Vi ber om ursäkt för det lite längre uppehållet, men ska nu försöka ge er en god uppdatering om hur våra sista dagar i Guatemala såg ut.


Arbetsdag nummer två i San Cristóbal ägde rum i den lilla stadens "stadshus" mitt på torget, bara ett kvarter från vårt boende.. Det var söndag och den stora marknaden hade redan dragit igång när klockan var strax innan 07.00... Vi hade hoppats på en intensiv, fullspäckad dag med många besökare/patienter men konstigt nog var trycket väldigt lågt under denna dag. Vi tror att det inte riktigt marknadsförts i ordentlig utsträckning att vi skulle komma, men vi tryckte upp flygblad som delades ut på torget under dagen så vi skrapade ihop ca 280 patienter iallafall - det var vi nöjda med !

Se bilder nedan:

en lång rad med alla glasögon sorterat efter styrka.

En del "tantaluringar" var bara några äpplen höga och ack så söta!

FÄRSK (läs levande) kalkon, tupp, kyckling fanns det gott om på marknaden.


Den tredje arbetsdagen i området kring San Cristóbal befann vi oss i San Lucas Chiacal. En liten bergsby, ungefär 40 minuters bilfärd rakt ut i skogen/djungeln. Vi började på asfaltsväg..det blev grusväg..det blev lerväg..vägen blev mindre...och mindre..och slingrigare...och mindre. Vi passerade stora odlingar med kaffeträd/buskar som trivs bra på den höga höjden. Tillslut kom vi fram till en liten by med en skola där vi blev väl mottagna av nyfikna elever och de lärare som arbetade där. De hälsade oss välkomna och berättade att detta var första gången som någon kommer ut dit som har intresse av deras hälsa. Därför kände de sig mycket tacksamma för att just vi kommit dit. I byn fanns knappt någon el, inget rinnande vatten och levnadsförhållandena var otroligt primitiva med mycket fattigdom. Det odlades kaffe, majs, haricots verts och andra grönsaker som de levde av själva men även sålde på marknader. På skolan gick det mest äldre elever, yngre tonåringar, men det kom idag dit många yngre barn från omkringliggande skolor för att bli undersökta. Även vuxna kom dit. Dessvärre hade det varit kraftigt regn på morgonen så vi misstänker att många från omkringliggande byar inte klarade av vandringen genom skogen till skolan. Många av patienterna var smutsiga, hade dålig tandhälsa och slitna kläder så vi förstod att detta är ett fattigt folk. Därför kändes det extra bra att kunna göra någon skillnad för de ca 145 patienter som kom! När vi kom tillbaks till vårt boende på kvällen insåg vi hur bra vi egentligen har det. Vi kan duscha varje dag, äta riktig mat, sova i en riktig säng och ta på oss rena kläder - en självklarhet för oss men långt ifrån för alla.

Se bilder nedan:

Även de minsta kunde vi göra glada.

En sista-minuten undersökning i väntan på vår buss var inget man tvivlade på att lösa! Mannen i grön piké längst till höger blev mycket nöjd.

Den fjärde och sista arbetsdagen ägde rum i Santa Cruz, ett samhälle ca 30-40 minuter från San Cristóbal i riktigt tillbaks mot Guatemala City. Vi packade ihop oss från vårt boende då vi skulle tillbaks den långa vägen till Guatemala City när arbetsdagen var slut. När vi anlände till den lokal som det var tänkt att vi skulle arbeta i hade det blivit ett stort missförstånd i organiseringen då lokalen saknade elektriska lampor och hade väldigt dåligt ljusinsläpp. Men inga sura miner sa vi - och slog upp undersökningsstationerna i solskenet utanför på parkeringen!! Det strömmade in folk lite sporadiskt och totalt undersökte vi ca 170 patienter. Vi arbetade fram till ca kl 12-13 innan vi packade ihop allt en sista gång och begav oss i värmen tillbaks till huvudstaden.En dryg bilresa på ca 6 h med kraftiga bilköer, otrolig värme och en hemlängtan som smög sig på…

Se bilder nedan:

Onsdagen kom, vi hade en lugn morgon på vårt boende Casa de Amigo för att under förmiddagen göra ett studiebesök på Guatemalas optikerutbildning på Galileo Universidad. Vi fick träffa utbildningens dekan/programansvariga och fick möjligheten att ställa frågor till henne och samtidigt berätta om hur vår utbildning ser ut.

Optikerutbildningen har funnits sedan 2002 i Guatemala och de läser 2,5 år till grundutbildningen och 5 år totalt för magisterutb. Första året är det ca 350 studerande och sedan är det 100st som tar examen.

Här betalar man 550kr/månad för sin utbildning, och vi som tar studiebidrag och möjligheten till studielån som en självklarhet i Sverige… Dessa studenter kommer in 1-2 dagar i veckan (vara av en dag är Lördag) och resterande av tiden läser de på distans och kan jobba för att ha råd med sin utbildning. De läser samma kurser som vi i stort sett, vilket är svårt att begripa då de gör det mesta på distans… Och med två praktikperioder under termin 5 och 9. En gång i veckan åker optikerstudenter och ögonläkare ut till fattigare delar av landet och gör en insats. Detta förstärks även med 2 tillfällen per år, då alla hälsoinriktade utbildningar (totalt 5000 studenter) gör stora arbetsinsatser på en arbetsdag då man sökt stipendium från skolan för att köpa in medicin, ögondroppar, glasögon osv. Man delar ut kläder och annat som kan behövas. Man lär ut om livsmedelslära, att tillaga mat och använda grödorna som finns runt omkring, på ett hållbart sätt. Lite basic sjukdom/läkarkunskap till en utvald person i varje by för att öka självständigheten. Bara 6-7 km från Guatemala City, Guatemalas huvudstad lever människor i fattigdom och detta är inte studenter alltid medvetna om, så det är av stor betydelse att inte bara hjälpa de behövande utan öka intresset för medmänniskan och öka kunskapen om hur verkligheten ser ut runt omkring dem. Många av studenterna kommer från övre medelklassen och lever ett privilegierat liv.
Vi har mycket att lära från varandras utbildningar.

Uppställning med Dekanen (längst till vänster) för Optiker utbildningen i Guatemala, och det svenska teamet. Eva, Andrej, Ulla, Katarina, Sofia, Malin, Ingvar och Pia.

Efter besöket åkte två i sällskapet tillbaks till Visualiza (ögonsjukhuset vi besökte tidigare) för att överlämna några bananlådor med glasögon som vi inte ville ta med oss tillbaks till Sverige. Vi kom även överens med optikerutbildningen att de skulle ta några av våra lådor också till deras fortsatta välgörenhetsarbete. Några av oss tog sedan en promenad på indianmarknaden inne i stan, några gick hem för att börja packa… Vi sågs sedan till kvällen för en sista middag tillsammans i vårt lilla sällskap. En härlig final på resan och vi avslutade på samma restaurang som vi besökte den allra första kvällen - vi knöt ihop säcken helt enkelt.

Nu är vi äntligen tillbaka i Sverige, där vi möttes av vår och värme. Vi tar nu nya tag i vardagen och är påväg mot upploppet av vår utbildning. Den 2 juni tar vi vår examen i Aula Medica i Solna.

Vi vill rikta ett otroligt stort TACK till Er alla som gjort denna resa möjlig för oss, till alla Er som lämnat in Era glasögon och till Er som stöttat oss ekonomiskt. Ni har tillsammans med oss bidragit till att totalt 2700 människor har blivit synundersökta och 2800 par glasögon har delats ut ! En droppe i havet - men ett stort kliv i rätt riktning!!! Vi vill även tacka vår fantastiska reseledare Eva Bendz som hållit i trådarna vad gäller bokningar av alla boenden, transporter och lokaler, som har tolkat åt oss när vår knappa spanska inte räckt till, och som delat med sig av sina livsäventyr under resans gång med ett berättarskap som fått oss alla att tjuta av skratt!

Den här resan är en erfarenhet och ett minne som vi bär med oss resten av livet och vi är båda öppna för att åka med på fler resor i framtiden ! Är du också intresserad? Inga förkunskaper krävs för att kunna hjälpa till. Läs mer på www.visionforall.org om hur DU kan bidra!

TUSEN TACK FÖR ERT EKONOMISKA STÖD TILL VÅR RESA:

 • Lions Kristina Lindesberg
 • Lions Storå
 • Lions Grästorp
 • Lions Järpås
 • Lions Götene
 • Lions Kvänum
 • Cooper Vision Nordic AB
 • Hoya Lens Scandinavia
 • Pressbyrån
 • Patriks Optik
 • Dina försäkringsbolag Lidköping


Många kramar Sofia & Malin.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Efter en lång resdag igår i minibuss genom bergen kom vi äntligen fram till den lilla pärlan San Cristóbal. En färgsprakande liten pittoresk småstad ca 6 h norr om Guatemala City. Här ska vi arbeta till och med onsdag och vi har precis avslutat första dagen!
Vi har idag arbetat i en liten ort utanför San Cristóbal, som heter Tactic. Vi har hjälpt 320 människor, gamla som unga, till en enklare tillvaro. Här pratas nästan ingen spanska utan istället olika typer av maya-indianspråk. Levnadsstandarden är låg, många saknar tänder & utbildning. De har visat oss stor tacksamhet för vår hjälp och det värmer i våra hjärtan! Nedan följer lite härliga bilder från vår första arbetsdag !!!
Kramar Sofia och Malin

Likes

Comments

I förrgår, 20 april, var en arbetsfri dag men vi fick istället möjligheten att göra ett studiebesök på en ögonklinik i Guatemala City - Visualiza. Det är en klinik som är uppdelad i två mottagningar, en privat och en 'social'. Den privata delen av mottagningen är till för de välbärgade. Där görs alla undersökningar enskilt i en lugn och påkostad miljö med senaste tekniken och designmöbler i väntrummen. Den 'sociala' delen däremot, är till för de som inte har ekonomisk möjlighet till behandling trots samma behov. På denna mottagning görs undersökningarna på flera personer i samma rum, samtidigt, med något enklare instrument och i enklare lokaler. I ett rum där de allra mest avancerade instrumenten finns, undersöks patienter från båda mottagningarna, men aldrig samtidigt! Visualiza's vision är att de vill ge lika vård till alla, oavsett ekonomisk situation, genom att låta "de rika" betala mer för sina behandlingar för att på så vis även bekosta "de fattigas" behandlingar. Samtliga anställda, både läkare och rådgivare, arbetar varannan vecka på respektive mottagning.
Det var ett mycket intressant besök!

Väntrummet på den 'sociala' mottagningen, med träbänkar.

Väntrummet på den 'privata' mottagningen, med fina, mjuka stolar.

Grundlig information om patienternas diagnos och om hur ev. operation ska gå till.

Operationssal

Kliniken som utför en stor del av landets kataraktoperationer, hornhinnetransplantationer, glaukombehandlingar och mycket mer !

Ett litet journalsystem...?

Likes

Comments

...minst sagt!!!!
Dag 1: 303 personer.
Dag 2: 350 personer!
Dag 3: 465 personer ! ! !

Igår låg jag, Sofia, i magsjuka och var hemma hela dagen. Det övriga gänget körde på i ett rasande tempo och mellan kl 8-17 hade de hjälpt närmare 350 personer!!!
Idag var jag på benen igen och när dagen var slut räknade vi till 465 personer som fått vår hjälp.
Alltså har vi, 9 frivilliga själar, hjälpt lite drygt 1000 personer på tre dagar till att få bättre syn och på så vis bidragit till att dessa människor kan arbeta, utbilda sig & bygga en framtid. Att mötas av all denna tacksamhet, glädje, kindpussar, välsignelser & kramar för det ack så faktiskt enkla jobb vi gör - det är ovärderligt!

Dessa tre första arbetsdagarna i Antigua har vi varit i en slags kyrka, vi har haft fyra undersökningsstationer och en stor utlämningsstation. Varje morgon när vi kommit har det redan suttit minst 100 personer och köat. Allt ifrån unga och gamla, män, kvinnor & barn. Vi har fått stort stöd av en lokal välgörenhetsorganisation som hjälpt oss att tolka, ordnat kösystem, gett oss mat och vatten. Idag blev vi avtackade av hela det gänget med diplom för vårt arbete och även en liten gåva, det värmde!

Vi lämnade Antigua ikväll och är nu tillbaks i Guatemala City. Imorgon ska vi göra ett studiebesök på ett ögonsjukhus och på fredag styr vi kosan mot San Cristóbal, uppe i bergen, där vi sedan ska arbeta 4 dagar till. Där kommer förmodligen behovet av vår hjälp vara större, fattigdomen mer utbredd och kommunikationen allt svårare... Men vårt lilla gäng har humöret på topp, vi skrattar med och åt varandra, oftast alltid med glimten i ögat & vi trivs i varandras sällskap!

Nu är det sovdags här borta... Kram kram Sofia

Bilden högst upp, hela Vision For All-gänget framför ingången till kyrkan där undersökningarna ägt rum.

Bilden längst ner, hela sällskapet från Sverige & Guatemala som tillsammans rott dessa dagar i hamn!

Likes

Comments

Dag 1, Måndag 17/4.
Klockan ringde vid kl. 6.15. Vi blev hämtade kl. 7.30, väl där, satt nästan 100 personer och väntade på oss. Vi riggade upp 3 st undersökningsstationer, (jag och Sofia delar en station idag). Vi är 4 optiker i teamet, och 4 assistenter som delar ut glasögon i den styrka vi mätt upp.
Strax efter kl. 8.00 körde vi igång. Eva (vår reseledare och fenomenala tolk) höll ett tal till alla väntande personer, med lite förklaring till vad vi gör, vilka vi är och hur det kommer gå till väga. Och SOM det applåderades.😊 Och sen var vi igång. Och OJ vad tiden gick fort! Efter att jag och Sofia sett på när 2 personer fått en snabb synundersökning, så kastade vi oss ut själva.
Och det gick förvånansvärt bra! De spanska fraserna vi hunnit lära oss klarar vi oss ganska långt på. Även lite teckenspråk fungerar som ett bra komplement. (Och frågar man Ulla i utlämningen fungerar svenska lika bra😂)
Alla dessa människomöten man fått uppleva, i åldrarna 8-87 i stolen, WOW! Och så många glada, nöjda och tacksamma människor har jag aldrig stött på. Alla kramar och kindpussar man fått! ☺️ Det går inte att beskriva med ord känslan som man har när man får hjälpa någon som blir så glad.. Så fantastiskt!! Att man kan faktiskt göra lite skillnad för någon, mer än man tror. Några speciella möten sitter ju djupare än andra, och speciellt va två killar i 8-9 års åldern som va kusiner, och båda fick sina första glasögon idag. De var så glada, stolta och nöjda över sina glasögon, och så många kramar vi fick från dem! 😍 De gjorde intryck på alla i gruppen/teamet tror jag.
Hela 303 st undersöktes idag!! Wow! Så kul! Vilken dag det har varit! Underbar! Och vi är ett jättebra team som jobbar ihop, både vi från Sverige/Vision For All, samt lokala förmågor som styr upp att dessa människor hittat hit, hjälper till att tolka så gott de kan, ser till att vi har vatten osv. Guld värt!
Det var ett ganska trött gäng, men nöjda, som åkte tillbaka vid 16.30, till boendet, för att utföra kvällsjobbet som består av att föra statistik på åldersfördelning och styrkefördelning. Sen var vi välförtjänta av middag.
Och som tidigare kvällar, så delar vi så mycket skratt i varandras sällskap. Både med och åt varann på det hjärtligaste sättet, och det bjuder man på. Åldrarna sprider sig lite i gruppen, från 27-75 år, och det är det som är så härligt och berikande!
Tack för den här möjligheten!!
Kramar Malin

Likes

Comments

Antigua, Guatemalas gamla huvudstad, ligger ungefär 1 h bilfärd från Guatemala City och hit kom vi som sagt i förrgår. Hela helgen firas påsken, dygnet runt. Alla män och pojkar bär långa klänningar i lila, som är påskens färg, och alla kvinnor och flickor bär klänningar/dräkter/kjolar i färggranna tyger. Man bygger sk. "mattor" på gatorna av färgat sågspån, gräs & blommor och formar detta till olika motiv/mönster med anknytning till religiösa berättelser. Sedan går de gata upp och gata ner i långa led med orkestrar och bär stora "trätroner" med religiösa motiv och figurer. En häftig upplevelse att få se detta - vi är så glada att vi fick den chansen!
Turister från hela världen kommer till Antigua under den här veckan, men processionerna har pågått ända sedan februari. Även här drar vi blickarna åt oss med vårt blonda hår men möts oftast av leenden & nyfikenhet!

Igår, långfredagen, for vi och ett par andra ur vårt resesällskap på dagsutflykt till Pacaya som ligger ca 1,5 h härifrån. Där hyrde vi hästar (som dock nästan gick av på mitten när vi hoppade upp...) och tillsammans med guide red vi upp mot Volcán Pacaya, en aktiv, 2500 meter hög vulkan. Vi grillade marshmallows i en mini-krater och hade en härlig dag tillsammans !

Påskaftonen har varit den soligaste och varmaste dagen hittills! Vi bytte boende imorse efter frukost och åkte sedan till Puerto San José, en strand ungefär 1,5 h söderut från Antigua. Där fick vi njuta av sol och bad några timmar tillsammans med hela Guatemalas befolkning..vi har aldrig skådat en så människofylld strand tidigare! Vattnet svalkade nätt och jämt och i solen var det lätt 40-45 grader varmt.

Imorgon är det söndag med fri tid hela förmiddagen och efter lunch är våra lediga, sköna, roliga, intensiva och självfinansierade dagar till ända. Då drar vår planering igång inför vår mission med Vision For All - på måndag börjar synundersökningarna och vårt stora äventyr!!

Glad påsk till Er alla från ett varmt Guatemala ! ! !

Kramar Sofia & Malin

Likes

Comments

En liten solpaus på fm innan avfärd

Ett under att packningen kom med😅

Framme på nytt boende, med vulkan i fjärran, imorgon blir det en ridutflykt upp på vulkanen.

Lunch på en kloster-innergård, så vackert och rofyllt.

1,5 h färd från Guatemala city, kom vi fram till vackra Antigua! Vilken mysig by, reklam är förbjuden, färggranna hus, blommor och lummigt! Påsken är jättestor och viktig här. Turister från hela världen tar sig hit.
Vi har just avnjutit en underbar lunch på en innergård till ett kloster. Vinden är ljummen och fåglarna kvittrar. Ett litet paradis på jorden😊


/Kram Malin

Likes

Comments

!Hola hola¡ - Bienvenidos a Guatemala !!!

Avresedagen började tidigt med en klocka som ringde kl. 05.00... 25 h senare sätter vi våra fötter på Guatemalas flygplats efter en lång resa.
I tullen blir vi stoppade då vi sticker ut med vår något speciella packning. Stora resväskor men även stora inplastade paket med bananlådor i, som de på röntgen såg innehöll massvis glasögon. Våra resekamrater som varit på tidigare resor säger att de ofta misstänks för att föra in varor som ska säljas, men vi berättar att glasögonen samlats ihop av svenskar och att dessa ska delas ut gratis i fattiga områden. Vi får sedan passera utan problem!
Vår kära reseledare Eva, en glad skåning i sina bästa år, möter upp oss på flygplatsen och tog oss till vårt boende, ett guesthouse i zon 2 på gata 2. Efter att ha varit vakna i över ett dygn med sporadiska sovstunder var det skönt med en dusch och krypa ner i en säng.

Den första dagen har vi sett oss omkring i Guatemala City och besökt en indianmarknad - en härlig upplevelse ! Vi drar blickarna åt oss med vårt blonda hår & skandinaviska hy, möts av leenden och nyfikenhet!
Imorgon åker vi vidare mot Antigua och påskfirande. Det är så skönt att vara på plats, trots något jetlaggad..

Kram kram Sofia


Likes

Comments

Här kommer ni kunna följa våran 18 dagars långa resa i Guatemala. Där vi, (Sofia & Malin) tillsammans med Vision For All, ska försöka hjälpa så många som möjligt med att se bra.

Här kan du läsa mer om Vision For Alls arbete:
http://www.visionforall.org

Vi vill passa på att tacka alla sponsorer från olika håll som gör denna resa möjlig för oss som studenter. Stort TACK!! 😃😘

Nu är vi spända på att få komma iväg. Planen är att vi börjar vår flygresa 11/4, och ska slutligen landa i Guatemala City för ett par lediga dagar, sedan vidare till staden Antigua. Där ska vi få uppleva Påsken som är en stor högtid för dem.
Lite turistande ska vi också hinna med innan vi Måndag den 17/4 börjar med vår mission.


Kram
Malin & Sofia

Likes

Comments