Tips på vandring i Skåne

Vi har verkligen fastnat för att resa omkring och vandra. Här kommer några av våra tips på vandringsleder i Skåne.

Söderåsens nationalpark.

En oväntat fin och välskött vandringsled. Vi valde leden som heter Kopparhattsrundan (Gul led) och den är ca 4 km men vi gick lite avstickare och kom upp i nästan 5 km.

Halva rundan är lätt gången, mestadels på utlagda träbrädor. Andra halvan påbörjas med 90 m höjdskillnad via en snirkliga backe som är klart utmanande. Men väl uppe kommer belöningen, vilka vyer, riktigt fint. Sista biten var en jättelång trappa ner till vår startplats. Vi parkerade på markerad parkering och gick vår runda medsols.

Stenshuvuds nationalpark.

En av våra absoluta favoriter, hit kommer vi åka flera gånger till. Magiska vyer och lagom ansträngande. Stenshuvuds nationalpark ligger på Österlen och den är bildad 1986 så den har funnits ett tag.

Vi valde den gula leden som är ca 4 km och sedan gick vi in på den röda leden för att komma upp på toppen. Totalt gick vi ca 5,4 km och det var en ren njutning. Bitvis lite backigt så benen fick jobba men inte jätteansträngande.

Vi parkerade vid Naturum och gick sedan medsols på rundan. Det betyder att vi fick skogen, backarna och höjden på vägen dit och stranden på vägen hem.

När vi gick regnade det konstant men det är inget hinder, fortfarande magiskt vackert.

Nästa gång blir det nog även den lila rundan.

Kullaleden.

En dröm som blev sann, vilket ställe! Här har vi velat vandra ett bra tag men det har inte blivit av. Nu hände det och det är lika fint i verkligheten som vi sett på bilder. Eller rättare sagt, finare i verkligheten.

Vi klurade på vilken led vi skulle välja för att gå en runda som var lagom lång och har start och stopp på samma ställe. Här finns massor av leder att gå så detta är ett ställe man inte kan tröttna på.

Eftersom vi går med barnen och därmed inte ville att rundan skulle bli för lång valde vi att starta och stoppa vid Ransvik Havsveranda. Vi parkerade där och påbörjade leden mot Kullaberg, via Åkesberget, Lahibiagrottan och ut till Kullens fyr. Vägen tillbaks gick vi andra sidan tills vi kom till Josefinelust. Där korsade vi halvön och kom åter till vår startplats. Totalt gick vi strax över 7 km.

Vandringen är bitvis utmanande men vyerna kompenserar för det. Vandringen ner till grottan gör man via en brant backe som har ett rep som stöd för att ta sig ner och upp. Det finns många fina fikaplatser så ta med fika om ni vill njuta lite extra.

När vi gick rundan regnade nästan hela tiden så vandringen var väldigt hal till och från på grund av lera men inget som borde hindra. Kullaleden ger definitiv mersmak! Vill man ta det till en ny nivå kan man övernatta i fyren, måste vara en fantastisk upplevelse.

  • Resa

Gillar

Kommentarer