Svenska Dialektmysteriet - Finlandsvensk? Vad är det?

På lördagen åkte Johan och jag in till Åbo och kollade på pjäsen "Ursäkta, talar du svenska?" med Mimmi och Robin, vilket blev en riktigt trevlig kväll! Till en början visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av pjäsen , men då det väl satte igång så förstod man ganska snabbt ur vilken karaktär den skulle utspela sig. 
Summa sumarum så var det en väldigt trevlig pjäs, dock kändes det emellanåt som om den var väldigt styrd i olika ämnesrelaterade frågor och inte alltid tog upp alla sidor av saker och ting. Fast det var ju inte heller meningen att det skulle vara en jätte seriös pjäs utan snarare skall man ju skratta och kunna relatera till de oliak händelserna. Överlag tycker jag den var riktigt bra, men ibland kändes det jobbigt att de lämnade ett ämne mitt i utan att ens reda ut det klart... aja svårt att förklara! 
​​​​Hur som haver så tyckte jag detta klipp var passande i tanke på den pjäsen eftersom det handlar om finlandsvenskan som språk. Klippet kom alltså helt på random fram bland "rekomenderat för dig " på Youtube tidigare idag. Jag sitter jämt och ständigt och tjatar om att det finns för lite info för resten av världen att ta del av om oss svenska talande i finland , och jag tror det är därför jag blev lite extra glad då jag såg detta klipp. Men det är nog utöver mina personliga åsikter också ett  rätt så intressant program i sig! Trist att de har några år på nacken bara , eller ja , mig stör det ju inte men kan tänka mig dagens ungdomar skulle kunna uppleva det jätte tråkigt och jääätte gammalt.  Tycker de kunde faktiskt göras fler sådanahär informerande klipp som skulle visas i alla svenska skolor, skulle ju inte skada iallafall! Kanske kommentaren "Men oj , vad bra ja förstår dig , trodde finska skulle vara svårt?" slutar komma upp då....

  • 5 671 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229