Instagram @vickanrodjevi

Instagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjeviInstagram vickanrodjevi

Prenumerera

Hur vet man att man har ångest?

Lära mig mer om mig, Ångest

Jag vet att jag förra veckan tipsade om Ångestpodden då jag hade lyssnat på ett avsnitt när Isabel Boltenstern var med och gästade. Hon pratade om sin utmattningsdepression och jag fann många liknelser kring hur jag mådde för två år sedan. Efter det avsnittet så har jag nästan lite maniskt lyssnat på Ångestpodden. Det är så otroligt intressant och viktiga ämnen som de hela tiden berör och det som är spännande är att vi uppfattar ångest på många olika sätt. Alla har sitt sätt som de tolkar sin ångest på. I början av varje avsnitt så ställer de frågan till gästen, vad tänker du på när du hör ordet ångest? Jag tänkte att jag skulle beskriva vad just ångest är för mig.

Vad är ångest för mig?
För mig så förknippar jag det direkt med oro, stress, hög puls, splittrande tankar, prestationsångest och mycket mer. Ångest är fortfarande ett laddat ord men som man använder sig mer av idag. På gott och ont. Många kan slänga sig med ordet ångest helt utan eftertanke vilket kan göra att man förminskar tillståndet. Andra använder det mer sällan, främst för man skäms eller för att man inte vet hur man ska använda det. Jag förknippar även ångest med förvirring. Jag har tidigare tyckt att ordet har varit svårt att applicera. Hur vet man att man har ångest? Svårt. Det är inte mer än ett år sedan som jag verkligen förstod att jag har ganska mycket ångest. Väldigt många olika situationer som ger mig ångest. För min del förknippar jag det med att jag är en känslomänniska ut i fingertopparna. Jag kan se sambandet väldigt tydligt. Som att jag har väldigt lätt att lägga någon annans (påstådda) ångest på mina axlar. För det behöver inte alltid vara min egna ångest utan jag kan lägga över det andra känner mig på själv. Många gånger helt i onödan, för hur vet jag att de faktiskt går runt med ångest? De kanske är en person som är raka motsatsen till mig och inte alls lider av ångest i den utsträckningen. Men jag lägger min egna värdering och tror att de reagerar likadant. Sedan är den otroligt vanliga prestationsångesten en väldigt stor bov hos mig som jag dras med varje dag.

I Ångestpodden tar de upp alla viktiga ämnen som kanske inte samhället ännu tar på det allvar som behövs. Några av de ämnen som de diskuterar i sin podd med snart 200 avsnitt hittar ni nedan:

Den härliga, jävliga förväntan, avsnitt 195
Dödsångest, avsnitt 191
Bekräftelsebehov, avsnitt 183
Hälsoångest, avsnitt 177
Självmord, avsnitt 42
Falsk lycka genom konsumtion, avsnitt 190

Det här är bara några av de ämnen som de faktiskt tar upp med gäster eller där de två enbart sitter och diskuterar. Jag har genom att lyssna på deras podd förstått att det finns mer att lyfta än vad jag faktiskt har trott. För att bara ta falsk lycka genom konsumtion som exempel, hur vanligt är inte det idag tror ni? Jag tror att det är väldigt vanligt att man scrollar på sociala medier och ser att alla andra har en ny jacka på varje bild, köper nya möbler hela tiden eller alltid är ute och äter middagar. Sanningen finns inte i de bilderna och det är så otroligt viktigt att man idag går ut med hur det egentligen är. För det är få som faktiskt lever så på riktigt. Många lever samma liv men med en rejäl pengaångest istället på grund av att man lever en livsstil man inte har råd med men som man har sett att alla andra lever. Att faktiskt få höra hur Jenny som är gäst i deras avsnitt, berättar om just detta, hur hon har satt sig i stora skulder på grund av en bild som sociala medier målar upp av samhället som faktiskt inte stämmer.

Ångest är ett otroligt spännande ämne som jag gillar att diskutera. Vända ut och in på mig själv för att komma fram till svar. Hur fungerar jag? Varför reagerar jag på ett visst sätt och hur ser samhället på ångest idag? Jag anser att det är ett otroligt viktigt ämne som vi måste beröra mer. Det finns också så himla mycket att diskutera. Jag lovar att det kommer att komma mer inlägg i olika former om just detta ämne och jag hoppas att ni vill diskutera det med mig.

Gillar

Kommentarer

MatildaWaern
MatildaWaern,
Låter som en bra podd att lyssna på! Tack för tipset! 🌸 härlig blogg, söker nya tjejer att följa som man kan ge inspiration till och få från, följa varann? 💓nouw.com/matildawaern
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229