Instagram @vickanrodjevi

Instagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjevi

Prenumerera

Julgodis i olika former

Recept, Jul

Så har julstämningen infunnit sig här hemma. På morgonen lyser stjärnor och adventsljusstakar i fönstret, julgodis finns i kylen som vi tar var och varannan kväll tillsammans med glögg och ibland smyger sig en och annan jullåt på här hemma. Ah, jag älskar det. Jag verkligen myser runt. Även om vardagen fortsätter precis som vanligt med jobb, gym, handling, matlagning och allt det där så sätter julen en extra ljusglimt i vardagen. Allting går lite lättare med en lite högre mysfaktor.

Så, förra helgen bakade jag alltså julgodis. I år igen och om jag får säga det själv börjar jag bli bättre och bättre. Låt oss kolla på vad jag gjorde för nåt.

Vissa saker som jag gjorde krävde en ingrediens som de ovan medans andra krävde lite tålamod och tid. Men bra blev dom allihopa. Jag vet att jag sa att risbräcken var de allra enklaste att baka, i år hitta jag nåt ännu enklare. Nämligen, dumleflarn.

Dumleflarn

1 påse dumle

Gör så här: Behöver jag ens berätta hur man gör dessa? Du tar upp en plåt och lägger på bakplåtspapper. Sedan placerar du ut en dumle efter den andra med lite lagom avstånd. In i ugnen och vips så är de klara. Låt de stela och förvara kylt så är de ännu godare.

Sedan har vi en svårslagen favorit här hemma. Polkaknäcken. Sen jag hittade receptet förra året så vill jag aldrig mer göra vanlig knäck. För WOW så god den är. Så mycket fräschare smak än den vanliga. Hade tänkt att ha den satsen jag bakade till gäster nästa helg men de är redan nere på sista lagret så blir att baka nya.

Polkaknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl polkagrisar
4 droppar pepparmyntsolja
2 msk smör

Gör så här: Blanda ihop grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält. Koka på medelvärme 15-30 minuter utan lock tills smeten har klarat kulprovet eller att temperaturen är 124 grader. Enklast är helt klart att ha en termometer. Under tiden så krossar du polkagrisarna med en mortel. Rör ner pepparmyntsolja, nästan alla krossade polkagrisar och smör i kastrullen. Nu är knäcken klar och du kan då välja om du vill hälla upp smeten i vanlig knäckformar eller om du vill göra strutar av dem. Jag hade tänkt göra strutar men denna gång blev det i vanliga knäckformar. Låt sedan knäcken stelna.

Strutar: Om du vill göra dem som strutar så ska du förbereda dem först. Då kan du klippa ut rutor i bakplåtspapper som är ungefär 6x8 cm. Rulla ihop dem och sedan tejpa så de håller ihop. Sedan ska du ställa dem med spetsen nedåt i antingen ett glas eller en form med strösocker så de står säkert. Förbered även så du har pinnarna till klubborna. Jag gjorde några sånna i år men de blir rätt mäktiga att äta sen så några räcker.

Den enkla, klassiska och goda julgodiset ovan fick hänga med även i år. Risbräck. Även om detta recept blivit nerpetad till nummer två på listan av enklast julgodis att göra så är det fortfarande barnsligt simpelt.

Risbräck

100 g smält choklad
25 g nötter/mandlar/rispuffar/cornflakes

Gör så här: Receptet är barnsligt enkelt men också väldigt gott. Du tar först och väljer vilken choklad du vill ha, jag valde mjölkchoklad. Så först smälter du chokladen och under tiden så väljer du vad du vill ha dessa bräckkakor ska ha för innehåll. Jag valde rispuffar för att jag älskar det i just dessa kakor. Sedan blandar du ihop dessa två i en bunke så du ser till att allting täcks i choklad. Sedan klär du in en form i aluminiumfolie och häller ut smeten där på. Låt stelna innan du bryter den i lagom stora bitar.

Utöver dumleflarnen så gjorde även det här julgodiset entré i år. Trillingnöten. Jag har ju ätit det massvis av gånger men aldrig gjort det själv. För att göra detta godis behöver du lite mer tid då det ska kylas mellan varje steg men annars så var det relativt enkelt att få till. Och om den blev god? Stadig andra plats efter polkaknäcken.

Trillingnöt

150 g Hasselnötter
150 g Nougat
150 g choklad
Flingsalt

Gör så här: Rosta hasselnötterna på 225 grader i 10 minuter. Häll upp i en kökshandduk och gnugga av överflödigt skal. Smält nougaten över vattenbad eller i mikron i 15-sekunders intervaller. Använd gärna en i en mugg för lite höjd när du ska doppa nötterna. Häll ner hasselnötterna i muggen, rör om och lyft sedan upp nötterna 3 och 3, lägg på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Smält sedan mjölkchokladen över vattenbad eller mikro och doppa trillingnötterna en och en med hjälp av en gaffel. Lägg över på bakplåtspapper för att stelna. Ringla eventuellt streck över nötterna med chokladen som blir över (med hjälp av gaffeln).

Dekorera med några flingor flingsalt. Låt stelna helt och förvara i kylskåp.

Hoppas ni ha fått lite inspiration så ni kanske kan baka något av ovan själva i helgen. Jag är supernöjd och jag tycker verkligen att ni ska ta en dag och bara mysa runt hemma, ta på julmusiken och baka i lugn och ro. Då det är som allra roligast. Idag har jag tänkt att göra pepparkakshus och sen ska jag på julmarknad (igen!). Men jag hoppas att jag ska hinna göra några mer varianter av julgodis i veckan som kommer, får se vad jag hinner men har några som skulle vara roliga att testa. I så fall får ni hålla utkik för mer recept framöver.

Ha en riktigt mysig lördag den här sista dagen innan december börjar!

Gillar

Kommentarer

ASIDESIMPLE
ASIDESIMPLE,
Victoriarodjevi
Victoriarodjevi,
carroat
carroat,
Men mums! 😍nouw.com/carroat
Victoriarodjevi
Victoriarodjevi,
Ja, du måste testa 😍nouw.com/victoriarodjevi
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229