Nu är det verkligt. Vi har beställt de möbler vi behöver, vi har köpt porslin, bestick och nya glas. För känslan av att packa upp nytt i ett nytt hus förhöjer ju hela känslan, eller hur?!

Vi räknar med att det är mindre än en månad kvar tills vi får tillträde! några veckor?! Trots motgångar och krångel så är vi såå stolta. Och någon miss här och där, det kan vi ta. Vi har ju ritat ett hus! Ett hus vi är ensamma om, unikt och bara vårt. Det är magiskt.

Status på köket

Trappan är på plats! En vitmålad u-trappa som vi valt att bredda samt bygga in.

På övervåningen har vi alla sovrum, ett stort badrum och ett vardagsrum.

Lister och fönsterfoder är på plats i dagsläget och de flesta dörrarna är monterade. Golv är lag lagt i hela huset och badrummen är i princip klara. Så snart målarna har varit där och elektrikern har gjort sitt så är vi klara! Wow

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vi är precis hemkomna efter några kalla dagar i fjällen. Det blev ingen skidåkning men det blev en välförtjänt paus i tillvaron. Med 28 minusgrader så kurade vi mest, åt god mat och umgicks. Och inte nog med det, så snart vi landade på hemmaplan så signerade vi köpekontrakt för vår lägenhet!
Detta betyder att vi nu kan släppa visningar och oro och bara njuta. Efter flera års väntan och längtan så kan vi äntligen börja njuta av det hus vi bygger. Allt har landat perfekt och nu är vi förväntansfulla!

Vi beställde en säng för inte så länge sedan som ska levereras direkt till huset och jag börjar för första gången sväva iväg i inredningsdetaljer. Jag börjar kunna måla upp köket framför mig och badrummen är i princip klara så där är det lättare att börja smida planer.

I vårt badrum på övre plan så funderar jag på att ställa en rullvagn istället för att montera ett skåp på väggen. Jag tänker att vagnen ska fungera som förvaring av handdukar, toalettpapper, en växt och duschflaskor (för att undvika fläckar på golvet underlätta städning).


Likes

Comments

Vi är i dagsläget stressade, oroade, lyckliga, överkänsliga och allt annat ni kan tänka er.

Försäljningen av lägenheten är igång. Vi har haft ett par visningar men har egentligen inte kommit någonstans.. men vi gör vårt bästa och försöker andas lugnt. Slutbesiktningen av huset är i början av mars och vi hoppas dels att huset faktiskt är klart då, samt att vi måste ha lägenheten såld innan dess.
Vi fortsätter att hoppas och tänka positiva tankar!

Huset har även börjat ta form sedan sist. Entrétaket är nästan klart, badrummen är kaklade och klara och hallgolvet är lagt. Denna vecka ska golvvärmen läggas på övervåningen och så snart rörmokaren är klar så kommer snickarna tillbaka för att ta över. Det går så fort nu på slutet så pirret i magen börjar ta över oroskänslorna lite! :)

Vi har varit in i huset och lämnat inredning till badrummen samt inredningen till klädvården. Och inredning betyder att huset snart är klaaart! Igår fick vi faktura från Vedum så snart är väl köket på gång också. Jag anar att det kommer gå undan de närmsta veckorna så det gäller för oss att hänga med!

Så här såg det ut i huset för ca en-två månader sedan:


Likes

Comments

Nu närmar det sig..!
I fredags hade vi fotografering av lägenheten och det var ont om tid. När fotografen och mäklaren kom så stod vi med trasorna i högsta hugg och kände oss inte alls redo. Då lägenheten ligger i söderläge så sken solen in och påvisade varenda liten dammtuss och varje liten fläck. Men det var bara att försöka improvisera och göra det bästa av situationen. I efterhand insåg vi vilka konstiga saker som stått framme och fick en hel del ångest.
Men gjort är gjort och vi hoppas att bilderna blev någorlunda bra.

Jag passade på att ta lite egna bilder också


Likes

Comments

Ja, inte av huset då utan av vårt nuvarande boende. Sånt som man kanske inte riktigt tar med i alla beräkningar...

När huset levererades så sa alla "ååh så skönt, nu kan ni koppla av", "nu är det bara att vänta tills det är klart" eller "nu kan ni luta er tillbaka". Right.

I augusti 2016 köpte vi tomten och inom någon vecka hade vi beslutat om vilket hus som skulle byggas. Efter detta tillfälle så spenderade vi all vår tid med att rita om huset, göra val och ta beslut kring saker vi inte visste hur de ser ut. Vi ritade om. Vi ritade kök och tog sååå många beslut. Blev det bra med det där beslutet vi tog innan? När vi trodde vi var klara och i hamn med ett beslut så kom nästa beslut och nästa frågeställning.

När huset sedan var färdigritat så fick vi ta fram ritningar i omgångar. Saker som missats, saker kommunen hade anmärkningar på osv.. när ritningarna väl var klara så började nästa projekt, markarbetare. Vi tog in offerter, vi hade folk på plats som tittade. Vi fick inga svar, vi fick påminna och tjata för att sedan hitta den markantreprenör vi ansåg vara mest seriösa.
När vi sedan skulle påbörja markarbetet fanns inte alla handlingar som skulle finnas, vi stötte på problem med kommunen igen och vi hade nog inte en enda smärtfri vecka under markarbetstiden. Men det blev grymt. Resultatet blev bättre än förväntat.

Sedan var det dags för husleverans. Och den gick ju inte heller smärtfritt fram eftersom den blev inställd.

Kort och gott. Jag kan förstå varför folk nu säger att vi kan luta oss tillbaka och njuta. Men så är inte fallet. Vi har precis beslutat oss för kakel, klinker och badrumsinredning. Och nu ska vi försöka planera var vi vill placera belysning.

Och inte nog med det, parallellt med de beslut vi har kvar, så ska vi iordningställa lägenheten för försäljning. Vi har snart fotografering och det värker lite i mig. Jag älskar vår lägenhet.
Inför kommande fotografering så har jag rekat i alla inredningsbutiker jag kan tänka mig. Jag vet inte om det gör det lättare egentligen, älskade lägenhet. Men jag håller alla tummar jag har för att huset ska kännas minst lika mycket hemma 💗


Likes

Comments

Förra veckan hade vi ett inbokat byggmöte. Klockan 10.00 infann vi oss med ofantligt mycket kaffe och fikabröd (till en mindre armé).
Väl på plats så får vi höra att vi inte kommer komma in, det finns ingen nyckel. Nähä.
För att vara ärlig så infann sig faktiskt en besvikelse. Fikabröd och kaffe i mängder och kameran i högsta hugg..

Men det blev som det blev. Byggarna var på ett annat projekt och ingen annan hade tagit på sig ansvaret att få med en nyckel. Så det blev ett möte utanför ytterdörren. På grund av att min besvikelse redan infunnit sig så hade jag svårt att ta in så mycket annat. Vi försökte diskutera badrum, kakel och golvbrunn men med avsaknad av ritningar så hade våra andra mötesdeltagare inte så mycket att säga då de inte visste var rummen låg eller hur dessa var utformade.

Enligt mitt tycke hade det här mötet kunnat bokas om, så det kunde gå bättre till. Istället stod jag hela mötet och stirrade på den låånga repan över vår nya, fina ytterdörr.

Men men, vi fick en varsin godispåse och sedan åkte vi hem. Utan bilder och utan att ha fått se insidan.
Tur vi har mycket fönster så vi kan tjuvkika lite sen!


Likes

Comments

En trappa som måste finnas där kan göra så mycket, så stor skillnad.
Trappan är däremot någonting som jag inte reflekterat så mycket över, varken tidigt i processen eller i dagsläget.
Vi var överens om en vit trappa. Inget modernt, utan en klassisk trapp helt enkelt.

De korrigeringar vi gjort är att vi valt att bygga in vår trapp så att vi får lite förvaringsmöjligheter. Det vi sedan gjort är att bredda trappstegen, bygga igen spjälorna (säger man så?) och få samtligt vitmålat.

Trappen är som sagt ingenting vi lagt ner så mycket tanke på men här om dagen fick vi ritningar på hur den kommer bli. Inget överväldigande, men lite mer verkligt blir det ju allt. Snart är vi där!


Likes

Comments

Bygget har stått stilla några dagar nu, har vi märkt.
Det är ju inte så lätt för oss att se eller upptäcka vad som händer, eller inte händer, om dagarna. Vi jobbar själva på dagtid och när vi väl kan titta förbi så har byggarna hunnit sluta. Och mörkt är det, riktigt mörkt!
Men efter ett samtal med arbetsledaren så fick vi vet att de valt att pausa ett tag på grund av allt regn som bokstavligt talat har öst ner de senaste dagarna (senaste veckan!?). Så det är helt enkelt fullt förståeligt!

Men, idag har solen varit närvarande hela dagen och det känns som våren är på väg. När såg vi solen senast?!
Humöret är lättare att hålla uppe och man känner sig lite piggare, eller hur?

Efter husresningen så kände vi att det börjar bli verklighet nu och av någon anledning började vi processa alla tidigare beslut och fastnade lite när det kommer till kakel och klinker,
Min tanke var att i hallen ha ett golv som skulle följa med in i klädvården som är i direkt samband med hallen. Men efter lite rådgivning slutade det med att vi ska ha samma typ av golv, men ett annat mått på plattorna för att underlätta fallet på golvet i klädvården. Så det får väl helt enkelt bli så! :)

Hallgolvet får därmed ett golv med måttet 30x60 och klädvården och badrummet på nedre plan får samma golv med med måttet 15x15.

På övre plan, i det stora badrummet, var vi inte helt överens när det kom till val av golv. Men där vi står just nu är att välja samma golv som på nedre plan, men ännu ett annat mått. Det vill säga 60x60.
Väggarna i badrummen är enhetliga. Matta vita och vita fogar. Allt för ett stilrent intryck.

Det här är det golv vi valt, på ett ungefär:

Väggarna bör få en intryck likt detta (med vita fogar):

Likes

Comments

Snart har en vecka gått sedan stomresningen. En vecka?!
Vi tänkte aldrig på att vi inte kommer se så mycket mer nu. Våra killar har senaste veckan arbetat med att få dit ett tak. Och med tanke på vilka galna regnoväder vi haft så vill jag inte ens veta hur blött det varit inne i huset. Men det går säkert bra det med!

Med Vårgårdahus får man både kök och badrum genom Vedum. Vi kände dock inte att det var några badrumsmöbler som föll oss i smaken och vi ställde oss frågan, "ska vi betala för någonting vi inte känner att vi vill ha?". Svaret var enkelt.
Vi valde bort all badrumsinredning och har under det senaste året hållit ögonen öppna efter något som skulle falla oss i smaken.
Vi kollade på nätet och försökte gå efter någon typ av uteslutningsmetod. IKEA, Gustavsberg, Bauhaus?
Jag vet att många väljer IKEA och många anser att kvalitén är bra. Jag är inte en av dessa människor.
Ska det vara så ska det vara och grejerna får gärna hålla så länge det bara går.
IKEA uteslöts, Bauhaus uteslöts.
Vi åkte därför till en lokal butik och där kände vi oss skeptiska till det mesta. Hur svårt kan det vara med badrumsinredning?!
Som tur är tycks vi alltid vara överens i våra beslut och vi hittade då Aspen, eller INR som det heter.
Vi kollade först på denna:

Möjligheterna att anpassa denna känns oändliga. Grepplister i mässing, belysning och högtalare.
Efter lite funderingar så föll istället valet på denna:

Enkelheten vann helt enkelt. Porslinet ska även vara extra tåligt vilket gör att vi vågar hoppas på att livslängden blir något längre :)

Likes

Comments

Husleveransen, eller stomresningen, igår gick så bra den bara kunde gå!

Vi är såå utmattade men samtidigt både lyckliga, överväldigade och stolta. Vi har ett hus och det är så mäktigt att ha kollat på ritningarna i ett års tid och nu står det där framför ögonen på oss. Det går att ta på. Magiskt!

Stomresningen var igång på morgonen och sent på kvällen var de tvungna att avbryta pga att det var för mörkt ute. Under natten hörde vi hur det spöregnade ute vi vaknade och tittade på varandra. "Vi har inget tak", var det enda vi sa. Men det var lugnt! Det blev blött men det var ingenting som stoppade våra byggare.

Idag var allt avlastat och taket är påbörjat.
Nu längtar vi tills byggställningen är borta så att vi kan få se heeela huset!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Igår skulle ha varit dagen med stort D. Måndagen den 2a oktober. Men så blev det inte.
Redan på fredagen förra veckan så fick vi information från vår entreprenad att de inte kunde stomresa enligt plan. Vädergudarna skulle helt enkelt inte vara med oss. Tyvärr.
Men säkerheten går före allt, så det var klokt att de tog beslutet.
Vår representant på Vårgårdahus har arbetat i många år och detta var den andra husleveransen under alla år som blev inställd, inte så vanligt med andra ord!

Men bra var det väl ändå att de ställde in.
Alla varnade för hård vind, regnet piskade vågrätt och vindarna var upp mot 20m/s.

Så idag har vi försökt att ladda för vad som komma skall! I morgon, onsdag, är det planerat att resa huset. Vi som väntat på detta i över ett års tid och ändå kan vi inte förstå vad som händer. Det är vårat hus! Det hus som vi har ritat, som vi ska bo i och som ingen annan har ett lika exemplar av. Bara vårt.

Byggställningen är på plats så imorgon kör vi!!


Likes

Comments

Nu har vi tackat Grundbolaget för ett oerhört proffsigt arbete, vi är sååå nöjda och kunde inte haft bättre män på plats!
"Hur svårt kan det vara att gräva lite", tänker ni?
Vi har stött på patrull flertalet gånger och Grundbolaget har inte kunnat lösa problemen varken bättre eller snabbare. De har varit noggranna och helt suveräna! Vi tackar så oerhört och längtar redan tills vi ses igen! (Vi kommer behöva fixa lite nästa sommar och det är en självklarhet för oss att det är Grundbolaget som ska få utföra detta arbete)

Jag sammanställer bilder på markarbetet och det talar för sig själva :)


Likes

Comments

Nu är det snabba puckar, i alla fall till skillnad från tidigare i processen.
Grundbolaget har varit på plats i ca 3 veckor nu och om två veckor kommer äntligen vårt hus! Eller i alla fall 4 väggar...

Här ser ni hur tomten förändrats under de senaste veckornaBilderna ovan visar hur tomten såg ut innan arbetet började.

Och så här såg det ut efter ca en vecka.

Likes

Comments

Hej!
Det här blir vårt första inlägg.
Tanken var att detta inlägg skulle publiceras för ca 1 år sedan, det vill säga i augusti 2016.

I augusti 2016 hittade vi vår tomt. Det var precis i semestertider och vi hade kollat på tomter ett tag, trots att vi bor i en nybyggd och fräsch lägenhet! Vi kollade kanske mest på skoj och tänkte att ett eget hus inte skulle sitta helt fel. Vi diskuterade inte heller faktumet att det är möjligt att köpa ett äldre hus. Ingen av oss kunde väl egentligen inte ens tänka sig detta, och därför kom det aldrig upp för diskussion.

Vi tittade på tomter överallt. Vi var exalterade men landade alltid i resonemang som gjorde att allt svalnade. "Det är för långt dit", "det skulle ta oss x minuter att gå dit, åka dit.." osv.
Men bara för att intresset av en tomt svalnade så fortsatte vi jakten på det perfekta huset.

Vi mailade husleverantörer, bad om offerter och åkte på visningar. Trots att vi varken ägde mark eller hade lånelöfte ännu.

Plötsligt, en dag. Så fick vi upp ögonen för tomt som egentligen funnits där hela tiden. Men det var så nära så vi såg den aldrig riktigt.
Vi gjorde som vi brukade, vi mailade säljaren och ansökte om lånelöfte. 2 veckor senare var vi fastighetsägare.
Vi diskuterade aldrig, vi pratade aldrig om fördelar och nackdelar. Det bara föll sig naturligt att "den här tomten ska vi ha!"

På denna tomt är det nu fullt arbete, efter ett års process med att rita det perfekta huset så är vi nu igång!


Det här är vad slutresultat blir! I alla fall i ett väderstreck ;)

Likes

Comments