Igår fick jag prova nyinköpta dressyrsadeln på ridlektionen, den var jätte bekväm och jag satt så bra i den så jag klarade bra att rida utan stigbyglar också.. För jag hade nämligen glömt ena stigbygeln hemma i min iver att komma iväg och rida :)


Men jag fick rida mycket skritt och volter, och sedan trav på volt. Jag har alltså köpt en dressyr sadel, syntet Globus. Var rejält öm i låren efter ridpasset igår :) Dels med ny sadel och dels utan stigbyglar, ganska ovant!


I söndags galopperade jag för första gången på åkern, sen juni -16 då jag åkte av senast och blev rädd för att galoppera, nåja några galopp språng fick jag Tamma att ta åtminstone. Min dotter hade filmat mej så jag kunde se lite vad jag behöver förbättra, hållningen och skänklarna förstås men min hållning blev betydligt bättre i denhär nya sadeln. Tamma är ju så enormt snäll och dessutom stannar om man tappar balansen så det är ju egentligen helt onödigt att spänna sej och vara nervös. Men det hjälper ju inte hur mycket jag intalar mej att jag inte behöver va nervös, när farten blir hög och det känns som att jag förlorar kontrollen blir jag ju ändå nervös.


Men har övat mycket på halvhalter och långsammare trav nu för att lära mej reglera tempot, annars far Tamma iväg ibland jättesnabbt i trav, sen långsammare , å sen snabbt igen, det blir liksom så ojämt att det blir svårt att hänga med.Ush vad eländigt med dehär leriga hagarna och eviga regn
På stubbåkern var perfekt ridplan i helgen

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har funderat på vilket underlag jag skulle ha i boxen i stallet, tänkte att jag ska prova träpellets så nu köpte jag en 500kg säck för 120euro. Det lär vara drygt.

I helgen var vi ut på stubbåkern med Tamma och båda döttrarna och båda red. Tamma var som vanligt så duktig. Jag hade henne i lina då äldre dottern provade att galoppera. Tamma visste vad jag ville och galopperade så fint:) jag har även hittat en begagnad dressyrsadel som jag köpte så jag hoppas ju att den passar nu, den är samma storlek som allround sadeln men sätet är större, eftersom jag misstänker att denhär sadeln jag har är lite för liten för mej. För jag får så framåtlutad sits i den. Först tänkte jag att jag kan inte skylla på det men jag tror nog nu ändå att det kan ha stor skillnad . 


Likes

Comments

Som vanligt var Tamma så arbetsvillig och duktig, så fastän jag har problem att styra och flyger och slänger med skänklarna listar hon ut vartåt vi ska och liksom hjälper mig åt rätt håll :)

Galoppen gick också bättre idag, hon fattade fortare att jag begärde galopp och höll den lite längre . Hon har jätteskön galopp.

Lektionen tog slut för tidigt idag, tyckte jag nästan fast jag har förut tyckt att en timme räcker gott å väl. Måste ju nog rida här hemma nån dag! och nu ska jag till kvällskiftet och slutar först 22 ikväll


Underbara häst 

Likes

CommentsIdag red jag igen Tamma i manegen, har haft många morgonskift nu i sträck så jag var rätt så trött, hann inte heller tvätta de leriga benen på hästen. Skulle vara verkligt skönt om det kunde hållas lite på minus, för hästarnas och hagens skull.


Före jag gjort i ordning hästen hinner nog tankarna komma om hästarna verkligen är värt allt detta slit speciellt vintertid när jag måste bära ut så många liter vatten osv. Men i manegen före jag satt upp satte Tamma huvudet mot min arm och var så söt :) Jag tänkte att wow det är ju otroligt hur mycket man kan älska en häst! Och sen när vi red alltså det var ju som att flyga fram, hon var pigg och framåt men lyssnade hela tiden på minsta lilla hjälper, helt underbart:)


Nu har vi ju börjat öva galopp och det finns mycket kvar att önska, milt sagt haha. Jag lyckades iallafall lyfta galopp några gånger i vänster varv.

Nu är det just galopp fattningar vi tränar, sen ska jag börja jobba med att hållas i galopp. ,


Än en gång är jag helt fascinerad hur bra Tamma lyder! Idag var hon så pigg att jag fick jobba mer på att hålla in henne, och ge väldigt små hjälper.


Dessutom ville hon trava så snabbt så jag fick träna på att göra lite halv halter och rida lätt trav långsammare. Vi red samma rundor som sist, hela varvet + en volt på kortsidan ,jag hade bättre balans nu än sist, kändes som att jag hölls på hästen rätt så bra.


Jag använder ett par ridbyxor med silikon men det känns mer som att jag klistras fast i sadeln i fel läge liksom haha


Ridläraren sa att man hittar inte bättre läromästare än den här hästen och jag håller fullständigt med :) Och hon är smart, underbar och så snäll dessutom .

Hämtade dottern på dagis också på samma gång ,manegen ligger precis i närheten
Likes

CommentsNu kom det verkligen mycket snö! ca 20cm. Men hagen är iallafall bättre nu när det frusit på, inga leriga hovar då. Sen kunde man också rida upp ett spår i hagen bara det skulle hållas påfruset och snö. Det kunde gott lämna så här nu men det kommer förstås att smälta, de visar plusgrader redan i helgen.


Batriina ser så rolig ut i snön med sina korta ben som sjunker ner i den djupa snön :)

Tamma har inget täcke ännu åtminstone, men hon verkar inte frysa heller, dels har de lösdrift och kan gå in men hon har också fått väldigt tjock päls, fast hon är spansk häst:) Polle min förra häst fick nästan aldrig någon vinterpäls och han frös direkt det var minus, täckade nog honom när det var minusgrader.Likes

Comments


Idag hade en av hästarna, troligtvis Batriina rivit nästan hela el tråden så det tog en bra stund att fixa det och inte blev det ju lika bra heller.

Hon hade säkert fastnat i tråden, rivit av den och fått panik. Hon såg ganska rädd ut och haltade lite, tyckte jag, så hoppas hon inte får något fel nu efteråt.

Tamma har fått tjock vinterpäls redan men de visar snö till imorgon så det börjar ju nog bli vinter. Det är bra att det fryser på i hagen åtminstone.

Här är några bilder från vår fotosession i regnet i höstas

Hade ingen aning att jag skulle få min dröm häst ~Blanco belezza ~<3

Plötsligt bara klickar allt!

*happy *Likes

Comments


Måndagens lektion gick superbra. Vi travade runt hela manegen och tog sedan en volt på kortsidan, Tamma fattade fort vad vi höll på med och började lista ut var hon skulle stanna och starta. Jag tappade nog balansen lite nu som då speciellt på volten och Tamma saktar då farten ungefär som att hon är rädd att jag ska falla av. Underbar häst :) Vilken läromästare!


Sist övade vi på att lyfta galopp men det blev så skumpigt från trav så det var enklare för mej att göra det från skritt, och det gick bra:) Så nu är jag supernöjd, att Tamma börjar förstå vad jag menar, så mina hjälper går fram.


Likes

Comments

vi red med en fårskinn sadel, Christ premium plus. Superbra och varm :)

Tamma blev pigg på stubbåkern men lydde så bra! Min finaste pärla

Min dotter kom hem i helgen så det blev en del ridning och fotografering

Likes

CommentsIdag gick det superbra i manegen :) Jag är så glad över att jag köpte den här hästen som det funkar så fint med. Världens snällaste, underbaraste häst!

Om jag lutar mej för mycket framåt, saktar hon in, om jag hamnar i obalans , saktar hon in, som att hon är rädd att jag ska falla av. Och känslig i munnen, funkar på lätta hjälper. Idag hade jag inte någon piska men vi travade ändå. T. o. m hela varv i hela manegen utan lina haha. det tar sej.

Jag drömde ju en natt att hon kunde prata, men det känns som att hon faktiskt kan det. Åtminstone kan man läsa av vad hon säger/menar. Men kanske alla kan det på sina hästar förstås, de som lärt sej läsa av häst språk.

Så travade vi på långsidorna och skrittade på kortsidorna, gjorde volter, sen tränade vi på korttrav på volten. Tamma hade kanske varit för mycket i gräshagen för hon har fått lite lös mage nu, men det är mest för att det är så lerigt på lösdriften som jag inte velat ha henne där, är rädd att hon ska få något fel i benen av att stå i leran. men jag tvättar och torkar benen och ger mat inomhus till nätterna, så då brukar hovarna få torka över natten åtminstone. Eländigt när det ska regna så mycket.

Den här veckan är det höstlov och min äldre dotter kommer på besök, då blir det säkert mera ridning. Tamma fick vinterskor i lördast, det är ju ändå så halt nu på stubbåkern så det är bra att ha.


Likes

Comments

Jag vet att de inte brukar säga att någon  är perfekt men min häst är nog det nu :)

Vi hade ridlektion i måndags och hon lyssnade så bra, är så samarbetsvillig och snabb att uppfatta mina hjälper.

Sen är hon supersnäll, go och ja det finns inte ens ord för det!


Ridningen har blivit riktigt njutningsfullt, vill bara rida mer och mer . Hon har också mjukare och bättre trav, ridläraren var också förvånad att hon utvecklats så snabbt.

Sist övade vi på korttrav som också går bättre och bättre. Jag var inte heller rädd vid något tillfälle. Vi travade på en volt.

Nu går Tamma i gräshagen​Min dröm häst 

Hämtade min dotter från dagis med hästen, det fick  stor uppmärksamhet, är väl inte så vanligt :) Likes

Comments
Måndag och ridlektion i manegen var dagens program.

Tamma var så lugn och snäll, idag är hon värt sin vikt i guld haha.

Uppvärmningen och volterna gick bra, vi red inte lika mycket serpentiner i manegen då jag lyckas hålla båda tyglarna och inte tappa den yttre tygeln.

Vi övade mycket på kort trav idag, att sitta ner i sadeln och jag hade längre stigbyglar så det var lättare att sitta rakt. Travade först långsamt och sen snabbare trav i lätt trav. Vi travade på volt i lina och sen utan lina så jag måste styra och det gick förvånansvärt bra. Vi pratade samma språk,

Tamma förstod vad jag ville och jag började förstå vad hon tänkte göra nästan före hon hunnit göra det. Förra gången kände jag mej så styv och stel i hela kroppen, brukar ju bli uppvärmd efter en stund men ibland funkar nästan ingenting och ibland kan man få till det. I början av sommaren i år tyckte jag att jag skumpade runt i sadeln och flög åt alla håll men nu tycker jag att jag börjar få lite ordning på det hela, lite kroppskontroll och kontroll på hästen. Så jag är mycket nöjd! Kanske man kunde få belöna sej och hästen nu med ett nytt shabrak i rosa med rosa benskydd och stigbyglar i rosa med nitar haha


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det har varit varmt i början på denhär veckan, på måndagen var jag ledig och var ute och promenerade med min häst Tamma och min dotter följde med på cykeln. Vi for till närmaste skog, det finns en skogsväg där det går att rida. Vi mötte skördetröskor men Tamma var så lugn, höjde knappt på ögonbrynen. Tamma verkade njuta lika mycket som vi gjorde. Vi stannade och fotade lite.
Igår red jag här hemma på grusvägen övade mest på kort traven, att sitta ner i trav, vissa gånger lyckas jag bättre och vissa gånger skumpar jag som en gummiboll, märker åtminstone att det blir lite lättare, så visst går det framåt även om det är med myrsteg och ibland lite bakåt också. Haha. Det känns ibland som att har jag faktiskt gått 2 år på ridskola!? Kan ju inget! Men tittade på några videon där jag red min förra ponny och nog var det ändå väldigt stor skillnad på min ridning i början och sen när jag hade haft honom över 1 år. Som min ridlärare sa, alla har något som de behöver öva på.
Men rider man samma häst hela tiden blir det åtminstone lättare med just den hästen då man blir bra på det man gör/övar på.

Men Tamma lydde så bra så det kändes jättehärligt att rida igår, så som man vill det ska vara, underbart!

Likes

Comments

Äntligen finns det stubbåker stt rida på! Igårkväll var vi på en liten länk på stubbåkern och tränade lite NH. Tamma var så lydig och lyhörd, stannar och backar och följer mej så bra. Märks att hon är bra tränad inom detta. Hon är ju också bra utbildad och har en sådan personlighet att hon är tillmötesgående och vill jobba. Tänk vilken stor skillnad det är mellan olika hästar, är ju mycket trevligare att jobba med en häst som gillar det, än om hela energin måste läggas på att väcka hästen.
Sen flätade jag lite flätor

Likes

Comments

Måndag och ridning i manegen på chemat idag. Duggregnar men är annars lungt och härligt höstväder!

Nu till ridningen. Tamma var supersnäll och lydig och lugn som förra gången. Inte alls lat ändå. Vi övade en halvtimme i skritt volter vid varje kortsida, snett igenom mellan varven. Jag skulle öva på att inte (förlåt mej hästen) så att säga "såga" hästen i munnen när jag inte lyckas hålla andra handen på plats då vi svänger i hörnen och på volter. Med resultatet att hästen går i serpentiner.

Jag började skratta för mej själv då jag tänkte på att om vi skulle vara med i någon dressyr tävling och rida runt i serpentiner , vi skulle väl få bara minuspoäng om man kan få det haha.

Sen red vi lätt trav och ridläraren sa att Tamma börjar få bättre kondition för hon klarar bättre att hålla sej till en mindre trav nu och springer inte så hårt mera. Då är det också lättare att rida och tempot är ju jämnare nu också. Traven känns inte lika skumpig mera. Vi utvecklas båda och kommer till ett system som funkar, tillsammans.

Likes

Comments

Idag har det störtregnat och åskat och nu ser hagen (min ridplan) eländig ut igen. Planen är nog att jag ska ha dit några sand å gruslass småningom. Då säger min man att det borde dräneras. Ja tack , jag vet det men vem skulle göra det liksom. Annars lutar det rätt så bra så jag tror att det skulle bli betydligt bättre redan bara med grus, fast jag vet inte riktigt vilken storlek det skulle vara heller.
Planen ca.35-40*15cm
Även om Tamma ser smal ut ännu så har hon fått betydligt mera hull, revbenen kan anas ännu men hon är påväg att bli "normal".

Jag tänkte att jag skulle gå ut och promenera med henne i skogen så hon blir van med omgivningarna. Jag vill helst inte rida ensam ännu åtminstone, bara någon går eller cyklar bredvid går det bättre. Är ju minst en km förrän man kommer till nån skog härifrån också. Det finns ganska många hästar här i området.

Nu har jag mockat i boxen , i lösdriften. Fyllt på mera spån och halm, vi har haft eget men nu börjar det ta slut och skördandet är så försenat pga vädret så jag hamnar nog att köpa spån eller pellets nu. Värst med halmen då de står bara och tuggar i sej det, och lämnar höet i hagen då och Tamma behöver ju verkligen mera näring än det finns i halmen. Nu får hon förutom hö, också greenline, så mycket som magen tål, protein och mineralfoder. Har också gett linfröolja till ännu, några matskedar per dag.

Lycklig hästägare! Tamma har verkligen bästa lynnet 10+ 

Likes

Comments

Idag red jag privatlektion i manegen och det gick jättebra! Tamma var helt cool, inget gnäggande åt sin spegelbild eller annat extra haha. Hon lyssnade så fint, vi red övergångar i skritt å trav, först i lina, sen utan lina, helt själva. Hon var superduktig!

Vi travade lätt trav på långsidorna och skrittade kortsidorna.

Och jag försökte koncentrera mej på att spänna magmusklerna, lägga tyngden i stigbyglarna och slappna av i benen. Påsamma gång som jag ska försöka hålla koll på att händerna hålls stängda, av någon underlig anledning far vänster hand upp hela tiden och nästan släpper tygeln​. Skänklarna far för långt ut, jag lutar för mycket framåt med överkroppen, hälarna åker uppåt osv.

När vi travade själva så kom det en traktor utanför och Tamma hoppade till, antagligen för att ljuset av den lyste in i manegen genom dörren och hästarna uppfattar ljuset som ett hål, sa ridläraren. Men jag kände mej riktigt nöjd över att jag inte blev rädd. Jag märkte inte ljuset utan jag trodde att Tamma tänkte vända om. Men jag satt ju lungt kvar och behöll kontrollen, eller åtminstone höll mej lugn. Det var ju också betydligt mindre trafik mitt på dagen än på kvällarna, när vi hade lektion tidigare idag.

Jag var jätte taggad och positiv idag och Tamma var lugn så det var en lyckad kombination.Tänk att jag har en egen häst som jag också kan rida och inte liksom att man har ett verktyg hemma men inte klarar av att använda det. Eller är för rädd att använda det. Städade stallet direkt jag kom hem och nu sitter jag och bloggar på telefonen medan jag äter. Fick några höstbilder knäppta också, och en där det syns hur lerigt det är i hagen, var mycket jobb att rengöra hovar å hästbenen idag.


Likes

Comments

Vi har en shetlandsponny som heter Batriina, som vi köpte för två år sedan, hon har blivit riden nu i två års tid. Vi har också en kärra, den köpte vi till julen ifjol så körd med har hon bara blivit i år. Hon är väldigt snäll som barnponny men ännu bara 5 år så hon kan nog busa till det också.. Min dotter som också är 5 år rider själv för första gången här på bilden.

Batriina har varit lite lat att få framåt men det passar bara oss bra, hon behöver ju inte ha någon racerfart precis med småbarnen. Min dotter har fått rätt så bra balans redan och kunde t.o.m styra själv med tyglarna. Batriina följde ju efter mej ändå fast vi inte hade någon lina, så det gick bra iallafall.

Ibland nafsar Batriina och har till och med bitit mej lite i handen, så man ska inte ge godbitar från händerna åt Batriina. Hon har också tuggat sönder min fina tröja som jag hade hängt upp lite för nära boxen hahaa, jag hittade den i boxen och endast remsor kvar av den. Annars är hon supersnäll, tycker om att bli pysslad med och borstad.

Likes

Comments

Köpte en fårskinnssadel till Tamma som jag har provat några gånger, har använt stigbyglar på dem hittils. Då jag tycker hon har så "skumpiga" gångarter och inte vant mej ännu. Men den är jättehärlig att rida i, mjukt och varmt. Enda dåliga är att man ju inte kommer upp i sadeln utan någons hjälp eller använda pall.

Likes

Comments

I måndags var det dags för ridlektion nr 5. Har bestämt mej för att ta privatlektioner för att komma någonvart i ridningen. Manegen ligger 1km härifrån och tyvärr måste man genom mycket trafik för att ta sej dit. Visserligen går det ju bra med en lugn och snäll läromästare till häst. Lektionen gick väl sådär, det kom en annan häst in och Tamma gnäggade jätte mycket. Det känns väldigt läskigt, jag tror att hon tänker bocka eller springa iväg när hon blir uppspelt. Då kommer negativa tankar, som att nu faller jag av å bryter benet eller nacken. Det är ju mestadels obefogad rädsla. Fast jag föll faktiskt av en bockande häst för tre år sen och bröt armen. Det var lång rehabilitering och den blir kanske aldrig som förut, och minnet av vilken kraft hästen hade i bockningarna får mej att tänka att man nog är ganska liten och chanslös när man sitter på ett 500kg flyktdjur.

Ridläraren sa att jag håller i tyglarna och bestämmer vartåt hästen ska titta, hon är nämligen tittig på speglarna i manegen och börjar gnägga när hon ser sej själv haha.

Vi travade i lina och på det viset tränar jag min sits utan att ens behöva styra. Trodde att Tamma skulle vara pigg i traven pga hon verkade så upp i varv. Men hon var lat så jag fick använda spö. Börjar märka nu när hon saktar av och hur mycket skänkel som behövs för att hålla igång traven. Men sen plötsligt kan hon nog ha fart av sej själv också. Ridläraren sa att jag får förlänga stiglädren ett hål när jag fått lite bättre balans. Har också fått i hemuppgift att träna  bålstyrka. Lite pinsamt av en f.d maratonlöpare och styrketränare men man kan inte leva på gamla meriter haha. Har börjat på ett nytt gym nu i höst så nog ska det väl komma någon muskel småningom. Vet nog själv att bålstyrkan har saknats de senaste åren.


Likes

Comments