Nu är SM äntligen igång. Vi har packat upp allt och Bonny verkar trivs. Vi åkte hemifrån strax efter 10 idag och var framme kvart i 11, känns skönt att det är nära hem. Vi har även besiktat Bonny och allt gick jätte bra.

Jag har nu hoppat första klassen, en Warm up (La) , vilket gick bra. Hon lyssnade väldigt bra på mina hjälper i dagens klass vilket känns skönt inför imorgon. Tyvärr ett missförstånd på hinder nr 2, beroende på att jag tog henne för hårt i munnen. Så 4 fel i dagens klass, men hon kändes fin och fräsch och imorgon blir det omgång 1 SM 2017. Känslan tills imon är fantastisk bra och jag och Bonny ska kämpa på så gott vi kan. 

Nu ikväll väntar invigning för alla SM ryttare klockan 7. Därefter ska jag trimma Bonny lite kort så hon får röra lite på sig för att sedan få sin kvällsmat.

Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag var jag på träning med Rallos för Amanda. Vi jobbade mycket med lydnad, att ha en kort men ändå jämn galopp på de små hinderna och att länga galoppen när de blir lite högre. Vi hoppade inga jätte hinder då vi vill att Rallos ska tycka det är lätt och roligt att hoppa. Vi övade verkligen på det som vi behöver träna på mest, vilket är kombinationer och massvis av linjer. Rallos har äntligen börjat backa av lite på hinder, så att jag kan börja använda mer ben och sprången blir som vill ha dem, runda och avspända.


Så resultatet på dagens träning var jätte bra. Jag känner verkligen skillnad för varje vecka som går och han utvecklas mer för varje dag. Han blir stabilare och mer muskler har byggts vilket känns skönt inför kommande tävlingar. Det känns så bra och bättre känsla kan man knappt få, men vips som det är kommer vi till en ny anläggning där han inte känner sig bekväm och resultatet bli inge bra. Men jag tror att jag fått vissa på ett bra sätt att det är jag som bestämmer och inte han. Så nu på söndag är det tävlingsdags för Ralle och målet är att han ska bara över. Hoppa kan han, så det är inte problemet utan att känna sig trygg på banan. Så vi får helt enkelt träna på att tävla. Men som sagt känslan idag var magisk och det är det jag får ta med mig tills på söndag.

Imorgon tävlar jag Bonny, en worm upp på SM, mer uppdatering om det i morgon.

kram!

Likes

Comments

Idag:

Bonny trimmades i ca 30 minuter på banan, likaså med både Rallos och Diva.

Tisdag:

Bonny ska ridas ut en lite längre runda, så hon får springa av sig all energi. Diva ska trimmas på banan. Rallos ska ridas ut.

Onsdag:

Bonny ska longeras med lätt inspänning. Diva ska trimmas på banan igen. Rallos ska hopptränas för Amanda.

Torsdag:

Bonny tävlar då SM, hon hoppar worm upp LA. Rallos trimmas på banan.  Diva rids ut.

Fredag: 

Bonny går omgång 1 i SM. Rallos får vila. Diva får ridas ut.

Lördag:

Bonny tävlar igen, MSV B eller Msv A beroende på om jag går till final eller inte. Rallos ska trimmas lite lätt på banan. Diva ska longeras. 

Söndag:

Bonny ska skrittas ut i ca 1 timme. Diva ska trimma på banan, kanske lite bomövningar på det. Rallos ska tävla i Kungsbacka.

Intensiv vecka med mycket nerver och prestation. Det är en vecka som jag sett fram emot länge, framför allt SM och att få tävla Ralle. Så hoppträning onsdag kväll, tävling torsdag, Fredag, Lördag och Söndag är inget jag tackar nej till. På onsdag börjar packningen och allt ska fixas, sedan Torsdag förmiddag drar vi till Billdal. 

Kram!

Likes

Comments

Alla ryttare, mammor, tränare osv har sina åsikter om uppbetsling och jag har nu tänkt att berätta mina åsikter på den erfarenhet jag har. Jag vill bara säga att det finns inget rätt eller fel, då jag bakom min datorskärm har ingen aning om hur din häst/ponny fungerar, så inga missförstånd förekommer.


Jag har vart på en hel del tävlingar i mina år och vad jag lagt märke till är att nästan hälften av alla ryttarna har skarpa stora bett på sina hästar och det är något som blir vanligare och vanligare. Många mammor betslar upp sina döttrars ponnyer för att barnen ska få mer kontroll vilket jag kan tycka är i vissa fall fel. Det finns 8,9 åringar som har små busiga heta ponnyer som inte barnen kanske klarar av, då betslar dem upp ponnyerna så att barnen kan rida. Men vad lär man sig på det? jo att styra. Man kanske skulle köp den där ponnyn som var lite lugn så att man utvecklas fortare på rätt väg. Uppbetsling löser inte alla problem, men vissas. Det är klar att det finns dem som blir lugnare och stabilare på starkt bett  och jaa det är klar man ska rida på det då. Men jag vet 8,9 åringar som klarar av sina katapult ponnyer, många av dem betslar upp och vissa inte, vissa ponnyer blir bättre och visa sämre. Men då kommer man ditt, man måste ha någon att bolla sin tankar, ideer och frågor med, någon kunnig och erfaren person. Så jag tycker till en viss del är det okej, ryttaren ska kunna behärska de olika betten och det ska inte se trevligt ut i hästens mun.

Mina hästar idag har inga skarpa bett på grund att att de funkar bäst på det. Diva till och med har inget bett, hon rids nu flitigt  på hackamore vilket funkar väldigt bra. Har man en häst som funkar på hack tycker  jag att det är det man ska rida på, varför ha ett bett i munnen när man inte behöver.  Rallos rids idag på golden wing vilket är ett tredelat bett med "vingar". Med den menat, det är som ett skydd för lanerna och det gör så att bettet inte nyper hästen. I detta bett finns även lite hävstång vilket kan vara bra mot lite starkare hästar, ett snällt bett men samtidigt blir det de där lilla extra som gör att hästen lyssnar de där lilla extra.  Nu till Bonny, hennes väg till rätt bett har inte vart lätt. jag red henne de två första åren på ett vanligt rakt bett. Det raka bettet är typ det snällaste man kan ha på en häst. Hon funkade bra på det till en början. Tyvärr mer tiden gick blev hon bara starkare och starkare och det blev farligt att rida henne. hon hoppade upp på ridhus sargen, hon skenade runt och det värsta, det blev en drag kamp i munnen. Det finns inte en chans att jag vinner en drag kamp mot en häst, så vi åkte och köpte ett pelham bett till henne. Det funkade också väldigt bra till en början, resultaten på tävlingarna va bra, men det kändes ändå inte rätt. Hon var extremt stressad och hon var spänd från topp till tå. Så nu efter hennes skada har vi börjat om på helt ny kula. Nu rids hon på vanligt tränsbett och hon har aldrig vart finare, hon är avslappnad går stadigt i munnen och hoppar bättre än någon sin.

Så jag vill bara säga det att man måste inte betsla upp sin häst för att hästen är pigg. det gör inte alltid saken bättre. Det funkar på många hästar, men bara för att det funkar på en häst funkar det inte alla gånger på din. Alla hästar är olika och speciella på sitt sätt. Så ta hjälp av någon duktig, kunnig och erfaren person som kan hjälpa dig med dina frågor, så att du får svar på det du vill få svar på. Hoppas ingen tog illa upp, bara åsikter och tankar ifrån mina tävlingsår.

kramLikes

Comments

Här om dan hoppade jag Bonny en sista gång innan ponny SM 2017. Vi hoppade henne så tidigt som möjligt så att hon blir extra hinder sugen på SM, så att hon inte tappar lusten och så att hon hoppar bättre med mer scoop  än någonsin. Förra årets SM så blev det en grov ryttarmiss, Jag skulle hoppa en trekombination, Bonny river grovt A hindret men hoppar B och C hindret felfritt. Jag fortsätter därför och hoppar nästa hinder  vilket jag inte skulle gjort. Jag blev utesluten på grund av "fel väg" då domaren hade dömt som ett stopp på A hindret och jag skulle egentligen hoppat om kombinationen men fortsatte då istället. Nu detta år är jag extremt förberedd och jag har lärt mig av mina misstag. 


Till träningen. Jag hoppade Bonny i onsdags i ridhuset för mamma. Vi hade byggt upp en linje och en trekombination, Kombinationen bestod av oxer, räcke räcke och linjen på 5 galoppsprång. Hon hoppade  bättre än aldrig förr och bättre känsla kan jag inte få.  hon hoppade hur jag än kom, rev ingenting och hon var allmänt stabil och duktig. Det känns bra  inför SM nu och jag är extremt taggad. Bara lite synd att vi måste stå installade på tävlingsplatsen då vi har så nära att köra och det är en regel som jag tycker är lite onödig. Jag förstår ju syftet med regeln med jag tycker att det finns andra sätt. Aja nu laddar vi upp så kommer jag och Bonny vara fulladdade inför SM och bästa groomen Johanna är med de två första dagarna som ersättare för min jobbande  mamma. 

Kram! 

Likes

Comments

Idag har det vart en lång och tråkig skoldag, precis som vanlig, men dock en väldigt kort stalldag. Jag brukar oftast rida varje dag, om inte den ena rids, rids den andra osv. Men idag för först gången på länge gick jag ner till stallet utan ridbyxor. Både Rallos och Diva har fått sina tänder fixade, jag var inte med när dem gjorde Rallos men jag var mer när Diva skulle bli undersökt. Diva skötte sig exemplariskt och allt gick bra. 


Eftersom att då Diva och Rallos blivit drogade fick dem avstå ridning idag. Bonny har vart på tävling i helgen och gått ganska hårt det senaste så hon fick också avstå från ridning för dagen. Men jag hade ändå inget bättre för mig, så jag tog trötta Rallos och Diva ut på en promenad i ca 20 minuter för att de skulle vakna till och få röra på sig lite grann iallafall. Vi han ta oss in innan ös regnet kom vilket var skönt. Sedan hade jag endast höpåsar kvar och då kände jag att Bonny lika väl kan få springa av sig i ridhuset under tiden. Det visade sig vara ett bra beslut då hon sprang och sprang och till och med hoppade över de hinder som fans där. Så nu sitter jag här efter att ha haft långdag, tidigt inne i huset från stallet. Jag tycker det är skönt att ha sådana här dagar också, att komma in i tid och ta det lugnt. Det är inte ofta det händer men jag uppskattar ändå dessa dagar som är ut över det vanliga.

kram!

Likes

Comments

Idag gjorde jag något ut över det vanliga med Rallos. För många är longering en del av veckan och så är det även för mina ponnyer. Mina ponnysar longeras  någon gång ibland medans Rallos nästan aldrig får göra det. Så idag fick Rallos testa på det, visst han har longerats i grimma men aldrig med inspänning eller fått anstränga sig med det.

Så dagens pass gick ut på att han fick en hyfsat lös inspänning som satt långt ner så han kommer upp med ryggen men ändå jobbar på med bakbenen.

Rallos brukar dra benen eftersom och se väldigt markbunden ut, men idag fick jag till klivet från bakkärran och han jobbade på bra. Han har verkligen byggt muskler nu och det börjar ändå vissa lite resultat. Han gjorde precis det som jag ville idag och jag är nöjd med hans insatts för dagen. Imorgon väntar ett dressyr pass.

Likes

Comments

Som många vet rider jag och satsar på Rallos varje dag. Våra problem jobbar vi stenhårt på och vi hoppas att allt slit ska ge resultat. Så nu har jag satt mig ner, letat efter tävlingar för Rallos. Jag har försökt hitta tävlingar som är nära och såklart där det inte är för högt. Jag hittade en tävling fort, Göteborg fältrittklubb redan nu i helgen. Jag anmälde direkt och jag ska hoppa en 105 och en 110.

Jag kommer nu inte att satsa för att vinna utan att få en bra känsla. Han är ostabil och nu ska han bara komma runt. Jag är en som hatar stoppers så dessa beteende måste vi får bort. På träning gör han allt som jag vill och på tävling hoppar han ibland inte första hindret. Jag borde igentligen starta några pay&jump först men jag hittar inget bra och det är krongligare enligt mig. Det är lätt  att olyckor uppstår på pay&jump då det finns många oerfarna ryttare och det är ofta ingen kontroll, men men.

Jag ska prova starta honom i allafall och se hur det går.  Träningarna för Amanda gav ändå resultat förra gången så varför inte köra på. Vi är de paret som måste öva på att tävla. Så nu hoppas jag att han är på rätt humör. Har an villjan kommer han kunna gå hur långt som helst, hemma hoppar han en bana på 130 men ett hinder på 110 på tävling  vill han då inte hoppa, hehehe.

Så nu ger vi honom en sista chans och ett sista försaka på att satsa på Rallos. Jag hoppas verkligen att han vill, då han byggt mer muskler nu osv, hoppas hoppas.  

Kram!

Likes

Comments

Jag har jag vart i Laholm med båda ponnyerna på tävling. De fick gå var sin La och det gick jätte bra. Jag käner verkligen skillnad på Bonny efter skadan, hon tvekar absolut ingenting och hon gör allt för att klara hinderna. Diva var verkligen också jätte fin, det är en stor skillnad på att rida henne på hack. Med vanligt tänsbett slår hon lite med huvudet och sänker ryggen lite men med hacket kommer hon upp med ryggen och det blir mycket finare språng + hon är mycket lugnare.

På Bonny blev resultatet 4 fel. Känslan var som sagt  super bra men ryttaren glömmer benen till allra sista hindret. Lite ledsamt att riva sista då jag hade kommit 2:a annars men han var hur fin som helst.
Diva fick också ett retligt nedslag (4 fel) men samma känsla på henne, jätte fin. Hon rev tidigt i banan och satsade därför inget med henne.
Så jag och Bonny är extremt taggade till SM om endast 2v i Billdal. Diva har inte någon tävling inbokad på ett tag vilket känns skönt då hon vart så fin nu.

Jag har haft ett uppehåll här  på bloggen ett par dagar vilket har vart planerat. Jag kommer lägga ut inlägg som vanligt igen, men jag kände att jag kunde ta en liten mini pause på ett par dagar.

Kram!

Likes

Comments

Idag har jag tävlat med båda ponnyerna i Bulycke, de fick hoppa varsin LA som en bra start efter tävlingsuppehållet. Jag är nöjd med båda ponnyerna även fast förutsättningarna inte var de bästa. Framridningen och framhoppning var ute i paddocken och den var lerig och hal. Det är inte så kul att rida i en sådan paddock, hästarna kan lätt tappa självförtroendet eftersom underlaget kan släppa och då vågar inte hästarna länga ut sina steg och de blir istället fega.

Den här LA:an som båda hoppade var även distriktsmästerskap (DM) vilket bar lite extra kul. Så klassen gick i en A1:A som betyder att, om man går nolla får man hoppa en omhoppning, fast efter alla andra så man går ut emellan grunden och omhoppningen.
Bonny gick ut allra först i klassen, hon var övertaggad men ändå kontrollerbar. Hon hoppade bra och var positiv hela tiden men tyvärr 2 nedslag summa 8 fel. Ett av nedslaget tar jag på mig till 100% då jag plockade bort ett galoppsprång på en linje och det andra kom jag bra på men antar att det blev en lite missbedömning då hindret stod lite snett.

Diva gick ut näst sist i klassen och hon sätter en perfekt nolla i grunden, inga konstigheter. Jag gick sedan ut från banan för att vänta på omhoppningen, då alla nollor ska mötas i en omhoppning om placeringarna. Jag startade sist då jag var sista nollan i klassen vilket är en stor fördel för att veta vad man måste in och göra. Jag såg alla och för att vinna var jag tvungen att sätta den felfritt. Så jag gick in med inställningen felfritt men så blev det inte. Jag rev redan hinder nr 2 och för att vinna var jag då tvungen att ha snabbast tid på 4 fel, så jag började gasa. Jag svängde tajt in i kombinationen och rev tyvärr den också. Jag visste att jag inte hade något att rida om så jag blev lite of och därför ett ner igen efter det. Summa 0 + 12 fel.

Divas resultat ledde ändå till en tredje plats i klassen och en tredjeplats i DM vilket var väldigt kul. Min fina Diva är magiskt och det var även första tävlingen på hackamore vilket var ett bra val.

Kram💗

  • 268 Readers

Likes

Comments