag har mer och mer börjat ta en skritt paus efter uppvärmningen för att dra en tydlig gräns för både mig och hästen, det blir också en stund för att andas och tänka igenom nästa moment.

Så här ser en uppvärmning oftast ut men ibland kan det hända att det twistas lite. Jag gillar t.ex. om att göra enkla flyttningar för att få kontroll över hästens ben samt att mjuka upp hästen i sidorna, P tycker detta en bra övning eftersom han får aktivera hjärnan mer.

Jag flyttar alltså hästen in ifrån fyrkanten några steg och sen flytta tillbaka, upprepar detta flera gånger på lång sidorna. Jag kan också göra detta i "huvudmoment" men flyttar då längre in, till kvartslinjen.

Tycker ni dessa sortens inlägg är intressanta, fler på G iaf? Let me know!

Likes

Comments