Instagram @vickanrodjevi

Instagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjevi

Prenumerera

Julbak del 1

Recept

Åh, det är så mysigt i lägenheten nu. Efter att jag julstökade i tisdag så fick lyan lite mer julkänsla över sig. Jag köpte till och med en liten fin gran att ha i sovrummet så jag enbart slipper vänta på den stora julgranen till vardagsrummet. Yeay.

Igår så passade jag även på att ta kvällen till att julbaka. Killen var iväg med jobbet och jag var på riktigt julhumör. Så jag tog mig en sväng till Maxi först för att komplettera med lite ingredienser innan jag kunde sätta igång. O om det var mysigt? De var de verkligen. Sedan ska tilläggas. Jag är absolut värdelös när det kommer till bakning, vilket kanske gör att jag bakar med en osäkerhet. Men igår, då jäklar föll alla pusselbitar på plats. Jag bakade flera olika saker och ALLT blev gott. Borde nästan köpa en trisslott, haha. Därför vill jag idag passa på att visa er lite tips på olika saker man kan baka. Ni alla kan ju de vanliga, lussekatter, pepparkakor, knäck och allt annat som är supergott. Därför vill jag visa er några bakelser man kan införa för att blanda upp allt det onyttiga. Nedan får ni del 1 av recepten och bilder på några nya favoriter för mig!

Julruta

Jätte lätta kakor att göra och som verkligen smakar fantastiskt.
Receptet ger ungefär 8 stycken beroende på hur stor du gör.

Ingredienser
3 dl valnötter
2 dl russin
2 msk kakao
2 msk vatten

Gör så här: Mixa ihop valnötterna, russin, kakao och vatten till en smet. Jag använde stavmixer, det fungerar alldeles utmärkt. Sedan så klickar du ut så stora rutor du vill ha och formar dem. Jag låter dem sedan ligga till sig lite så de inte blir så kladdiga för att sedan vända dem i något som du tycker om. På mina den här gången använda jag frysta och torkade jordgubbar tillsammans med kokos på några och hasselnötter på några andra. Släng in dem i kylen och tadaaa. Klara att mumsa i sig.

Saftigt julbröd

Ett recept som självklart tar lite längre tid eftersom det är bröd som behöver jäsa och även vara inne i ugnen en stund men som är väldigt enkel att slänga ihop smeten till.
Detta recept ger 1 brödlimpa

Ingredienser
1 dl hackade torkade aprikoser
2 dl hasselnötter
1 dl hela linfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
3 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
5 1/2 dl fiberhavregryn
3 msk nyponskalmjöl
2 tsk salt
6 dl vatten
2 msk honung
1/2 dl olja

Gör så här: Blanda först de torkade aprikoserna tillsammans med alla de torra ingredienserna i en bunke. Koka sedan upp vattnet och tillsätt vatten, honung och olja över de torra ingredienserna. Rör de till en jämn smet. Sedan låter du det ligga under en bakduk i ca 1 1/2 timma. Sätt på ugnen på 175 grader och pytsa in den. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma.

Fröknäcke

Fröknäcke kanske inte är något juligt men det går att äta året om. Sedan kan man ju alltid slänga i lite kanel och ingefära som jag gjorde så blir det mer julkänsla.

Ingredienser
1 dl rismjöl
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solros frön
1/2 dl hela linfrön
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk kanel
1 tsk salt
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjöl och fröblandningen. tillsätt oljan och rör runt så att det blandar sig. Låt stå i 15 minuter. Sedan är det bara att trycka ut smeten på en plåt, relativt tunt lager. Pytsa in i ugnen i ca. 1 timma. Därefter låter du det svalna innan du kan bryta isär det i olika bitar. MUMS.

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Brödet såg ju supergott ut 😃 nouw.com/gunnarsonsofie
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229